RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Kolder en Klodder – 92 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

‘Radio De-Liberation’

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

Minerva groet de dingen

Het waren dagen van Bevrijding. In steden en dorpen werd de intrede van Amerikaanse troepen, 75 jaar geleden, herdacht. ”Wist je dat Bing Crosby op dat ogenblik in Amerika negen weken op nummer 1 stond, met Swinging on a Star?” vroeg Kolder. Zijn bazin wist het niet. Het bleek voluit Bing Crosby with John Scott and his Orchestra te zijn. “Carry Moonbeams home in a jar” zong Klodder. Draag maanstralen in een potje mee naar huis.  

Bij Minerva in Antwerpen groette Danny Van Tichelen ’s morgens niet alleen de dingen, zoals hij van Paul van Ostaijen (verplicht) geleerd had in de school. Hij zei ook ‘Goede Morgen Antwerpen’, in een microfoon, die soms evenveel kraakte als in de donkerste verzetstijden. Even leek het of ook Georges De Caluwé met de Bevrijders was meegekomen, en hij zijn Radio Kerksken opnieuw liet weerklinken, vanuit geheime kelderstudio’s. 

Land of Hope and Glory

Burgemeester Camille Huysmans nam het woord. “Zo zullen alle dictators eindigen, dat weze een waarschuwing voor al degenen, die nog in de toekomst het zouden aandurven het land in terreur te zetten”. Camille kende het land. Hij was in Bilzen geboren als zoon van een BOM, een Bedrogen Ongehuwde Moeder, en had de naam Huysmans cadeau gekregen van zijn latere pluspapa. Hij studeerde in Tongeren en Luik, en werd leraar in Ieper.   

De democratie heeft gezegevierd!” riep Camille luid. Hij was toen al burgemeester van Antwerpen, en zou later zelfs nog een klein jaar de eerste minister van het land worden. Camille kende België zeer goed! Op de achtergrond klonk Land of Hope and Glory, muziek die later nog succes zou hebben bij Miss-verkiezingen, de Nieuwjaarsconcerten in Wenen, de Proms in alle zalen, of André Rieu live op het Vrijthof in ‘Mestrich’. 

Tot winnaar vergist

Simonneke zong ‘Reviens’. “Die woont in de pare nummers van de fruithoflaan” zei de gast van Dany van Tichelen. “J’ ai retrouvé het menu van een feest, wat aten we veel en we dronken nog meer”. De spreuk van de Antwerpenaar was niet voor niets ‘Verniet? Stiejendoewed!’. Daarna The Ramblers, toen nog Theo Uden Masman en zijn Dansorkest, omdat de Duitsers Engelse namen, en ‘negroïde en negritische elementen’ haddenverboden. 

“De (ex)minister is gesignaleerd in Brussel” meldde DJ Terriër, vanuit Brusselse wielervelden. “A sprout partner of the Brussels Cycling Classic” liet Svengaboy weten via sociale media. Hij mocht de beker aan de winnaar geven. “Is dat hier ook een beauty-contest?” had hij aan de organisator gevraagd. In de radiowereld ging de beker dan wel eens naar de verkeerde, en daardoor had hij Milow bij de Zomerhit van 2016 ook al eens tot winnaar ‘vergist’! 

Smart(phone)elijk

Ondertussen was in de Brusselse Kathedraal de plechtige zegening van het Bier bezig, het begin van het 21e Week-End van Bier. Svengaboy was niet uitgenodigd voor de statiefoto met ex-confederatiebestuurder Yannick Boes, tussen de bierbazen stond immers ook Didjee Reynders, voorzitter van de Brusselse partij, waarop hij niet gewacht had voor de foto van een nieuwe Brusselse regering. Het donderde toen vooral in de Brouwerij van Aarschot! 

“Moest de (ex)minister dan niet in Oostende zijn?” vroeg Klodder heel verwonderd. In de Koningin der Badsteden was het Filmfestival van start gegaan, en sedert Girl-dag 19 mei 2018 in Cannes ‘deed’ Svengaboy soms ook ‘gewoon’ als winnaar op Filmfestivals. Oostende was echter Brussel niet, en dit keer miste hij de smart(phone)elijke onthulling van een ster voor ‘Spider in the Web’ Monica Bellucci, en voor de levenscarrière van Jan Decleir. 

‘Geen grotere sjoemelaar dan de staat’

“Ik geef ze groot gelijk” riep Mick Jagger, de breedmuilkikker van de Rolling Stones, naast de rode loper op het Filmfestival van Venetië. De ingang van de sterren was immers bezet door een protest van klimaatactivisten. Jagger speelde een rol in een thriller en had meteen een bijrol voor de Trumps, Borissen, en andere Jeremy Corbyns van de wereld. “Ze kunnen alleen maar schelden” zei Jagger, die zelf ooit de langharige schrik van alle ouders van tieners was! 

“Poppentheater!” riep een voormalige vrederechter in Gent, die voortaan met de poppen van Pedrolino ging spelen. “Er is geen grotere sjoemelaar dan de staat, die flagrant haar eigen wetten overtreedt!” zei de ex-rechter, in vrede. “De Raad van Alle Staten begint ook grijze haren te krijgen van het mediabeleid, tijdens de afgelopen jaren” merkte Kolder op. “Ik denk dat hun laatste pluimpjes soms zelfs uitvielen!” reageerde Klodder. 

Een GAS-boete

Die woorden waren nog niet koud of de Conseil Supérieur de l’Audiovisuel, zeg maar de Waalse VRM, trok een aantal geschorste erkenningen in, om ze meteen weer opnieuw te erkennen in een nieuwe beslissing. Het was een coup de théâtre die ook Svengaboy wel eens gebruikte, een buitenspelval, waardoor de tegenspeler plots offside stond op een leeg veld. Die kondigde echter onmiddellijk een nieuwe rechtszaak aan. You wanna play? We play too!  

Bij Qmusic was de Bevrijding nog volop aan gang. Vincent Fierens en Joren Carels hadden de Q-frequenties gekaapt vanop een boot op zee, met als gijzelaar Burgemeester Bart Trommelen, die een GAS-boete aankondigde voor al wie niet naar ‘Radio Liberation Front’ zou luisteren. Sponsor Telenet mocht er zelfs nog extra surfruimte op het net bijgeven. Meer dan een goede pint, naar Belgische gewoonte, ontbrak er dan toch niet meer? 

Pintjes van de sponsor

“Bent u de verantwoordelijke van Stella Artois?” vroegen de twee kapers. Het was, en dat was ook het groene licht voor een aantal cafés, om spreuken te verzinnen voor meer gebruik van sociale media. “In Café De Regenboog, valt niemand onder den toog” zei iemand. “In Café ’t Klikske vinden ze thuis alleen zitten maar nikske” een ander. “Bij ons krijgt ge ‘waar’ voor uw geld: waar of niet-waar in alle straffe verhalen” zei een derde. Geef ons nog iets!  

‘Radio Liberation Front’ had nog een mystery guest. De presentators probeerden het zelf even. “Komt u veel op televisie?” Zag je er vroeger anders uit?” Heb je wel eens in een TV-programma meegedaan?” Het was allemaal ‘ja’. “Bij DPG Media?” Dat was ‘neen’, het was de VRT. “Dan bent u Rudy, de figurant van FC De Kampioen” riepen Fierens & Carels, en ze wonnen daarmee ook veel pintjes van de sponsor, zoals tijdens de opnames. 

Een plaatsje in Europa

Bij concullega NRJ Vlaanderen werd ondertussen één kaarsje uitgeblazen, directeur Tom Klerkx had die nochtans nog maar net aangestoken om betere luistercijfers te krijgen voor de S van NRJ. Toeval of niet, het huisorkest van Gert Late Night vierde ook juist haar zesde seizoen! Om mogelijke GASboetes te vermijden hadden ze de Evanna veertien dagen in Oostende aangemeerd, want dat was de verkiezingsbelofte van Bart Trommelen geweest. 

“Wij zullen het vooral over het Filmfestival hebben” zei Gert, burgemeester Trommelen liet daarop weten dat hij nog niet zeker was of hij langs zou gaan. “Moeten ze dan Svengaboy niet opnieuw uitnodigen?” vroeg Klodder weer. De (ex)minister kon echter niet, hij was in zijn stamcafé – Brasserie Le Central in Jette – plechtig aan ’t zweren dat hij nooit meer op de foto wou met Didjee Reynders, tenzij die hem later ook een plaatsje in Europa kon bezorgen!

Do Re Mi Phone Home

De kijkcijfers van de eerste week vielen echter wat tegen voor Hert Vree Loate, ondanks de aanwezigheid van een kokende en een zingende BV, en De Patrick, de gedoodverfde opvolger van de Joeri van Jim Mobile. “Ik heb hun pyjama’s ook nog niet gezien op ZES” zei Klodder weer. Radio Evanna kaapte normaal een uur van de NRJ-Ochtend van Kim en Michaël, als ze dat niet deden scheelde het natuurlijk zo’n 24.000 luister-kijkers. 

“Wij gaan dat compenseren met een film van de gasten” verhulste Gert plots. Het moest een kruising worden tussen E.T. en The Sound of Music, dat werd dan ‘Do Re Mi, Phone Home’. “Desperado” zei Bart van Leeuwen in zijn 148e Plaat en z’n Verhaal. ‘Come down from your fences’ zongen The Eagles verder, ‘before it’s too late’. “Kom op, je wordt er niet jonger op, hier en daar begint het bij jou ook wat te kraken” zei Bart. Een 65-jarige wéét zoiets. 

Antenne aan het raam

“Hoe is het met de tijdelijk nieuwe minister?” vroeg Kolder. Niemand wist het. Sedert haar bezoek aan de Hogeschool UCLL op Pukkelpop was LaLyDia spoorloos. “In haar gemeente was nog oude oorlogsmunitie gevonden” wist Klodder, die alle gazetten doornam, voor zijn werk, en niets anders. De Bevrijding was overal, de ontmijningsdienst eveneens, en LaLyDia zou die zelfs meegenomen hebben naar de onderhandelingen voor een nieuwe regering. 

“In de Stille Kempen” zong Louis Neefs op Radio 1. Mark Coenen was er te gast in Touché, met Friedl Lesage. “U bent een WiFi-verslaafde?” vroeg Friedl. “Gelukkig ook aan de PXL hogeschool in Hasselt, en aan ‘Italië voor Idioten’, mijn eerste boek” antwoordde Coenen. Op NPO Radio 1 in Nederland was 100 jaar radio bezig. “Wij deden soms nachten door, met een antenne aan het raam, om resultaat te bereiken” zei de stem. Radiomens vs. computer. 

Niet overal hetzelfde

“Spelen maar, altijd prijs!” riep de stem op de tijdelijke kermiszender Radio Donk FM. Drie dagen lang werden er enkel verzoekjes gespeeld, hoe letterlijk kon ‘radio on demand’ wel worden! ‘Vrije radio’ schreef het huis-aan-huisblad Taptoe, er mochten dan ook groetjes bij. Na vijftig uur én een gewonnen reis naar Parijs mocht de stekker er weer uit tot volgend jaar. Het kon niet alle dagen kermis blijven in een wakker dorpje als Donk, bij Maldegem! 

“Wie te laat komt op een afspraak betaalt een boete bij ZOL” zei Brent Van Lancker in het Regionale nieuws op Radio BOO. Luisteraars van Zuid-Oost Limburg in Bilzen, Lanaken en Tongeren keken verwonderd op, Teach Inn zong ook al Ding-A-Dong. Gelukkig was de ZOL de ziekenhuisgroep van Genk en Lanaken. Daarop lieten de Amerikanen een atoombom vallen met de Enola Gay van OMD. De Bevrijding was overal, maar niet overal hetzelfde. 

Een springkasteel

“Vanaf oktober is er weer een nieuw radioseizoen ‘Vrienden van de Radio’ liet Dominique Remaut weten, terwijl hij zijn verjaardag aan ’t vieren was in Spanje. Gelukkig hield Annelore Vanhooren het Kompas van de radio hoog, zij ging op reportage bij ‘the stars’ van Buikrock! “Wij vieren 15 jaar Goud FM” vertelde Michel VanderFeestelijkheden in de krant, die nog altijd fier was dat ze destijds drie keer ‘FM Goud’ op TV Limburg hadden kunnen zeggen. 

Duizendpoot Guido Bergmans trok daarop naar de unplugged sessie van Mama’s Jasje en Guy Swinnen bij Radio Nostalgie, momenteel ook home of the Bjorn Verhoevens van de radiowereld. Familieradio Enjoy vierde in Merchtem haar éénjarig bestaan, met een tweede opendeurdag. Er was een waslijn vol met Vlaamse artiesten, die anders bijna nergens airplay kregen, en een springkasteel voor de fans van Willy-muziek op StuBru. 

VT-FM

“De Stoempers hebben ook een nieuwe plaat uit” liet Patje Van Iersel van Radio VRW in Wellen weten. ‘De Strijkplank’ moest de comeback betekenen na het vertrek van Johan Veugelers, die liever met Jean-Marie Pfaff een ‘Rucki Zucki’ wou dansen. Bij Radio Star waren ze de Week van de Jaren 80 aan ’t voorbereiden, die was niet alleen te beluisteren, maar ook te bekijken via de website. Voor de verandering noemde het allemaal ‘Back To The 80’s’. 

“Phone Home” riep Rudi Van Vlaanderen, toen iemand hem vroeg hoe hij voortaan op twee omroepen tegelijkertijd de ochtend kon presenteren. ‘Als het maar geen syndicated wordt’ dacht Wies Herpol, de ex-medewerker van Svengaboy, die destijds het verbod van de minister ‘ongeacht het tijdstip’ had geantwoord. Rudi was één schakel van een make-over van Zoe FM, die echter zo sterk op VT-FM leek dat ze de dure kosten hadden kunnen sparen. 

Meer Franstalige dan VLaamse

Peter Hermans trok het zich allemaal niet aan. Zijn Twee Dansant op Radio 2 had zowel een Ring of Fire van Johnny Cash als New Gold Dream van Simple Minds, en zelfs een Warren G Feat Nate Dogg (op muziek van Michael McDonald). Op hetzelfde moment speelde Radio 1 ‘She’s Jiving’ van The Scabs, enkel om Willy van DPGMedia te kloten natuurlijk! Peter kreeg nog bezoek in de studio, bij een hondenleven hoorde een trouwe viervoeter! 

In de Taalstaat op NPO Radio 1 had Frank van Damelen het over de zwijnen in de Veluwe. Twee weken eerder had Frits Spits al verteld dat hij aan iemand van Natuurbeheer had gevraagd hoe de koeien tussen de nazomerse hei heetten. ‘Charolaises’ had die gezegd. Franse koeien op Nederlandse weilanden. In Vlaanderen waren ze zoiets meer gewoon, daar zaten soms meer Franstalige omroepen dan Vlaamse! 

Passata en tomatensoep

Humo zorgde voor de beroering in Vlaanderen, radioland. De 18-jarige Helena, dochter van de betreurde Christophe Lambert vertelde hoe ze haar vader miste. Haar soulmate. “Ik ben op zoek naar een nest, elke dag kunnen thuiskomen” zei Helena. Hopelijk treedt ze ooit in de radiosporen van haar vader, bv. toch nog een wissel bij Music@Work. Iemand vervangen is nooit gemakkelijk, bij iemand onvervangbaar is dat onmogelijk. Behalve door een kopie. 

“Luc Verschueren vervangt Ruben Van Gucht, die elkaar daarvoor al eens omgekeerd hadden vervangen” liet Jacques Vermeire weten. Ruben was het afgebold na de eerste voorstelling in Gent, daarna zat Jacques met een ei. “En Luc zat toevallig in de puree!” grapte Jacques. Het bleek een verse voorraad van 50 kg tomaten uit Genk te zijn, om er zelf passata van te maken. Daar kwam plots een tomatensoep bij, tegen 5 oktober moest ze klaar zijn.  

Verhaal van één seconde

Even dacht Het Nieuwsblad dat ook Kristel Verbeke van K3 weer gestart was, zij hadden de ex-zangeres gezien in een studio. Ze waren misschien de enige die niet gelezen hadden dat er ook ‘dubbing’ onder de foto stond, en dat er dan waarschijnlijk geen nieuwe plaat maar een nieuwe film met haar stem zou uitkomen. In de wereld van korte zinnen op sociale media was het altijd gevaarlijk om zelf veel te veel na te denken. 

Het deed weer even denken aan zangeres Judith Durham, die in de jaren zestig vijf jaar lang het boegbeeld was geweest van de groep The Seekers. In mei 2013 kreeg ze een beroerte toen ze bezig was met de tournee van de 50e Verjaardag van de groep. Ze overwon daarna de problemen met lezen en schrijven, en kon zo ook weer het zingen hervatten, en de tournee afwerken. Het verhaal van de één seconde is niet overal hetzelfde, Helena. 


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kolder en Klodder – 91 (video)

Listen to the band! Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 90 (video)

'Rok en Broek Roll!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 89 (video)

'Rocking all over the Radio'! Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 88 (video)

Zon(de) in de radio! Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 87 (video)

“Sea Sun and Summer”! Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 86 (video)

'Everybody Scream!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Doubt About Lees verder

Kolder en Klodder – 85 (video)

'Bye Bye Baby, de meesten zien mij graag!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening Lees verder

Kolder en Klodder – 84 (video)

“We kwamen van nergens, gingen nergens naar toe” Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx