RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Kolder en Klodder – 93 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Brodders in Armsbanden

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

Wat drijft hen?

Het weer valt eigenlijk nog mee” zei Kolder, toen ze die maandagochtend binnenkwam. Het was na ‘nogal een weer he!’ zowat de meest gebruikte stiltedoder in de maatschappij. Al stond ‘En hoe is’t voor de rest?’ natuurlijk ook in de Eeuwige Top 10. Klodder zuchtte even, na een zonnig weekend hoorde hij liever iets anders om de werkweek te beginnen. “L’été Indien” zei hij toen, alsof hij Joe Dassin was. ‘Je pense à toi. Où es-tu? que fais-tu?

Joe Dassin was in augustus al 39 jaar naar de eeuwige nazomer vertrokken. Onverwacht, en nog lang voor Paul Jambers hem had kunnen vragen ‘Wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen?’. ”Wij zijn  Radio 1”, zei iemand, “en wij doen de Lage Landenlijst, samen met het Nederlandse Omroep Brabant, de Limburgse L1 en Omroep Zeeland”. Die Lijst dreef de gepensioneerde Jan Hautekiet, en zijn Wakkere! Nederlandse collega Maarten Kortlever.  

De politieke herfst

Maarten was een postbode, die bij Omroep Brabant journalist, teamleider, én ochtendstem op werkdagen geworden was. Il faut le faire! Het was véél straffer dan een Radioronde door Vlaanderen, als afscheid, om een paar weken later toch weer iets op de openbare omroep te beginnen. Ze mochten als voorspel eerst vier préshows doen, dan de start van de stemming, en uiteindelijk de Lage Lijst zelf. Een opgebouwd oor-gasme!  U komt toch ook niet te snel? 

“De ministers komen waarschijnlijk nog niet?” merkte Kolder al vragend op. Of vroeg ze het opmerkzaam? Het parlementaire verlof liep nog tot de astronomische datum van 22 september, de vierde zondag van september. De dag nadien zou de politieke herfst in België beginnen. ‘Wie meer dan één taal spreekt heeft in Brussel extra troeven’ liet Svengaboy weten. Hij sprak zelf Vlaams, Frans en het dialect van Jette. Soms toch, in de kerk daar.  

Faciliteiten

Op Radio Extra Gold leek Maggie MacNeal het er niet mee eens. ‘In Amsterdam is van alles aan de gang, Amsterdam bestaat al eeuwenlang, de Stad waar alles kan, iedereen weet ervan’ zong ze. Maggie was als Sjoukje Lucie van ’t Spijker in Tilburg geboren, later werd ze Sjoukje Smit, daarna Maggie Mc Neil, en Mac Neal, woordspelingen op de ‘spijker’. Het duo Mouth & Mac Neal zou de Nederlandse Sonny & Cher worden in de vroege jaren zeventig.   

“Er is toch één wapenfeit geweest” zei Kolder plots. Nog voor hij plots in een verhaal van ‘Suske en Whisky’ zat vroeg mediaridder Wilfried Vandaele aan Svengaboy hoe het zat met de nog lopende ronde voor 10 frequentiepakketten. De geest van striptekenaar Peyo had de minister echter in een blauw smurfenverhaal doen terechtkomen, waarbij hij uiteindelijk via Aarschot naar Brussel werd overgeheveld. De faciliteiten van Brussel-Jette-Aarschot! 

Tijdelijke Zaken

“Binnenkort zal jouw droomwereld werkelijkheid worden” zei een stem op Radio Extra Gold. Het was een reclamestem bij een heruitzending van Walter Simons, in 1998 op Radio 558. “Miljonair worden… 55 gulden… de Canadese Loterij”. Die Loterij was al lang Canada Dry, wegens opgedroogd! The Chiffons zongen ‘Sweet Talking Guy’, en Bobby Womack ‘Footsteps on the dancefloor, remind me thinking of you’. Hij ging in 2014 heen, met veel Teardrops. 

“Heeft de minister al een beslissing genomen?” had Wilfried gevraagd. Svengaboy was ondertussen Ket-minister, en Vandaele Kamer(breed)voorzitter, de derde remplaçant al dat jaar. “De minister heeft tijd tot eind november” antwoordde Svengaboy, waarmee hij de lopende zaken meteen tot liggende zaken benoemde, tenzij zijn tijdelijke vervangster daar anders over dacht. De regering was echter ook een regering in tijdelijke zaken geworden.  

Een prettige voorstelling!

“Het theater van het Sentiment!” zei Bart van Leeuwen op NPO Radio 5. “T’aspetto Gloria” voegde Umberto Tozzi eraan toe. Ik wacht op je. Bart wist dat de zanger naar Luik en Brussel zou komen, wachten werd dus beloond, ook al had het theater bagage bij uit 1979. “Willem wat heb je grote handen!” zong Willem Duyn, zeg maar de Nederlandse Sonny van Mouth & Mac Neal. Big Mouth was er zelf niet meer bij, hij was al 15 jaar geen ouwe zak tabak meer. 

“Wie is jouw favoriet?” vroeg Bart. Luisteraars hadden mogen stemmen op vijf nummers uit 1979, het ging nog tussen ELO en Julio in zijn regenjas. “Met dit weer?” vroeg Klodder. Het werd ELO, ‘Don’t Bring Me Down’, een nummer dat refereerde naar het ruimtestation dat in 1979 neerstortte op aarde. “De directie van dit theater wenst u een prettige voorstelling” zei de stem weer. Bart begon al aan de volgende, niet slecht voor een gepensioneerde!   

Een gezelschapsspel

“Vergeet uw BOO-sticker niet af te halen op de Kermisbraderie in Tongeren” deelde Chris Geerts mee op drie frequenties. Een paar dagen eerder hadden ze hetzelfde gedaan op de wekelijkse markt in Bilzen, daar liep het storm, met regenscherm en al! In Lanaken moesten ze wachten tot de verkeerscontroles voorbij waren. De laatste tijd was in de stad van de (ex-) mediaminister SuperMario ook veel vandalisme, iemand had zelfs een brievendief gefilmd! 

“Er is beweging in Maaseik” liet DJ Terriër weten, vanuit het geboorteveld van de tijdelijk nieuwe minister. De politie was daar opgeroepen voor een vechtpartij, met minstens 20 personen. Zou er ‘schot’ komen in de beslissingen van de laatste frequenties? In Maaseik waren immers twee kandidaten, was dit de afrekening? De groep was gewoon een gezelschapsspel aan ’t spelen, in de streek van de Bokkenrijders kon men zoiets verwachten!

Langer dan 80 dagen

“Wij zijn klaar!” riepen Jan Hautekiet en Maarten Kortlever. De fanclub van Zjef Vanuytsel, en even later ook die van Jan de Wilde, hadden nog net hun achterban kunnen mobiliseren. Maarten en Jan knipten wel het einde van het nieuws weg voor de start, dat was er dan ook één Met Hart en Ziel, de Tröckener Kecks. De fans van Jan de Wilde konden niet verhinderen dat De Fanfare van Honger en Dorst zakte van 12 naar 27, de Zjef bleef staan op nummer 11. 

“En op 1?” vroeg Klodder, die op dat ogenblik net naar de winkel moest, en daar stond klassieke muziek op omwille van auteursrechten. “Op één mocht Meester Frank weer de vulpen van de Ruimtevaarder weggeven, en vaststellen dat Linda van de slagerij ook niet meer naar school komt” zei Kolder. Dankzij Kommilfoo, en de nieuwe film van Brad Pitt, konden kinderen weer dromen zoals in de tijd van Jules Verne, en zelfs langer dan 80 dagen. 

Pindanootjes

“Ik lanceer een recordpoging” reageerde Jens Dendoncker op Qmusic. Hij had opgezocht dat het wereldrecord applaudisseren op 2 uur en 32 seconden stond, dat was ‘slechts’ 24 keer meer dan de samenvatting van de Q-Ochtendshow op podcast! “Ik verbeter het bij de start van Rode Neuzen Dag” zei Jens, maar hij vroeg zich hoe hij dat op het toilet moest doen. ‘Gewoon doorkloppen”, zei Wim Oosterlinck, en dat elke plons ook dubbel telde! 

“Ik doe ook mee” riep Kim Clijsters. Zij zou vanaf het volgende jaar weer records gaan breken in de wondere wereld van tennis. Sven Ornelis werd meteen op de hoogte gebracht, om tegen dan alle pindanootjes uit de studio bij Joe te bannen, zeker in wedstrijden tegen Serena Williams.  Ondertussen waren ze bij Radio Star volop aan ’t aftellen in de Week van de Jaren 80. Soms zelfs live in de mix, de ace van de DJ’s in de radiowereld. 

The Boat that Rocked

 “En ik mag weer niet mee doen” riep een wanhopige Annie Geeraerts, die de ‘80’ al lang voorbij was. De Bomma van Familie was uitgenodigd door de vader van Samson, en de peetvader van VIER, ZES en NRJ, maar VTM stak op het laatste nippertje een stok in de boot. ‘Romeo’ Davy Gilles werd dan tot Bomma gepromoveerd, en Annie Geeraerts mocht even ronddobberen in een bootje van Q, dat toch geen nootjes meer moest halen voor Sven. 

“De tijdelijk-nieuwe minister is gesignaleerd in Antwerpen” meldde DJ Terriër, vanuit de Port of Antwerp. LaLyDia was persoonlijk gaan vaststellen waarom De Schaal Sels daar voortaan opgesplitst werd in twee wedstrijden. Omdat de boot Evanna nog in Oostende lag bezocht ze de windturbines in de haven met een boot van het windbedrijf. “Het was precies of we in de film The Boat that Rocked zaten” zou het gezelschap achteraf gezegd hebben.  

Vlaamse muziek promoten

Bij DPG Media was er paniek: QMusic mocht dan de enige Vlaamse omroep zijn die scoorde in de ‘Likes’ van Top Miljaar op sociale media, ze boerden wel 12% achteruit. “Ik vind daar iets op” zei Sven, en hij gooide ijsjes naar de stemmers voor de Top 2000. Het hielp nog niet echt. “Dan gooien we met de hits van hun geboortejaar, plechtige communie en het vat van hun 18 jaar. Op een paar dagen tijd stonden er al 194.000 reacties, Joe all the wee-gschaal!   

“Als wij uw canon moeten uitdragen, dan kost dat méér geld” zei de CEO van de VRT. “De VRT draagt de Vlaamse identiteit in al haar verscheidenheid uit, is een fundament voor het Vlaamse erfgoed en promoot de Vlaamse muziek”, zei Paul Lembrechts. Hij kreeg meteen kilo’s pindanootjes van misnoegde Vlaamse artiesten over zich heen. “Wij willen op 4 jaar tijd 10 miljoen euro meer” stelde hij nog. Toen waren er zelfs geen nootjes meer in den Aldi. 

Echo in de bergen

“Er lijkt beweging te komen in de muziekwereld” zei DJ Terriër, vanuit velden die vol studio’s en artikels in kranten zouden zijn. ‘The best of Sven Gatz’ zou een verzameling sexy sax zijn van de (ex)minister, waarbij Brusselaar Svengaboy zong als een Limburger. “Plagiaat!” riepen de fans van tenorsaxofonist Stanley Gayetsky, die als Stan Getz nog werkte met Charlie Byrd, en Astrud Gilberto, en die onsterfelijk was geworden met ‘The Girl from Ipanema’

Svengaboy had wel eens met de idee rondgelopen om ‘The Man from Jette’ uit te brengen, zij het dan in boekvorm. Hij zou dat het liefst doen na een wandeltocht door een beroemd gebergte, in gezelschap van een twaalftal maagden uit de omgeving van de Romeinse villa in Jette. Voor de nachtelijke inspiratie zou hij dan het beroemde instrument van Adolphe Sax meenemen, enkel om de klank van de echo in de bergen te bestuderen. 

Arms-banden

“Pure verzinsels” liet Svengaboy weten, toen er advertenties van ‘zijn’ sax-album opdoken via Fakeboek. “Saxofoons zijn schare instrumenten, en ik heb thuis niet eens plaats om er één te zetten”, reageerde hij verder. Uit garages in de underground van de Blaesstraat in de Marollen doken echter geruchten op over een hiphop-versie van het meesterwerk ‘Brothers in Arms’, van Dire Straits, als afscheidsgeschenk aan de Erkenningsbende van Flair. 

“Klopt het dat er van de beroemde nummers autobiografische remakes komen zoals So Far DAB, Walk of Survive, en FM for Nothing, over uw periode op Media?” vroeg journalist Marc Coenegrachts van HLN. “Dat zou dan onder de noemer Brothers in Armoede” moeten zijn, repliceerde Svengaboy, die nog steeds rekeningen ontving van procedures bij de Raad van Alle Staten. “Arms-banden” schreef Coenegrachts een dag later in zijn artikel. 

Zoekgeraakte radiomensen

Nu hij echter weer volop in Brussel werkte droomde Svengaboy eerder van een nummer als Le Plat Mais, een remake van Jacques Brel zoals de Luikse rappers van Starflam al deden in 1997. ‘Mais’ zou dan staan voor ‘Media As In Scarce’, en hij zou de Luikenaars zelfs vragen om het gemompel in de radiowereld daarop na te bootsen. De idee was echter afgevoerd toen Marc van Kapellen voorstelde om een fantasievolle tekst te schrijven. 

“Maar ik ga wel naar Hip Hub Hooray” riep Svengaboy nog snel. In Tongeren was er een hip-hop-festival in een stilgelegde kazerne, en hij wou wel eens weten of hij nog kon freestylen zoals in de jaren negentig. In die jaren schreef mediaboeman Koen Godderis vaak zijn wijsheden op be.radio, en net als toen lanceerde hij ook nu weer een zoektocht naar verloren gelopen of zoekgeraakte radiomensen. 

Pittig zonder details

“Die namen op de website van Yesterdayland kloppen toch helemaal niet meer” dacht Godderis luidop in Kortemark. The Bellamy Brothers waren natuurlijk al lang terug thuis, en ook de fans die hen waren gaan aanmoedigen in Bobbejaanland. Toch pronkten nog vele namen in de programmatie van de onlineradio, radiomensen die hen toen aankondigden, maar die ondertussen vervangen waren door anderen, of zelfs door non-stop. 

“Toos Smet is daar precies weer verdwenen!” riep Godderis. Hij was ook één van de eersten geweest die haar vertrek destijds bij Radio 2 had gesignaleerd, zij het dan met pittige details over haar privéleven, waarbij hij het wel pittig liet worden, doch de details zelf ook ‘vergat’. Yesterdayland werd al als mogelijke opvolger van One World Radio op DAB+ genoemd, misschien gingen ze daarom non-stop, om tussen de Q’s en Joe’s minder op te vallen? 

Meer in het centrum

Bij Radio Scorpio kregen een aantal nummers van The Fatbirds nog een stripdown, Radio VRW trok live naar het Smaakfestival in Wellen, en op de Franstalige grensradio 6 kondigde Xavier Defrance een 6/9 aan op 13/9, zijn werkuren op de Geluksdag van de maand. De luisteraars konden er zelfs een ontbijt voor vier personen mee winnen! “De film Girl is nu ook één van de grote Ensor-winnaars op het Filmfestival in Oostende” maakte VTM bekend. 

“Moest de (ex)minister daar dan niet bij zijn?” vroeg Klodder nog. Svengaboy liet echter ook een Stripfestival in Brussel aan zich voorbijgaan, en koos voor de Taptoe in ‘one of the most beautiful places in the entire world’. “Brasserie Central in Jette?” vroeg Klodder weer. Het bleek deze keer de Grote Markt van Brussel te zijn. Noblesse oblige, als nieuwe Monsieur Bruxelles moest Svengaboy zijn honneurs meer in het centrum van de wereld waarnemen.  

Herfstmodus

“Hier begint de herfst al” meldde de onlinekrant Viezeradio. De bladeren waren al eerder gevallen in Radioland, nu viel ook het doek over een aantal rubrieken, gelukkig maakten anderen dan weer een comeback van nooit weg geweest. “Wij gaan het archief duidelijk scheiden van de actualiteit” stelde de redactie, waarop iedereen zich meteen afvroeg wat er van die actualiteit nog overbleef, in een bos waar de meeste bomen waren omgezaagd.  

“En wat denkt de tijdelijk nieuwe minister daar allemaal van?”, vroeg Kolder nog. LaLyDia had zich teruggetrokken op een fractievergadering van haar partij, waar ook de vroegere mediaminister SuperMario, en zelfs de minister van één dag Els Ampe aanwezig waren. Ze zongen er Blauw, van The Scene. “En Svengaboy dan?” vroeg Klodder weer. “Die zijn Brussels purper was niet echt uitgenodigd” antwoordde Klodder, en hij ging in herfstmodus.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kolder en Klodder – 92 (video)

'Radio De-Liberation' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Minerva groet Lees verder

Kolder en Klodder – 91 (video)

Listen to the band! Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 90 (video)

'Rok en Broek Roll!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 89 (video)

'Rocking all over the Radio'! Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 88 (video)

Zon(de) in de radio! Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 87 (video)

“Sea Sun and Summer”! Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 86 (video)

'Everybody Scream!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Doubt About Lees verder

Kolder en Klodder – 85 (video)

'Bye Bye Baby, de meesten zien mij graag!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx