RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Kolder en Klodder – 98 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

‘De verfijnde homo sapiens’

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

‘Dat is uwe man zeker’? 

“Ge zijt precies goed gezind?” vroeg Kolder, toen haar rechterhand Klodder, die maandag, en die ochtend, binnenkwam op de Dienst Mediazaken. Klodder had het de afgelopen radiomaanden zwaar gehad, nadat hij hoorde dat Julie Van den Steen stopte in de MNM-ochtendshow. Ze stopte voor een nog niet-bekende nieuwe uitdaging, Klodder dacht dat ze het na vijf jaar gewoon beu was om de kruiwagen van de Van de Veire Ochtendshow te zijn. 

‘Als mensen mij vragen welk programma ik doe op MNM, dan moet ik De Peter Van de Veire Show zeggen’ had ze eens tegen een journalist gezegd. ‘Dat is uwe man zeker?’ vroegen mensen dan, en ze was dat kotsbeu. Julie had immers in haar televisiedebuut in 2015 een lief gezocht, bij Bart Peeters en Siska Schoeters, de relatie-experten van de VRT. ‘En denkt ge dat die straffe Van de Veire toen reageerde?’ riep ze toen. Niet dus, noppes, nix, nada

Een Fuck.ng Rotstreek

‘Pfff!’ had Julie toen van zich afgebeten, ‘die Peter is toch mijne stijl niet’. Zij zocht immers een 6-packer, en geen drieënhalve, waarvan er nog drie links werden gedragen. Vorig jaar had ze samen met Adriaan Van den Hoof de MIA’s gepresenteerd. ‘En weet ge wat?’ had ze weer tegen die journalist gezegd, ‘de Fuck.ng Dewaele Brothers hadden toen 6 nominaties, en geen één keer gewonnen’. Als dat geen Fuck.ng Rotstreek was, wat dan wel?  

Klodder was elke morgen met haar opgestaan, hij thuis, om de trein naar het werk te halen, en zij in de studio van MNM. Plots was het gedaan, Klodder was er wekenlang niet goed van geweest. En dan haalde die Van de Veire een nieuwe ‘saaitkik’ binnen, die meteen taarten naar Gert Verhulst gooide? Dat was erover, en Klodder luisterde vanaf toen naar Stadsradio Vlaanderen, naar Wim, want Joe Wells was daar ook naar een nieuwe uitdaging vertrokken.  

Wekelijks fantaseren

Plots was er dat showbizznieuwsbericht in alle uitgaven van DPGMedia: Julie Van den Steen werd de nieuwe ‘saaitkik’ van creatief directeur Davy Parmentier, die zelf een programma zou doen, om de kosten van de verhuis naar Antwerpen uit te sparen. “Toch geen Julie Van den Steen Show?” vroeg Kolder. “Neen, ze krijgt een eigen rubriek” antwoordde Klodder. Had Julie daarom onlangs toegegeven dat ze wekelijks fantaseerde over seks met vrouwen? 

“We hebben nog andere fijne plannen met haar“ zei woordvoerster Sara Vercauteren van VTM, maar ze konden nog niet zeggen wat. Voor de media van DPG was dat normaal: de nieuwe rockzender Willy wist ook niet wanneer hij zou beginnen. Julie postte wel een gemonteerde foto van zichzelf voor het gebouw van Medialaan op Instagram, ze had dus nog niet door dat het binnenkort het gebouw van DPG Media in Antwerpen zou worden. 

Laag mag, en mag niet

Haters gonna say deze foto is fake, maar kga wel echt naar de VTM” schreef ze bij de foto. “Amaai” zei Kolder, “het taalgebruik van de VTM wordt ook meer Antwerps, na de verhuis”. Sam De Bruyn  schreef er onder dat zij elke vrijdagochtend Mimosa’s dronken, de cocktail met champagne en sinaasappelsap. Iedereen begreep toen waarom de ochtendshow van Q met drie werd gepresenteerd: de ene moest de andere recht houden tijdens de zatte zever! 

Het was niet altijd feest voor BV’s. Goedele Liekens was boos omdat radioman Vincent Byloo zich in een column afvroeg waarom zij voor VIJF meewerkte aan ‘BV’s gaan Daten’, en niet in het parlement aan ‘Politici gaan Discussiëren’. “Laag om zoiets te insinueren” zei Goedele. Sedert haar stagediven in de straten van Estepona had ze ook niet de ‘mooiste liekens’ over de ziekenhuizen in Spanje doorgestuurd, maar haar fractuur was al laag, en dan mocht het.  

‘Welkom op uw eigen kabinet!’

Byloo was van StuBru naar Radio 1 verhuisd, nadat bekend was geraakt dat er voor hem geen plaats meer was naast de most-wanted vrouw in de radiowereld, Eva De Roo. Bij zijn vroegere collega, Stijn Vlaeminck, hadden een aantal sportvrouwen gezegd dat Carl Huybrechts vroeger ‘een seksist’ was in de keuze van de medewerkers. Sidder en beef! “Zo is het helemaal niet gegaan” zei Carl, maar hij schrikte er zelf niet van dat het van hen kwam!

“Er is beweging in de Koolstraat 35 in Brussel” meldde DJ Terriër plots, vanuit het vroegere kabinet Gatz. “Welkom op uw eigen kabinet” zei Benji tegen Svengaboy. Dat kabinet werd overgedragen, de ex-minister kreeg er nog enkele biertjes en een wielertrui van de Vlaamse Regering bij. “We kunnen misschien eens samen gaan fietsen in het Pajottenland” zei Benji. “Dan vertrekken we toch in Brasserie Le Central in Jette?” stelde Svengaboy al vragend voor. 

Het bleef in de familie

De Brusselse minister wilde in de hoofdstad mobiele controleploegen in lage emissiezones. “Buitenlanders kunnen nu geen boete krijgen” zei Svengaboy, in zijn mediabeleid mochten ook enkel Franstalige omroepen ongestraft de grens oversteken. Het koningspaar speelde alvast op zeker, en vertrok per trein naar Luxemburg, daar startte hun oldtimer echter niet, waarschijnlijk had die last van ‘taxitis’, een overbelasting van de Belgische chauffeur. 

“Er is beweging op het kabinet van minister Benji” meldde DJ Terriër. Jan Vermassen had zich daar aangemeld, hij was ooit al medewerker geweest van vroegere ministers Weckx, Martens, Schauvliege, Crevits, en werd de adjunct-kabinetschef van Benji. “En wie wordt de chef?” vroeg Kolder. “Herlinde De Corte, dochter van de Gentse schepen van Digitale Huwelijken, Mieke Van Hecke” zei DJ Terriër. Het bleef allemaal in de familie! 

Niet langer dan twee minuten

“Er is nu ook beweging in het Vlaams Parlement” meldde DJ Terriër niet, lang daarna. De Commissie Mediaklinkers kwam voor het eerst samen, er waren vragen van Katia Segers en Tine Vandenbrande. “Hoe zit het met de mediaconcentratie?” vroeg Katia. Een beginnende minister moet zich natuurlijk ook zelf nog concentreren, en Katia werd er daarna op gewezen dat haar repliek niet langer mocht duren dan het antwoord. Twee minuten, punt. 

“Zijn de besparingen van de VRT ingegeven door de commerciële media?” vroeg Tine Vandenbrande. Zij dacht dat omdat het regeringsdecreet meer voorschreef wat de VRT niét mocht, dan wat ze wel nog mochten. “Geen populaire gezichten meer aantrekken?” vroeg Tine. Zij had ook gezien dat VTM Karen Damen nog had weggekocht bij VIJF. En trouwens, hoe konden politici dan ooit nog een job krijgen bij de VRT? Andersom ging toch ook?

De Zwarte Piet

De minister had net Tom Demeyer aangesteld als woordvoerder, die had al een palmares van universiteiten en hoge scholen, tot VOKA en ELIA, netwerken van ondernemingen en stroom. “Hoe oud is die dan?” vroeg Klodder luidop. “31 jaar” antwoordde Kolder, en dat Tom ook graag sportte, lopen en fietsen, en zelfs gitaar speelde. “Hola Pola!” riep Klodder, “die doet elke dag alles ongeveer dubbel zeker, om al zijn bezigheden af te krijgen?”

“De VRT telt ook alles dubbel” reageerde Benji nog in de Commissie. “De berekening van 44 miljoen aan besparingen is gebeurd door de VRT” zei hij en dat hij niet wist of die wel klopte. “Ik weet wel dat ze nog grotendeels van vorige regeringen zijn, dus schuiven ze nu de Zwarte Piet door” vervolgde Benji. In tijden dat elke dag wel een petitie tot behoud van Zwarte Piet rondging op Facebook was het natuurlijk gedurfd om de ‘zwarte man’ in vraag te stellen. 

‘Applaus moet je verdienen’

“Ik weet dat de besparingen niet door DPGMedia gestuurd zijn” beweerde Karin Brouwers. De rol van Zwarte Piet was toen helemaal duister! “Maar het is een concentratiekampdieet!” riep Jos D’Haese van de PvandeA, en of de minister de besparingen wou terugtrekken. “Gij hebt een punt” zei de minister “maar ik pak u dat terug af omdat we moeten besparen voor sociale investeringen”. De werkende mens tegenover de sociale, wie zou dat betalen?   

‘Da gade gij ni bepalen!’ wou de oppositie plots roepen, toen de minister-president (MP) zelf een vraag over Cultuur kwam beantwoorden, en zich afvroeg waarom hij naar de Commissie moest komen om alles twee keer te zeggen. Ze hielden het uiteindelijk bij een diplomatisch ‘Applaus moet je verdienen’, en dat ‘Professor Barabas de MP mee terug in de tijd nam, naar de tijd dat de nieuwe regering nog ondersteunde wat ze nu zouden afschaffen. 

Rode Wangen en Rode Neuzen

“Die platina plaat voor ‘Boven de Wolken’ hebt gij die eigenlijk nog nodig?” vroegen Sam, Inge en Wim van de Q-ochtend nogal onverwacht. Hadden de ochtendsterren weer teveel aan de Mimosa gezeten, alle dagen vrijdag? Niels Destadsbader kon er wel mee lachen, hij had die platina plaat toch al gekregen voor zijn album uit was, en schonk ze daarom met rode wangen aan de Rode Neuzen Dag. Werken bij VTM was ook sociaal werken! 

“Maar tellen kunnen ze daar precies niet?” vroegen die van ROXX zich af. Radio Willy, mocht dan geen familie zijn van Radio Maria, de omroep werd volgens hen ten onrechte als ‘eerste rockzender in Vlaanderen’ aangekondigd. “Bij VTM willen ze wel eens meer de geschiedenis op maat van hun verhaal herschrijven” zei Klodder, die nog niet vergeten was dat ze de Big Voice van hun aankondigingen, Peter van Dam, ‘vergeten waren’ toen hij heen ging. 

Tom De ‘Book’

“Omdat 1+1 nog altijd 2 is, en niet 1, presenteren wij uit protest op vrijdag niet meer op de radio” kondigde ROXX aan. Vrijdag was de dag dat Stijn Meuris zijn wilde verhalen mocht vertellen op Radio Willy, hij deed dat in de stijl van Bart Peeters en Sinterklaas, om geen ruzie te krijgen met Zwarte Piet. “BabbelVRIJdag!” riep ROXX. Echo and the Bunnymen juichten meteen, dan kon hun intro tenminste niet verknoeid worden door een kutverhaal

Langzullenwelezen!” riep Tom De Cock bij MNM. Hij begon met podcastverhalen over de leesgewoontes van vijf schrijvers. “Ik doe dat omdat ik gepassioneerd ben door boeken” zei Tom. Dat was in het begin van De Cock Late Night niet echt duidelijk geweest! “Wij geven ook duotickets weg, met een meet & greet op de Boekenbeurs” vervolgde Tom. “Die tickets zijn nog te duur!” riep auteur Aspe, die een kortingsbon van 5 euro bij elk boek gaf. 

Q-time op Instagram

“Zaterdag zal deze studio leeg zijn” kondigde Patje van Iersel aan bij Radio VRW, in Wellen. Hij gaf meteen ook aan dat zo’n lege studio niet altijd voicetracks moest laten horen, hij zou vervangen worden door non-stop, en niets anders. “En hoe noemen we een radio zonder geluid?” riep een andere stem. Het was het reclamevakblad PUB, die ook zelf het antwoord “Instagram” riep, omdat ze een klassement maakten van aanwezige media op de fotosite.  

“Qmusic is na VTM en Sporza het meest aanwezig op Instagram” zei PUB. Ze zegden er niet bij of dat een compliment of een affront was. De berekening werd gemaakt op ‘echte tijd’ aanwezig op het medium, op die tijd hadden ze bij Q heel wat Mimosa’s kunnen drinken! “Studio Brussel staat op de zevende plaats” verklaarde PUB verder. De jongerenzender van de VRT vroeg zich meteen af of dat onderzoek misschien gestuurd werd door DPGMedia zelf. 

Maar twee handen!

“Daar zijn ze!” riep de radiowereld toen, alsof alle potten mayonaise van Devos-Lemmens tegelijkertijd op tafel arriveerden. CIM had de nieuwe CIM-RAM gepubliceerd, omdat alle betrokken omroepen die cijfers al weken via the dark web hadden gekregen, hadden ze meteen een persbericht klaar. “Wij zijn blij dat de jongeren ons zoveel vinden” zei MNNM-nethoofd Rino Ver Eecke. Een stijging naar 11,1% ging in tegen de dalende trend van de VRT. 

“De zomer is van Qmusic!” juichtte directeur Ann  Caers, die zag dat hun Q steeg in Quality time van festivals met StuBru. Directeur Tom Klerkx van de N-groep vroeg vooral extra tijd. NRJ was nog maar een jaar in de ether, en Nostalgie slechts tien jaar, zij hadden ook maar twee handen! “Wij zijn met NRJ de steden aan ’t overnemen waar we uitzenden” zei Tom nog. Dat was ook nodig, op de meeste plaatsen wisten de mensen niet dat ze daar al waren!

‘Are you ready to boogie?’

In Nederland stonden ze erbij, doch keken niet veel naar Vlaanderen. “Ik kijk momenteel naar een krantenartikel uit 1973, over mijn debuut bij Radio Veronica, zei Bart van Leeuwen. In het artikel werd hij Bart Egas genoemd, omdat de journalist al vertrokken was toen ze tijdens een leeuw van een rookpauze ook een schuilnaam voor zijn achternaam hadden gevonden. En in die tijd was er nog geen Instagram, om zelf te spelen met de media. 

Bij het huidige Radio Veronica ging collega Jeroen Latijn plots hevig uit de bol. Disco Donderdag. In 1982 had Ferry Maat misschien wel vaak Music and Lights, van de groep Illusion gedraaid? ‘Are you ready to boogie, are you ready to rock’n roll’ riep de geest van Wolfman Jack nog, maar Jeroen Latijn overtrof hem in de intro. Ferry Maat genoot ervan, en zelfs dubbel zoveel, omdat soulmusic hem toch een woonplaats op Bonaire had opgeleverd.  

Praten zonder zeggen

“Kas Van Iersel stopt er met Kerstmis mee”, deelde Sky Radio mee. Kas was twaalf jaar lang de ‘voice’ van Sky Radio geweest en wou op 63-jarige leeftijd wat meer vrije tijd, dat meende zijn opvolger Mark Labrand toch, in de krant AD. Het kon maar beter waar zijn, want Kas had in 2008 een zaak gewonnen tegen RTL Televisie, dat hem toen onterecht ontslagen had, na een onenigheid over zijn contract. Van Iersel was een man met meerdere ervaringen! 

Op de dag dat, 60 jaar eerder, een groep radiohandelaren de Vrije Radio Omroep Nederland oprichtten in Hotel Kraznapolsky in Amsterdam, kondigde de Nederlandse filmmaker Steven de Jong aan dat hij de rechten kocht van het boek Mr. Veronica, over Rob Out. “Ik wil een speelfilm maken” zei Steven. In Vlaanderen probeerden een aantal radiomensen dat al tien jaar over Sylvain Tack. 

De kar laten groeien

Zij werden afgesnauwd door mensen als Jean-Claude Juncker met “Ik ben aan ’t praten!’. Terwijl ze eigenlijk niets aan het zeggen waren. “Ik ben ooit teruggekeerd uit het buitenland voor NRJ, maar het werd toen een kort verhaal” zei Nathalie Delporte. Met die woorden mocht ze meteen als programma-manager beginnen bij NRJ, al stond op haar naamkaartje wel ‘redactie’. “Ik ben heel blij dat zij de kar van NRJ komt laten groeien” juichte Tom Klerkx.  

 ‘Ik denk dat ik een verfijnde homo sapiens ben’, zong Ray Davies met The Kinks eind 1970 op het album ‘Lola versus Powerman and the Moneygoround, Part One’. ‘Vergeleken met de vogels en de bloemen ben ik echter een mensaap’ zong hij verder. In de radiowereld dachten sommigen al lang hetzelfde. 


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Kolder en Klodder – 92 (video)

'Radio De-Liberation' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Minerva groet Lees verder

Kolder en Klodder – 91 (video)

Listen to the band! Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 90 (video)

'Rok en Broek Roll!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dick
Dick
21 oktober 2019 - 13:13 13:13

In de officiele persberichten van Willy staat nergens dat ze ‘de eerste rockzender in vlaanderen zijn’. In het PB van augustus staat wel ‘het eerste digital only radiokanaal van DPG Media’ is en dat ‘de eerste rockplaat All The Young Dudes is’. Roxx is beginnen roepen dat zij de eerste rockzender waren…

Haveve
21 oktober 2019 - 14:47 14:47
Antwoord aan  Dick

Dick, je hebt absoluut een punt. Het persbericht van DPG Media vermeldde enkel dat Willy ‘het eerste digital only station’ zou worden (zie link onder). Bedoeld was – uiteraard – van hun eigen mediagroep, en daar zit waarschijnlijk/mogelijk het misverstand. Willy was niet echt het eerste ‘digital only’ van DPG Media, als je de nevenproducten van Q en Joe er niét bijtelt dan was dat het wel. DPG Media wil die nevenproducten nochtans als volwaardige kanalen op DAB+ promoten, doch blijkbaar tellen ze dan in officiële mededelingen niet zo mee. So be it! In de column K&K moet je verder niet alles serieus nemen, het is bedoeld als een satirisch weekoverzicht, en daar wordt vaak véél bij-gefantaseerd, zelfs zaken die er helemaal niets mee te maken hebben, puur voor de komische noot. Voor dit stukje in de column, over Willy, nam ik gewoon de eerste zinnen van dit artikel over: https://radiovisie.eu/roxx-alleen-de-muziek-spreekt-nog-op-vrijdag/ . Het originele persbericht van DPG Media: https://www.dpgmedia.be/nl/nieuws/dpg-media-lanceert-nieuwe-radiozender-willy

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx