fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Kolder en Klodder – 48 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

Culturele retraite

“Het is wel!” riep Katia. “Het is niet!” riep Karin terug. “Maar allee, ik ben zeker van wel!” Katia weer. “En ik zeker van niet!” antwoordde Karin opnieuw. Commissieleden Brouwers en Segers zaten ronduit tegen elkaar, en verschilden vierkant van mening. Terwijl Svengaboy op culturele retraite was in Leeuwarden, speelde de meerderheid tegen de minderheid.

“Zou de minister dit al weten?” vroeg Kolder op de Dienst Mediacontrole. “Zijn hoofd hangt tussen schilderijen, en zijn gedachten zijn bij de boekenbeurs” antwoordde Klodder. Net als het spannend uit de hand liep, had Svengaboy een andere agenda! “Zondag is er ook de Brussels Beer Challenge” zei Klodder nog. Hij verwachtte dat de minister eerder een pint dan een frequentie zou trakteren.

Frequentieramptoeristen?

“Zijne Majesteit, de Koning, gaat de slachtoffers groeten”, zei een stem. Was er al royale steun voor de uitzend-loze radiomensen, of ging het hier weer om een verzachtende mediastunt, waar frequentieramptoeristen konden op afkomen? “Een droeve stoet, waaraan geen einde schijnt te komen” zei de stem verder. Een stoet van schorsingen en vernietigingen?

Het bleek de mijnramp in Seraing te zijn, onderwerp van het eerste panoramanieuws op de nog prille N.I.R, in 1963. De beelden werden ingeleid door Bert, de leidende Leysen van de Vlaamse TV-dienst. Zo kon de staatstelevisie uitvaren, net als de pakketboot Santa Maria in het panoramabeeld van 35 jaar geleden. “Vergeef me mijn ont-roew-ring” zou Bobby Prins exact 10 jaar later zingen.

Kerkpolitiek

“Ze zijn eigenlijk illegaal bezig” zei Katia Segers weer. ‘Niet vergund?’ vroeg de presentator van Studio VPtv al galmend. “Ik denk dat we de oefening grondig opnieuw moeten maken”, zei Katia nog na, met een gezicht dat duidelijk maakte wat de Raad van State van die oefening dacht. Karin Brouwers schudde de hele tijd ‘Nee, oh nee, oh niet met mij’! De comeback van de Kreuners! 

“Ik hoor u precies neen schudden” zei de presentator. In de politiek klinkt een neen veel luider dan een ja, het heftige kopschudden kan artrose veroorzaken, daardoor zijn zij erkend als zwaar beroep, en mogen eerder op pensioen. “Ik zou geen paniek zaaien” zei een vrome Karin, die daarmee verhinderde dat de elastieken benen van Nico Haak de kerkpolitiek zouden uitmaken.

Adverteerders

“Juridisch-technisch zijn er fouten gebeurd” zei Karin. Ze herhaalde daarmee woorden van voorzitter Bart Carton, die niet aanwezig was bij dit tv-debat, wegens zelfbedachte verplichtingen tot interview op de Antwerpse Radio Centraal. Ging dit tv-debat af op een kerkelijk Confiteor, een ‘Ik beken, in woord en daad’? Mea Culpa, Mea Maxima Culpa?

“We vergeten wel het woord economisch” zei Karin. Had zij misschien al rekeningen doorgekregen van kavels, waar de extra zenders meer kostten dan een Trotsplaat op een semi-landelijk netwerk? “Zij moeten aan de adverteerders zekerheid kunnen bieden” zei Karin. Bij een vernietiging telde zoiets mee, bij een laat frequentieplan, met een wachten op een zendvergunning, niet!

Te goddelijk

“Rechtszekerheid is heel belangrijk in dit dossier” stelde Karin nog. De Raad van State had dat niet tegengesproken! “De minister heeft misschien het probleem wat onderschat” zei ze verder. Gelukkig had hij ook onmiddellijk beslist dat de vergunde radio’s vergund bleven. Als supporter van RWD Molenbeek had hij misschien al gehoord dat schorsingen in het voetbal soms ook hersteld werden?

Nu was het de beurt aan Katia Segers om met verwoed nee-schudden, en met twijfelende ogen een volgende fase in latere nekartrose te bereiken. De minister had onlangs wel de niet-ontvankelijkheid van 8 dossiers in ontvankelijkheid omgetoverd, maar een vernietiging herstellen? Water veranderen in wijn? Dat leek zelfs voor een socialist te goddelijk, enkel voetbalmakelaars zouden zoiets kunnen.

‘Ik zie wat ik niet wil zeggen’

“Het is nochtans gebruikelijk om een zendvergunning af te leveren onder voorwaarde dat beroepen bij de Raad van State het frequentieplan niet raken” las Klodder voor uit een beslissing van de VRM in 2003. Het was getekend door rechter Coremans, een veteraan uit de opstand van Think Media en Finnpage, de Radioleaks over Korfoe en een ontmoeting met een onbekende Van Dyck, in een krant. 

“Pacman Media” riep Kolder, “het spel in de hoorzitting waarbij ‘ik zie ik zie wat ik niet wil zeggen’ werd gespeeld”. Het waren bange radiodagen, een hoorzitting, waarvoor de volledige erelijst van mediaministers was opgetrommeld. Er werd echter geen enkele naam genoemd, en rechter Coremans riep het VCM tot winnaar uit, met de woorden ‘Ik ben tevreden met die reactie’.

Het tuinfeest

“Het VCM heet nu de VRM” merkte Klodder op, “de frequentieherrie is misschien een promostunt voor hun symposium over DAB+?” Zo’n 2.400 jaren geleden had Plato zijn filosofisch tuinfeest eens omgedoopt tot symposium. Tegenwoordig gebeurde dat eten en drinken in intieme kring, en enkel uitgenodigde hoog-geleerden wisselden nog van gedachten. Een Media Serviceclub.

“Binnenkort is er ook de Week van de Digitale Radio” meldde DJ Terriër vanuit het DAB+-veld. Hij merkte al heel wat beweging in sommige supermarkten , waar toestellen werden afgeprijsd om in de statistieken te komen. “We hebben er al 71 miljoen verkocht” meldde een bron die duidelijk de krant achterstevoren had gelezen. Veni, vidi, vici. Geef ons nog ene.

Dakloze ether-vluchtelingen

“De afschakeling van de FM-band is nu toch ook geregeld!” merkte Klodder op. Svengaboy zou dat nog twee jaar hebben laten duren, eens er 50% digitaal werd geluisterd. Hij verwachtte echter niet dat de daarvoor geplande nulmeting hoger zou uitkomen. Een frequentie-tsunami had nu alles nog drastisch weggeveegd. De FM-band bleef verweesd achter, vol dakloze ether-vluchtelingen.

De lokale babyfoonomroepen waren op het DAB+ feest niet uitgenodigd. De minister had immers zelf beslist had dat ze zowel in Wallonië als in Vlaanderen niet te horen zouden zijn op DAB+. Met deze radicale vorm van het gelijkheidsbeginsel voorkwam hij dat zijn opvolgers ooit de lokale sector weer decennia lang moesten afbouwen tot een duopolie: openbare en drukklare omroepen.>

Om de twee uur

“Wij kiezen voortaan ook een Prachtplaat” riep FamilyRadio, een omroep die voorlopig nog nodig was om DAB+ populair te helpen maken. Na de lotgevallen van de Brugse Trotsplaat in het Vlaamse Plenaire Parlement was voorzitter Jan Un-peu-mans wel massaal benaderd om gastpresentator op voicetrack te worden, verder wou niemand nog het woord pluggen noemen.

“Wij sturen geen facturen, maar enkel de databank bij” legde Steven Caulier uit. Bij Club FM kregen nummers die om de twee uur gedraaid werden gewoon een naam, dan wisten mensen waarom ze de hele dag hetzelfde hoorden. “Waarom spreken ze nog van platen bij computermuziek?” vroeg Klodder. Niemand wist het, in-teksten was trouwens ook nog overal ‘band’werk.

Zelf aankondigen

“Behalve die Prachtplaat, spelen wij ook plugplaten, en dat kunnen zelfs onbekende nummers uit een album zijn” legde Steven verder uit. Daarmee verrees de legendarische ‘Langspeelplaat van de Week’ weer uit woelige radiojaren. De gratis muziekservice voor platenmaatschappijen, bij zenders te land, ter zee, maar vooral in de lucht! 

“De proef van de pudding is echter in de ear-ring” zei Caulier nog. Artiesten zouden zelf hun platen aankondigen. ‘Hier is dan weer Laura Lynn, die speciaal voor de leden van de Club op FM, het plaatje van de dag komt draaien’. Johnny Hoes had het ooit uitgevonden, op Radio 208. Volle kracht. Dag en Nacht. Hard en Zacht. Tot in de gracht.

Geen 70 van de 100%NL

“Ik zeg alles zelf, maar ik zie wel wat ik zeg, daarom zoek ik alles op” zei de vroegere radiopiraat Ferry Eden, zeg maar Bosman. Na zijn uitleg over de Mi Amigo TOP 50 begreep niemand nog hoe al die disc-jockeys op de radio vroeger de intro van elke plaat volgepraat kregen. Zelfs zonder Google, op internet. Hij zette zijn platen ook nog op CD, en telde dus zelf de ingesproken seconden.

“In Nederland worden die seconden momenteel geteld door hun VRM, het Agentschap Telecom” meldde DJ Terriër vanuit het oranjeveld. Zonder de volgesproken intro’s en outro’s kwam de omroep niet aan de nodige 70% om 100%NL te mogen zijn. Er volgde een rouwbetuiging met een dwangsom van 100.000 euro, en de tekst ‘onze gedachten zijn bij de slachtoffers onder de luisteraars’.

In het stamcafé

“De minister is weer gesignaleerd in het Brusselse” meldde DJ Terriër. Hij had beter ‘gesigneerd’ gezegd, Svengaboy offerde zijn weekend nog maar eens op voor het goede doel van zijn eigen goede boek. “Vanavond ben ik heel blij” zei hij op de persvoorstelling. “Er zit ook een beetje politiek in” klonk het op BRUZZ tv. De minister schreef geen romans, tenzij misschien in frequentieland.

Daarna begaf Svengaboy zich naar de boekenbeurs en negeerde daarmee duidelijk het signaal van Pieter Aspe om boeken gratis te signeren in het eigen stamcafé. Mogelijk lag de uitreiking van de Brussels Beer Challenge in Radiocity Mechelen ook gevoelig, vragen als ‘Hoe is ’t met het frequentieplan’ vermeed hij liefst, en zeker voor een microfoon van Stadsradio overal in Vlaanderen.

Repair Café

“Ik kruip weer achter de microfoon bij Radio Nostalgie” liet Herbert Bruynseels daarop weten. De in Lier geboren presentator had in het Brusselse al de openbare studio’s van StuBru, en een landelijke verschuiving van Qmusic naar JOEfm meegemaakt, hij wou nu de Antwerpse Lage Emissie Zone gaan testen met een 4×4 jeep, waarin waarschijnlijk ook zijn micro van Nostalgie zou hangen.

De onverwachte nazomer bleef oude legendes in de zon plaatsen. Bij Radio 2 werd de comeback van Gust De Coster aangekondigd, om er een week lang Belpop te presenteren. De oude garde heeft waarschijnlijk de meeste ervaring om uit te zenden op niet langer erkende/vergunde frequenties. Misschien kon Svengaboy zo’n Repair Café ook wel gebruiken om Bluts FM écht te vernieuwen?

Play piraten

Nederland wilde alleszins niet onderdoen en stak de vlam weer in de kaars van het legendarische Candlelight. “En de Jan kwam towes, de Jan kwam lowet no howes” zongen de Kadullen meteen. Jan van Veen ging dat doen, vanaf januari, bij NPO Radio 5. Onlineradio Mi Amigo Internationaal, ook op AM, haalde daarop Driemaster Hans Haagendoorn binnen. The saga continues.

Ondertussen doken er illegale uitzendingen op de vernietigde FM-band op. Svengaboy had net gepost dat hij naar PLAY in Kortrijk ging, de piraten hadden daarna meteen op de ‘play’ van hun platenspeler gedrukt. Niemandsland is een neutrale zone, die aan niemand toebehoort. Hebben is hebben, maar krijgen is de kunst. Come 2 getter.


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Dit is het slot van Kolder en Klodder – 100 (video)

'Het einde van een strijdperk' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 99 (video)

'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor Lees verder

Kolder en Klodder – 98 (video)

'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in satire
Plaatje maar weer – 34 (video)

Kolder en Klodder – 47 (video)

Plaatje maar weer (33)

Kolder en Klodder – 46 (video)

Kolder en Klodder – 45 (video)

Kolder en Klodder – 44 (video)

Sluiten