RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Kolder en Klodder: Kerstmis in de radio

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

No licence FM 

Het was een regenachtige week op kantoor. Regendruppels pletsten tegen de ramen, een witte kerst leek een mission impossible. ‘Listen to the rhythm of the falling rain’ probeerde Kolder er toch iets van te maken. Ze dacht aan Rob de Nijs, zij was toen 16 en hij was al iets meer dan 28. ‘Haaa Haaa Haaa, Ha’ zong een vrouw met een gitaar achter, alsof Chuck Berry ooit in het balorkest van Paul Severs speelde. ‘Rockin’ around the Christmas Tree’. Het was de periode met de vlam in de boom.

 ‘Wie zingt dat?’, vroeg ze aan Klodder. ‘Brenda Lee’ antwoordde hij. ‘Op welke radio speelt dat dan?’ vroeg Kolder weer. ‘Dat is een internetradio’ zei Klodder, ‘No License FM. Een station met de hele dag muziek die ze nergens anders spelen’. Radio. Kolder stond weer met haar voeten in het werk. ‘Heb je DJ Terrier van de Special RadioForces al bereikt?’ vroeg ze aan Klodder. ‘Ik denk dat hij juist aan ’t bellen is’, riep die terug. 

625 lijnen 

‘Zet hem op DAB+, dan is de kwaliteit beter’ commandeerde Kolder. Ze had dat gelezen op de website van Svengaboy, betere kwaliteit en storingsvrij, zo stond het daar. DJ werd echter weggedrukt in gekraak. ‘Svengaboy zit… kraak kraak…. en dus …. kraak… gek’ verstond ze. ‘Zijt ge vinyl platen aan ‘t spelen voor Kerstmis?’ vroeg Kolder. ‘We schakelen beter over naar 625 lijnen’ onderbrak Klodder het gesprek ‘DAB+ is nog maar alleen in de Aldi verkrijgbaar’. Zo gezegd zo geschakeld. 

Bevroren

Iedereen wist dat je eind van het jaar niet op FM moest zijn, daar speelde het oude en het nieuwe frequentieplan helemaal door elkaar. You say goodbye, I say hello. Er verscheen plots toch sneeuw in de kerstdagen, op het scherm waar langzaam ook het beeld van DJ  Terriër doorkwam, via videofoon. ‘Svengaboy zit in Brussel en Wallonië’ herhaalde DJ Terriër nu volledig, ‘hij hangt daar tussen bevroren frequenties’. 

Het bericht klonk alsof de AM Band had toegeslagen in het radiolandschap. Hoe kon Svengaboy tussen bevroren frequenties zitten als het buiten niet winterde? ‘Is die op skiverlof?’ vroeg ze aan DJ Terriër. ‘Hij kan niet weg’ antwoordde die, ‘hij moet op oudejaarsavond het kristal uit de vrije zenders halen’. Ja, Peter Streekwijn kon een nieuwe plaat uitbrengen: Vrij Omroepje, sorry. Is het nou allemaal echt voorbij? 

Cinema spelen

‘Svengaboy heeft net een voorakkoord getekend met zijn Waalse collega’ zei DJ Terriër. Daar had je het al, een voorakkoord! In politiek kunnen coalities worden gevormd vóór er gemeenschap is. ‘Hoe zijn die klaar gekomen?’ vroeg Kolder aan Klodder. ‘Via een berekeningsmethode voor de toekomst’ antwoordde hij. Kolder herinnerde zich de kruisjes op de kalender vroeger bij haar ouders, dagen waarop er cinema werd gespeeld in de slaapkamer. Home cinema, met juichend publiek en in mono!

De bende

‘Er komen weer klachten binnen dat Svengaboy ruiten ingooit bij vrije radio’s’ meldde Klodder. DJ Terriër bevestigde ondertussen dat Svengaboy in Brussel was, in de Commissie Medium. ‘De sfeer is hier demi-sec’ rapporteerde hij ter plaatse, ‘Svengaboy zei juist dat het zou kunnen dat er nog vrije frequenties overlopen naar netwerken en dat is niet à pointe ontvangen’. Netwerken, dacht Kolder, de Bende van de Koepel toch niet zeker? 

Ondertussen had Klodder de uitzending van de Commissie op DAB+ gevonden. Voorzitter Bart Carton zei net dat Svengaboy voor een Brusselse rakker veel te braaf was geweest met de adviezen, en of hij misschien toch eens in Schaarbeek was uitgestapt in plaats van in Brussel. ‘In dat valletje ga ik dus niet trappen’ zei Svengaboy, ‘Ik ga de bal laten voorbij zoeven’. Bart Carton nam toen aan dat Svengaboy in Anderlecht was uitgestapt, als de bal van Brugge komt laten ze die daar ook voorbij zoeven. 

Geheelonthouding 

Vlak voor het valletje had Svengaboy zijn babyfoon zien trillen. Dat was Jef Kabinet, die een bericht had gestuurd: ‘Komen Eten, een 4 voor gezelligheid’. De geheime code voor slecht nieuws. ‘Nog één vraag’ zei hij tegen voorzitter Bart Carton, alsof het een kaart was om 21, én uit te spelen. ’t Ging over ondersteuning van periodieken. Geheelonthouding, dacht Kolder weer. 

Spoken 

‘Hebt ge al gezocht waar de minister gaat eten?’ vroeg ze aan Klodder. ‘Het is ingewikkeld’ zei die, alsof het een relatieprofiel op Facebook was. ‘Als hij kan fietst hij ’s zondags met WTC De Bleiters het Pajottenland door, dan drinken ze een geuze in Le Central op het Laneauplein in Jette. Hij heeft ook een Citytrip in Jette, een kroegentocht met wat frietjes of iets in een sterrenrestaurant’. 

‘Oh ja, zei Klodder nog, ‘Hij noemt de basiliek van Koekelberg het grootste art-deco gebouw ter wereld’. Zou er dan toch een Bende van de Koepel zijn? Svengaboy was ondertussen bij Jef Kabinet op een geheime locatie, en vroeg wat er scheelde. ‘Ze zijn aan ’t Knokke in Heist’, zei Jef. ‘Naar ’t schijnt is de C-klasse er aan ’t spoken’. ‘Dat zijn de Ghost Rockers van Studio 100’ zei Svengaboy snel. ‘Studio 102’ antwoordde Jef even snel, ‘ze hebben er net nog twee bij opgericht in het Staatsblad’. 

Karsmis 

Op dat moment hoorde de Mediapolitie iemand reclame maken voor MNM in de Warmste Week bij Studio Brussel. De Vlam in de VRT-toren. ‘Ja dad is Karsmis in de modernen tijd’ zong Stafke Fabri. Ja Stafke, ’t radiostalleke zal leeg zijn oep sommige plekken. De minister was kort, hij zei nee. Hebben de fans niet hard genoeg gegild? Is de Paus ‘bedankt voor de mooie bloemen’ vergeten te zeggen? 

‘As ek spreek van de Verlosser vroagt maaëne zeun: is da nen bokser?’ zong Stafke Fabri. ’t Was alleszins Knock-Out, maar ze noemen dat nu Beauty Contest. Zalig maar ook Zielig Kerstfeest. ‘Toen mocht nog ni wa nâa allemoal mag’ probeerde Stafke nog. Nochtans luistert u binnenkort ook naar Stilte FM. Dat is de moderne tijd, Stafke. 

Stille Nacht, Veilingnacht. Merry NiXMAS. 


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dit is het slot van Kolder en Klodder – 100 (video)

'Het einde van een strijdperk' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 99 (video)

'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor Lees verder

Kolder en Klodder – 98 (video)

'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x