RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Kolder en Klodder – 81 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

‘Graspoppers in Retroland’

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

Een gesoldeerde matras

De zon had lang op zich laten wachten, bijna zo lang als een frequentieplan dat in orde was voor de Raad van State. Dat laatste was nog helemaal niet zeker, de zon was er al, én was eerst. “There you go, you’re gonna break another heart, you’re gonna tell another lie” zong Johnny Cash op Radio Kompas.  Het was één van zijn eerste hits, bij Sun Records. De zon was er toen al, in 1956, en ze stond zelfs nummer één in de hitparade ‘Most Played’.  Sun FM! 

“Is hij weg?” vroeg Kolder over de minister, toen ze het lied hoorde op de DAB+ radio, die nog op FM stond op de Dienst Mediacontrole. “Nog niet” antwoordde Klodder. Op dat ogenblik klonk de stem van Philippe Gijbels op Radio Kompas. “Ik zen op zuuk naar een gesoldeerde matras” zei hij in een reclamespot. Die was er niet, in de gekende zaak onder de gaststudio van de West- en Kustradio verkochten ze alles, behalve gesoldeerde matrassen. 

Van hoogste burger tot laagste

“Dirk Sterckx heeft wel een gesolideerd zitje gekregen in de Raad van Bestuur van de VRT” antwoordde Klodder daarop. Svengaboy had zijn akkoord elektronisch gegeven, van achter zijn BBQ-tafel in de kleine stadstuin met grote trap in Jette. Het was een comeback voor Sterckx, die met de politieke 1999 naar de Europese visvijver was vertrokken, en daarna al in een bestuurszetel van de VRT en de NMBS had gezeten, maar er zelf weer was uitgestapt.  

“Waarom is die dan teruggekomen?” vroeg Kolder. “Om iets bij te verdienen zeker?” zei Klodder, die in de verkiezingscampagnes gelezen had dat een andere journalist van de VRT zelfs nog geen 1.500 euro pensioen zou hebben. Siegfried Bracke kon het weten, die had al alles meegemaakt: van de hoogste burger in het land tot de laagste. En Dierckx tot de minzaamste, in 2010 had die slechts één verkiezingsaffiche opgehangen, thuis op toilet. 

Versproken in één zin

“Als Dierckx en Bracke dan geen nieuwe minister van Media worden, wie dan wel?” vroeg Kolder plots. ‘Wel da’s een goeie vraag’ zong de geest van Yasmine, die dit jaar al 10 jaar in de eeuwige playlist van de muziekhemel stond. “Noël Slangen heeft nu een contract met VTM” zei Klodder. Slangen was er politiek analist, hij wist alles, want hij had als spindoctor voor alle partijen gewerkt, en droomde al van miljoenenomzetten met zijn memoires later.   

“Els Ampe opnieuw?” probeerde Kolder weer. Ampe was als Bruxelloise in 2014 een paar seconden minister van Media geweest, maar toen had de partij Svengaboy uit de café gehaald. Sedertdien reed ze hem natuurlijk ook zelf voor zijn voeten. “Of Goedele?” zocht Kolder verder. Die had zich al versproken in één zin: de eedaflegging!  “Manuela van Werde” zei Klodder, “die woont in Antwerpen, de nieuwe hoofdstad van Media”. Volgens sommigen. 

Geen zin in een comeback

“Er is beweging aan de Westkust” meldde DJ Terriër. “Wij zoeken voor Radio Beach iemand die een goed countryprogramma kan aanleveren” zei Gino Ester, die net Mariette Crevette had geïnterviewd over de Garnaalfeesten. Er  boden zich new & old kandidaten aan. ‘Na de dood keren wij weer’ zong Guido Belcanto op zenders in De Panne en Nieuwpoort. ‘Ik vind het genoeg om één keer hier te zijn, ik heb geen zin in een comeback’ zong Els Ampe mee.   

Demis Roussos liet het niet aan zijn al-vier-jaar-overleden hart komen. Hij dook bij Kompas weer op, naast zijn goede vrienden van Aphrodite’s Child ‘We shall dance, we shall dance, the day we get a chance’. “Ik ben altijd blij als de zon schijnt” zei Annelore. De Vrienden van de Radio waren er, ze belden meteen de weerman op, om te weten of Annelore haar zetel ’s morgens weer moest buiten zetten, in de Ardennen. Werken kon toch zalig zijn! 

De Schreeuw om aandacht

“Het is eindelijk zomer”, zei vaste weerman Patrick aan de telefoon, in zijn zetel, en naast het weerstation. “De komende nachten blijft het zo warm als de vorige dagen overdag”. De airco verhuisde dus mee naar de slaapkamer. “De nieuwe kaarten geven trouwens geen 38 graden meer, maar zo’n 10 graden minder” legde Patrick nog uit. Ze hadden waarschijnlijk de extrapolatie van de CIM-cijfers gebruikt, die waren iets ruimer dan die van het weer. 

“Mogen wij dat weerbericht ook eens lezen?” vroegen Kim en Michaël van NRJ. Zij hadden een nieuw spel, De Schreeuw om aandacht in CIM-cijfers. “Ge kunt dat op ZES toch zelf, elke morgen?” vroeg een MNM-er, die nog in zijn gat gebeten was door de inbraak van de zwarte radio panter in hun studentenkot in Leuven. “Da’s niet hetzelfde!” riep Michaël terug. Peter en Julie hadden toch ook een taart gebracht bij Q, op de Ochtendshow-Radio-Dag? 

Eigen rampen eerst

Zo gezegd, zo gelezen. Die dag, en dat weerbericht bij TV-Oost. “De kans op regen bestaat wel” zei Michaël. ‘De kans dat ik de Lotto win ook’ dacht Klodder, maar zijn uitgaven waren toch bijna elke week  groter dan zijn inkomsten!  “Bedankt voor het kijken, nog een fijne dag bij… TV Oost” zei Kim. “Waarom hebt gij niet bij NRJ gezegd?” vroeg Michaël. “Die luisteren toch al allemaal?” antwoordde Kim. Inderdaad, alle 13.000. Soms, en minstens 15 minuten. 

“De maand juni was toch al natter, voorlopig zal er wel geen watertekort zijn” zei weerman Patrick nog op Radio Kompas. Hij ging die namiddag zelfs nog controleren of er bij Radio RBS al water in de kelder stond. Het mocht ook iets anders zijn! Het noodlot sloeg echter elders toe. “Hevige regenval zet de straten blank in Noord-Antwerpen, de gemeente Kalmthout kondigt het rampenplan af” meldde Radio Park FM. Eigen rampen eerst, op lokale FM. 

Het heetste peil

Radio Park FM boerde sedert vorig jaar vanuit zaal Grasdries, een heropgebouwde hoeve. In tegenstelling tot andere omroepen lazen zij niet het oude nieuws uit de krant voor, maar brachten zij het streeknieuws voor het in de krant stond. Er kwamen dan ook snel meldingen binnen. Iemand had de ramp zien afkomen op zijn balkon, een ander wist dat het in Ekeren nog goed meegevallen was, of dat het water ergens anders niet zo’n hoog peil had. 

“Ter hoogte van de rotonde in Veldwezelt is er een ladingverlies” meldde Radio LRL. De gemeente Lanaken wou de Poort naar Europa, én naar de Midzomer dat weekend open houden. In Diest stond stadsradio Express FM aan de meet van de wielerwedstrijd ‘Dwars door het Hagel-land’. En Omroep Neteland gaf de situatie van renners en verkeer in de Heistse Pijl door. Het heetste peil! Van echte lokale radio. Live where the action is. 

Transpar-anti

“De VRT is helemaal niet transparant!” riep iemand op Twitter. De openbare omroep vond ‘hun plafond voor reclame slecht voor de ganse sector’, maar gaven het onderzoek niet vrij. “De overheid is wel degelijk transparant’ stelde voorzitter Bruno Asscherickx van de Beroepscommissie, die het niet vrij gaf. “Als ze het niet geven?” vroeg de aanvrager. “Dan zeggen we toch transparant dat we het niet doen?” repliceerde Bruno. Transpar-anti. 

Op hetzelfde moment stelde de VRT haar jaarverslag 2018 voor, in een lege zaal van de Commissie Media. De openbare omroep had alle doelstellingen bereikt, en de VAR had zich aan ‘de excedent’ van het reclamebudget gehouden. Er werd geen penalty toegekend voor het buitenspel van een verhoogde commissie aan de VAR zelf, zoals een lijnrechter had gezien. Transparantie (!), want de VAR kon niet buitenspel staan omdat ze binnen zaten. 

Een ‘zuurtje’

“Dat ‘zuurtje’ gaat daar toch weer niet over beginnen?” vroeg de ex-collega van de minister, Bert Anxious (de angstige). Bert had tien jaar geleden Svengaboy op zijn blog een zuurtje en een kankeraar genoemd. De minister was toen nog maar fractieleider, en had Bert één van de Sinterklaasjes in de Vlaamse regering genoemd, die veel teveel had uitgegeven voor cultuur. Zoveel zelfs dat Svengaboy daarin drastisch had moeten besparen. 

Bert Anxious pikte dat niet. ‘Sinds hij rasliberaal is geworden, werpt Svengaboy zich op als hoeder van alle ernst en saaiheid. Iets vrolijks is hem vreemd’ schreef hij toen op die blog. En ‘Zuurtjes lopen er nu eenmaal altijd rond. Svengaboy is zo ‘n zuurtje, een snoepje, dat zelf het product is van een gulle samenleving’. Hij bedoelde toen misschien al de ‘verhoogde commissies’ van BRUZZ, een omroep met ongeveer evenveel luisteraars als NRJ.  

Eerste Amateur

“Wat is de minister eigenlijk aan ’t doen?” vroeg Klodder, die ook vond dat de straten van Brussel nogal vol zwerfafval lagen. De Propre-ploeg van Svengaboy had na 26 mei immers geen contractverlenging meer gekregen. Gewoon niet doen! “De minister is lastig omdat senioren 40% meer moeten betalen voor alcohol in een rusthuis” legde Kolder uit. In de Kamer was die discussie ook geweest, de senioren hadden daar hun pintje mogen houden. 

Uit pure Brusselse colère had Svengaboy toen drie nieuwe Brusselse bieren voorgesteld, via zijn homeradio BRUZZ. “De minister is ook gesignaleerd op het terrein van RWDM” meldde DJ Terriër vanuit, en naast, het veld. Speler-trainer Vince Kompany was niet uit vakantie teruggekeerd om Svengaboy een handtekening te geven. De jeugdploeg van Anderlecht won met 1-0 tegen de Eerste Amateur, al was de minister wat ‘zuur’ omdat er geen VAR was. 

Die-eet, en die-eet niet

Het magische duo Domi-Ethel-Wilfried van Radio Kompas werd gesignaleerd op de Nacht van Vlaanderen. Niet dat ze plots zo sportief waren geworden, ze hadden gewoon honger en daar was het VIP-buffet gratis! Marnix Tack had er zelfs 25.000 stappen gezet, zonder één keer aan het Walking Dinner te zijn aangeschoven. Die-eet, en die-eet niet. “Wij hadden ook een BBQ, en er is nog over” meldde Radio Media vanuit Kluisbergen. Lokale radio, one team. 

Radio VRW had dan weer een kermisbuffet in Wellen. “De slipjes zijn wel uitverkocht” liet Patje Van Iersel weten, toen hij zijn programma op zaterdag pikant, én in Verrassend Nederlands aankondigde. “Bij ons dragen de vrouwen zelf de radiobroek” reageerde BOO uit Bilzen, met een studiobeeld van Hilde en Marleen. Er was heel wat leven in de brouwerij van de lokale radio, véél meer dan in het rusthuis van de senioren in de Vlaamse regering. 

Het manneke van Giesbaargen

“Van een pint drinken in een rusthuis moet ge ook gaan pissen” zei Radio Mfm, en ze gaven hun Manneke Pis in Geraardsbergen een eigen kostuum. Ondertussen zongen ze een oud carnavalsliedje met een nieuwe tekst. ‘Zaa zèèj tége maa, die van Brussel is niet zo oud als die van aaa’. In Geraardsbergen piste het Manneke al veel langer, ze vonden daar dat die van de hoofdstad hun fontein gewoon hadden gepikt. 

“Kunt ge dat eens verder onderzoeken?” vroeg Hugo De Praatpaal aan zijn gast Dirk Van der Maelen, in de laatste Mfm Regionaal. De Giesbaargenaar schudde echter met het hoofd. Hij had zich vorig jaar al eens vergist met de F35, hij dacht immers dat het een knop was om zijn pensioen aan te vragen! Hij had daarna zoveel zatte senioren in de commissie over zich heen gekregen, dat hij zijn dochter aan ’t opleren was om over te nemen. 

Het blauwe dialect

Radio Minerva moest niet zat zijn om de aandacht van de senioren te krijgen. De omroep dook plots op in een reclamespot van een HiFi-corner in Antwerpen, Deurne en Schoten. “In Groot-Antwerpen” zei Klodder. Spotlight Reclame reageerde prompt. “Warre Borgmans moest al langzaam genoeg lezen om de seconden vol te krijgen, daarom lieten we hem de deelgemeenten nog eens opnoemen”. ‘Had hem een Koninckske gegeven’ dacht Klodder.   

“Wat scheelt er eigenlijk met TOP op DAB+?” vroeg Vincent ’t Jolle zich af. Norkring zou het weer in orde brengen, zij waren teveel opgehouden door een spoedeisendheid bij de Raad van State, die uiteindelijk toch geen spoed had geëist. “Wij doen het als familieradio, en niet met de mooiste webpagina” stelde Radio Roya in Brugge. In het Brugs, die van Genk moesten niet denken dat zij alleen het blauwe dialect hadden uitgevonden! 

Het land van…

“Zeer binnenkort start er een nationaal retro radio station” liet Benny Baeten plots weten. Hij zocht nog presentatoren om te starten. Kwam er dan toch een staatsgreep in het beleid van vernietigen, en toch weer erkennen, van Svengaboy? Het regende meteen vragen, zoals ‘Is dat dan een WiFi-zender, of wat?’ Benny Baeten zuchtte even. “Retro is 60’s, 70’s, 80’s” legde hij uit. Wat een opluchting, iedereen was al bang dat er iets nieuws zou opduiken. 

“We starten op 23 juni” liet Benny nog weten, “vanuit het mooiste land”. Iedereen begon al te raden, ‘Apenland, weiland, Shetland…’. Het was Yesterdayland, een radioland in een dreamland op Bobbejaanland. In de Kempen op FM, daarbuiten online. Er werden meteen ronkende namen van medewerkers prijs gegeven, waarvan sommigen uiteindelijk niet in het schema zouden opduiken. Hadden ze zich toch nog van dossier ‘vergist’?  

Voice op track

Omdat er geen tijd was om programmanamen te bedenken hadden ze de titels van een aantal ‘retro-platen genomen. Spijtig genoeg was ‘Bobbejaan’ de Vlaamse titels vergeten, anders waren er ook retro-presentatoren die zichzelf ‘Arme Joe’, ‘De Vrijgezel’, of zelfs ‘Zwarte Lola’ hadden kunnen noemen. “Een gemiste kans” stelde Salim Seghers, in een persbericht, dat nooit was uitgegeven omdat hij onderweg was met fans naar Spanje. 

“Het zit er weer op!” riep MNM vanuit het Marathonradiohuis in Leuven, dat weer dicht ging. Behalve een paar Mannekes, die ook daar ’s nachts al eens kwamen pissen tegen het Stadhuis, was het na de inval van zwarte panter verder rustig gebleven in de studentenstad. “460  uren live radio” jubelden de medewerkers van de marathon fier. Het was een rariteit geworden in tijden dat de DJ’s ervan uit gingen dat een voice op track zetten ook live was. 

Graspoppers

Bij Radio Kompas stelde Christel fier haar dochter Daphne voor. Zij had niet alleen een fantastische mama, maar stelde zich ook kandidaat voor Miss West-Vlaanderen. Naar goede gewoonte vroeg Dominique Remaut haar meteen als nieuwe presentatrice bij de radio. “Ge moogt uw poep hier niet in een rok komen tonen of Domi is verkocht” had een medewerker daar ooit willen zeggen. Domi had toen snel de schuif van de microfoon weer dicht gedaan. 

“Zijt gij geil geworden op Graspop?” vroeg Dominique nog aan Christel. Zij vond dat iedereen daar lief was voor elkaar, maar Graspoppers had ze toch niet gezien. Ze had nochtans het rock-gebaar met haar vingers gemaakt toen Lynyrd Skynyrd daar ‘Freebird’ hadden gespeeld. ‘Zoiets spelen ze niet op Yesterdayland’ had ze gedacht, daarom vonden mensen Graspop alternatief. ‘The DJ is geil, everybody’s geil’ zongen Bruce & Bongo. Op alle frequenties. 


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kolder en Klodder – 80 (video)

'De Dichter in de blauwe bessen' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo Lees verder

Kolder en Klodder – 79 (video)

“Ik vlucht niet, ik vlieg” Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 78 (video)

'Going back to when I was young' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Lees verder

Kolder en Klodder – 77 (video)

The Yellow Road en de Russen Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo Lees verder

Kolder en Klodder – 76 (video)

'Ik kwam, ik zag, ik overdreef!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo Lees verder

Kolder en Klodder – 75 (video)

'Sneeuw in mei' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen De Lees verder

Kolder en Klodder – 74 (video)

'Lijst 33' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Liberal Arts Lees verder

Kolder en Klodder – 73 (video)

'(G)Een Gat(z) in de lucht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx