fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Kolder en Klodder – 95 (video)

‘De groene specht’

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

Van Amsterdam naar Zeebrugge

All aboard!” riep Peter Twee-Hermans tegen zijn Grootste Cruise-fammieliej. Even leek het of hij James Brown was, de stem en latere sample in ‘The Nighttrain’. De marktleider had echter in het voorjaar al aangekondigd dat ze in september met de Costa Mediterranea naar de Middelandse Zee zouden varen. Het was eind september, er wachtten zeven steden, in vier landen, op 11 dagen. En elke dag liveradio in de kajuit, en ‘s avonds Radio 2-animatie.

Weg waren ze, de 500 Grootste Cruisers, vanuit Amsterdam. Door een staking in het Franse Le Havre moesten ze echter van Dover weer naar Zeebrugge varen! Een hele ecologische voetafdruk om even in Antwerpen, Brugge en Brussel te kunnen shoppen. “Wat ik in verre landen zocht, dat vond ik in Vlaanderen” zong Bart Herman die avond aan boord. Hij was in de jaren tachtig als zanger-entertainer al mee geweest met de SS Victoria, en kon het weten. 

Natuurrampen

“Het gras was groener ver van huis, maar wel beschouwd en achteraf gezien lag de wereld hier bij ons thuis” zong Bart verder. De ‘Chanteur Flamand’ had in 1990 zijn platencontract bij een Franse platenfirma gekregen, toen hij van de Caraïben, Zuid-Amerika en Mexico thuis kwam in Amsterdam! Hij zong eerst nog in het Engels, daarna in het Nederlands, de taal van het groene gras thuis. “Allee kom, we varen weer verder” riep producer Peter Hermans. 

Er was geen tijd voor heimwee, de echte reis moest nog beginnen! Even later meerden ze aan in La Coruna, de handelsstad van Galicië. “Hier zijn de laatste veertig jaar toch al drie natuurrampen geweest” legde de gids uit, “in 1976 raakte een olietanker 108.000 ton olie kwijt na een botsing op de rotsen, in 1992 een andere tanker nog eens 79.000 ton olie na een zware storm, en in 2002 een derde tanker 11.000 ton olie na schipbreuk. 

Lummel van Lommel

“Zwijg toch” zei Peter Hermans. Hij had op de radio al natuurrampen genoeg gezien en gehoord, en hij wou ook eens aan iets anders denken. “Die Marineda City in La Coruna, zou dat gemarineerd eten zijn?” vroeg hij aan de meereizende presentator Kim Debrie. Die wist het ook niet, maar kijken kostte niets, toch niet tot ze samen al een ijsje wilden gaan eten. “Een coupe Español” lachtte Peter, en hij zat op een kappersstoel voor hij er erg in had. 

“Marcel Vanthilt zit straks op mijn stoel van Twee Dansant op de radio” meldde hij even later weer, vanuit de ballroom van het cruiseschip. Marcel pendelde vaak als vliegende invaller tussen Radio 2 en Radio 1, er werd bij de VRT niet altijd gekeken naar een match met bv. een Luc Janssen of Peter Hermans, en de in Lommel geboren lummel. Marcel was nog maar 62 en moest zijn pensioen toch ergens kunnen halen? 

Tellen illegale jaren mee? 

“Vrije radio heeft een rijk verleden maar heeft het nog toekomst?“ vroeg de overgebleven medewerkers van Radio Scorpio. Zij hadden het toch al veertig jaar volgehouden, en moesten dus ook nog twee jaar doen om een volwaardig pensioen te krijgen. “Ge kunt de radio ook in beeld zien” zei ex-medewerker Bruno Wyndaele, die, ondanks zijn vroegere VRT-jaren, toch nog iets langer moest werken voor zijn volledige pensioen. 

“Tellen die illegale jaren wel mee?” vroeg iemand. Het bleek een medewerker van de VRM te zijn, die tevens deelnemer was aan het symposium over de toekomst. “Komt de VRM ook?” vroeg Rudi Van Vlaanderen. Hij had een andere deelnemer, Radio Panik in Brussel, nog meegemaakt tijdens de lokettenkwestie van burgmeester Nols in Schaarbeek, in 1983. “Als de VRM komt is het naar de kleurpotloodjes” zei Rudi in onvervalste  stijl van oppositie. 

Iets langer duren

Aan het symposium van Radio Scorpio in oktober namen ook Villa Bota uit Brugge, Urgent uit Gent, Radio Centraal uit Antwerpen, en een professor van de UCL deel. “Een franskiljon, en nog een Farizeeër ook!” riep Rudi Van Vlaanderen. Hij vond dat Aalst de hoofdstad van Europa moest worden, en het koningshuis vervangen door Prins Carnaval, en zijn gevolg. Zijn voorstel in het parlement had ooit één stem gehaald, de anderen hadden zich onthouden. 

“Is Radio Centraal dan terug het…. midden van de stad?” vroeg de in Antwerpen geboren Lesley-Ann Poppe, die zelf ook altijd de lijn centraal in het midden van haar décolleté hield. “Op 30 september is ‘de echte radio van ’t stad’ weer terug”, liet Radio Expres weten, en dat die terugkeer er met wat vertraging kwam. “Soms mag zo’n hoogtepunt gerust iets langer duren hoor” lachte Lesley-Ann Poppe nog eens schalks. 

Rommel op het veld

Radio Expres begon meteen namen aan te kondigen, al hoefde dat eigenlijk niet want het waren de bekende namen van toen ze nog in een winkelgalerij in de boerentoren uitzonden. “We gaan nu ook weer boven een winkelruimte zitten” zei Expres, die  de radio van de middenstand, horeca, en evenementen wilde worden. “En voetbal?” vroeg iemand. De vraag lag gevoelig sedert de Limburgse derby tussen Genk en Sint-Truiden, de clash van Stayen. 

“Wij zitten elke dag al in een kooi op de radio, en er wordt tegenwoordig teveel plastiek gegooid op voetbalvelden” zei Expres. Sommigen meenden dat de supporters van STVV misschien wel verantwoordelijk waren voor alle achtergelaten rommel op festivals, zoals op Pukkelpop. “In Sint-Truiden is het heel proper” reclameerde een inwoner prompt. “Dat zal wel” riep iemand van Genk, “die van Sint-Truiden gooien hun rommel op ’t voetbalveld!”. 

De cirkel weer rond

“Zaten die van STVV dan niet in een kooi?” vroeg iemand. “De volgende keer in Genk wel” riep een supporter, “of in de zoo van Zwartberg”. Dat was een lapsus, die vroegere zoo bestond immers niet meer, Koen Vanmechelen mocht er van de stad Genk zijn culturele dierentuin hebben, in een museum dat La Biomista noemde. “De mix van het leven”, zei Klodder plots, “als ze daar kruisen tussen Genkies en Kanaries dan krijg je groene vogels”. 

“De groene specht” zei Kolder, “met die rode kop”. “Toos Smet is weer gesignaleerd” meldde DJ Terriër plots vanuit de radiovelden. “Toos Smet?” vroeg Koen Godderis zich af in Kortemark. Hij had jaren geleden als eerste gesignaleerd dat de Toos van Expres, Contact, Familyradio en Radio 1 de VRT zou verlaten, voor het Brazilië waaraan ze haar hart was verloren.  “Ik ben terug” zei Toos zelf, en dat de cirkel met de radio weer rond was. 

Druppende basgitaar

“Ik ben ook terug, en doe de ochtend” meldde Ruud Koninckx, eveneens op de nieuwe ‘radio van ’t stad’. “Als hij hier dan maar niet weg is” riepen ze wanhopig bij Radio VRW in Wellen, waar Ruud als Rudi de Cock de wekelijkse middag, én de ochtend op zaterdag deed. “Zelfs ik ben terug” riep Marc Hermans, vanuit internationale Mi Amigo-velden. Het ging plots snel, de ‘ex’ van Maeva zou voortaan Moerman vervangen, voor wie het te ver was en bleef. 

“Dan wordt het vanaf nu Hofman’s & Hermans’ In The Morning” zei Klodder. H2 in de ochtend, dus ook H2O.  “Ik moet er een maand uit” zei de 25-jarige StuBru-dj Black Mamba, en ze meldde al haar programma’s, optredens en DJ-sets af. Dat werd dan een serieuze hip-hop-stop, op doktersadvies, omdat ze last had van tinnitus. In die muziek hoorde men vaker een ‘tuut’, maar nu was het meer dan de druppende basgitaar in de nieuwe van Lil Nas X. 

Niet meer zo lang wachten

Bij Radio PROS hadden ze presentator Tom Callebaut naar München gestuurd, om uit te zoeken of daar wel écht een Hofbrauhaus stond. “Natuurlijk” riep een gekende stem, “die brouwerij staat daar al meer dan 400 jaar, aan de Platzl 9”. Het was Jeanine Bisschops, die daar lijfelijk aanwezig was voor Eclips TV. “Maar goed ook” zei Michel Follet, die haar even lijfelijk mocht vergezellen, “het is één van de zes brouwerijen van de Bierfeesten”. Proost! 

We speak ook English in de vowelbak” lachtte voorzitter Frank Boekhoff, van de Antwerpse seniorenradio Minerva. Hun nieuwe digitale uitzendstudio stond in het Engelstalige Radio World, waarmee ze, na de klinkende luistercijfers van de laatste tijd, nog een stap dichter bij eeuwige roem kwamen. “After 37 years we are proud to enter a new chapter” glunderde Frank. De reporter zei meteen dat ze de volgende keer zo lang niet meer moesten wachten. 

“Ga werken lul!”

“Er is vlammende beweging in het Media Park in Hilversum” meldde DJ Terriër vanuit radiovelden, waar Pim Fortuyn ooit zijn laatste adem uitblies. “Met de vlam in de lijst scheur ik door de hits uit Les Pays-Bas” zong Henk Wijngaard in een ingehuurde truck. Olympia Radio had de zanger gevraagd om te protesteren tegen het feit dat het Hollandse Lied veel te weinig gespeeld werd op de Nederlandse Publiek Omroepen. 

“Slechts 5%!” riep Jerrel Arkes van Olympia, de radio die genomineerd was voor de Online Radio Awards. “Laat ze gaan gaan gaan, geef die jongens toch vrij baan” zong Henk verder, zonder vergunning, dus mocht hij zijn PA dichtdraaien. Ze probeerden het binnen nog eens, bij New Business Radio, de zakenradio. Aan welk nummer dacht u?” vroegen ze. “Ga werken lul” zei Henk, en hij mocht gaan, alhoewel dat een nummer van de Heideroosjes was. 

Pirelli-banden

Bij JOE hadden ze Ronan Keating uitgenodigd om het lintje van de Top 2000 door te knippen. “Welke plaat is het?” vroeg Ronan. Het bleek Narada Michael Walden met Patti Austin te zijn. “Konden die zelf niet?” vroeg Ronan. “Michael is in zijn Tarpan Studios Gimme Gimme Gimme mijn 58e nummer één hit aan ’t zingen” zei Sven Ornelis, die zelf begon af te tellen tot de nummer één, die op 4 oktober zou worden gepresenteerd. 

“Vorige week op 43” zei Lex Harding op Radio Extra Gold. Het was de Amerikaanse Top 40 van eind september 1973, bij Radio Veronica toen. “I’m gonna wait till the Midnight Hour” zong Cross Country, ze kregen meteen 25 superkings menthol van Belinda voor het wachten. “Come’on and take a free ride” zong Johnny Winter, daar was Europa Meubel meteen bij, en toen iemand geen Pirelli-banden wilde kwam Angie van The Stones, en wilde iedereen wel.   

 Koelen zonder blazen

“Fiets naar het werk” zei Bart-Jan Depraetere op Qmusic, dan kon de fietsvergoeding naar de Rode Neuzen Dag. “De ticketverkoop voor de slotdag is ook gestart” lieten Koen Wauters en Jonas Van Geel weten. “Als we op één week 5.000 tickets verkopen presenteren we de Q-Ochtendshow” lachte Jonas, en hij gaf de drie ondervragers daarmee al bijna een verplichte dag verlof. Binnenkort verkopen ze radio- en TV-toestellen met hun hoofd er al opgeplakt! 

“Ik heb een ontspannende dag aan boord van de Radio 2 Cruise”, zei Peter Hermans. Sabine Hagedoren gaf er yogales maar iedereen werd er misselijk van het weer. “Misselijk van de uitspraken van een telefonische gast bij BNN-Vara” zei Bart van Leeuwen dan weer. De omroep, en zelfs de BNN-Vara presentator hadden zich later nog wel verontschuldigd, maar dat was voor Bart koelen zonder blazen voor ‘Jodengespuis’ en ‘wereldwijd uitroeien’.   

French Frie(nd)s

Bij Webradio Lichtaart was het plezanter, zij keken uit naar de Artiestendag, met Vlaamse sterren die ook hier veel te weinig werden gespeeld. “Ik ben dankbaar dat mijn ‘Sweetheart’ overal zo goed ontvangen is “zei Tina Rosita, één van die sterren. Zij verwees naar Eddy Govert, die elke zondag op VBRO ‘Vlaamse Nieuwe’ presenteerde. Eddy was ondertussen al 70, en in het voorjaar gestopt met zingen, maar andere artiesten steunde hij nog wel. 

“Ik ben heerlijk wakker geworden in Lissabon” meldde Peter Hermans weer. Als Peter ‘heerlijk’ zei dan was er eten bij, dit keer de Pastéis de Bélem, of de nata, een Portugese lekkernij. “U kan voortaan wakker worden met een heerlijke urbanradio voor jongeren, of een seniorenradio” meldde de RTBF. Jam en Viva+ vulden weer twee van de lege Franstalige kanalen op DAB+,  die eveneens in Vlaanderen te horen zouden zijn. French Frie(nd)s

Doe het maar in een emmertje

Ondertussen was Joost den Draaijer nog even op Radio Extra Gold, met een programma uit 1986 bij Radio Monique. Soms leek Joost wel Wim Kahn, maar die praatte misschien nóg iets sneller! “Herinnert u zich deze nog?” vroeg Joost, en hij draaide een Nederlandstalige hit uit 1964, van The Lighttown Skiffle Group. “Doe ‘t maar in een emmertje, doe het maar in een teil… wij drinken nooit uit glaasjes” zong Joost mee. De Oktoberfeesten waren overal! 

“Neem maar een muntje” zei Bart van Leeuwen op NPO Radio 5. Van de vijf keuzeplaten uit 1976, stonden Pussycat en Abba gelijk. Het werd kop, dus Abba. Ondertussen paradeerden Paul McCartney (77) en Ringo Starr (79) op 50 jaar Abbey Road. “Weet jij waarom de film ‘The Bodyguard niet in 1976, maar pas in 1992 werd verfilmd?” vroeg Serge van Yesterday. Hij zou het de volgende dag op Ment vertellen, en had blijkbaar nog niet van IMDb gehoord. 

Ondertussen fietsten in het groene Yorkshire steeds minder renners zich blauw in het WK. ‘Zo’n WK-titel is een zeldzaam goed…’ dacht Svengaboy te zeggen, maar besefte toen dat hij ondertussen minister in Brussel was. Zijn laatste wapenfeit als minister van Jeugd stond in Ambras magazine. “Het gaat over meer dan spelen in een korte broek” zei Svengaboy. De kort-gebroekte renners, die zich blauw van de kou fietsten, waren er vet mee. 


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Kolder en Klodder – 92 (video)

'Radio De-Liberation' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Minerva groet Lees verder

Kolder en Klodder – 91 (video)

Listen to the band! Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 90 (video)

'Rok en Broek Roll!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 89 (video)

'Rocking all over the Radio'! Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 88 (video)

Zon(de) in de radio! Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 87 (video)

“Sea Sun and Summer”! Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in satire
Kolder en Klodder – 94 (video)

Kolder en Klodder – 93 (video)

Kolder en Klodder – 92 (video)

Kolder en Klodder – 91 (video)

Kolder en Klodder – 90 (video)

Kolder en Klodder – 89 (video)

Sluiten