RadioVisie

  • .
    .

Kolder en Klodder (8)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening

Student time 

Er kwam een bericht binnen op de dienst Mediacontrole. “Het is weer Chrysostomos” zei Klodder. Hij dacht met weemoed aan die periode van de laatste 100 dagen in de humaniora, alhoewel hij niet meteen alle herinneringen daaraan graag verder zou vertellen. “MNM is weer 6 weken lang de patroonheilige van de studentenradio” zei hij tegen Kolder. 

Al vijf jaar lang werden er rond Chrysostomos jonge mediastudenten naar de radionacht van MNM verbannen, volledig naar het voorbeeld van de kerkelijke heilige. “Ze mogen per school een week lang het programma Student Late Night doen”, legde hij nog uit. “Welke school begint?” vroeg Kolder. “Antwerpen” zei Klodder “en Mechelen mag afsluiten”. 

Straffe taal! 

Kolder zuchtte diep, de laatste maanden waren er maar twee radiosteden meer, die van de platen voor de senioren en die van de zenders om de stad te storen. Ze was helemaal niet blij met de gedachte dat studenten een uur lang de radiomacht zouden overnemen. Kolder herinnerde zich nog King Moerbie op Radio Contact, of De Cock Late Night. Sh**t on tha Radio. “Hou toch maar een interventieteam klaar” zei ze. 

Frans FM

“Hoe zit het met de radiostilte” vroeg ze toen aan Klodder. “Matig tot vrij krachtig” antwoordde die. Hij bedoelde de hevige inslag van Franstalige omroepen in de Vlaamse radiorust. Als Svengaboy  één verdienste had dan was het toch wel dat hij de Waalse en Brusselse zenders goed had gepromoot. Hij zou met gemak de volgende Minister-president in Brussel kunnen worden. “Hij gaat iets voorlezen” zei Klodder ”daarvoor heeft hij een eigen televisieomroep”. 

Als mediaminister kan je natuurlijk gewoon de stekker uittrekken bij anderen en die er dan zelf weer insteken! DJ Terriër kwam tussen, via DAB+. “Er zijn niet-vergunde signalen opgevangen rond de zendmasten van het kabinet” gaf hij door. Dat had de minister dan snel geleerd: illegale uitzendingen kunnen jaren later wettelijk worden met een last minute decreet. Dat is ‘decreet on demand’, een gratis service voor grote mediagroepen. 

Gedrochtendag 

Klodder zag een schim van Svengaboy verschijnen in de sneeuw van de televisie. “Goeiedag” zei hij. Een aantal niet-erkende radio’s kregen daarmee al de volle laag. “Het is vandaag Gedrochtendag, en ik ben natuurlijk eerste keuze om zo een gedrocht voor te lezen” zei hij. Daarmee bedoelde hij dat hij ook minister van het Cult-uur was, lokale radio’s begrepen het echter anders. “Het gedrocht heet ‘Qu’esque je vous’, en ik lees het met plezier voor” vervolgde Svengaboy. 

Qu’esque je vous? 

Het was een gedrocht geschreven voor Topra Dio Benernibij, en gebaseerd op het frequentieplan van de Franse profeet Goymaar Dicht. “Qu’esque je vous” begon de minister. “Je suis, tu es, il est, mais je suis l’autre”. Het was een ingewikkeld begin. “In sommige landen telt een frequentieplan pas als je drie frequenties krijgt. Er moet dus nog iemand anders zijn, en die ander ben ik. Qu’esque je vous?” aldus de minister. In Vlaanderen vielen toen zelfs die paar omroepen stil die nog wel uitzonden. 

Op dat moment lag ook het populaire programma Dr. Phil onder vuur omdat hij de gasten drugs en alcohol zou geven voor de kijkcijfers. Bij Svengaboy was echter geen Dr. Phil te bespeuren, misschien was de minister net terug van een vergadering van de Bierbrouwers? “Laat je me nog weten wat je hiervan denkt?” besloot hij op teevee. Klodder kreeg meteen oproepen binnen van radio’s die vroegen hoe je een abonnement bij de Raad van State moet aanvragen. 

De Noordzeezender 

“Er komt weer beweging in de band” meldde DJ Terriër vanuit het lege radioveld. In Oud-Turnhout had Radio Noorderkempen twee keer twee frequenties gekregen: twee om nu al mee te spelen, en twee voor later! Het is handig als je nog reserve hebt als er één kapot gaat. “Binnenkort worden wij dubbel zo groot” liet Noorderkempen nog weten. De streek werd opgedeeld in zorgregio’s, naast Antwerpen en Mechelen kwam er nu ook Turnhout bij. De radio is daardoor zelfs tot aan de deur van Marc Dex te beluisteren. 

Carrément B(j)O(rn)

“Er is ook beweging in de Marollen” meldde DJ Terriër. Was Prins Laurent weer in het Brusselse achterland? Het bleek om de vroegere radiopiraat Radio Marol te gaan, nieuw leven ingeblazen door kunstencentrum Recyclart. Zo’n culturele heropleving haalt natuurlijk meer de Vlaamse pers dan de heroïsche recyclage van een zeezendpiraat die onlangs heen ging. De uitzendingen worden immers herhaald op Radio Panik, het Waalse frequentieplan is volop in expansie. 

Er kwam een persbericht binnen. “Bjorn Verhoeven vertrekt bij JOEfm”, zei Klodder. Bij JOEfm moest plaats komen voor de komst van alle afgedankte Q-uzikanten. Verhoeven was ook al ‘bjorn again’ gesignaleerd in radioprojecten in Hasselt en Tongeren. ‘You Make Us queuing up’ werd naar hem geroepen in de Medialaan. Bjorn had daar destijds ‘contact’ gekregen, en er van TOP tot Q alle Arme JOE’s meegemaakt. Voortaan zocht hij muziek in een isolatiebedrijf, onder de slogan: bjorn to isolate. 

Daar is BO(O)?

“In Limburg is een BOOmerang gesignaleerd” gaf DJ Terriër door. De BOOmerang bleek de mobiele radiowagen van Radio BOO te zijn. Die was al onderweg naar het bronsgroen eikenhout van Tongeren om er te concurreren met het nachtegaaltje van Bjorn Verhoeven. ‘Daar is mijn radioland’, had BOObaas Ludo Wijnen onderweg gezongen. Hij had met de Dolfijn het hele land doorzwommen en kon nu weer thuis werken. Carnavalsmedewerker Chris van Lin had er meteen een Polonaise trein achtergezet, een BOOmeltrein. 

(K)nor-kring 

“Wie gaat de VRM een boete geven?” las Kolder. Ze had gezien dat de klacht van de NV Vlaanderen Eén met veel nostalgie ongegrond werd verklaard en dat vonden ze in Aalter de MAX. Vorig jaar kreeg Nostalgie immers nog een feeling in Roeselare, Radio 2 wou daar toen niet de grootste familie zijn. Er was echter een probleem met DAB+: bij Ingrid ‘Lieten’ ze Norkring beginnen, en maar doen, had Svengaboy vaak gezegd, zelf veegde hij er ook al vier jaar zijn Gat(z) aan om de band op twee jaar vol te zetten. 

“Wij zijn vergunningen aan ’t schrijven” riep de VRM via een video chat als excuus, “15 per week”. Kwamen ze daar wel mee toe om alle illegale frequenties van de openbare- en landelijke omroepen te vergunnen? De minister was ondertussen weer onderweg. “Hij wordt geïnterviewd aan de Basiliek van Koekelberg” meldde DJ Terriër. Dook daar De Bende van de Koepel weer op? Iedereen dacht immers dat het ook een fabel was van de tekstschrijver van de woordvoerder en van de minister zelf. 

Sjakie FM 

“Is het geen fake nieuws” vroeg Klodder toen hij op de eerste beelden een nogal bruine basiliek zag. “Wij staan hier in Belgian Chocolate Village, het grootste chocolade museum van Brussel” zei Svengaboy tegen de reporter van Gatz TV. Hij straalde alsof hij Willy Wonka in de Chocoladefabriek zelf was. “Wie wint een Gouden Toegangskaart?” vroeg de reporter. “De kaarten waren op” zei de chocominister, “de laatste heb ik nog snel verstopt in een BRUZZelse reep”. 

The Force 

Daarop zette hij de radio op de eigen ChocoFM van het museum, ‘So You Win Again’ klonk daar. “In Brussel zijn alleen winnaars” zei hij nog. Hij had dat van Guy de Bengel geleerd, die ging vroeger voor Radio Contact en het Laatste Nieuws naar persconferenties, nu gaf hij ze zelf.  Daarop verscheen er weer beeld op GatzTV, dansten daar Oempa Loempa’s in de chocoladestad? 

Het waren de mascottes van Dolfijns blauw, de vroegere werkgever van Guy de Bengel. Ze leverden een nieuwe filmkeuring op teevee: RT-aL. Radio Contact had gehoord van de staatsgreep die NRJ pleegde op de frequenties van TOPradio. “The Delphin strikes back” riepen ze strijdvaardig. Het zou nog een heet voorjaar worden in de Galaxy van de Raad van State. “May The Force be with us” riep de Dolfijn. Svengaboy legde meteen een Magnum uit, een gewapend chocominister is er twee waard. 

Daar is BO!

Op dat ogenblik werden alle uitzendingen op radio en televisie onderbroken door een uitzending vanuit het buikgevoel van VTM. “Boudewijn Van Spilbeeck zal voortaan een vrouw zijn” meldde nieuwsanker Stef Wauters. Het sloeg in alsof hij in Geetbets iemand een oor wilde aannaaien terwijl hij tegen de Palace aan ’t plassen was. Een dag later was Boudewijn verleden tijd en nam Bo de hoofdredactie Buitenland op VTM  over.

‘Bo, ze zeggen dat je eenzaam bent’ zong Rob de Nijs in de verte. Bo wou van kindsbeen af al een meisje zijn.   ‘Als ik van jou zing, dan is het toch met iets van ach misschien’ vervolgde Rob de Nijs zijn gekende lied. Bo leefde al tientallen jaren met die dualiteit. ‘Bo kom terug, we horen bij elkaar’ sloot Rob de Nijs af. ‘Heel onze redactie steunt de transitie’ zei hoofdredacteur van VTM. Hij gaf zelfs prime time in het nieuws én een goed aangekondigde en exclusieve reportage. Ze horen bij elkaar. 


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx