RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Kolder en Klodder – 86 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Everybody Scream!

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

Doubt About Broadcasting

Klodder was net terug uit vakantie, en zat zich op de Dienst Mediazaken af te vragen wat hij daar eigenlijk zat te doen. Hij was naar Gran Canaria geweest, naar Maspalomas, bij Playa del Ingles. Daar kon hij de hele tijd luisteren naar Holland FM, lekker in het Nederlands op 90.7 MHz, en naar hun testuitzendingen op DAB+, via kanaal 7B, voorkeur 2. Zo eenvoudig was dat daar blijkbaar: radio voor toeristen, meteen ook op DAB+ in Spanje. 

‘En dan kom je weer hier, in een afdeling waar niets gebeurt omdat alles stil ligt, en krijg je meteen vragen uit het veld over DAB+’ dacht Klodder. “Krijgen wij eindelijk ook een plaats?” vroegen de lokale omroepen dan, met meer dan een regelmaat. Hoe kon hij dat weten? ‘DAB, is dat niet Doubt About Broadcasting?” grapte hij wel eens tegen iemand die belde. Omroepplaatsen waren dan wel schaars, daarom moesten grappen het toch niet zijn? 

Altijd een bonneke vragen

Ondertussen had Svengaboy zijn nieuwe kantoor in het City Center, aan de Kruidtuinlaan in Brussel, in gebruik genomen. ‘De Botanique’ had zijn voorganger de G-vanHengel gezegd. En dat hij zich niet ongerust moest maken, als hij na de heftige jaren op Media, en de drukke weken van regeringsonderhandeling overwerkt was, dan had hij de Clinique Sint-Jean vlakbij. En de nieuwe City 2, met ook een compleet nieuw Food District!

“Ze hebben daar 43 miljoen euro geïnvesteerd” legde de voormalige minister van Financiën uit. Hij zou zijn opvolger wel zelf opleiden. “Is het daar dan niet te duur om te gaan eten?” vroeg Svengaboy. “Ge moet altijd een bonneke vragen” antwoordde de G-vanHengel. Dat deed Svengaboy al, toen hij met Gert de boot inging op televisie, had hij zijn kostuums ook laten reinigen, anders stonken die nog naar Antwerpen, en dat kon niet in Brussel.  

Een paar minuten minister 

“En waar hebt gij dan het verschil gemaakt, en wat zal de burger daarvan onthouden?” vroeg de G-vanHengel. Het was een vraag aan Els Ampère, en zo’n vragen waren niet ongewoon bij de liberalen, hun ‘blauw konijn’ in de Europese politiek had dat ook al aan de grote baas van Facebook gevraagd. Het ‘blauwe konijn’ was ondertussen wel bezig aan een Guyxit in Europa, maar toch. Els Ampère keek even, alsof ze niet op dezelfde frequentie zaten. 

“Ik was in 2014 een paar minuten minister van Media volgens een bericht op uwe zender Bruzz” antwoordde Els gepikeerd. “En ik had daar misschien beter kunnen doen dan een 30-tal rechtszaken tegen de beslissingen, een geschrapt frequentieplan, een netwerk dat werd geschorst voor het begonnen was en dan ook nog vernietigd werd, en een pak vernietigde en opnieuw erkende omroepen die toch weer hun rechtsgrond zouden kwijt zijn” zei Els nog. 

Sprong in de lucht

“Dertig procent stemde tegen” herhaalde Els nog eens, doelend op de bewuste stemming om Svengaboy Brussels minister te laten worden. “Vijftien procent!” riep de Vlaamse (ex)minister. Hij had toch nog een tournéé générale gegeven in Brasserie Le Central in Jette, die zouden daarna toch niet meer tégen gestemd hebben zeker? “De post van minister is een schaars goed” begon de G-vanHengel nog, maar Els liep al hoofdschuddend weg. 

“Zijn ze de vuile was weer aan ’t buitenhangen?” vroeg voorzitter Gwendy Grutten. In haar stad Aarschot was de Europese alarmdrempel voor ozon net overschreden, dat was niet verwonderlijk na een reeks van hittegolven, door de Brusselse perikelen. Gwendy moest nu eerst zorgen dat het Springkastelenfestijn weer kon opstarten, hoe moesten nieuwe politici zich anders gaan voorbereiden op hun ‘sprong in de lucht’?  

De nieuwsbrief van P

Klodder volgde de discussie via DAB+, en zuchtte diep toen hij het hoorde. Daar zat hij nog altijd alleen! Zijn bazin was een paar weken op vakantie, en de nieuwe minister bleef zelfs in zomerreces tot 22 september. LaLyDia had al dagen niets meer gepost op sociale media, die lag dus stil. Of plat, in een warm land. Even dacht hij dat ze in een frituur op  het Tiense Suikerrock aan ’t bijverdienen was, die berichten bleken van een naamgenote te komen. 

‘Ik zal eens naar de binnenkomende post van de minister kijken’ zei Klodder bijna luidop tegen zichzelf. Er moest maar eens iets dringend bij zijn. Uitnodigingen voor recepties, om iets te gaan eten, om lintjes door te knippen, en… oeps de nieuwsbrief van P-Magazine? ‘Hoe komt die hier?’ dacht Klodder weer. Abonneren op het mannenblad was op ministeries verboden sedert het blad beschermd werd tegen schulden van de nieuwe overnemers.    

Iedereen Familie Goud

“Vlaams minister van Media veroorzaakt complete chaos” las Klodder in de nieuwsbrief. “Dir bitst nen hittentit ip inze itti giddimme!” riep Urbanus meteen. P-Magazine schreef over de schorsing en de vernietiging van HIT, en de Raad van State die onlangs de vernietiging had vernietigd. “Kunt ge nog volgen?” vroeg Urbanus weer. “Jawel” riep Els Ampère in Brussel, “Hittentit hier het verschil gemaakt, en Hittentit daar heeft de burger dat onthouden!”. 

Er ontstond meteen hevige discussie in radioland. “Uwe pa was toch ook de schoonpa van zijn eigen schoondochters? En die zat in de politiek! Had die dan niets kunnen ‘regelen’” vroeg iemand. “Met al die valse verklaringen in mini-dossiers, zoals met de S van NRJ?” merkte een ander op. “Uw zus heeft toch ook een radio?” probeerde weer een ander. Sedert in Bree iedereen Familie Goud mocht heten, was dat laatste echter niet meer verboden. 

Mensen die verloren liepen

“Klopt allemaal niet” twitterde weer iemand anders, “de geschorste erkenning van HIT was ondertussen ook al vernietigd”. Het werd steeds ingewikkelder. “Moet Svengaboy die dan niet opnieuw erkennen?” vroeg Els Ampère weer. “Dat is misschien niet nodig, omdat er een foute datum in de vernietiging staat, en dan zou de geschorste erkenning weer niet meer vernietigd zijn, en was ze dus… gewoon niet vernietigd” legde de Twitteraar nog uit. Djeezes! 

De Vlaamse (ex)minister reageerde zelf niet. Sedert zijn vlucht naar het Egypte van de media wou Svengaboy het alleen nog hebben over Brussel. “Liefst in het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, maar dan in ’t Engels” vulde Bruzz aan, via radio, tv en weekblad. ‘Brussels Explained’ legde de politieke structuur, of het kolonialisme, uit aan mensen die in Brussel verloren liepen. “Vindt Svengaboy zijne weg zelf nog wel?” vroeg Els Ampère weer.   

Everybody scream!

“Die van StuBru is de weg kwijt” lachten ze bij Radio 538, in (de) Boom op de wei van Tomorrowland. De twee omroepen gingen wel eens live bij elkaar, Eva De Roo versprak zich echter, en noemde haar collega’s Radio 358. Dat is 180 minder, en zelfs in Gatz-procenten nog altijd 33%, en dus een ramp voor zuinige RadioHollanders. “Jamaar” zei Eva, “sedert Evers bij jullie niet meer opstaat, staan jullie bij de luisteraars toch ook niet meer op?”.   

Eva had Maarten, van Down the Road, meegenomen om Regi te zien, dat had ze beloofd. “Everybody scream!” riep Maarten, maar zag toen dat die Hollander Regi nog niet was. Even later mocht hij het grote podium op, dat vond hij zààlig! In Hasselt keek een gelukkige Johan Schrijnwerker mee via het Zoom kanaal van Proximus. “Ik heb nog een verrassing” zei Maarten. Eva mocht volgend jaar met hem mee. De toekomst van Tomorrow was verzekerd! 

Bolpot.com

“Zou het kunnen dat die bassen van die housemusic mijn FM-ontvangst storen?” vroeg Stef uit Hulst, toch al 50 km verder dan Boom. Op Tommorowland waren ondertussen 23 dealers opgepakt met drugs, drie daarvan bleven zelfs aangehouden. Zouden de radiosignalen in die streek plots ook high geworden zijn? Een persbericht loste het probleem op: radiosignalen zaten enkel in hogere atmosferen door de weersomstandigheden. 

“Ik was aan ’t dealen om mij in te leven in een toekomstige rol als dealer” zei een opgepakte Nederlandse actrice. “Ge hebt bijna alles bij wat hier al op de wei gevonden is” zei de drugsbrigade. “Ik kon toch niet weten wat ze nodig hadden?” antwoordde de actrice. “En waar hebt ge dat spul dan allemaal gehaald” drong de drugbrigade nogmaals aan. “Op het internet” zei ze. Roompot? Of Melting Pot? Enfin, toch een pot? Bolpot.com!” riep ze toen.  

Er biept niets

Bij Radio Kompas hadden ze alles opgezocht. “Je kan in een tunnel terecht komen die nog erger is dan de Kennedytunnel” zei Dominique Remaut. “De Coentunnel?” vroeg iemand in Terneuzen, die daar elk jaar door moest om op visvakantie te gaan in Den Oever, vlakbij de Afsluitdijk. “Nee, een FM-tunnel” zei Domi weer, en dat Radio Kortbij, in het plaatselijke Kleinegem, dan plots ook tot in Oslo te ontvangen was! Gelukkig wist Sabam dat nog niet! 

“Wij worden zo alle dagen gestoord door Franstalige zenders” zei iemand uit de streek van Dendermonde. Dat waren geen atmosferische storingen, maar eerder storingen in controle tussen Vlaanderen en Wallonië. “Ik heb altijd doorverwezen naar het bevoegde orgaan van het BIPT” kwam Svengaboy nu toch even tussen via DAB+. “Maar daar biept verder niets!” zei die iemand uit Dendermonde nog, maar de Vlaamse (ex)minister was al weer weg.  

Heiligdom van de zeezenders

“Ik kan in Engeland goed luisteren naar de Nederlandse omroepen zoals 538” meldde Joseph Begley van Lincs FM in Lincoln. Zoiets moest een fan van zeezenders, zoals Serge van Yesterday natuurlijk geen twee keer lezen. “Misschien zitten daar wel ‘opportunities’ in” zei hij tegen zijn radiovriend, die toevallig ook een plezierboot had. Even later waren ze al onderweg naar het Windmolenpark aan de Thornton Bank, waar ooit de MS Magdalena lag. 

Het nieuws ging rond als een lopend vuurtje. Bij Radio Kompas werden zelfs al plannen gesmeed om pleziertochten te organiseren naar dat heiligdom van de zeezenders, eerst voor de medewerkers natuurlijk! Serge liet zich echter niet opjagen. ‘Het antwoord komt snel’ berichtte hij terug, en dat hij niet teveel kon schrijven of zijn smartphone verdween misschien in internationale wateren, en zou wereldberoemd maar ook doornat worden. 

Me-Too-Cool-Elementen

Ondertussen zaten de zeemeeuwen aan de radiokust ook niet stil. Radio 2 presenteerde ‘zot veel zomer’, en elke dag een Plage Préféréé vanuit een gekende badplaats. Ze begonnen er last van te krijgen, de zomer werd iets te zot met 40 graden in de schaduw, de smoothie met aardbeien werd uit noodzaak met de hand geplet, omdat een mixer het nog warmer zou maken. Tussendoor koelden de medewerkers elkaar af met Me-Too-Cool-elementen

Bij Qmusic hadden ze wel een ijzige iglo aan het Q Beach House gezet, ook om af te koelen, maar Laura Tesoro moest haar optreden toch wegens mogelijk noodweer, en niet door de hitte verplaatsen. De lokale Radio Meteor uit Tielt-Aalter liet zich door de groten niet doen, zij zaten al in Nieuwpoort en Wingene, en toeren nog tot midden augustus langs de kust, en ook met Vlaamse sterren zoals Sabine Tiels, Frank Galan, Paul Bruna en Miss België. 

Ze zei ja

Op dat ogenblik fietste Rutger Hauer nog één keer door de straten van Amsterdam, op de muziek van Rogier van Otterloo en Toots Tielemans. Hij had het in 1973 ook al gedaan, samen met Monique van de Ven, het jong gehuwde koppel Eric en Olga in de film Turks Fruit. Toen zette het de trend voor een revolutie in Nederlandstalige film, deze keer fietste hij enkel nog in gedachten. Even later was hij weg, naar de eeuwige velden vol filmroem. 

Dan sloeg het noodweer toe. De Tourrit werd in volle uitzending gestopt, tussen bulldozers in sneeuwachtige hagel en modder. Het natte stormweer degradeerde de Gentse Feesten tot ‘rampzalig’, de Stroppen kwamen overdag met de broeikasttemperaturen niet meer buiten. Gelukkig eindigde de Tour met een huwelijksaanzoek op de Champs-Elysée. Renner Kevin van Melsen vroeg er zijn vriendin ten huwelijk. Ze zei gelukkig ja, anders was hij drie weken lang voor niks door de Alpen en Pyreneeën gefietst. 


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx