RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Kolder en Klodder – 90 (video)

‘Rok en Broek Roll!’

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

‘Stille of Free Willy?’

“Ze zeggen dat het opnieuw tropisch gaat worden” zei Kolder toen ze de werkweek besprak met eerste en enige diensthoofd Klodder, ambtenaar in de Media. De werkweek moest nog beginnen, en het weekend lonkte al! “Hebt gij al iets van Willy gehoord? vroeg Kolder toen. Bij een vraag waarin de voornaam zo specifiek wordt genoemd, begon iedereen natuurlijk te zoeken welke Willy er zo vertrouwelijk zou bedoeld zijn. 

“Willy?” herhaalde Klodder. Hij dacht aan de politicus Willy Claes, of de zanger Willy Sommers, en zelfs de legendarische Willy Lustenhouwer, van het vroegere Radio Kortrijk. Bovendien was er bij elke vrije radio wel een ‘Stille Willy’, of een Willy Den Draaier of Willy De Groot geweest, sommigen waren zelfs tot nu blijven plakken! En er was Free Willy, de orca uit de film uit 1993, die uiteindelijk meer dan 130 miljoen dollar had opgebracht!   

Handwas

“Medialaan zou een rockzender lanceren, die ‘Willy’ zou heten” zei Kolder. Medialaan was al een tijd in De Persgroep opgenomen, maar het oude begrip bleef bij sommigen nog hangen, zoals de oude Belgische frank met de euro. De Persgroep noemde tegenwoordig zelfs al DPGM, het kon snel gaan in de media! De generatie van Willem van Kooten had daar vroeger een oplossing voor, de oneliner ‘luister naar de radio, want voor je ’t weet… weet je alles!’. 

Willem, dat was trouwens een omgekeerde Free Willy: een orkaan op de radio, die wel eens uitbrak naar het vaste land, i.p.v. naar de zee. Uiteindelijk zouden alle anderen wel volgen, maar Willem was gewoon te vroeg vertrokken. “Een rockzender die Willy heet?” herhaalde Klodder toen. Hij had zijn vader vroeger wel eens een plaat horen draaien van Johnny Otis, Willie and the Hand Jive. Dat bleek een dans te zijn, geen ‘handwas’, zoals hij eerst dacht!

Zonder dt-fouten 

“Ik moest eigenlijk denken aan ‘Marie Jeaaannne!’ en Willy Naessens, zei Kolder. Die waren wereldberoemd geworden dankzij The Sky is The Limit, maar vooral dankzij de MNMmix van Peter Van de AchtersteVeire, in 2015. ‘Mak’ ne keer ne micro hein? Beste bezoekers! Bedankt voor uw opkomst!’. Op meetings van de Dienst Mediazaken werd dat zinnetje nog vaak gebruikt. ‘Mak ne keer ne micro hein?’ Gewoonlijk kwam daarna Bonjour Micro!’ Lol!

Terwijl ze op de dienst wachtten op een officieel persbericht van de Pers… van DPGM, vroegen ze zich ook af wat de nieuwe tijdelijke minister aan het doen was. LaLyDia had de halve Vlaamse regering overgenomen, onderhandelde ook over een nieuwe Vlaamse regering, en was daardoor de enige politicus die weinig tijd had om te twitteren, of iets op Facebook te zetten. ‘Het is dan tenminste zonder dt-fouten’ lachte ze tegen de collega’s. 

Erwin in DOS

“Er zijn ondertussen wel ooievaars van Maaseik naar Diest verhuisd” zei Klodder, die op een foto had gezien dat er zelfs al, mogelijk uit Limburg afkomstige vogels, waren neergestreken op het dak van de politie in de Mosterdstad. ‘Dat is toch normaal’ dacht hij, ‘sommige flikken geven zich al jarenlang uit voor zwaantjes, die vogels blijven dat allemaal niet pikken’! Op dat ogenblik kreeg Kolder een nieuw persbericht van DPG Media…

“Willy?” probeerde Klodder. Het was Erwin, niks Willy, en niet de Erwin van het vroegere EHBO, maar die van een eerdere D&O. Erwin Deckers was ooit op stage geweest bij Radio Donna, hij werkte toen zowel op de radio als op de computer nog in ‘DOS’. Deckers Omroep Stichting. Hij was ook webmaster van Donna, werd al snel producer, en daarna zelfs de ochtendstem van Donna, met een nieuwe ‘DOS’: Deckers & Ornelis Showtime. 

Creatief

Erwin zat dus in een zetel, maar hij wilde op een troon zitten, en net op dat moment had Q  ‘toevallig’ een vacature. Hij regeerde er elf jaar over de Nederlandse en Vlaamse radioplannen van DPGM, en koos daarna voor ‘nieuwe zuurstof’. De lucht in de grote radiosteden was waarschijnlijk zwaar vervuild door toenemende uitstoot van voice-tracks, selfies, copy-paste, of gebrek aan voldoende WAV-, MP3 of MP4-bestanden, of zelfs vinyl!

“Alle deuren blijven open” zei Erwin, toen hij aankondigde dat hij de deur achter zich dicht zou trekken. “Ik ga creatief talent en creatieve teams coachen” legde hij nog uit, waarbij het dubbele gebruik van het woord ‘creatief’ enorm opviel. Erwin was trouwens al één van de laatste… van de eerstelingen bij Q, die het schip verlieten, vrijwillig of niet. Enkel Bart-Jan Depraetere bleef nog over, bij Joe was met Leen Demaré ook al de eindsprint ingezet.

Enkel politici

‘Dat is voor ons wel even anders’ dacht Bart van Leeuwen in zijn Theater van het Sentiment, op NPO Radio 5. Het was binnenkort 45 jaar geleden dat de Ladadida van de radiowereld, mee moest stoppen op zeezender Veronica. De beruchte 31 augustus 1974, ‘de klok tikt steeds verder’, ‘er sterft iets’. De meesten waren actief gebleven in de radiowereld, tot nu zelfs, een nieuw begin na een verplicht einde. Er was dan méér te vieren dan te treuren.

Bart was ondertussen aan zijn 146e De Plaat en z’n Verhaal bezig. Elke plaat vond op de gekende tune van The Carpenters ook een verhaal bij andere omroepen, die het gewoon overnamen. Syndicated radio was in Nederland helemaal geen probleem, enkel Svengaboy meende destijds dat ‘gelijk’ en ‘gelijktijdig’ beter ‘ongeacht het tijdstip’ was ‘voor alle radio-omroepen’. Enkel politici mochten overal tegelijk (betaald) zijn, ongeacht het tijdstip… 

Enkel voor de bazen

De 146e was Nutbush City Limits, the people keep the city clean. Zo’n voorhistorische stad, waar je 30 per uur moest rijden, waar de FM-band vol zat, en de DAB+ kanalen op dezelfde manier volgepropt werden. “Laat me mijn eigen gang maar gaan” zong Ramses Shaffy op NPO Radio 5. Vivre, c’est ma dernière volonté. Met Alderliefste en Liesbeth List. De legendarische zanger zou eind augustus 86 worden, maar hij is al bijna 10 jaar heengegaan.  

Het was Tineke de Nooij die het speelde, zij maakte al 60 jaar radio, ze was 18 toen ze ermee begon. “Drie in één” zei de radiostem, en The Shangri La’s, ELO en Miguel Rios mochten alle drie muziek lenen van Beethoven. ‘Waarom hebben de kloot-algoritmes de muziek op de radio vermoord?’ dacht Klodder, toen hij het hoorde. Iemand won nog het boek ‘Koken con Amore, van Sofia Loren, 85 jaar jong.  De vierde leeftijd rules op de radio. In Nederland. 

Wikimedia

“Heeft de Vlaamse radio dan een leeftijdsprobleem?” vroeg Kolder. “Het is eerder een salarisprobleem” antwoordde Klodder. In Vlaanderen waren de 300.000 euro per jaar van Giel Beelen, of de miljoen(en) euro van Erwin Evers onbestaand. Zeven jaar geleden maakte Sofie Verschueren haar loon bij Nostalgie bekend in Jobat: 1.400 euro netto per maand, voor een radiojob met wisselende uren, een gezin en een woning op afbetaling.  

‘We verdienen wel niet veel, maar we amuseren ons toch’ dacht de presentator van dienst in Monotone, op onlineradio Signjaal. Hij wist dat The Ivy League ooit begonnen waren bij de luidste groep toen, The Who. En dat Jimmy Page van Led Zeppelin daar ook al rond hing. Of dat de sixtiesgroep Sly & The Family Stone ook in de seventies nog platen hadden gemaakt, zoals ‘I and Everyday People’. Retro Radio Signjaal, dat was genieten van Wikimedia! 

Blauwe Fabriekje

Ondertussen was Radio Opsinjoor van plan om erin te vliegen. Ritchie Valens nodigde uit met ‘Com’ on let’s go’, Steve Miller zette er een ecologische voetafdruk achter met Sweet Jetairliner, en met Deodato was er nog méér Fire in the Sky. Non-stop, de piloot kon niet overal tegelijk zijn! “Don’t be Cruel” zei die van Signjaal weer, en dat de B-kant Hound Dog even sterk was. ‘Zoals een man en zwarte koffie, allebei even heet’ dacht Klodder. 

“Er is beweging in de bedrijven” meldde DJ Terriër, vanuit Voka-velden. Het netwerk stuurde tot 20 september politici een dag op zomerstage in bedrijven. LaLyDia was de enige minister, er was nog een Europarlementslid van de liberalen, en de Croo-nfiguur van de partij, op rust. “Gaat ze ook de helft van de bedrijven overnemen?” zuchtte Kolder. ‘Het Blauwe Fabriekje’ dacht Klodder, hij had dat wel eens gehoord maar wist niet dat het een bank was geweest.   

No pasaran! 

“Joris Brys neemt de ochtend bij StuBru op werkdagen over” meldde de jongerenzender. Kirsten Lemaire had zich over het verweesde Music@Work ontfermd, toen Christophe Lambert plots naar de eeuwige Music vertrok. Joris was ook sportjournalist, bij VIER en Play Sports, en de ideale man voor het aerobic-blok van StuBru. “Als hij maar geen besprekingen van het voetbal doet” zei Klodder, die de Jan Mulders van deze wereld kotsbeu was. 

“Willy wil een concurrent worden van StuBru” las Kolder plots voor uit een pas verschenen persbericht. ‘Willy’ was dan toch de nieuwe rockzender van DPGM! “Een concurrent van StuBru?” vroeg Klodder, “waar gaan die dan ergens een Eva De Roo, of Michèle Cuvelier vinden?” Eva was ondertussen met haar muziek getrouwd, en de Slimste Papa Svengaboy, was dichter bij het werk van zijn TV-dochter gaan wonen. No pasaran! 

“En Willy…” vervolgde hij, “dat is ook maar lullig voor een radio”. Klodder vertelde dat een onhandige bewaker tijdens Blues Peer in 2002, aan Willy De Ville wou vragen ‘en hoe is’t met de Willy vandaag?’. Hij vertaalde dat in “How is the Willy today?”, en kon meteen naar de tandarts voor een paar nieuwe tanden! Een ‘willy’ was immers de beleefde uitdrukking voor een mannelijk geslachtsdeel. ‘Komt Willy?’ was dus een gevaarlijke vraag in het Engels! 

“Zijn er nog geen rockzenders genoeg?” vroeg Kolder, die toch ook al persberichten van ROXX, Elisa FM, of D-One en D-Two gezien had. Er was zelfs een online AC/DC radio, maar als men die aanklikte zei een stem, die sterk op de vroegere bezettoon van de telefoon leek: ‘This station is not available in your country’. “Op Rockradio.com kan je zelf kiezen hoe hard de rock mag zijn” vervolgde Klodder nog, het ging van ‘popular’ tot extreme’. 

Chaos in Radioland

Toen Jeroen Gorus het bericht hoorde was hij net een bericht voor Yesterdaylandradio aan het inlezen. “Godverdamned” riep hij luid, “het zal toch niet waar zijn zeker?” Hij had een jaar geleden de overstap van housebeats naar drie akkoorden aangedurfd, toch nog wel iets anders dan een week lang de jukebox van de verzoekplaten van alle Vlaamse verenigingen te zijn, in een jaarlijks ‘Glazen Huis’. “En dan komt daar een lul van een concurrent bij?” riep hij. 

“Treur niet” riep Marcel Van Thilt, “ze hebben bij Radio 1 zelfs mijn Retro ’s avonds afgeschaft voor alweer een lullige terugblik op de sportweek, en afwijkende meningen van mensen die links of rechts dragen”. De programma’s van Radio 1 waren ’s avonds de Ochtendkuren van Karolien Debecker gevolgd. De blog ‘Lokale radio Vlaanderen’ ontdekte dan nog dat de VRT-zenders technisch helemaal niet legaal uitzonden. Chaos in Radioland!  

Veronica speelt harmonica

Ondertussen arriveerden de artiesten voor Yesterdayland in België. De organisatie was echter woedend, in Wallonië mocht een Grand Prix Radio wel op DAB+ uitzenden, en die Brusselse kip van een vorige minister had hen dat toch wel geweigerd zeker? Moesten zij dan Max Verstappen laten optreden? Serge van Yesterday troostte de massa even met het bericht dat er een boek over Rob Out zou verschijnen. Mr. Veronica speelt harmonica.  

“Nog altijd niets van de ministers?” vroeg Klodder weer. LaLydia was in restaurant Da Lidia (what’s in a name?) plots de schilder Jan Latinne tegengekomen. Svengaboy ging naar het BXL Beer Fest in Thurn & Taxis, 350 bieren van 57 brouwerijen, méér moest dat toch niet zijn? Eerst ging hij nog wat oefenen op de Jaarmarkt in Jette, en bij de Seb natuurlijk, want Brasserie Le Central in Jette was voortaan ook het nieuwe clubhuis van Brusselse ministers. 

De gele trui nemen

“Goedemorgen lieve luisteraar” zei Rudi de Cock op Radio VRW. Guy Neve zong er een Vlaamse ‘Save the last dance, tot aan de zomerjingle ‘Ik zie je borsten, zomerradio VRW!’, en zangeres Siham met de Vlaamse lambada mocht overnemen. Zwoele zomernacht! Gelukkig speelde ze bij VRW samba en geen rockmuziek uit een mannenbroek! Wielrenner Ben Hermans was er te gast, de winnaar van de Ronde van Utah. 

Collega Paul Thoelen nam meteen de gele trui, maar moest die toch snel ook weer afgeven aan een andere collega, Pat van Iersel. “Vorig jaar zijt ge al tweede geworden” probeerde Rudi de Cock. “En vier jaar geleden al vierde” vulde renner Ben Hermans aan. “Zijn jullie misschien de onbekenden?” vroeg Rudi. Ben Hermans had nochtans in alle kranten gestaan. “En voel je dat niet, dat je al 33 bent?”. ‘Soms wel’ dacht de renner, ‘als ik op de radio Ben’. 

Kawtar & Wanne

In Blankenberge voelde Radio 2 dat het gedaan was aan de kust, tenminste toch met hun Favoriete Strand. Zot veel zomer, zot veel zee, en zot veel zomertour. Radio 2  vertrok daarna op taalexcursie naar Wallonië, ze nodigden alvast Dana Winner uit, die net terug was van een optreden in Israël. De wereld is klein, voor De Grootste. Ook Qmusic zag het einde van de radiozomer aan zee, en VBRO zelfs aan land, maar niet ter zee en in de lucht. 

“Inge de Vogelaere komt in het veld springen van de ochtend bij Q” meldde de nipte tweede grootste nog snel. Een nieuwe ‘saaitkik’! Die van Peter van de OchtendVeire werd geheim gehouden tot de 240.000 FB-volgers allemaal opnieuw luisterden. “Kawtar en Wanne” zei het duo vlak voor acht uur, en Willy Sommers mocht de zon in je hart zingen, zonder masker.   “Tess zal vanuit een limousine uitzenden” maakte JOE nog bekend. Waar is de uitgang? 


Spotlight

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kolder en Klodder – 89 (video)

'Rocking all over the Radio'! Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 88 (video)

Zon(de) in de radio! Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 87 (video)

“Sea Sun and Summer”! Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 86 (video)

'Everybody Scream!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Doubt About Lees verder

Kolder en Klodder – 85 (video)

'Bye Bye Baby, de meesten zien mij graag!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening Lees verder

Kolder en Klodder – 84 (video)

“We kwamen van nergens, gingen nergens naar toe” Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening Lees verder

Kolder en Klodder – 83 (video)

'De Ronde van de Koepel' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 82 (video)

'An Old Fashioned Song' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Studioverhuis en nieuw seizoen voor Radio Lede

UK: Sister Bliss bij Scala Radio

Het is vandaag 26 augustus… 1974 (audio)

Sluiten