RadioVisie

  • .
    .

Kolder en Klodder – 88 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Zon(de) in de radio!

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

Cruise control! 

Klodder was opgelucht, zijn bazin Kolder was heelhuids en uitgerust teruggekeerd van haar vakantie in Frankrijk. Hij had er mee ingezeten, Kolder durfde wel eens met de auto te rijden met één hand. ‘Soms zelfs zonder handen’ had ze gezegd over de ritten door Frankrijk. ‘Hebt gij dan een cruise control?’ had Klodder gevraagd. ‘Jawel’ antwoordde Kolder, ‘mijne man!’. Het verschil zat soms in de komma. En in de komaf, voor Kolder het plezante Pajottenland. 

“Weet gij waar Bjorn Verhoeven uithangt?” vroeg Klodder aan DJ Terriër, de stand-by in alle radiovelden. Bjorn was in Kermt-Hasselt vertrokken met een sociale Go-cart, een versie in de radiokleur, voorzien van front-cams en telescopische verbindingen met het moederstation in  Antwerpen. “Zou Bjorn Middelkerke halen?” vroeg Klodder. Met een gocart mocht men niet op de autosnelweg, dan was het 70 kilometer omrijden volgens de website van Nostalgie… 

Aan ‘den Hollander’ vragen

“Veertig kilometer volgens de kranten” zei DJ Terriër. Het was duidelijk dat het team Bjorn onderweg de kilometerpalen niet telde. Verhoeven was alleszins aan Sint-Niklaas voorbij geraakt. Niemand had dat verwacht, radiorebel Bjorn moest toch meerdere kruisjes in het grote radiodagboek hebben? ‘Die pietzak zal wel weer één of andere Zwarte Piet meegehad hebben’, dacht Klodder, waarmee hij enkel bedoelde dat een chançard altijd geluk had. 

“Bezoekt hij onderweg ook lokale radio’s?” vroeg Kolder, die gezien had dat hij in Aalter bleef slapen. “Aalter vond hij niet zozeer de MAX”, legde DJ Terriër uit, “daar moet men eerst aan ‘den Hollander’ toelating vragen om iets met radio te doen”. En Bjorn was al via Brugge op weg naar zee. “De VBRO?” probeerde Kolder nog even. Bjorn had meer airplay verwacht voor zijn plaat Brandend Zand, met Benny van de radio. VBRO ook niet dus. 

Onze Wim in de gazet! 

“Dan rijdt hij toch Ingelmunster voorbij?” vroeg Klodder. Hij had op Familyradio DAB+ iets gehoord over Bjorn’s Verjaardagsshow, in oktober in Feestzaal De Wante, gratis inkom voor artiesten als Filip D’haeze. ‘Fietsen en feesten’ had hij gedacht. “Dat is een andere Bjorn” zei DJ Terriër, “Bjorn Levy en Filip D’haeze werken voor Familyradio”. De zaak in Ingelmunster was ook overgenomen door een zanger, het was echt Family onder elkaar met die radio. 

Iets verder, in Oudenaarde, schrokken ze zich een ongeluk bij Radio Media. In de streek was de laatste dagen ook al onrust in de gevangenis, maar dit ging veel verder. “Onze Wim staat in de gazet” meldde de DJ van het programma Postbus 69. Wim Vermeer was eigenlijk Wim De Bleeker, hij stopte met voetbaluitslagen op zijn blog. “Iedereen herhaalt die matchen en uitslagen al de hele dag” zei Wim, trop was teveel, en hij maakte Q-tijd vrij voor familie. 

Jonge tijgerin

“Heeft iemand al iets gehoord van de nieuwe minister van Media?” vroeg Kolder. “Iemand?” zei Klodder, “ik zat hier wel helemaal alleen he”. LaLyDia had nog vakantie tot 22 september, tenzij er eerder een nieuwe Vlaamse regering zou komen. “Ze heeft een paar foto’s gepost” zei Klodder, “van haar kat voor de katten-dag, en van zichzelf”. Kolder keek verrast op. “Ook als kat?” vroeg ze. “Neen, als jonge tijgerin, toen ze eens in het blad Sjiek stond” zei Klodder. 

“De minister is ook in Koksijde naar een tentoonstelling geweest” wist DJ Terriër. Klodder had het gezien. “Waarom zou zij soms zo’n heel rood pak aan hebben?” vroeg hij aan Kolder. “Waarschijnlijk heeft ze dat van ‘rode draad’ van Jeugd, Cultuur en Media nog niet goed begrepen” reageerde Kolder. Zij dacht met heimwee terug aan de ruiten van Svengaboy, ruiten van Burberry, of van één van de zes Antwerpse stilisten, ook verkrijgbaar in Brussel. 

Een nieuwe Tuveneir

“Hoe zit het eigenlijk met Svengaboy?” vroeg ze. “De (ex)minister heeft het bericht gedeeld, dat vooroordelen tegen goed nieuws in de media toenemen” wist Kolder. ‘De mensen blijven dat niet geloven, van schaarse frequenties en weinig plaats op DAB+’ dacht Kolder. De filmwereld van Devil’s Advocate werd steeds meer realiteit. De opgang van het Latijnse fraus: de schone schijn van pia fraus of het bedrog van fraus omnia corrumpit.

Ondertussen had Svengaboy als Brusselse minister zijn intrek genomen aan de Kunstlaan, vlak naast het Consulaat van Peru, en dichtbij de Madou. Dat was al drie jaar de Madou-esplanade, en niet langer het Madouplein. Noblesse oblige! De (ex)minister had zijn Vlaamse woordvoerder, de E van Hengel, in Brussel nog ter beschikking, zijn kabinet was spoorloos verdwenen op zijn website. Hocus Pocus Pats-situatie! Een nieuwe Tuveneir in Brussel! 

De Bokken van Spaen

Ondertussen was in Bilzen eindelijk een nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd, er was echter weer iemand anders ontevreden. Lambert Hendrix had bijna 10 jaar gewerkt aan een boek over de Bokkenrijders rond Munsterbilzen, hij vond dat er ook een Bok uit de stad van het eerste Europese Popfestival tijdelijk minister van Media kan kunnen zijn. “Is het omdat Ludo Wijnen ooit directeur was bij Contact?” vroeg hij. De Dolfijn, bootvluchteling in de Radiozee. 

De Bilzense Radio BOO stuurde haar ‘bokken’ naar Grote-Spouwen, het open land rond de vroegere festivalstad. In de jaren tachtig reden daar wel eens auto’s rond, volgeplakt met stickers van verboden vrije radio’s, waarvan ze de illegale bandprogramma’s achter een boom of kapelletje gingen uitzenden. Zij waren ondertussen vervangen door ‘runners’ van de Tour van Spaen. De reporters ter plaatse waren Chris Geerts en Kristof Klinckers. 

Brothers in Radio! 

“Ik doe normaal verslaggeving van rallywagens” zei Kristof, toen hij in pure VRT-stijl door zijn eigen collega werd geïnterviewd. Kristof had het vak geleerd van zijn vader, die op Radio Benelux de rallyprogramma’s deed. Vader Jean-Paul moet ooit in een rallywagen geboren zijn, en waarschijnlijk door André van Duin gevonden, het zou verklaren waarom hij ook als Limburgse bekkentrekker rondtrok met de naam Brikske in plaats van Klinker(s). 

It’s Magic’ klonk het via de concullega’s van Weekendradio Hoeselt. Op zaterdag en zondag haalden zij de gouden gloriën van de muziekstad Hoeselt terug. De tijden van Tomorrow, en yesterday, dolgedraaid in het Karrewiel of bij de kippenboer van ‘t Hoenderhof. Dancings vol DJ’s van de radio’s toen, die verder leefden via de onlineradio. Zoals Irving’s Choice, een wekelijks uur non-stop van Jo van Rooi, en de geest van broer Irving. Brothers in Radio!   

Oldtimers en oldies

Ondertussen bleven de Vrienden van Radio Kompas opmerkelijk stil, tenminste toch op de radio. Gelukkig was hun vakantietraject via sociale media te volgen! Marnix Tack bezocht het Q-Beach House, hij moet zich afgevraagd hebben wat die strandterroristen uit Vilvoorde in de Koningin der Badsteden kwamen doen. Oostende dat was de Kompas-villa in Zande, en Tom de Bree, of Rick Verhaagen, nog steeds actief in het Nederlandse Walcheren, WFM96! 

Toch geen Q? Met al hun Engelse brol? Dominique was op terrasjestocht in Gent, en ook daar zag hij dat het standbeeld van Jacob van Artevelde in de richting van Engeland wees. “We zijn weg” zei hij tegen zijn terrasgevolg, “wij gaan Minerva bezoeken in Antwerpen”. De Romeinse Godin was in Antwerpen een begrip, eerst met auto’s die ondertussen oldtimers waren, en later met een radiostation, dat ondertussen een begrip voor oldies was. 

Senioren zijn fier

Bij Minerva stak het niet op een minuut, daarom liep op de nieuwe website het signaal een halve minuut achter. Richard Cools deed zijn Cocktails op de radio, Sammy Davis jr. zong ‘There is no greater love’. Er werd een plaat aangevraagd voor de 66e verjaardag van Denise. “Ik hoop, dat het zjust staat” zei Richard. ‘Pretty Woman’ zong Roy Orbison. Antwerpse senioren zijn fier: op hun radio, op hun leeftijd, én op hun gepensioneerde vrouwen. 

“Brengt uw stoppekes voor 29 september naar Minerva, en krijg gratis reclame” zei de reclamestem. ‘We zijn er’ liet Dominique Remaut aan Lou Van Put weten. Ze hadden geen stoppekes bij, daarom dronken ze geen Koninckske of Triple Anvers, maar Duvel. Zangeres Antonia aus Tirol sloeg meteen op hol, ze zong de kerstplaat ‘When a Child is born’ in een beatversie, met de woorden ‘Tränen lügen nicht’. Radio Minerva voor jou, aha aha aha! 

‘Aperitieven met mate’

“Pa heeft nen nieven televiese” zei de reclamestem weer. “Joa, die waain en al die roemmel verkocht, en ook nog een sacocheke, en een televiese gekocht” zei de Pa-stem. “Belt Robert den Expert, in de Vestingstraat. Iest belle”. Binnenkort was er weer de Radio Minerva Festivaltent, ambiance, jive en romantiek met Danny Van Tichelen. Dan kon Denise weer ‘walking down the street’. Are you lonely, just like me

“Jij was je tas verloren” zongen Nick en Simon op Radio VBRO. Patron Frederik Thomas was zelf aan ’t uitzenden, ‘Jij bent de zon’ zong Eric Flanders, met een ‘cha la la, la la’ heel anders dan Bart Vandenbossche. “Als je nog smakelijk aan ’t aperitieven bent, doe het met mate” zei Frederik, en hij somde alle frequenties, én de DAB+ digitale etherradio op. Het klonk zo al voice-track-achtig, zangeres Sieneke zong dan ook nog eens ‘Lieg eens een beetje beter’.     

‘Enkel maar gelukkig zijn’

“Alleen voor Jou ben ik geboren” zong Jordy van Vilsteren op Familyradio, en die namiddag zouden een resem Vlaamse sterren dat bewijzen met de Vrolijke Vriendenbus op de Grote Markt in Zelzate. Filip D’haeze zette er Danny Fabry achter, nummer 4 van de Family Vlaamse TOP 15. “Jij bent mijn nummer één” zong Danny, met wéér een Tony Christie-achtig refrein vol ‘cha la lai, la la la la’. De Marlets en te voet naar Scherpenheuvel waren dichtbij. 

“De zomer van jou en mij” zong Eveline Cannoot, tot meer dan één minuut na het tijdsein. “Altijd de juiste tijd  op Familyradio” zei de computerstem, daarna las Chris van Opstel het verzamelde nieuws van alle dagbladen on online nieuwssites ook meer dan één minuut te laat. Het weerbericht werd zelfs elk uur begeleid door een dubbel klinkende stationcall. ‘Weer of geen weer, Obladi Oblada Familyradio, enkel maar gelukkig zijn’. 

Hippies met haarnetjes

Bij Radio VRW maakte Filip Verstraete zich klaar om drie uur lang weer de hippie van 1969 op de radio los te laten. ‘De draaitafels draaien weer op volle toeren met groepen die de plak zwaaiden op Woodstock’ kondigde Filip aan. Hij had zich moeten haasten, TV Limburg was hem eerst nog komen interviewen in de Stroopfabriek van Borgloon, en zijn fantastische haarnetje zat nog rond zijn hippiehaar. Om het netjes te houden tussen de siroop! 

In Hasselt schreeuwde PXL Music student Lanu van Aalst het uit, “Finally. Eindelijk mag ik met de buitenwereld delen dat ik één van de zes finalisten ben van MNM Start to DJ” riep hij. Er kwam meteen een oproep van de hogeschool zelf om hem te gaan steunen tijdens de finale. In de Ipanema, de pop-up summerclub naast de patio van de Versuz in Hasselt. Daar waar studenten thuis zijn als ze niet op de campus of op kot waren. 

NRJ Talk

Op Radio 538 voegde een luisteraar er een MeToo-versje bij in de Ochtendshow: ‘Mannen zijn beter in staand plassen, en vrouwen in het zitten zeiken….’ Zei hij. In Rotterdam braken meteen een aantal agenten via een ladder binnen in een appartement, om de radio zachter te zetten. De bewoner sliep onder invloed, op de bank, een tijd laat ging het hem al veel beter. Of hij staand of liggend had geplast werd niet medegedeeld.  

Ruin my life” zong Zara Larrson op NRJ Weekend, non-stop radio, tot Elias Smekens om 14 uur overnam met de Euro Hit 40. De livebeelden op televisie lieten er geen twijfel over bestaan: géén beeld, en constant ‘NRJ Weekend’ in de rechterbovenhoek. Gelukkig bleef dat door de week ook even staan tijdens het zappen! ‘Talk’, zong Coldplay, al was dat evenzeer zoek in de NRJ Night als in het NRJ Weekend. ‘Talk’ was maar om te lachen, in het dossier. 

Zingende beroemdheden

Ze waren bij NRJ nochtans klaar voor een nieuw radioseizoen, zo toch schreef het persbericht. Emma Salden was afgestudeerd en ‘had voortaan alle tijd om haar passie voor radio te delen met de NRJ-luisteraar’. Ze was dus gewoon te vroeg begonnen, en mocht daarom binnenkort de avond gaan doen. Stijn  Smets mocht als ex van alle jongerenzenders van de VRT én van TMF, ‘regelmatig inspringen waar nodig’. Hallelujah! 

Gelukkig werd binnenkort ook de NRJ Nacht in het weekend onderbroken door een live vanuit de Carré in Willebroek, spijtig genoeg enkel tot 3 uur, de afterparty zal verder op Spotify, of op de eigen muziekstick moeten. Om het goed te maken mocht Toon Smet gaan podcasten in ‘Taxi Toon’, NRJ moet zowat de laatste omroep zijn geweest die nog géén zingende beroemdheden had, al zochten ze die nog voor de NRJ Open Mic Hip Hop. 

Donna Summer in de parking

“Zij weet het” zong Tino Martin op Stadsradio Vlaanderen. Van 1 tot 6, en in het weekend zelfs tot 8 is er op het vierde netwerk ‘De Mannen van de Nacht’, Earth Wind & Fire mochten dan ‘Fall in Love with me’ zingen, vrouwen van de nacht wisten waarom niét. “Tot maandag” zei Jan Dupré, dan was hij er weer voor zijn Pousse Kaffee. De reclamestem kondigde daarna twee keer de live vanuit Blankenberge aan, met gratis boottocht. Adverteren is niet duur!  

De lange synth kondigde het nieuws aan, de smurfenstem bevestigde: ‘stadsradio nieuws’. Buiren, onweer, hagel, een bericht over glasbollen, en dan het weerbericht. Gelukkig was er ook nieuws van de Yesterdayland TOP 100. “Welke legendarische rocker vergat Donna Summer in een Antwerpse parking, en welke limonade zorgde voor de zomerhit van 1989?” vroeg Serge van Yesterday. Die rocker had die limonade waarschijnlijk niét gedronken! 

100% Grensoverschrijdend

“En hedde gij meubelen, dan kunde beginnen met aftellen” zong Radio Expres in Antwerpen, en ze toonden het begin van hun studiomeubel. Er kwam meteen reactie, dat ze hopelijk binnenkort live zouden uitzenden. Dat gebeurde al héél binnenkort, binnen een week zouden ze op het Bollekesfeest live gaan. De stoppekes brachten ze dan wel binnen in het Minerva Café, gratis reclame op de radio mocht voor iedereen goedkoper zijn!

“In een Mum van tijd” zongen Nick en Simon op 100%NL, maar ook daverend te ontvangen in de streek van Tienen, op zo’n 200 kilometer van de vergunde plaats Naarden, bij Bussum in Nederland. De afstand tot de zender 92,1 FM in Maastricht was maar 85 kilometer, zo begreep iedereen al iets beter waarom men dat ‘favoriete radiostation geen dag moest missen’. Het Nederlandse beleid mocht gewoon grensoverschrijdend zijn. 

La Vie est Belle

Op dat ogenblik kwam Bjorn Verhoeven met zijn gocart in Middelkerke aan, gelukkig had hij burgemeester Jean-Marie Verdekke eerst nog uit het Casino van Oostende gehaald, al reed hij daardoor de laatste kilometers wel met overgewicht. Der Bjorn haastte zich echter snel terug naar Kermt-Hasselt, voor de fuif van TC Smash Kermt, en kwam dan even snel weer terug naar Middelkerke voor het Beach Festival. U heeft uw bestemming twee keer bereikt! 

Bezoekers van dancefestivals begonnen echter te reclameren, ze werden volledig naakt gecontroleerd op drugs. Bij Radio VRW in Wellen vonden de blote hippies van Woodstock dat niet zo belangrijk. “Hoe oud is minister LaLyDia eigenlijk?” vroeg Kolder nog. “Even oud als Woodstock” zei Klodder. Op 100%NL zong Diggy Dex ‘La Vie est Belle, je me comprends rien, je verrier jusqu’au la van’ (ik begrijp mezelf niet, ik glijd naar het busje). 

De hemel was ver

Daarna was er ‘Bloed Zweet en Tranen’, Metallica 4ever, volgens Andre Hazes. Die week moest Elvis Presley nog eens voor de 42e keer overlijden, The King was daarmee al evenveel jaren gestorven, als hij er geleefd had. Gelukkig bracht dat nog altijd op, anders zou zelfs de beste het opgeven. Leen Demaré kreeg haar C4 voor 2020 bij JOE dan weer een pak vroeger. Zelfs voor radiopioniers was de hemel soms ver.  


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kolder en Klodder – 87 (video)

“Sea Sun and Summer”! Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 86 (video)

'Everybody Scream!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Doubt About Lees verder

Kolder en Klodder – 85 (video)

'Bye Bye Baby, de meesten zien mij graag!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening Lees verder

Kolder en Klodder – 84 (video)

“We kwamen van nergens, gingen nergens naar toe” Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening Lees verder

Kolder en Klodder – 83 (video)

'De Ronde van de Koepel' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 82 (video)

'An Old Fashioned Song' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 81 (video)

'Graspoppers in Retroland' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Een Lees verder

Kolder en Klodder – 80 (video)

'De Dichter in de blauwe bessen' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx