RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Kolder en Klodder – 89 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

‘Rocking all over the Radio’!

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

‘Ik roggel het wiel!’! 

Goeiemoggel” zei Klodder, toen zijn diensthoofd Kolder die maandagochtend binnenkwam. In 1980 had Henk van Broeckhoven de wijze woorden Hello Good Morning geschreven, en zelf uitgebracht als Nick McKenzie. Het leverde hem 10 weken hitparade en een Top 10 op in Vlaanderen. In 2010 had Bart Kaell een 30e plaats met de Nederlandse versie van het nummer, hits in de eigen taal staan niet in het radio-canon bij vele omroepen. 

Het was allemaal zonder de KPN en de SMS-taal gerekend. In 2007 werd er nog email via mobieltjes verstuurd, ook bestellingen van ‘5 kiklo inktvitp’ naar ‘Vistransploft Willep de Vriep’. ‘Geef maar hoer, ik roggel het wiel’ zei de dispatcher nog, het leverde KPN de Gouden Loeki 2007 op voor beste reclame dat jaar.  “Hello Goeiemoggel” zong Albert West even later, met hulp van studio FC Marcel Walvisch, het werd vooral een radiohit

Ooievaar in Maaseik 

“Er is een bericht van onze TN” zei Kolder, nadat ze ook ‘Goeiemerreget’ had gezegd, in haar eigen dialect. TN stond voor Tijdelijk Nieuwe (minister), het was zoiets als de T1 als trainer in het voetbal, daar kwam de meestal nog een T2, T3 en zo achter, dat was bij Media niet het geval. “Wat schrijft de TN?” vroeg Klodder, die onmiddellijk al dacht aan een nieuwe klacht, een schorsing of vernietiging, én een hoop extra werk in volle natte zomer. 

“Iets met ooievaars, die geland zijn in Maaseik” antwoordde Kolder. “Is ze dan zwanger?” vroeg Klodder meteen. In de Media gebeurde het vaker dat een presentatrice of sidekick, na een paar maanden radio maken plots zwanger was. In het voetbal gebeurde dat minder, zo leek het toch, omdat vrouwenvoetbal véél minder werd uitgezonden op TV. “Seg!” zei Kolder, “de TN is die leeftijd toch al voorbij?” en dat LaLydia zelfs niet meer in Maaseik woonde. 

‘Geen Waterballet’

Het bericht had voor verwarring gezorgd. ‘Vogelaars hebben vanavond 383 ooievaars gespot in Maaseik’ meldde de VRT. Zoveel oei-gevaar? Zouden ze dan de actie van Mieke… euh… Vogels in 2001 niet beter herhalen?  Eerst blabla, en dan boem-boem? De ooievaars waren Nederlandse dieren, op weg naar Afrika. “Bootvluchtelingen?” vroeg Klodder. Sedert Radio Mi Amigo was er echter geen gevluchte Hollander meer in een radioboot gezien. Of gehoord. 

“Op Pukkelpop zijn ze ook aan ’t landen” meldde evenementenradio PKP FM, tijdelijk op 90.7 MHz, en online. Niet op DAB+, de VRT had al zoveel non-stopkanalen gelanceerd dat er voor echte uitzendingen geen plaats meer was! Misschien waren ze er bij de VRT, of bij Pukkelpop, ook al achter gekomen dat jongere muziekconsumenten geen boom-box-radio  meer meeslepen, maar gewoon hun smartphone met een oortje, en desnoods een bluetooth-box.  

Waterballet en modderbad

PKP FM was trouwens powered by StuBru. Of mocht zo’n jongerenradio ook al niet bijklussen? Ze gaven prijzen weg, met mensen uit het publiek, en vragen waarop iemand antwoordde ‘ik ben ter nog over naa aan ’t denken, maa ik weet et ni’. Spanning en sensatie! De Niet-Festivaller kon gewoon naar de normale StuBru blijven luisteren. Daar zong folkgroep Mumford & Sons, hun nummer I Will Wait For You. Een Werchter-groep als wachttoon! 

The real stuff was live op Proximus Pickx te zien, Pennywise mocht daar voor de oh-oh-oh-zoveelste keer Bro Hymne spelen, het clublied van Racing Genk, want die hadden gewonnen, en die van Anderlecht niet! Ze hadden in Hasselt trouwens andere zorgen. Begin juli had Rock Werchter een hitteplan uitgerold, Pukkelpop rolde vooral regenmatten uit. ‘Geen waterballet’ zei de weerman van TVL, het modderbad van Woodstock was toch al 50 jaar voorbij. 

In nood mag iedereen dopen

“Als er mensen zijn die drugs willen laten testen, dan kan dat in het mobiel lab op het terrein” lieten de organisatie en de Hasseltse McBurger weten. Een aantal grijze hippies van toen verheugden zich al, maar het bericht werd nog twee keer aangepast: dat het medisch moest zijn, en in geval van nood. Vooral dat laatste verbaasde niemand, de kerk had in heilige voorschriften altijd al gepredikt dat in nood iedereen mocht ‘dopen’.  

“Wij drogeren u de hele dag op radio en TV” zei Serge van Yesterday op alle betrokken zenders, zowel radio als TV. De drug YTDL dook sedert vorig jaar op, en infecteerde vooral mensen die plots artiesten wilden zien, waarvoor ze vroeger het geld niet hadden, of die toen hier niet optraden. “En ik vertel u daarbij alle verhalen die u anders nooit had geweten” zei Serge nog, die soms ook Hitprofessor was, en dan voorlas uit de betere Joepie en Story. 

Wat kun je daarover zeggen? 

“Dit is de radio van je stad” zei de computerstem op Stadsradio Vlaanderen, dan een synth, ‘Welkom!’, een lange synth, en de smurfenstem met ‘Stadsradio’. “I put a spell on you” zong John Fogerty van CCR. “The world ‘s a stage and each must play a part” vulde Elvis aan, na 42 jaar leven op aarde en evenveel in het paradijs. De Yesterdayland Top 100 vloog voorbij, de radio vloog daarna naar de haven van Blankenberge, met 40 gratis beurten per water-taxi!  

Ondertussen had Stadsradio Hans de Booij te pakken gekregen. De zanger had niet alleen een nieuwe single ‘Mooier’ uit, maar ook 14 schilderijen gemaakt op 6 dagen, voor een vernissage in de Wolstraat in Antwerpen. Of hij daar iets over kwijt wou? “Ja… euh… pfff… Wat kun je daarvan zeggen” zei Hans. Hij brak daarmee niet alleen het ‘euh-record’ van Eddy Merckx, hij evenaarde ook de diepte van de meeste politieke interviews van de laatste twintig jaar. 

She was a hostage?

“Er is beweging bij de Raad van Alle Staten” meldde DJ Terriër vanuit gerechtelijke velden. De regie IPM had een vijfvoudige klacht ingediend na de niet-erkenning van DH Radio in Wallonië. De auditeur beval aan om die laatste beslissing op te schorten, maar de Raad schortte ook de erkenning van  Contact, NRJ, Fun en LN24 op. “Het is niet omdat je de steun van bepaalde politici hebt dat je boven de wet staat” had de regie gezegd. En ze kregen gelijk. 

“Peter Koelewijn is ooit Donna Summer vergeten in zijn afgesloten auto in een Antwerpse parkeergarage” zei Serge de Hitprofessor ondertussen op Ment TV. ‘She was a hostage?’ Niet echt, ze had samen met Peter het dak eraf gezongen in ‘De Toekomst’ in Putte. ‘Ik ben 12 jaar geleden in Mechelen gedagvaard voor een parkeerboete, het was meteen betalen of de vrederechter’ herinnerde Bolle Geert zich. Hij had Donna Summer toen niet eens gezien! 

Pappie nummer tweede keer

“Op Nr. 7 Staying Alive” zei Peter Van Wijck op Yesterdaylandradio. De Top 100 was overal! Na een echte Julio Iglesias, Vicky Leandros, The Trammps, en het popnieuws met getrackte voice van Jeroen Gorus, bleken Suspicious Minds van Elvis en de Witte Duif van George Baker Selection net niet hoog genoeg te staan in die TOP 100.  Peter herhaalde dat naar goede slechte gewoonte nog eens in een overzicht en liet toen The Bellamy Brothers los.  

“Joepie, Joepie Joepie, Joepie Joepie!” zong de reclamestem op Radio Mi Amigo. Ad ‘Roland’ Petersen in een programma uit 1974, op Radio Extra Gold. “Het is 12 uur geweest” zei Ad om 5 na 9. “Ga eens langs bij Proba voor Haai-Faai” de reclamestem weer, en Sol gaf gratis zegels bij de winkelier, om een reis naar Londen te winnen. “A few minutes after twelve” herhaalde Ad. Pappie nummer twee kwam ook een tweede keer binnen in de Joepie TOP 50. 

Aan de draaitafels

‘Hoe zou het op Radio Kompas zijn?’ vroeg Klodder zich af. Het was er de laatste weken stil geweest, zelfs Annelore had gezwegen tussen haar twee oren. “I’m every woman” zong Chaka Kahn, doch Annelore was niet te bespeuren, net als de rest van de Vrienden van de Radio. “Un, deux, trois, ik deed haar pasjes na, maar dansen is mijn roeping niet, ik heb twee linkse benen” zong Niels William. De classics, maar niet de klassieke stemmen. Vakantie. 

In Sint-Truiden ergerde Eddy Vanbrabant zich aan het weer. “Dit is mijn cel” schreef hij, nadat hij eerder meldde dat hij uit vervelende regenellende in zijn thuisstudio wat JukeBox souvenirs gespeeld had. “How do You” zong Elderbrook op TOPradio, waar ze er met een ‘We Love Summer’ hardnekkig bleven in geloven. “Christophe Mertens aan de draaitafels” zei de radiostem. “One more Bacardi” zong Sam Feldt ft. Rani. Enkel het zendschip ontbrak. 

2.654 terrassen in Rome 

‘Zot veel zever’ dacht Kim De Bie, die nog altijd op de favoriete strandplaatsen van Radio 2 rondtrok. Elke dag een vlog maken was niet eenvoudig, zeker niet als Niels Destadtsbader niet eens wist of er een pit zat in een mango. “Clouseau mag de Zomerhit openen met een nieuwe single, omdat ze 30 jaar geleden wonnen met Anne” meldde Radio 2. Als ik jou zie ben ik niet meer bij te sturen. Die momenten met De Baetselier zouden niet eeuwig duren. 

“Zingen die Vlaamse zangers wel altijd de waarheid?” vroegen twee Leuvenaars zich af. Jimmy Frey was nooit in Saragossa geweest, want die badstad bleek in het binnenland te liggen. En Bart Kaell had zich meer dan 1000 keer misrekend, want er waren 2.654 terrassen in Rome. Bart Peeters en Siska Schoeters werden er alleen maar zenuwachtig van, wat moesten ze dan straks nog zeggen, als ze de Zomerhit samen gingen presenteren? 

Wietstock

“Woodstock was eigenlijk Blowin’ in the Wind” zegden de twee auteurs van een Belgisch boek over het 50-jarige festival. “Zo’n 90% van de bezoekers gebruikte marihuana” beweerden ze, alsof ze die nog gaan tellen waren. Ze hadden hun boek dan misschien beter ‘50 jaar Wietstock’ genoemd? “Er waren ook maar 600 toiletten voor 400.000 mensen” vervolgden ze, alsof de ‘de pot’ daardoor nog meer was gaan ‘melten’. 

In Antwerpen zond Radio Expres drie dagen lang live uit vanop het Bollekesfeest. Komiek Bas Birker mocht er een woordje placeren. “Een Hollander” meende Marc d’Hollander. “Hela, ik zen ikik nen Antwerpeneer!” verbeterde Bas, met een accent dat aan Rudi Carell in Duitsland deed denken. Daarna legde een verantwoordelijke uit dat het Bolleke in een speciale pint werd getapt, spijtig genoeg speelden ze daarna ‘I’ll never drink again’ van Alexander Curly! 

Slash schuin streepje

Radio Minerva zond ondertussen een TOP 100 uit, omdat de Mi Amigo Fanclub veertig jaar eerder naar het zendschip MV Magdelena was gereisd. “Eén miljoen sterren” zong Frank Boeijen op Radio VRW. Als er één valt heb je één miljoen wensen. “Als we dat konden omzetten in euro’s “ droomde presentator Eddy Vannut al even van eeuwige vakantie. Hij moest echter nog even, en had de laatste 7 weken niet één cijfer juist gehad op de Lotto. 

“In Canada schonk een bank alle schulden van kredietkaarten kwijt” vervolgde Eddy Vannut. Hij zat bij de verkeerde bank, en dat terwijl de Binckbanktour door Nederland en Vlaanderen trok! “Slash Pukkelpop, een schuin streepje” legde hij nog uit hoe iemand de weg online kon vinden om de kinderen naar het muziekfestival te brengen. “Ik heb daar vorig jaar een paar uur gestaan” zei Eddy nog, daarna was Cooldown. Reclame voor het Festival in Wellen. 

Les Mauves

In Bilzen was Chris Geerts present voor Radio BOO on tour. “Eerst op de Supermarkt en daarna op de Markt van de Demerstad” zei hij. Er kwam meteen protest uit Bekkevoort, waar men zich tot hoofdstad van alle zelfverklaarde Demersteden wilde kronen. “Het is maar even, voor een Café Congé” zei Chris, waarmee hij dan weer de zomerversies van sommige andere radioprogramma’s imiteerde. Radio en origineel zijn, het hoorde niet samen. 

Ondertussen was acteur Gunter Reniers te gast bij TrudoFM, hij postte toch een vlog over zijn interview, dat pas een paar dagen later zou worden uitgezonden. Het intern-net, de keukenverhalen in een selfie, een ‘live’ of een vlog. “Ge kunt misschien eens naar Genk-Anderlecht komen kijken” probeerde Erwin Jacobs op Regio Radio VRD Diepenbeek. Hij wist toen nog niet dat het niemand meer interesseerde of les Mauves verliezen met 5-0 of 10-0. 

Eén hexagon

“De nieuwe scholengids is uit!” meldde (ex)minister Svengaboy op sociale media. “Leeft die nog?” vroeg Klodder. Hij had al weken niets meer gehoord van het Brusselse Manneke, noch over wielertoeristen en hun stamclub Le Central in Jette. “The Dictator is een bloedserieus boekje over macht, waanzin en depotisme” twitterde Svengaboy. “Zij is het” meende hij over een Lore Baeten, die het even later niet bleek te zijn. Erratum omnium. Of zoiets. 

“Het nieuwe logo van Eén lijkt opvallend veel op dat van een Hasseltse stadsradio” schreven plots alle kranten. De Vereniging van Eigen Radio’s had dat ontdekt en meteen wereldkundig gemaakt. “Gewoon een Arabisch cijfer één in een hexagon” repliceerde de VRT en ook Bjorn Verhoeven meende dat er niets aan de hand was. “Ons logo heeft destijds maar 68,20 euro gekost” zei Bjorn nog. Op Shutterstock stonden er zelfs 123 gratis… te bekijken! 

Een drol in bad

In de Limburgse hoofdstad had de Hogeschool PXL ondertussen haar hele klantenbestand aangespoord om te stemmen voor medestudent en MNM-finalist DJ Manuals uit Boom. Op D-Day werd Manu Van Aalst dan tot winnaar uitgeroepen, hij begon daarna meteen aan een persoonlijk dankkaartje aan alle 5.000 vrienden van de schooldirecteur op Facebook. “Een ‘boom’ van een directeur” zei Manuals nog voor hij zijn potlood nat maakte. 

Op hetzelfde moment verloor Cowboy Henk 20 jaar geschiedenis, een inbreker had zijn harde schijf gepikt, en een drol in het bad gelegd. “Dat laatste vond ik niet zo erg” zei Herr Seele, “dat doe ik elke week zelf ook in Humo, maar die harde schijf had ik toch eerst zacht willen maken op een extern geheugen. Cowboy Henk had enkel nog de krantenknipsels uit Humo, die had Guy Mortier persoonlijk met een gedrukt schaartje voor hem uitgeknipt. 

56 Porsches 911

“Het was een spetterende show vol prachtige nummers” schreven de eerste commentaren in de pers, vlak na de Zomerhit 2019. Waarschijnlijk hingen die journalisten toen nog in de VIP-lounge van de VRT in Blankenberge, ‘het was genieten… de kers op de taart’ schreven de nachtelijke artikels verder. Zoveel spanning was er niet geweest, Niels o-o-o-o Destadtsbader won zijn derde trofee op rij, zoals verwacht. De andere winnaars evenmin een verrassing. 

“Spannend” zei Cocojr. Hij had het over de muziekkwis ‘Ken je Klassiekers’ op Radio 2, waarin hij het opnam tegen Axelle Red. En tegen Marcel Vanthilt, de taterende presentator. Ondertussen hielp Vincent Fierens een volgende Q-luisteraar aan een huwelijksaanzoek met 30 dansers, de mond van Stefanie viel wagenwijd open toen Bram ‘wil je met mij’ vroeg. Of was dat omdat er een nieuwe Bugatti uitkwam die evenveel kostte als 56 Porsches 911? 

 


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kolder en Klodder – 88 (video)

Zon(de) in de radio! Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 87 (video)

“Sea Sun and Summer”! Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 86 (video)

'Everybody Scream!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Doubt About Lees verder

Kolder en Klodder – 85 (video)

'Bye Bye Baby, de meesten zien mij graag!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening Lees verder

Kolder en Klodder – 84 (video)

“We kwamen van nergens, gingen nergens naar toe” Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening Lees verder

Kolder en Klodder – 83 (video)

'De Ronde van de Koepel' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 82 (video)

'An Old Fashioned Song' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 81 (video)

'Graspoppers in Retroland' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Een Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx