RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Kolder en Klodder – 99 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

‘Verandering van klimaat’

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

‘Voor wat hoort wat’

Quid pro quo” zei Kolder. Ze had dat woord al een paar weken in het nieuws gehoord, vooral in het Twitternieuws van Donald Troemp. Ze nam haar telefoon, en vormde net een nummer, toen Klodder binnenkwam. “Goeiemorgen, deze morgen, als alle morgens zijn gelijk deze morgen…”. Het was een oude begroetingsgrap die Klodder had geleerd van zijn vader, maar na het 17 jaar, elke werkdag, gehoord te hebben was Kolder het kotsbeu. 

“Kent gij die firma Quid pro quo?” vroeg Kolder, om die flauwe begroeting te onderbreken. Klodder had er nog nooit van gehoord. “Waarom belt ge die?” vroeg hij. “Dat is een firma uit Vosselaar, en die worden alle dagen op CNN genoemd” antwoordde Kolder. ‘Goeiemoggel’ dacht Klodder. “Quid pro quo is gewoon een uitdrukking, die ‘voor wat hoort wat’ betekent” zei hij, en dat die firma uit Vosselaar daar niets mee te maken had. 

‘You Sexy Thing?’

“Een grote goedemorgen vanuit de radiovelden rond het koninklijk paleis” meldde DJ Terriër plots via DAB+. “Er is beweging in het smalle achterwerk van de nieuwe MM”. De nieuwe MediaMinister. Benji was op weg naar het paleis, voor de 18-jarigen fuif van Prinses Elisabeth. ‘En Hertogin van Brabant’ had zijn kabinetschef hem nog ingefluisterd, met het embleem van de leeuw met rode klauwen, die daarmee weer meer Belgische kleuren kreeg. 

“Ik heb een speciaal geschenk mee” zei Benji tegen de Prinses, “speciaal, omdat ge geboren waart als ‘echt een vrouwtje’, en omdat ge dat nu officieel zijt”. Koning Filip mengde zich in het gesprek. “Hoe weet gij dat” vroeg hij, en “wat hebt ge dan bij?”. Benji toonde een boek van Mediawijsheid over Fake News en New Sexting. “You Sexy Thing?” vroeg Koning Filip, en hij dacht eraan hoe Koningin Mathilde vaak danste op dat nummer, maar dan privé.   

Tzennu-zakeNi’

Benji had er ook een brief bijgedaan. ’18 jaar is een mijlpaal’ schreef hij daarin, en dat klopte want het was zijn eerste keer op het Paleis. ‘Opgroeien in een digitale wereld vol gevaren’ schreef Benji verder. Hij had al gezien dat er al veel fake-accounts waren op Facebook en Twitter, zo’n skoon vrouwtje moest opletten voor . “Jamaar, ik post onder een schuilnaam, en zelfs altijd onder verschillende namen” zei Prinses Elisabeth, toen ze het las. 

“En welke zijn dat dan?” vroeg Benji. “Tzennu-ZakeNi” zei de prinses weer, en dat men dat aan elkaar moest uitspreken. “Tzennuzakeni?” vroeg Benji verbaasd. “Jawel” antwoordde de prinses weer, “’t zijn uw zaken niet!”. Daarna legde ze de minister uit dat zijn boek eerder iets was voor 13-jarigen, maar toch niet voor een echt volwassen vrouwtje, en gaf hem zijn boek terug. ‘Waarde landgenoten’ dacht Benji, ‘ik val hier bijna naast mijn achterste poten’.  

Keeper in de lagere school

Toen hij terug naar zijn ministerkantoor reed las Benji in de krant dat er weer nieuwe afleveringen van FC De Kampioenen zouden komen op de VRT. “Mijn gedacht!” riep hij luid. “Ik ben opgegroeid met Boma en DDT” zei hij tegen zijn chauffeur. Als kind had hij alle afleveringen, én de herhalingen, wel tien keer gezien, zijn ouders waren bezige mensen waren, die soms zelfs vergaten een sleutel voor hem onder de mat te steken!

De nieuwe afleveringen waren natuurlijk een slimme reactie op de budgetaanpassingen die de regering wilde. Acht nieuwe afleveringen voor de 30e verjaardag, daar was geld voor nodig, schandalig veel geld! Bovendien was de tiende verjaardag destijds in gang geschoten door de luisteraars van Radio Donna, zoiets konden ze nu toch doen met MNM? En de minister kon ook een rol krijgen, die was immers al keeper in de ploeg van zijn lagere school!

Bestaand en niet-bestaand

Merde!” riep iemand plots via de BlueTooth-meldlijn. Het was Karim Ibourki, de patron van CSA. LN24, de nieuwe nieuwszender in Wallonië, had net vernomen dat haar radio-afdeling opnieuw geschorst was door de Raad van Alle Staten, het verschil was te klein. “Ik heb gewerkt met alle kalibers van de PS” legde Karim uit, “ik heb toen nooit een P.S. (post-scriptum) op mijn werk gekregen”. De Raad van Alle Staten was blijkbaar een ander kaliber! 

“Gaat de CSA de bal nu weer rondspelen?” vroeg Klodder, die vergeleek met de bal van Liverpool tegen Genk in de Europa League. “Waarschijnlijk gaan ze LN24, Fun en NRJ nu met zoveel verschil herbevestigen, dat de Raad van State dat misschien weer te groot vindt! “Ze moeten ook opletten” zei hij nog, “als het plan van de geschorste erkenningen vernietigd zou worden, dan zou een nieuwe erkenning weer bestaan op een niet (meer) bestaand plan!

Ship to Wreck

Scheisse!” riep Udo Menke, de grote baas van Fantasy Dance FM in Raeren, de Euregio. Zij kregen een nieuwe locatie en minder vermogen toegewezen, ‘In der Ruhe liegt die Kraft’ (de kracht zit in de stilte) had de CSA tegen hen gezegd. Waarop Udo hen gevraagd had of ze ‘Ein Arsch mit Ohren’ hadden, hun oren dus op hun gat stonden. Hij trok meteen ook de stekker uit Fantasy Dance FM, en schreef op de muur ‘Alles hat ein Ende, nur die Wurst hat Zwei’

Girl, you really got me going” zongen The Kinks op Radio Willy. Het was alweer een bewijs dat bij rockmuziek niet enkel aan mannen moest worden gedacht. “Je doet me denken aan Guy De Pré” liet luisteraar Annelies weten aan Iwein Segers. Ze zei er niet bij of dat een complimentje of een steek onder water was. Bovendien hadden Florence and The Machine nog maar net ‘Did I build this ship to wreck?’ gezongen in het bijna gelijknamige nummer.  

Onvervalste Bockrijk-toon

Woo-ee-ooh, I look just like Buddy Holly” zong Weezer in het lied met de naam van de zanger als titel. “Oh-oh, en gij zijt Mary Tyler Moore” vulde Klodder lachend aan. Hij vroeg zich af of mannelijke Willy-rockers MTM nog wel kenden. Mary ging 2 jaar geleden heen, 83 jaar oud. Haar Golden Globe’s en Emmy’s (Dick Van Dycke Show, Mary Tyler Moore Show), en de Oscar voor de film Ordinary People stonden sedertdien op de schouw van gisteren.  

“Het is bijna één uur” fluisterde Iwein Segers, alsof de volgende Stijn Meuris het niet mocht horen. “Dit was Rockrijk voor vandaag, bedankt voor het luisteren, tot volgende vrijdag, dan zijn we terug” sloot hij zijn Willy-dag af, in onvervalste Bokrijk-toon, die niet eens een Radio-2 gehalte haalde! Het leek wel Candlelight, een zoete Jan van Veen. Gehaast was Iwein niet, zijn volgende voorstelling ‘Eindelijk Professioneel’ was pas op 28 november, in Bellegem. 

Foute titels

Bellegem was nochtans kort bij Kortrijk, waar een val van een bank fataal kon zijn, en waar Quickie toch weer de snelste was met het eerste digitale referendum ooit. Vincent kreeg daarna wel kuren zoals zijn naamgenoot Van Gogh: hij sneed echter zijn oor niet af, hij deed een oproep om de jeansbroek af te steken voor de lancering van HackyourJeans, op 6 november in Kortrijk. Burgerlijke ongehoorzaamheid, voor een gepimpte jeans!  

Op Radio Willy had het nieuws net duidelijk gemaakt dat zelfs een swingende prinses Elisabeth de rock, noch de blues, van de omroep kon bewegen. “Het is vrijdag” zei Stijn Meuris, in mono-toon. Niemand twijfelde daaraan, alle andere dagen was het immers non-stop op Radio Willy! De groep Stiff Little Fingers moest er daarna inhakken, maar de titel  Nobody’s Hero hakte er eerder langs. Merci Meurissey, na de Foute Muziek de Foute Titels! 

‘Ik kom klaar op de radio’

Stijn begon daarna nog langzamer te praten, al leek het meer langzaam lezen. Zijn ego groeide echter snel, hij zag plagiaat in Miss You van The Rolling Stones, en meende dat Arcade Fire dikke hit-makers waren. Zoiets kon men toch verwachten van een groep, die al 15 jaar lang Canada en Montreal op de muziekkaart zette? En die moeiteloos een 55-jaar oude Poupée de Cire van France Gall kon meenemen? Une Poupée de Son, op alle festivals. 

Stijn had blijkbaar nog niet door dat Put Your Money On Me van die Arcade Fire een baslijn had, die zo uit een nummer van OMD kon komen. Hij was wel mee met Beck vroeger, maar met de nieuwe niet. “Af en toe is er een band die overeind blijft” zei Meuris. De nieuwe Demaré was geboren: Ik Rock FM! Ze hadden het programma na de middag beter De Penis van Meuris genoemd, ‘ik kom klaar op de radio’. How is your Willy

De Warmste Namaak

Even later mocht Annelies Oreye opnieuw Vrienden van de Vrijdag voorstellen. Het begon allemaal sterk te lijken op de zondagmorgen bij Radio Kompas, die haalden hun Vrienden van de Radio wel uit Benidorm en Ibiza. ‘It’s the Time of the Season’ zongen The Zombies, hun laatste wapenfeit écht samen, in 1967. Massive Attack mocht er een niet-afgewerkte symfonie achter zetten. It’s the Time of the Sound of C, a new style of music. 

“Ik hoop dat het u veel deugd heeft gedaan” probeerde Annelies nog, maar Peter van Dam draaide zich al om in zijn graf. ‘School’s Out!’ riep hij. En hij speelde Urbanus, ‘Ge moogt naar huis gaan, de show is afgelopen, de klus is niet geslaagd’. Waren dit de opvolgers van de beruchte drive in shows en radiostormen van The Big Voice? “Heb jij nog een nummer dat bij Willy past?” vroeg Annelies. 0800 en zo verder. Studio Brilly, de Warmste Namaak. 

Een warme Nutella

Tis stil aan de overkant” riepen luisteraars van VBRO in Gent en Brussel. Beide zenders waren uit de lucht, niet in de ether, en dus ook niet op antenne, en niet op het appel. “Sabotage!” riep de stadsmanager van VBRO in alle steden, “net nu we 4% luisteraars halen boven 12 jaar”. De technische VBRO-dienst was er al mee bezig, maar ze moesten ook pingels zoeken voor een duidelijk aflijnen van de reclameblokken op de radio. 

“Geef hier iedereen maar rap een Dagschotel!” zei burgemeester Super Marino in Lanaken, toen hij samen met Markske van FC De Kampioenen de nieuwe studio’s van Radio LRL inhuldigde. “Een warme choco” zei Markske. De ingeweken Hollanders in Lanaken hadden gelukkig wel door dat Markske hun warme chocolademelk bedoelde met die ‘choco’. Toen de Maya’s de warme chocodrank uitvonden bestond er trouwens nog geen Nutella!

Kees was klaar

“En de winnaar is Bryan Adams!” riep Nostalgie. Bryan was 9 jaar in de Summer of Love, those were nog niet the best days of his life. In Spanje had iemand ooit gevraagd waarom hij het lied begon met ‘I had my first real sex dream’. Sea Sun and Sex! Bryan zong immers ‘I had my first real six-strings (guitar)’. Er stonden slechts 2 Vlaamse gitaren in de 80-lijst (Clouseau en de Kreuners) en 2 Nederlandse (Het Goede Doel en Frank Boeijen). Leve the eighties

Bij Qmusic waren ze bezig met een lijst van de millennium-hits. De nillies noemde dat bij MNM, maar bij Q was het de zeroes, waarschijnlijk omdat de Idool-finalisten uit 2003, Natalia, Brahim en Peter Evrard, de lijst mochten afsluiten met een optreden. “And do it, and do it…. here we come!”. De Top 500 was klaar terwijl u wachtte: op nummer 1 deden Sean Dhondt en Maureen Vanherberghen zelf een Black Eyed Peas zero-versie, en kees was klaar. 

Radio Kootwijk

“U spreekt hier met het digitaal antwoordapparaat van Domi Remaut”, zei de voice vanop een Cloud. “U mag natuurlijk altijd een boodschap nalaten, maar denk maar niet dat wij dan sneller terugbellen, want wij zijn er even tussenuit”. Domi had zijn tenten opgeslagen in de bossen, tussen de 265 inwoners van de grandioze gemeente Kootwijk in Nederland. “Daar zal hij geen duizenden luisteraars tegenkomen” had Annelore al grappend gezegd.   

Een paar kilometer verder was er nog een kleiner dorp, met slechts 100 inwoners: Radio Kootwijk, een dorpje dat 100 jaar geleden was ontstaan rond een vroegere radio-omroep. De antennemast, die Lange Gerrit heette, was ondertussen neergehaald, maar het zendgebouw was historisch en hysterisch bewaard gebleven. Vooral Staatsbosbeheer maakte bezwaar tegen het toerisme rond dit rijksmonument.   

Uitbreiding

“Zou Domi misschien plannen hebben voor uitbreiding van Radio Kompas?” had Marnix Tacq gevraagd. “Als het binnen negen maanden maar geen andere ‘uitbreiding’ zal worden!” lachte Annelore weer. Het team van de Vrienden was in form, maar de luisteraars moesten wachten tot de dagen van heiligen en zielen voorbij waren. “Luister dan naar Stadsradio Vlaanderen” probeerde Serge van Yesterday, maar daar lagen dan weer twee zenders uit!   

“Luister in het weekend gewoon naar Veronica’s Jukebox” pikten Gerard Sterk en Theo Erkens in, zij hielden elk weekend het programma van Stan Haag in ere op 192 Radio. “Dat gaat niet” zei Martin Lieckens in Herenthout. Hij ging met een aantal Mooimakers zwerfvuil rapen, uiteraard met een oortje op Omroep Neteland! “Als iemand toevallig een oud mengpaneel van Soundcraft kan gebruiken…” zei hij nog. Domi misschien, in Radio Kootwijk? 

Weg-site

“Wij zeker niet” liet een glunderende Bart van Leeuwen weten, vanuit fonkelnieuwe studio’s van NPO Radio. Dat hij zoiets na 46 jaar radio nog mocht meemaken! “De oude studio’s beginnen te ratelen in de microfoon” zei Bart nog, en dat de DJ’s dat gewoonlijk zelf deden! Zijn vroegere collega Tom Mulder kreeg dan weer een herhaling van ‘De geschiedenis van de Popradio’, tot 2e Kerstdag op Radio 100 Jaar.  Nederland koesterde zijn radiohelden. 

‘De pagina die u zocht kon niet gevonden worden’ meldde de videostream van 192 Radio, zij stopten dan ook met streamen. Video killed the radiostars, weg ermee! Even later meldde Nathalie De Bisschop hetzelfde over de VTM-website: die was opgeslorpt door de krant Het Laatste Nieuws. “Ik heb er heel graag gewerkt” liet Nathalie nog weten, maar niemand benijdde het om al die online reacties van de lezers te lezen, en nog eens na te lezen. 

Weer vrouw!

Op dat ogenblik kraakte iemand een pot van 100.000 euro bij Qmusic Nederland, en voelde Bart Herman zich de koning te rijk, als Zot Gedraaide gast van Kris Wouters, bij JOE. De creatieve directeur van de mediagroep ging echter in de fout: hij verraste de VTM-kijkers met een onverwacht live-programma, doch ver-aste ook de nagedachtenis van Wielemie bij Pascal Braeckman. “Ik ben efkes van mijn melk” zei Pascal. “Dat begrijp ik” zei David. Echt? 

Op één dag besliste ook weervrouw Jill Peeters om, na 19 jaar niets anders gedaan te hebben, toch een nieuwe wending te zoeken in haar leven. “Amaai, dat is nogal een klimaatverandering!” riep Klodder. Hij wist dat de zangeres Helen Reddy iets gelijkaardigs had gedaan: in 2002 liet ze de muziek, de TV-shows en zelfs haar wereldhit ‘I am Woman’ achter, om  ‘I am Helen Reddy’ te worden: een klinisch hypnotherapeut. Ze werd vorige vrijdag 78 jaar, als gelukkige vrouw. Minstens zo gelukkig als de eerste vrouwelijke premier van België, al was dat laatste slechts tijdelijk.  

https://youtu.be/1xhVxpx7aCQ

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kolder en Klodder – 98 (video)

'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Kolder en Klodder – 92 (video)

'Radio De-Liberation' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Minerva groet Lees verder

Kolder en Klodder – 91 (video)

Listen to the band! Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx