RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Kolder en Klodder: Een goed einde

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het was maar een halve werkweek op het kantoor van Kolder en Klodder, maar wat voor één. Feestdagen in de week zorgen vaak voor lange weekenden. Er kwamen frequentieverhuizingen aan en die zorgden voor veel te volle werkdagen. Voor een minister was het simpel, die zette zijn handtekening en gedaan. Wat gedaan? Het verkeer in de ether moest worden geregeld, er waren overal omleidingen nodig.

‘Is er al meer nieuws van de waakhond?’ vroeg Kolder aan Klodder. Ze bedoelde de VRM, de Vrij Regelmatige Moderator die toezicht houdt in de Media. Het is vergelijkbaar met de boswachter die uwe ‘permis’ moet controleren om te zien of ge geen stroper zou zijn. ‘Die zijn nog in hun mediagat gebeten’ antwoordde Klodder. Het zat er vierkant tegen met Svengaboy.

Een week eerder had de minister in de Commissie Medium de werking van de VRM toegelicht. ‘Voor een vergunningske zonder problemen is dat vijf minuten, en voor iets uitgebreider doen ze er toch nog dertien in een dozijn’ had hij gezegd. Dat klopte niet, het zijn er maar twaalf, en een vluggertje is niet echt klaar komen.


‘Er zijn storingen gemeld in het etherverkeer’ zei Klodder. Vlak daarna een dringend verkeersbericht via DAB+: ‘In de streek van Haaltert is het langzaam rijden op de FM snelweg’ zei de computerstem, ‘het verkeer wordt er omgeleid via internet’. Dat was ernstig, ze moesten het oplossen voor het op Facebook geraakte, anders was het prijs.

‘Stuur een interventie’ beval Kolder. DJ Terriër ging meteen undercover, via de statuten van een andere vzw. ‘PROS… protesteert’ gaf hij even later door. Hij moest opletten dat hij zich niet verslikte in de t’s en de s’en. ‘Dan zijn dat geen Pro’s maar Contra’s’ meende Kolder. ‘Er is ook sprake van diefstal’ zei DJ Terriër nog. Het liep uit de hand.

‘Pas maar op dat het geen Jambonneke wordt ‘waarschuwde Klodder. In Brussel werd bij rellen wel eens de hesp tussen de boterhammen uitgehaald. ‘Wat is er gestolen?’ vroeg Kolder. ‘Een mini transistor’ meldde DJ Terrier, ‘Een zekere Suzi heeft klacht ingediend, zij beschuldigt Svengaboy van de diefstal’ zei hij nog.


‘Zoek eens op’ zei Kolder tegen Klodder. Die herinnerde zich vaag dat er ooit een Suzi radioreclame had gemaakt voor wafels. Toen hij haar meende op te bellen kwam hij echter in Veurne uit. ‘Met Will Tura’ zei een stem, op zo’n 111 kilometer afstand, en die klonk alsof ze helemaal niet eenzaam was zonder jou.

Of ze even een paar vragen mochten stellen. ‘Hier ben ik dan DJ’ zei Will meteen. Hij bevestigde de eigendom. ‘Suzi kreeg voor haar verjaardag eens een mini transistor’ legde hij uit. ‘En toen?’ vroeg Klodder. ‘Ze vond dat toch zo aardig dat ze hem mee nam naar ‘t kantoor’ legde Will uit.

Damn di Damn! vloekte Kolder. Moest Svengaboy dat dan echt afpakken? ‘Die zal gedacht hebben: Als ge Brussel wilt zien lèven moette ni veul geld uitgève’ probeerde Klodder. ‘In Brussel krijgen ze al allemaal een gratis radio’ repliceerde Kolder, ‘en nog wel een Bruzzchette, dat is radio en teevee tegelijk’.


‘Er komt beweging in de zaak’ meldde DJ Terriër vanuit de omgeving van Haaltert. Het PROStesteren zou opgelost worden via de lokale middenstand. ‘Die staan er ook midden in’ zei Klodder. Hij bedoelde in het persbericht dat ondertussen was verspreid. De Middenstand van Haaltert haalde er een eigen internetweg bij en de gemeente haalde een cheque boven, voor de Warmste Week van de Lokale Radio. Radio Maria had veel duidelijk gemaakt: zonder omhalingen in de radiokerk kan een omroep niet overleven.

‘Dan heeft Suzi haar radio nog altijd niet terug’ meende Kolder. Will Tura onderbrak haar via de verbinding op DAB+: ‘Nu heeft zij haar transistortje niet meer nodig’ zei de zanger, ’ en ze hoeft haar nummer niet te veranderen, als ze eenzaam is draait ze nog altijd 070 22 22 50’. Het nummer van PROSper, de toekomstige internetheilige van Haaltert.

Ondertussen hoorde Bruno van STOPradio het in de studio’s in Gent donderen. Svengaboy gooide in de eindejaarsperiode en in zijn tweets met pakjes voor anderen. Experimentele jeugdprojecten 670.000 euro, een derde seizoen voor Bar Eliza op Bruzz. Jamais 2 sans 3 schreef de minister. Monsieur Svengarçon, in de radiowereld sponsort u beaucoup moins, dacht Bruno luidop.

Nog meer steun via Twitter: geld voor jongerenprojecten bij Pianofabriek en Use-it, gesubsidieerde energiezuinige gebouwen in cultuur- en jeugdsector. Daarna had de minister zelfs tijd voor een flauwe mop op de radio, bij Jan Hautekiet. Voor het project TeGek! Inderdaad te gek, meende Bruno.


Ze luisterden niet. ‘Stuur hem naar de Maan voor zijn Nieuwjaar’, riepen Jeroen en Koen van STOPradio, zij waren hun radiobureau nog aan ’t leegmaken. ‘Dat is 385.000 kilometer ver!’ meenden ze enthousiast. ‘Dat is nog veel te dichtbij’ zuchtte Bruno.

Na 22 jaren in dit radioleven hadden alweer anderen een testament opgemaakt van zijn radiojeugd. De eerste minister moest hem toch eens komen uitleggen wat dat juist was: langer werken voor uw pensioen, als ge niet eens de kans krijgt. ‘Topradio blijft vechten en komt terug’ zei hij nog strijdvaardig tegen de rebel Jurgen Verstreken.


Die wou meteen het Paleis bellen, Bruno hield hem tegen. Het was toch allemaal maar Freedom of Speeksel. Net op dat moment maakte de Radio van de Brouwers bekend dat het bestuur zondag vlak voor sluiting nog een nieuwjaarsbrief zal voorlezen. Nieuwjaarke zoete, het varken heeft vier voeten?

Oproepen tot meer ‘verwondering’ zoals de Koning met Kerstmis deed hoefde niet in de radiowereld, meende Bruno. Stilstaan bij de slachtoffers van rampen zoals de Queen deed ook al niet. ‘Een goed einde’ riep hij naar Jurgen Verstreken, en wou de deur van de studio dichttrekken. ‘En een goed….’ begon Jurgen… ‘Durf het niet te zeggen’ zei de directeur van STOPradio.


Als de baas blaft dan zwijgen zelfs de trouwste honden. Toen je op de wereld kwam stopten ze toch terstond, een keurig fopspeentje in uw mond? Dat is het einde, dat doet de deur dicht! Tra-la-la, zong Svengaboy in Jette. Ding Dong antwoordde de Basiliek van Koekelberg. ‘Das Zjust’, zei Bruno, en hij verdween in de radionacht.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dit is het slot van Kolder en Klodder – 100 (video)

'Het einde van een strijdperk' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 99 (video)

'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor Lees verder

Kolder en Klodder – 98 (video)

'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x