RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Kolder en Klodder – 96 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

Toy blaast een connection

Het is Benji! 

Die ochtend op de Dienst Mediazaken, en op alle redacties van alle Vlaamse kranten. Behalve die van DPG Media, want die hadden het bericht eerst gekregen, de peetvader van de nieuwe minister-president moest immers de straat maar oversteken om het bericht met de mededeling zelf te komen afgeven.  “Het is Benji” hoorde men op alle andere plaatsen. “Is het Benji?” hoorde men dan weer anderen herhalen. Verstomming alom. 

Het leek op de avond van 1 augustus 1993 in de nieuwsstudio van VTM in Vilvoorde. ‘Het is Albert!’ kwam toen nog snel een loopjongen roepen. ‘Wat? Is ’t Albert?’ herhaalde Dany Verstraeten, en dan nog eens ‘ Tis Albert’. Prins Filip kon zijn koningsdroom toen nog 20 jaar opbergen, al leek het toch even of ‘Albert’ de eedaflegging niet zou overleven. ‘Tis Benji’ zei Klodder toen nog eens tegen zichzelf. Wie had dat gedacht, den Benji? 

De andere kant van de Koepel

“Er is een beetje beweging in Sint-Jans Molenbeek” meldde DJ Terriër vanuit straten vol feestende mensen. Daar woonde Benji, de nieuwe Vlaamse minister van Media. Hij had het vereiste profiel: partijsoldaat achter de schermen, niet gekozen in Brussel en daarom glansrijk heropgevist, vroeger als senator en nu als minister. “Het is ene van aan de andere kant van de Koepel van Koekelberg” wist Kolder. De Bende van de Koepel, ze zat overal. 

“Dan is dat niet ver om eens een pint te gaan drinken bij zijn voorganger” lachte Klodder, die wist dat Svengaboy vroeger zijn dossiers in Brasserie Le Central in Jette ging voorbereiden. “In Molenbeek Sint-Jean is er toch ook Le Phare du Kanaal?” vroeg Kolder. Dat was een werkplek én café, de ideale mix? Toch niet, minister leerden snel delegeren, dan konden ze zelf de diepere kennis zoeken, in Le Sanglier bv. vlakbij de Grote Markt en Tour & Taxis.   

They pull me back in

Benji was afkomstig uit Damme, waar het weekend na zijn eedaflegging voor de zestiende keer Damme Culinair werd ingericht. “Is er ook bier?” had Svengaboy begin dit jaar gevraagd via een ministeriële mail. “De plaatselijke brouwerij Rostune, met vier bieren en drie gins” had Benji geantwoord. Dat was niet meegevallen, Svengaboy had ooit tegen Sven Ornelis gezegd ‘dat men bij kleine brouwerijen moest zien of de keizer wel kleren aan had’! 

“Een goed bier is schaars” had hij gezegd, en dat men moest opletten voor biersnobisme. Hij kon het weten, ooit had een radiomanager hem zelfs met Flair proberen te misleiden. “Die denkt dat alles vé Buls is (gratis)” had Svengaboy toen geroepen, en hij had van zijn Hit-pakket een TOP-netwerk gemaakt. De minister kende zo’n comeback,  als uitgekotst politicus in 2011, schreef hij in 2014 weer ‘Just when I thought I was out… they pull me back in’. 

Beste en betere vrienden

“Het is een jurist, hij studeerde rechten in Gent en is advocaat geworden in Brussel”, zei Kolder. Als politicus kon je beter zelf een beetje op de hoogte zijn van het wandelpad van Vrouwe Justitia, voor het minste gingen de burgers naar de Raad van State, en dan moest de rechtvaardige Dame haar weg zelfs nog geblinddoekt zoeken! “Hij zal veel recht moeten zetten, want de tonnen van Svengaboy leken vaak holle vaten” merkte Klodder nog op.   

“Het was dan ook géén Duvel Tripel Hop, Rochefort 10, of Geuze Boon” reageerde de ex-minister onmiddellijk. Het waren zijn favoriete bieren, maar net als in een mediabeleid was officieel iedereen de beste vriend, al waren de betere vrienden vaak zelfs voor een blinde zichtbaar. Benji noemde zelfs even Bianca Debaets, die toch nog 100 stemmen meer had gehaald. Het was een T(hrow) B(ack) naar Svengaboy, die ook even Els Ampe noemde.  

Niet overal applaus

‘Ach, die voorkeurstemmen’ dacht Klodder luidop. Hij had zelfs Bart Zomert als nieuwe MM (minister van media) verwacht. ‘Als de beste burgemeester ter wereld liever minister wil worden, dan verwacht men die toch als MP (minister-president), of op Media, de stem van de politiek?’ vond Klodder. Het was natuurlijk wel zo dat de Vlaamse minister van Werk 3 keer, en de federale regering zelfs 100 keer meer geld aan de media kon geven, maar toch.   

“De nieuwe burgemeester van Mechelen is pas het vijftiende stemmenkanon in Mechelen” zei Kolder plots. “Ik ben heel blij met het vertrouwen dat ik gekregen heb” speechte Benji, de nieuwe MM, op een persconferentie. Hij liet natuurlijk ook Joke door de schauw vliegen, en Koen weer op een Heuvel zitten, maar who cares? “Zonder hem had de vorige federale regeringsvorming langer geduurd” riepen sommigen, al kreeg dat niet overal applaus.

Mensen met oplossingen

“Doe dat goed, het was mij een eer, een genoegen & vooral een plezier om Vlaams minister van Media geweest te mogen zijn” reageerde Svengaboy. In zijn ambtsperiode waren dan ook een aantal records gebroken: dat van het aantal scheldwoorden per minuut op Facebook, het aantal verschillende klachten over één onderwerp bij de Raad van Alle Staten, én een persoonlijk record voor het gebruik van het woord ‘schaars’. Il faut le faire

“Nu is het voor mij 100% Brussel-Bruxelles-Brussels” besloot Svengaboy. Hij vergat natuurlijk dat zijn naam nog in zoveel hangende dossiers stond, dat zoiets misschien ook wel een nieuw record was. “Getting things done” stelde Benji, de nieuwe MM, op 26 mei hebben we gezien dat mensen politici willen die met oplossingen komen”. Dat waren toch beloftevolle woorden van iemand die zelf op 26 mei niet eens verkozen was?  

Een plat, vlak land

“De VRT wordt gekortwiekt om binnen 5 jaar haar bestaansreden te kunnen in vraag stellen” tweette (ex-)commissielid Katia Segers. “De VRT moet ook besparen” stelde Benji, hij sprak van ‘kostenefficiënt’, doch liet nog niet in zijn cijfers kijken. De nieuwe Vlaamse regering moest duidelijk nog Excel laten installeren op hun computers, cijfers waren er voorlopig enkel in woorden. “We moeten dat nog bekijken” zei Benji, na vier maanden onderhandelen. 

“Gebeurt dat niet met het telraam van Christian Van Stillo?” vroeg Walter Zinzen zich af. “Dat denk ik niet” reageerde Benji, “het regeerakkoord is door drie partijen goedgekeurd, wij denken dus dat het een goed akkoord is”. “Een Vlaanderen met een imago van VTM, VIER en VIJF?” vroeg de vorige commissievoorzitter Bart Carton. “Vlaanderen is een plat land, sorry een vlak land” vertaalde hij Jacques Brel nog even, op zijn Brussels(e politiek). 

Comedy Kapers

“Er is commotie in de Vlaamse kranten” liet DJ Terriër vanuit redactionele velden weten. Het woord ‘censuur’ was nog niet gevallen, maar iedereen voelde dat het klaar stond in de ‘blokken’. “De VRT moet veel, en mag daarom een hoop andere zaken niet meer” zei Kolder. Klodder vond het vreemd dat dit vooral benadrukt werd door een partij die één van de peetvaders van de gekleurde informatie ooit tot voorzitter van het parlement had gemaakt. 

De VRT liet weten dat ze eerst een gesprek met de nieuwe MM afwachtten, en stuurde rebel-DJ Peter van de Veirkensstreken al op pad voor een prikactie. In zijn Late Night, die eerder op de dag wordt opgenomen, gooide de publieke MNM-sidekick ‘onverwacht’ een taart in het gezicht van de commerciële Gert. Even later kreeg ze er van James Cooke zelf één cadeau, met de woorden ‘Don’t touch my friends’. Comedy Kapers op een plezierboot.  

Een proefglas en gratis pissen

Antwaarpe gaai zè gaai ver maai” klonk het in de Brabostad, op 105.4 MHz. ‘Toch de stad waar onze radio is geboren’ dacht Ruud Koninckx, die het openingswoord deed op de eerste echte comeback-dag van Radio Expres. De studio zat vol collega’s, sympathisanten en BV’s. “Ter heeft toch niemand zijnen otto oep et Thejaaterplaain gezet?” vroeg Ruud. Die plaatsen waren immers voorbehouden voor bepaalde politici, vooral tijdens een partijcongres.

This little girl is mine” zong Gary US Bonds op de Radio Expres. “Ik hoop dat de mensen van het Bierfestival op tijd komen” zei Barbara Ceuleers. “You better just beware of a man named Leroy Brown” zong Frank Sinatra met de woorden van Jim Croce. Leroy was er niet, de geest van Modest Van den Bogaert wel, de uitvinder van het ‘bolleke’. “Vijf euro inkom” zei de brouwer, “voor een proefglas en gratis pissen, nogal handig op een bierfestival…”. 

Een porto en een crèmeke

“Wij zijn opzoek naar knappe ‘bollekes’ die hun muziekcollectie willen delen, met nog een boeiend verhaal bij” zei iemand. Serge van Yesterday? Het was deze keer een oproep  van Radio Singjaal in Leuven. Ze zochten ook journalisten, reporters, samenstellers, én zelfs luisteraars om op de Top 100 te stemmen. Bij Radio Star waren ze daar allemaal aan voorbij, hun 80’s mix stond al online, hun jaren tachtig waren over and out. Dit jaar toch! 

“Is die cruise van Radio 2 nog niet gedaan?” vroeg Kolder. Zij had nog altijd spijt dat ze niet had ingeschreven, ze had ook eens graag een porto gedronken in de streek zelf, die van Cadiz. Producer Peter Hermans werd nogmaals gesignaleerd met een ‘crèmeke in zijn handen’, whatelse? “Wij zijn terug” meldde zanger Bart Herman, en dat hij op de boot zelfs tijd had gehad om op Instagram te geraken. De vooruitgang kende geen grenzen meer! 

C’est Joe-ette!

“Wij zoeken zangers” liet Peter Hermans weten. In de radiowereld waren er wel eens meer die probeerden een betere Elvis, Dusty Springfield, of zelfs Joe Cocker te zijn, maar hier leek het toch wel iets professioneler te zijn. Hans Primusz zocht luisteraars, die met tien échte zangers in december in Mechelen mee mochten zingen met het 1000 Klassiekers Koor. Marcel Vanthilt zou ambassadeur zijn, en dan haakten de meesten natuurlijk al af! 

“Ik kan niet” reageerde Dana Winner, zij was te gast bij de Arbeidsvitaminen van NPO Radio 5 in Nederland. Daar (er)kenden ze de sterren, ook de Vlaamse. “Onze Classic FM noemt nu Classic NL” schreef Bart van Leeuwen. DAB+ veranderde de radionamen. Het Amerikaanse Sirius gebruikte voor zijn satellietradio zelfs ‘XM’, al had dat net zo goed E.T. kunnen zijn. JOE had in de Franse wereld kunnen scoren als JOE ET. Joe-ette, dat klonk als Chouette!  

I feel it in my fingers

Trudo FM stuurde meteen een lijst van bedrijven door die een hele week lang hun Schijven voor Bedrijven mochten vullen. De Belgische Fruitveiling mocht de week afsluiten. Fruit was deugdelijk aanwezig in de muziekwereld: van de hippies in de 1910 Fruitgum Company, tot de Marmelade en Applejack van Dolly Parton. Die laatste had dan nog twee meloenen bij, waardoor niemand over haar liedjes praatte! Als het maar Jackpot was op de fruitmachine! 

“Ken uw Klassiekers” zei Serge van Yesterday op MENT TV. Het ging ‘rap’: de marginale muziekstijl uit de Bronx brak in Europa door, een jaar later pas in Amerika. Het was ook van Cassius Clay geleden dat iemand nog bruikbare samples als ‘I am the Greatest!’ had, en dat zou tot de ‘So true!’ van Trump duren. “Welke popgroep zong in 2007 op een trouwfeest?” vroeg Serge. The Troggs, maar al in 2007. I feel it in my fingers, en toch nog een paar misteld!

Een dampende boete

“Ge moogt naar huis gaan!” riepen Koen Wauters en Jonas Van Geel op Qmusic. Binnenkort kregen Sam, Inge en Wim een dag ongewenst verlof, omdat de slotdag van Rode Neuzen Dag al 5.000 tickets had verkocht. Hun collega’s Mattie, Marieke en Domien mochten zelfs een huis weggeven in Nederland, toch een jaar lang gratis wonen. Kerst op de radio begon te naderen, de grote pakjes voor de luistercijfers lagen bij DPG Media al onder de bomen.   

“Als er rook is, is er vuur” zei de VRM, en ze gaven VTM een dampende boete van 25.000 euro, voor het bezoek van Luc Alloo in de Nacht aan een vaporshop. Hoe heerlijk moest het zijn om een stuk van de riante subsidies aan uitgevers terug te vorderen via een boete! Het woord self-support was nooit zo breeddenkend geweest! “Bij mij slaat er al veel minder damp uit mijn oren” vertelde Black Mamba. Gehoorschade weg, enkel nog ruis op de lijn. 

Een nuchtere zondagochtend

“Oh Black Betty Bam ba Lam…” zong Ram Jam op Radio Kompas. “Het is een tijdje geleden, maar de studenten zijn terug, en wij ook!” zei een bruingebrande Dominique Remaut. Hij was vergezeld van de Drie Wijzen, Wilfried Declerck, Ethel De Meyer en Annelore Vanhooren, die eveneens terug waren uit het Oosten. Of uit het Westen!  De Vrienden van de Radio, op een nuchtere zondagochtend, tenzij de Spaanse radiovrienden langs kwamen. 

Even liep het nog fout, de multimedia van Kompas zetten een vertragingsfoutje tussen de Vrienden, Paul De Clercq luisterde op Ibiza mee via televisie, en daardoor klonk het als een liveverslag op VTM, waar de vraag ook altijd een paar adempauzes verwijderd bleef van het antwoord. Bij VTM hadden ze geleerd om dan ijskoud in de camera te (blijven) kijken, bij Radio Kompas klonk er dan enkel een ijskoude stilte. En de lach van Annelore, whatelse

Dinner for Two

“Hier is het niet zo stil!” meldde DJ Terriër vanuit de velden rond De Poort van Europa. Lokale Radio Lanaken (LRL) schoof er de benen mee onder een Reuze-Ontbijt, met 1000 deelnemers. Burgemeester SuperMarino Keulen dacht er al aan om nog een tweede bord van de liberalen aan de grens te plaatsen, ‘Welkom in het Land van de Eters’. Hij moest eerst nog controleren of alle ‘Hollanders’ in zijn gemeente wel betaald hadden voor hun ontbijt! 

Bart van Leeuwen reageerde verbolgen, en zette uit protest zijn zelfgemaakte heksensoep online. Tineke had meteen door dat zo’n presentator niet op soep en een boterham alleen kon leven, en nodigde hem prompt uit voor een Dinner for Two. “Ik kook liever voor meerdere personen” zei Tineke, en verklapte daarmee het geheim achter ‘Veronica komt naar je toe’! Tineke had trouwens ooit koffie gezet voor heel Nederland. Én Vlaanderen! 

‘Da gade gij niet bepalen he’

“Ik stop ermee” riep een boze Rick Romijn, die stopte als muzieksamensteller van Radio Veronica. “Ik ben er klaar mee” zei Rick, zijn collega’s en hijzelf zaten niet meer op één lijn. The Sound of the Nation verschilde op The Station. “Maïté Piessen zal het nieuws van haar man, de nieuwe MM, niet zelf lezen” deelde de VRT mee. Objectiviteit, zoals vereist. Toch kreeg de openbare omroep kritiek dat ze Maïté te vroeg veroordeelden. Het was nooit goed. 

Da gade gij niet bepalen he” riep een nog bozere, en kersverse PM Jan-bon in het Vlaams Parlement.  De oppositie had cijfers gevraagd, maar de PM wou op dat ogenblik liever een spelletje Angry Birds spelen. “Da gade gij niet bepalen wat ik ga spelen he!” riep hij nog eens, en dat het Fake News was, omdat hij Toy Blast wou spelen, kleuren bij elkaar brengen om naar een volgend niveau te gaan. Dat kende hij nog van de regeringsonderhandelingen. 

Grijze haren, grijze zorgen

De brouwerij Van Honsebrouck blokkeerde daarop de deur van het Vlaams Parlement met Filou. ’Dat is Svengaboy geweest’ meende Klodder, want die had dezelfde vraag in Brussel gekregen, en vond dat begrotingscijfers een schaars goed waren, en daarom pas later in oktober efficiënt konden benut worden. De oppositie verliet daarop het Vlaams parlement met de woorden ‘Bon Weekend, in de Vlaamse democrisie! Smakelijk!’. 

“Wij hebben er beire veel goeste in” riepen ze in Kortrijk, toen ze vernamen dat StuBru met De Warmste Week naar de Stad van burgemeester Q kwam. “Als er van ons budget nog iets overblijft” riep de CEO van de VRT nog snel, want Quickie zei ooit dat Vlamingen nogal snel een miljoen spaargeld bij elkaar hadden. “Oma die heeft grijze haren, maar ze redt het verder wel” zong Tol Hansse nochtans op Radio Extra Gold. Grijze haren, grijze zorgen. 

In de blote kont

“Marco Borsato is de grootste, de Mia van Gorki de hoogste Vlaamse, en 22 titels van Clouseau de meest gevraagde Nederlandstalige song(s) in de Top 2000” liet JOE nog weten. Het kon Koen en Kris Wauters niet echt blij maken, zij bleven in hun gat gebeten dat Qmusic hun liedjes niet wilde spelen. “Probeer ze in de canon van de Vlaamse eigenheid te steken” merkte iemand op. “Hoe denkt ge eigenlijk dat ze al zover geraakt zijn?” beet Koen terug.  

“De ‘generalistische zender’ NRJ startte daarop een week van City Take Over, in alle hoofdsteden van de provincies die men toch wilde afschaffen. “Als de stedeling niet naar ons komt om te luisteren, dan gaan we er toch zelf naartoe?” lichtte directeur Tom Klerkx toe. “Bart, trap het af!” riep hij, om het in Antwerpen te laten starten. De ‘Hollanders’ daar begonnen al te zingen en te springen, en in het rond te dansen. In de blote kont!  


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Kolder en Klodder – 92 (video)

'Radio De-Liberation' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Minerva groet Lees verder

Kolder en Klodder – 91 (video)

Listen to the band! Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 90 (video)

'Rok en Broek Roll!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 89 (video)

'Rocking all over the Radio'! Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 88 (video)

Zon(de) in de radio! Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx