fbpx

Kolder en Klodder: Alarmfase Dringend Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening (1)

RadioVisie heeft een jarenlange traditie van columnschrijvers. Die kleine stukjes waarin een mens al eens ‘zijn gedacht mag zeggen’. Met een knipoog liefst. Over ergernissen, zaken die fout gaan of beter zouden kunnen. In de hoop dat er ergens bij iemand, iets blijft hangen. Een licht. Een vloek. Een glimlach. Of gewoon het feit dat het leuk is om een andere versie te lezen, die van Hugo Vanvlaenderen bijvoorbeeld.  Hoe hij de zaken en feiten interpreteert, leest u wekelijks, op woensdag.

Kolder en Klodder: Alarmfase Dringend

Die ochtend op het hoofdkwartier van de Mediacontrole. De Rode telefoon belde, dat is alarmfase dringend. ‘Met Kolder’ zei de gelijknamige dame, ‘Zeg uw boodschap, maar hou het kort’. Het is de wettelijk voorgeschreven tekst, klachten hiertegen kunnen enkel bij de Raad van State. 


Lees verder onder de advertentie


‘Hebt ge het gezien?’ vroeg een anonieme stem, die duidelijk herkenbaar was van vele lokale reclamespotjes. ‘De radiowereld staat in rep en roer’ zei de stem weer, ‘Facebook is een slagveld’. ‘We zijn al onderweg’ antwoordde Kolder, en deed teken naar Klodder dat hij moest stoppen met Cookie Jam te spelen.  

‘Wat scheelt er in de radiowereld?’ vroeg ze aan Klodder. ‘Svengaboy is daar al een tijd aan ’t spelen’, zei Klodder, ‘lokale radio’s klagen dat hij hun ruiten ingooit’. Kolder haalde diep en vooral zwaar adem. Om de zoveel jaren waren er altijd rellen in de radiowereld. ‘Wie is Svengaboy?’ vroeg ze. ‘De minister van Media’, antwoordde Klodder, ‘de opvolger van Ingrid Liet-toe en daarvoor Geert Pourquoi, SuperMarino en Dirk de Mechelaar’.

Kolder zuchtte hevig. Dat dossier zat al jaren vol gaten. In 2004 waren er 293 radio’s erkend door SuperMarino, even later deed Pourquoi er nog eens 15 bij. ‘Op advies van de administratie Media’, legde hij uit. Waarom?‘De vraag naar ruimte in de ether is groot’ stelde Pourquoi, hij wou ‘het beschikbare spectrum optimaal benutten’. Een CB-er kan zoiets toch niet beter zeggen?

Net daarvoor was SuperMarino echter met de snelheid van Speedrunners door het radiolandschap geflitst, er vielen slachtoffers. In Bolderberg bvb., daar hoorde Radio Mid-West-Limburg het toen donderen in De Standaard én in hun studio’s op het circuit van Zolder. ‘Een zware tegenslag voor 20 medewerkers’ zei Ronny Maes van MWL. Hoe vaak hadden zo’n doodsberichten al niet in de kranten gestaan?

‘Bij de erkenning van 4FM was het nog erger’ vulde Klodder aan. Radio Contact had toen een bod gedaan op Donna en Studio Brussel, minister de Mechelaar ging daarop alles controleren in Korfoe. Een denktank, Think Media! Dirk had in die tijd veel Energy! Een rechter van het VCM die toen veel energie dronk begon er zelfs vroegtijdig van te lekken. De aandelen van 4FM zijn nooit zo blij geweest! ‘We zochten nog naar zwart geld’ herinnerde Klodder zich. Dat was natuurlijk al lang onder de tafel verdwenen. ‘Wat weten we over Svengaboy nog meer?’ vroeg Kolder, in een poging een opening te krijgen in de zaak. ‘Het is een Open Veel Idee-er’, antwoordde Klodder, ‘terwijl hij minister is schrijft hij ook nog boeken’. Kolder kreeg plots argwaan, ‘Welke boeken zijn dat?’ vroeg ze. ‘Dat is begonnen met een verslag van een Kroegentocht door Brussel’, zei Klodder. 

Kolder werd nu redelijk zenuwachtig. ‘Voor hij minister werd was hij uit de politiek gestapt om directeur van de Brouwers te worden’, legde Klodder verder uit. ‘Ze noemen hem trouwens de Blauwe Bierbrouwer’. Toen kreeg Kolder het helemaal. 

‘Is die zijn rijbewijs ooit ingetrokken?’, vroeg ze met een lichte kater in concrete feiten. ‘Nog niet opgezocht’, zei Klodder, ‘maar in zijn laatste boek trok hij met jongeren te voet door de bergen van Corsica’. ‘Ziet ge wel’, riep Kolder, ‘Te voet. En hoe heet dat boek?’. ‘Snap What, Minister’, zei Klodder. ‘Begrijpt gij er nog iets van?’, vroeg Kolder. ‘Ik Snap What Niet’, antwoordde Klodder, ‘ik heb nog een oude GSM’. 

‘Waar opereert Svengaboy?’, probeerde Kolder opnieuw. ‘Alles Brussel’, zei Klodder, ‘Zijn wieg stond in Sint-Agatha Berchem, zijn schoolbank in Jette, en zijn bureau in de Koolstraat in Brussel’. ‘En waar eet hij?’ Kolder had onlangs beelden gezien van etende politici in Antwerpen, ze zocht samenwerkingsverbanden. ‘In Corsica hadden ze een rugzak bij’, probeerde Klodder. Misschien zat daar ook een brooddoos in? Meer wist hij niet, de patrouille van Apache was nog niet opnieuw uitgerukt. 

‘Zoek dat eens uit’, beval Kolder. ‘Beoordeel zijn dossier, mathematisch gezien is er kans genoeg om iets te vinden’. Zij had iets horen waaien over een Ronde van Brussel met een Bruzz-bus. Die was net nog bij de scouts in Jette geweest. Scouts reizen toch naar Corsica? Met een rugzak! 

‘De minister is dit jaar vijftig jaar geworden’, meldde Klodder nog vanuit de dossiers. Zou het kunnen dat Svengaboy in een midlifecrisis zit? Kolder besliste om haar undercoveragent te bellen, DJ Terriër, van de Special Radioforces. What Snapt ge hier anders nog van?

(Wordt vervolgd)

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nostalgische column Hans Knot (59) In de geschiedenis van OOG Radio, - Omroep Organisatie Groningen - dat de oude naam van Radio Stad naar het verleden verwees, is er een serieuze breuk geweest. In 1993 was de fina...
Nostalgische column Hans Knot – 58 Een dubbele blik in de keuken van lokale radio in Groningen tussen 1985 en 1993. Vandaag deel 1. Het leek allemaal zo mooi. Lokale radio in Groningen vanaf 12 november 1984, via e...
Dick is (nog steeds) radio actief – 22 (video) Veronica aan land In april 1960 begon Radio Veronica met uitzenden op de 192 meter vanaf de Borkum Riff op de Noordzee. In december 1964 werd het schip vervangen door de Norder...
Dick is (nog steeds) radio-actief – 20 (audio) Radio Luxembourg 'Top Twenty' In 1948 begon Radio Luxembourg al op zondagavond met de ‘Top Twenty’. De Engelstalige uitzendingen waren toen uitsluitend op de zondag te beluisteren via de lange golf (1293 meter)...
Dick is (nog steeds) radio actief – 19 (video) Vrije Radio is een illusie!   Wat is vrije radio? Dat vraag ik me mijn hele leven al af. Je zou kunnen zeggen dat Nederlandse uitvinder Steringa Idzerda de eerste vrije radio had. Immers, hij zond  vanaf 1...
JLB gaat (soms) naar zee – 31 (RV 26 & audio) Luistertoerisme in Zuid-West-Vlaa... Ik heb deze ochtend de kalenders voor 2019 al klaar gelegd. Morgen ga ik ze ophangen waar ik ze nodig heb. Een traditie van vele jaren; op de laatste dag van het jaar gaan de ouwe ...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
JLB gaat soms naar zee (1)
Manneke Pop op zondag
Manneke Pop vervangen door Peter Van Dam
Gezocht: gastcolumns over radiobeleving
De zondag van Manneke Pop
De zondag van Manneke Pop
Sluiten