RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Kolder en Klodder – 97 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

‘De zwevende zwervers’

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

The Determinator

“Het wordt een week van waarheid” zei Kolder, bij het begin van die week. Ze wikte haar woorden. De nieuwe minister van media (MM) moest nog uit zijn tent komen, en de minister-president (MP) was wel uit de kast gekomen als gamer op smartphones, maar hij alleen mocht bepalen wanneer. Op zijn beroemde sneer in het parlement was ondertussen al een speeltje uitgevonden: The Determinator. De bepaler. Met in de hoofdrol Strong John. 

“Donderdag stellen ze de commissies samen” zei Kolder. De laatste maanden was er niet veel gebeurd in de Commissie Mediaklinkers. Ex-voorzitter Bart Carton was wel ere-Vlaams Volksvertegenwoordiger geworden, hij had het 15 jaar volgehouden, en de 5 jaren met Svengaboy telden zelfs dubbel. Hij had ooit aan de minister gevraagd of hij daar extra pensioen voor kreeg, maar Svengaboy had geantwoord dat pensioen een ‘schaars goed’ was.  

Duimschroeven

“Zou Manuela het halen?” vroeg Klodder. Manuela van Werde zou volgens hem een ideale voorzitter van de commissie zijn, ze kende de media van lokaal tot nationaal. “Meestal geven ze die post aan de oppositie, om de schijn te redden” zei Kolder. De Flaminganten kregen acht leden in de commissie, de andere partijen ook acht, waaronder de nieuwe voorzitter: de 44-jarige Elisabeth Meuleman, onderwijsspecialist van Groen. 

“Dus toch Manuela niet” zuchtte Klodder. Hij had het wel gedacht. Manuela had bij StuBru gewerkt, de hardliners van de openbare radio, en voor die VRT lagen er duimschroeven klaar. Klodder moest plots aan Jacques Herb denken, die met ‘de radio heel zacht’, hij reed opeens te hard ,  ze lag daar zwaargewond, een glimlach om haar mond. De hit Manuela zorgde er in 1971 voor dat 327 kinderen zo genoemd werden, 184 meer dan het jaar ervoor. 

‘En Media’? 

“Ik was daar niet bij hoor” liet Van Werde weten. Zij was geboren op 8 april 1959, en had dus nog niet lang een nieuwe voordeur. In 1971 had ze haar plechtige communie al gedaan, in de Sint-Niklaaskerk van Neerpelt, maar daarna waren er geen heilige sporen meer bekend in haar leven. “Ik lijd ook hyperacusis, een gehoorschade” zei Manuela, en dat het voor haar allemaal wat zachter mocht. Géén te luide ‘Da gade gij ni bepalen he’

‘Ze is misschien te dikwijls naar het Europees Muziekfestival voor de jeugd moeten gaan?’ dacht Klodder, bijna luidop. De nieuwe voorzitter was ondertussen al aan ’t plannen. “Cultuur kan zeker een bindmiddel zijn” zei Elisabeth Meuleman, “de linken met jeugd en onderwijs zijn evident en onderwijs blijf ik volgen, het zal nodig zijn”. Klodder wou haar nog onderbreken met “En Media?”, maar ze was al weg. ‘Dat wordt niks’ dacht hij. 

Carrière-hoera

“En hoe zit het met de nieuwkomers?” vroeg Kolder. Klodder had ze gescreend. Van een biseksueel, een tegenstander van transgenders, een namaker van Suske en Wiske, een master in politiek, een homoseksueel, een culturele directeur, een nieuwkomer die meteen in vijf commissies zetelt, tot de vroegere adjunct-kabinetschef van Svengaboy. “Daar zit weinig media-ervaring bij” zei Kolder. ‘Te weinig’ dacht Klodder. 

“Katia Segers verhuist naar de reservebank” zei Klodder. Het werd plots stil op de Dienst Mediazaken. “Ze wordt vervangen door een inhoudelijke beleidsmedewerker, met  al 14 mandaten op Cumuleo” vervolgde Klodder. Wie kon die carrière-hoera dan wel zijn? Katia had er daar nog maar 7 staan! Ze gaf nog snel haar mening over nieuwe besparingen bij de VRT: “daar zal de kijker, luisteraar, mediagebruiker de dupe van worden” zei ze. Wie anders?    

De zwevende komiek

“Dit is een histerisch moment” las Sofie Engelen af van het scherm, en ze doddelde ‘as we speak’ de eerste woorden de ether in op de spikspinternieuwe radiozender Willy. Ze moest nog even schuin naast de microfoon door om de eerste plaat te starten, voor Willy Willy. Carry the News, All the Young Dudes, I want to hear you. Stijn Meuris had het gehoord, hij zou op de middag overnemen met een programma dat fantasieloos Meurissey heette. 

“Ik mis tegenwoordig vuur op de radio” had hij in de krant gezegd, met een betoog alsof hij ook de manager van de radio voor zwevende luisteraars was. “Iggy Pop heeft een nieuwe plaat uit, maar wij draaien The Passenger” zei Iwein Segers. Een komiek, al was dat op de radio niet meteen duidelijk. The Passenger was sedert het optreden van ‘The Lust’ op Marktrock een klassieker op alle radio’s, dat was helemaal geen zwevende plaat!  

Verkrijgbaar bij bolpuntcom

‘Keer op keer werd mij gezegd’ zong Stijn Meuris bij de groep Monza. “Straks tussen 1 en 3” zei Iwein Segers al voor de derde keer, om toch nog wat ambiance te krijgen. “Op Werchter stond ik naast Eddie Vedder, die stuurde zijn bodyguard weg om te vertellen dat hij bij elk optreden een fles wijn uitdronk” schepte Iwein op. Er klonk geen applaus, iedereen wist dat Stijn Meuris daar nooit mee toekwam in de periode dat hij het Noordkaap kwijt was. 

“Bedankt voor de vele SMS-jes” zei Iwein nog, en degradeerde Willy daarmee tot een digitale opbrengstbank. Het kon nog erger: “There’s a band playing, on the Radio” zong Bryan Ferry met Roxy Music. Help! Hadden ze dan nog nooit van Canned Heat, en de remake van hun Let’s Work tot Let’s Stick Together gehoord? Bryan Ferry op Les Nuits de Fourvière, in het Roman Theatre in Lyon, in 2011. Verkrijgbaar bij bolpuntcom, voor slechts 11,99 euro!

Het ging ergens over

Net als alle ballen van Willy bijna plat waren, kwamen The Vaccines met een pomp-het-op d.m.v. Post Break-Up Sex. That helps you forget your ex. Stijn Meuris had gezegd dat hij zijn eigen platen niet zou draaien, geen meuris-gepleuris.  Hij had dat beter wél gedaan. Afleesradio wordt niet beter als men er ‘bijna sacraal mooi’ tussen kraamt, en zeker niet als het in de introzang van The Killing Moon van Echo & The Bunnymen is. 

Gelukkig was er Morrissey. In mei nog uitgekotst in Engeland, omdat hij optrad op teevee met extreemrechtse pins op zijn revers. Meuris had The Smiths ooit nog gezien in een boetiek waarvan de naam op een vrije radio leek. Zoiets was toch wereldnieuws op een ‘zender’ die de zwevende massa zocht? “Energiek, gedreven, het ging ergens over” zei Meuris, en hij draaide een nummer van Red Zebra. Bruges rules, allee de Blauwtjes. 

R.I.P. FM

 ‘Slaap, geeuw…’ dacht ook Klodder. Hij had wel eens gehoord van Broadway Bill Lee, de radioster die sedert 1972 de verenigde radiostaten van Amerika had doorkruist, voor hij in 2007 landde in New York. BBL was een spelwisselaar, iemand die de technische vooruitgang toejuichte, maar toch doodnuchter opmerkte dat de DJ’s overal uitstierven. “The disc-jockey is just about gone” zei hij, “we’re the last ones”. R.I.P. FM. Onze gedachten zijn bij de familie. 

“Win een Willy!” riep de website van de zwevende luisteraar. Ze gaven het nieuwe album van Stef Kamil Carlens weg, als je wist in welke groep hij niet gespeeld had. “Bij de te langzaam rockende Stijn Meuris had hij het nooit uitgehouden” zei Klodder. Het was echter een multiple-choice vraag, en als je A Beatband, of Moondog jr. googelde kwam je op zijn naam en Zita Swoon uit. “De rest van de week is non-stop” zei Willy nog en sloot de vrijdag.  

Met pluimen in hun gat

“Ik luister op vrijdag naar Apero Bjorn op Nostalgie” liet Domi van Kompas weten. “Start me up” reageerde Verhoeven zelf, en Nostalgie toonde daarbij de hoes van het Stones-album Aftermath, uit 1966. Start me Up kwam uit het album Tattoo You, in 1981, en had eigenlijk al in 1975 op het album Black and Blue moeten staan. Deze ThrowBack zat er zo’n 15 jaar naast, terwijl een week later 8 days of 80’s, de top 880 van de jaren tachtig moest beginnen!  

Gelukkig brachten Gert Verhulst, James Cook, en Jan Smit samen een plaat uit, Altijd. Ze waren er die ochtend al drie keer, met pluimen in hun gat, mee door de Peter Van de Verenshow gelopen. Bij Bjorn konden ze op tape Vertoeven, dankzij Showbizz Kenneth. “Dit lied wordt misschien de opening en de finale van mijn optreden volgend jaar in het Sportpaleis” verklapte Jan Smit. ‘Als het moet zal ik er voor je zijn’. Altijd. En overal, tegelijk. 

Radiovrienden van de radio

Het nieuws van de plaat sloeg in als een bom, ook in het parlement, daar was het een jam-bom op de smartphone van de mini-sterpresident. “Ho!maar!” riep Kamervoorzitter Ho!mans en ze liet het hele gebouw ontruimen, omdat ze de vod van een papiertje over die plaat verkeerd gelezen had. Het deed de Hitprofessor van MENT denken aan die zangeres die voor de FBI werkte, of dat lijk dat in de woestijn werd begraven.  MENT erger je niet. 

Ne vree goeie zundag ollemolle” zei Domi op Radio Kompas. Hij had die ochtend Wham op Radio 2 gehoord, dus speelde hij dat ook. “Annelore is er niet” meldde hij. Zij was in de Ardennen aan De Week van het Bos begonnen, in haar eigen tuin. “Het wordt een uitzending met de Radiovrienden van de Radio, tot Ibiza en Benidorm toe”. Eric Hofman hoorde het in zijn studio in Voicesdotcom. ‘Ik ga hen verrassen’ dacht hij, en reed naar Diksmuide. 

Het perfecte oor-gasme

Ze waren er allemaal, King Moerbie, Will Van Lee, Johan De Graaf, Paul De Clercq, Mario De Wit, Tommy Degraeve, Tom Decouttere. “En Eric Hofman, zei de voice, terwijl hij teken deed dat zijn microfoon luider mocht. “Radio moet leven” vervolgde Eric, en hij werd daarna enkel nog onderbroken door Domi, die dringend naar het toilet moest. “We zullen nog een uurtje doordoen” kondigde Domi aan. Geef Eric Hofman geen microfoon, of je krijgt verlengingen!  

“Van ons krijg je Hot N Cold” kondigden Dorianne Aussems en Lotte Vanwezemael aan. MNM zou voortaan op zondagavond libidoradio maken, klaar terwijl u luistert. “Het perfecte oor-gasme” zei Lotte, die ervaring had opgedaan bij de Generation MNM, toen Karolien Debecker overspel ging spelen met Jan Hautekiet. “En we hebben nieuwe Brusselse jingles” liet de jongerenzender van de VRT nog weten. Het kon de storm echter niet afhouden. 

Jambon Gaming

Even later bliksemde het headliners in het nieuws. ‘De VRT moet meer besparen dan gedacht’. En ‘250 jobs op de helling’.  Of ‘De ondergrens is bereikt’. CEO Paul Lembrechts vond 12 jaar besparen genoeg, hij sprak al met Benji, de nieuwe MM. “Zo kunnen we niet meer creatief zijn, en wordt FC De Kampioenen elke dag herhaald” zei Lembrechts. “Kunnen we de omroepen dan niet beter FC1, en FC2 noemen?” had Benji voorgesteld. 

“40 miljoen is een cijfer van de VRT, dat van ons moet nog berekend worden op ‘Jambon Gaming’, op YouTube, maar daar staat nog geen content op” vervolgde de minister. “Willen ze MNM weer verkopen?” vroeg De Morgen. “Hela! Wij zijn geen koopwaar he!” riep een verbolgen Peter van de Vurige Colère. Ondertussen stuurde Paul Lembrechts journalisten uit om te masseren. Hilde Crevits kende dat van de verkiezing van Mister Gay in 2017. 

Uitzending uitgesteld

In Wellen waren ze druk in de weer om de burgers weer aan het lachen te krijgen. “Testing micro, 1…2…3” zei de stem, alsof ‘Bonjour micro’ daarna zou volgen. ‘Wellen Lacht’ was ook de 50e verjaardag van de artiest Jos Roofthooft, ooit nog de vurige stem van Radio Arcan in Bilzen, en van de speciale aanbiedingen in alle Carrefours. Later was hij PR geworden van de GB-Mapei-Bricobi wielerploeg, de zandbak toen van Patrick Lefevre. 

“Mijn uitzending is… uitgesteld!” informeerde ex-Maeva Stem Werner Michiels. Hij zat met zijn dochter in een Studio Stan van Samang, maar de laatste twee uitzendingen verhuisden naar de kerstvakantie. “Is dat goed of slecht nieuws?” vroeg een fan tijdens zijn optredens als accordeonist-crooner. “I close my eyes, then I drift away” zong Werner, en hij zat weer ‘In Dreams’ op de viering van 45 jaar op de planken, in het Gildenhuys in Beveren.  

Zeven jaar oude kranten

“Het Theater van het Sentiment” zei Bart van Leeuwen op NPO Radio 5. Hij had de luisteraars de ene dag Give A Little Bit van Supertramp, en de andere Don’t Forget To Remember Me van The Bee Gees laten kiezen. In zijn 153e Plaat en z’n Verhaal kwam Harry Chapin nog eens terug. ‘I am the morning DJ, at W.O.L.D.’. De ‘heldere goeiemorgen-stem, die je wel hoort maar niet ziet’. Dat laatste was nu anders dan in 1974, met Voyeur FM. 

Plots dook er een tweet op van een treinreiziger, die zeven jaar oude kranten had gelezen tijdens de reis. “Dat was misschien een teken van de VRT-goden, dat de uitgevers zich teveel met andere zaken bemoeien?” probeerde Klodder. De reis was van Zottegem naar Gent-Sint-Pieters, doch de man stapte halverwege af. In Gent werd dan ook de Snoecks Almanak uitgegeven, al bijna 100 jaar veel pikanter dan de nieuwe libidoradio van MNM. 

Timeless

“Zeven jaar geleden werd 8032 kilo cocaïne ontdekt in de haven van Antwerpen, die staken in bananendozen uit Ecuador” zei Klodder, die het nieuws van 2012 snel had opgezocht. Alhoewel cocaïne in bananendozen een schaars goed was, werd het daarna toch nog dikwijls via Antwerpen ontdekt. Er werd al gesproken van de Wir-War on drugs, en gezongen van ‘Antwerpen gaa zet gaa ver maa, toch de stad woar dat er wordt gesnoven…’. 

“In 1973 stond ‘My Friend the Wind’ van Demis Roussos nummer één in de Nederlandse Top 40” liet iemand weten aan 100 Jaar Radio daar. De hoogste nieuwkomers waren toen dat de zomer weer voorbij was, en de lancering van Jack Jersey met I’m calling. In Amerika werd I Knew You When uit het nieuwe album Timeless, van Billy Vera, genomineerd voor een Award ‘Hollywood Music in Media’. Billy Vera was al 75 jaar oud, doch trad nog op. 

Geen eerste stap meer 

“Vroeger hoorde men zoiets éérst op de radio” zei de geest van Nonkel Frans, de vroegere uitbater van het cafetaria van Radio Benelux. Frans was 90 jaar oud geworden, en plots geveld door een hartaanval. De gepensioneerde mijnwerker had vele radiomakers opgevangen met een snelle spaghetti, na hun werk. Papa Miracoli, het geheim zat in de kruiden! Ex-medewerker Luc Moons deelde ondertussen drank uit op Dwars door Hasselt. 

In Tongeren was TNGRN FM ter ziele gegaan. Bjorn Verhoeven vond ooit dat zo’n omroepen dichter bij de mens waren dan de Colruyt. “Een kweekschool voor de nationale zenders” zei Bjorn toen. Zover was het met Radio TNGRN niet geraakt, de vzw AT-FM was ontbonden. “ Als die regionale er niet meer zijn heb je geen eerste stap meer om dingen te leren en dat is toch wel een belangrijke functie”, aldus Bjorn Verhoeven. In 2017. Bij TNGRN FM zaliger. 


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Kolder en Klodder – 92 (video)

'Radio De-Liberation' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Minerva groet Lees verder

Kolder en Klodder – 91 (video)

Listen to the band! Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 90 (video)

'Rok en Broek Roll!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 89 (video)

'Rocking all over the Radio'! Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx