RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Kolder en Klodder – 94 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

‘Vrije radio is terug!’

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

Straffe verhalen

“Hebben wij ook straffe verhalen in de radiowereld?” vroeg Kolder. ‘Wat heeft ze nu weer aan de hand?’ dacht Klodder. Hij verwachtte zo’n vragen op de Dienst Mediazaken enkel als er een journalist van Dag Allemaal zou gebeld hebben. Dan zou hij zeker het verhaal van het ijsblokje in de décolleté van de fan van Mike Verdrengh, tijdens de receptie onder het stadhuis in Leuven verkiezen. De jaren zeventig waren hot, en afkoeling was soms nodig! 

Of toen Mike de presentatie van een modeshow besprak met de DJ in zaal Lorka in Schaffen, en iemand riep ‘Hey Mike, doet ge gene op jong?’. Verdrengh had zich omgekeerd, die kerel van kop tot teen bekeken en toen gezegd ‘Ik heb al veel onbeschofte mensen gezien, maar gij wint!’. Hij kwam ook eens in een dancing binnen met zijn zonnebril op, liet de lichten flikkeren, stak zijn duim omhoog en zei toen ‘Nu hebben ze mij weer allemaal gezien!’. 

De weg kwijt

Klodder kende vele verhalen. “Waarom vraagt ge naar straffe verhalen?” vroeg hij toen zelf. Kolder had iets gelezen van de Hitprofessor bij Ment, en dat Garry Hagger en Kristel Verbeke ooit een jaar te vroeg wilden gaan optreden in Gistel. Klodder glimlachte even. Hij dacht er weer aan hoe Johnny Logan ooit in de Manhattan in Leuven alle Belgische bieren geprobeerd had, en ze dan tijdens de rit naar een dancing in Bekkevoort in de auto had achtergelaten! 

“In Hasselt had de roadie Eddy Wally afgezet op 20 meter van de taverne, waar een live-uitzending was, en ze waren Eddy kwijt” zei Klodder. De mensen hadden hem aangesproken en dat vond hij zo geweldig dat hij meegegaan was. “Ik was de weg kwijt” zei Eddy in de uitzending, en hij moest maar twintig meter gaan! Of die van The Sweet, die in Geetbets elk een fles Gordon’s Gin uit hadden, en Chirpy Chirpy Cheep Cheep begonnen te spelen! 

De jaren stillekes

Klodder zocht even op dat de Hitprofessor eigenlijk Serge van Yesterday was, en dat hij bij Ment samenwerkte met Frederik Geeroms, die vroeger nog Dolfijn was geweest. Frederik woonde in O.L.V.-Lombeek, de thuishaven van Kapitein Zeppos in de jaren zestig, maar toen heette het Belder. “Het kasteel van Belderbos!” riep Kolder, en ze zag Vera Veroft weer herleven, van Zwartjekker naar Ariane Despinal, tot mevrouw Zeppos.  

“Met een beetje geluk komt jouw verhaal aan bod bij Ment” liet Serge weten. Hij moest wel bewijs hebben, een foto of zo. In de jaren stillekes waren er echter nog geen selfies, en ook nog geen Facebook. Het archief van zo’n straffe momenten was dus beperkt. Bovendien werd alles toen ook redelijk ‘stillekes’ gehouden, artiesten onder elkaar waren brothers in arms: ze hadden allemaal wel eens straffe stoten uitgehaald, en dat bleef in de ‘familie’. 

Inspirerend

“Hallo Mediaplein!” riepen de collega’s van DPGMedia toen, in hun nieuwe werklokalen in Antwerpen. Zij waren de stoottroepen die al verhuisden naar de Sinjorenstad, het voetvolk van de redactie zou later nog volgen. “Elke Pattyn is er niet meer bij” zei Kolder. Elke was gesneuveld in de Slag van Sensationele, een bloedig gevecht tussen redactieleden van Fact City, en die van Fake City. Zeg maar tussen het nieuws van sociale media en dat van AFP. 

“Ik hoop dat het een inspirerende werkplek mag worden” had CEO Kris Vervaet gezegd. Elke Pattyn had het in de krant van de concurrentie gelezen. ‘Inspirerend?’ zuchtte ze luidop. Hoe kon werk inspirerend zijn als je aan een collega ter plaatse bij een dodelijke ramp moest vragen ‘En hoe reageren de mensen daar…’. Natuurlijk antwoordde die collega dan niet met ‘Oh de mensen zijn hier heel blij’. Het live-syndroom, op het nieuws in uw straat zitten.  

Whatsapp? 

“In het nieuws ‘vallen’ er altijd doden” zei Klodder, en dat er zelfs gewonden vielen!” Binnenkort kon iedereen het live volgen aan het nieuwe gebouw in Antwerpen, op een led-wall van 15 op 9 meter aan de gevel. “En in hun nieuwscafé” wist Kolder. DPGMedia had natuurlijk gehoord hoe goed zoiets draaide bij Radio Minerva. “Als ze maar geen kroonkurken stoppekesactie doen” reageerde Frank Boekhoff, want trop was teveel. 

“Heb je meegedaan aan de DDC19?” vroeg de VRM op Twitter. De afkortingsziekte had de laatste jaren nog enorm toegenomen, zeker sedert de uitvinding van de hashtag op Twitter!. DDC19 stond voor Dag van de Digitale Communicatie 2019. “Op die dag heb je geleerd over Whatsapp-verzendlijsten” vervolgde VRM, “en die hebben wij ook”. Radiomensen vroegen zich meteen af waarom er dan zoveel gedoe was geweest bij dossiers in KIOSK. 

What’s up

“Voeg ons toe in je adresboek” meldde de VRM verder. Je kon dan op de hoogte blijven van de organisatie en de wijzigingen in het Vlaamse medialandschap. “Zijn daar ook wijzigingen  van S-radio naar NRJ bij?” vroeg iemand via DAB+. Klodder wist  het niet, zo’n beslissingen gebeurden meestal bij nacht en ontij, als het Volle Maan was. De radiospoken die dan tegen middernacht uit de staande klokken kwamen waren meestal ’s morgens weer verdwenen.  

“What’s up” vroegen de collega’s van Frank Deboosere op de weerkundige redactie van de VRT. Frank had weerberichten gegeven in alle weer en wind, zijn knoken waren daardoor geoksideerd. In vaktermen heette dat artrose, een aandoening die sneller uitbreidde dan een regenzone! “Ik fiets voorlopig niet meer achter het weer aan” zei Frank, hij vond dat het eindelijk ook eens van beide kanten moest komen: zowel uit het noorden als uit het zuiden. 

Trolling Stones

“En dan nog het weer” zei de nieuwsstem op Radio 2, “veel zon op zondag”. Daar zou men normaal gezien toch kunnen vanuit gaan? Alhoewel, dan zou het ook ‘zat’ op zaterdag en ‘vrij’op vrijdag moeten zijn, en dat was niet altijd zo! Pascale Naessens was te gast bij de grootste fam-mielie, met kooktips zoals een fruittaartje en kip, en zo. Het was weer dichtbij, de Muziek voor Eva, Koffietijd met Tineke, en de Vrouwentongen van Leen Demaré. 

“I’ve been hanging on the phone, I’ve been sleeping all alone, Lord I miss you” zong Mick Jagger, de breedmuilkikker van The Rolling Stones. Als iemand met acht kinderen bij vijf vrouwen, en die met 4.000 vrouwen geslapen had, zoiets zong dan was het echt… niet gemeend! The Glimmer Twins (Keith Richards en Mick Jagger) hadden net de klimaat-protesten gesteund, en werden voortaan door rechtse rockers de  Trolling Stones genoemd. 

Vrije radio is terug!

Dan klonk een gitaar die rockte alsof ze uit een riff van ‘Can you hear me Knocking’ van The Stones kwam. “Saturday Night’s allright for Fighting, get a little Action in!” zong Elton John. “Welke post is dat?” vroeg Klodder, hij kwam nog uit de tijd dat er in sommige streken een post op de radio. “Op de ID staat 6085 kHz korte golf en Online” las Kolder, en dat er vrijdag tot en met zondag live werd gepresenteerd. Hola Pola, I met her in a Club down in old Soho

“Net toen je dacht dat het voorgoed voorbij was is vrije radio terug!” klonk het. Hello Europe, Radio Mi Amigo Internationaal was back! Formidabel seg, steeds de beste! Een nieuw uur, de Johan Vermeer Show. ‘Look out! Your Momma will shout” zong Roy Wood, als Catweazle bij Wizzard. The Trammps volgden, ‘Spread the love epidemic, all around the world’. Zelfs Emperor Rosko was back, Le Président Rosko bij RTL en Radio Monte Carlo. 

Abstracte kunst

“Wie wordt het?” vroeg Bart van Leeuwen op NPO Radio 5. In zijn Theater van het Sentiment werd elke week een favoriet van de luisteraars gekozen. Dit keer ging het over de jaren tachtig, 21 september 1983. Vamos a la Playa, La Dolce Vita, Godeyaka Moneyaka of de Heidezangers ‘ik speel de bas’ werden het niet. Het werd Codo, ‘ich bin so hässlich, ich bin der Hass’. Red de planeet! Bart verkleedde zich meteen als BT. Phone Home

“Er is beweging in Brussel” meldde DJ Terriër, vanuit velden waar Svengaboy gesignaleerd werd. De minister verheugde zich erover dat alle GAS-boetes werden gelijk geschakeld in de hoofdstad. ‘Dat hij daar niet aan gedacht heeft voor de VRM’ dacht Klodder. De ene S kreeg een boete en waarschuwing, de andere werd niet behandeld. Svengaboy amuseerde zich ondertussen tijdens een eerbetoon aan zijn vroegere tekenleraar. Abstracte kunst? 

De regulatorrups

“En hoe zit het met de tijdelijk nieuwe minister?” vroeg Kolder. LaLyDia was op de opening van een nieuwe Wellness in de gemeente, waar ze ook nog burgemeester was. “Zo zetten we Dilsen-Stokkem inspirerend op de kaart” schreef ze op sociale media. Een minister als gangmaker, het gebeurde niet elke dag. “Ik neem mijn gangmaker zelfs mee op groene tournee, in de week van de mobiliteit” reageerde Svengaboy. 

“Puur natuur” moeten ze bij Norkring gedacht hebben, en ze stuurden de natuurzender LoveNature via het beruchte kanaal 10, zeg maar de lokale DAB+. “De bloementjes en de bijtjes?” vroeg Kolder. “Eerder de bommetjes en de bijltjes van de VRM” antwoordde Klodder, die vermoedde dat het meer om een samenwonen van moeten ging, dan om een jawoord uit vrije wil. Anders zou de regulatorrups rond 30 september toeslaan. 

Enveloppen

Het werd nog groener in Brussel. Voor het eerst in de geschiedenis kwam de bevoegdheid Media er in handen van een groene Ecologist. Zij had haar ervaring opgedaan in Edingen, de gemeente die begin september nog het wereldrecord zandkastelen had gebouwd in Westende.  Klodder begon toen te vermoeden dat Svengaboy misschien ook een zandbak had staan in zijn stamcafé Brasserie Le Central in Jette Plage. 

In Nederland keerde Kink FM terug, zij het dan als Kink, omdat ze zonder FM-pakket enkel digitaal te beluisteren waren. In 2022 zouden ze een gooi doen naar zo’n pakket, ondertussen werkten ze een radioformule uit op DAB+ en online. “Wij werken met mappen” legde Michiel Veenstra uit, die speciaal voor Kink, en na 13 jaar, was gestopt bij 3FM. Een enveloppe om de zes uur voor alternatieve hits, en om de 8 of 9-uur voor oudere nummers. 

Het gewicht te licht

In Sint-Truiden stonden alle omroepen een hele tijd stil. Trudo FM zond een interview van zeven jaar geleden uit met de Groot Vorst van de Commaduur, Rudi Festraets, die er onverwacht was overleden. “Ik heb niet echt connecties met de vorst, behalve in de winter, als de vorst aanhoudt” zei Rudi. Hij legde ook uit waarom de Ordes meer bier dronken: water was bezoedeld, en bier gekookt. Het was dus enkel voor de gezondheid. 

Rudi was dé Carnavalist van de Binken, hij vond dat carnaval vreugde moest zaaien, dag en nacht. Daarom had hij ooit het lied ‘Nachten in Sint Truin duren lang’ opgenomen, een lied dat nog altijd op Staaien, weerklonk als de Kanaries een goal maakten. Op hetzelfde moment maakte Robbie Robertson, ex-lid van de legendarische groep The Band, een wereldwijde versie van het nummer ‘The Weight’.  Het gewicht, ooit wordt het voor iedereen ‘te licht’. 


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Kolder en Klodder – 92 (video)

'Radio De-Liberation' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Minerva groet Lees verder

Kolder en Klodder – 91 (video)

Listen to the band! Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 90 (video)

'Rok en Broek Roll!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 89 (video)

'Rocking all over the Radio'! Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 88 (video)

Zon(de) in de radio! Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 87 (video)

“Sea Sun and Summer”! Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 86 (video)

'Everybody Scream!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Doubt About Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx