RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Kolder en Klodder – 79 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

“Ik vlucht niet, ik vlieg”

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

Spiegels in den hof

“Ik geef het toe, ik heb verwaarloosd” zei Svengaboy. De dag, én de week begonnen met verwonderde gezichten op de Dienst Mediacontrole. Was dit dan toch nog een ultiem mea culpa? Een lang (niet meer zo) verwachte schuldbekentenis? “Wat is er gebeurd?” vroeg Kolder. “Hij zit in zijnen hof” antwoordde Klodder. “Hebben stadsmensen in Jette dan een tuin?” vroeg Kolder verbaasd, en ze dacht ‘op het terras van Brasserie Le Central zeker?’. 

Klodder was even verrast als zijn bazin. Jette was de hoofdstad van de Spiegelmannen, jonge Jettenaren, die de Vaartmannen uit Molenbeek ontmoetten op het Koningin Astridplein, dat zelfs het Spiegelplein werd genoemd. Daar verwachtte men aan een ministeriële woning toch eerder een Adoniseffect, dan een tuin? De spiegels op het Jetse plein werden vroeger al eens kapot geklopt. Had de minister er toch nog één in zijn hof staan, en er even in gekeken?   

Goede ontvangst

“Het is maar een klein stadstuintje hoor” zei Klodder. De tuin bleek niet groter te zijn dan het vermogen, dat Svengaboy had gegeven aan stadsradio’s. Die van Stadsradio Vlaanderen hadden dat in het begin compleet verkeerd begrepen, zij hadden alles in honderdtallen gelezen, en niet in tientallen. Toen Radio Mechelen ook in Mons (Bergen) te ontvangen was, en de NATO-vliegtuigen stoorde, had Elio Di Ruporter zijn goede vriend Svengaboy gebeld! 

“Wat skebeurt?” had Elio gevraagd, en of er iemand aan ’t testen was op de FM-band. “Zijt ge niet via internet aan ’t luisteren?” had Svengaboy gerepliceerd, en dat het uitzendingen waren, en géén testen. In  Mons hadden ze natuurlijk goede ontvangst, de nieuwe fabriek van Google stond daar vlakbij. Toen het toch via de FM-band bleek te zijn had de minister radiomanager Bart Somers gebeld, die had de knop in Mechelen meteen weer afgezet. 

Hele ganzen

Kolder bekeek de foto in het bericht van de minister even. “Is dat alles?” vroeg ze toen. Het tuintje bleek een pad te zijn, dat bijna zo klein was als de doorgang die nog overbleef voor lokale radio op DAB+. Svengaboy had het zelfs ingezaaid! “’Men zal oogsten wat men zaait’ had hij erbij geschreven. Bestond er dan non-stop zaad, om nog lege DAB+-kanalen in te zaaien? ‘Laat het gras maar groeien’ schreef hij verder. Nee, ik rij het nooit meer af…

“Ge kunt altijd een verzoekplaatje aanvragen voor vader, vake, pa, of va” liet Radio Star weten. En dat daarvoor een gans team klaar stond op Vaderdag. In Vlaanderen bleven ganzen altijd heel, volledig of geheel, tenminste toch in volzinnen, buiten werden ze soms gewoon afgeschoten.  Aanvragen kon bij Star via een online formulier, telefonisch met ‘voor uw papa druk 1, voor uw mama bel volgende keer eens terug’ zou nogal onbeleefd klinken! 

Een geschifte vraag 

“Mogen Penspony’s ook? vroeg iemand van Trudo FM in Sint-Truiden, en zette meteen foto’s van zwangere bierbuiken van mannen online. “Waar gaan jullie allemaal naartoe?” vroeg een stem op Radio Extra Gold in Nederland. Naar Van der Goes, in Nootdorp. Waar anders? Er kwam nog een Chico Mokka koffie, een Suzy wafel met gratis Artis-punten, en de nieuwe LP van The George Baker Selection bij, op muziekcassette en ‘eight-track’. Yesterday!    

Peter Van Dam mocht daarna de prijsvraag van 40 jaar geleden nog eens herhalen. “Wat is de afstand tussen Barcelona en Playa de Aro?” vroeg hij. Zelf was hij toen  nooit zover geraakt, teveel cafés onderweg, de eerste dan nog recht tegenover de studiodeur! Voor de schiftingsvraag ging hij zelfs in doel, en mochten zijn radiocollega’s een half uur lang ballen trappen. Een geschifte vraag, Peter kon alles vangen op café, maar op een voetbalveld?

Vuile zakdoek 

Voor een gratis verblijf in Hotel Aromar in Play de Aro deed Peter altijd nog beter dan best. Radio Extra Gold beloonde hem met de Zeezender-klassieker, een instrumentale Black is Black, van het Duitse orkest Kai Warner. Die had ooit ook de Hawaian War Chant op disco gezet, een ideale eindtune voor een radioprogramma! Even later was er de White Room van Cream. ‘De beuk erin!’, riep iemand om 10 voor 7. Terwijl het toen al 10 voor 9 was!  

“Mais vous êtes des cons!” brulde Michel Sardou plots. Het woord kl..tzakken kwam niet zo dikwijls voor op de radio, Sardou was echter in een Franse colère geschoten. “Het is niet ‘con’ maar het moet ‘du connemara’ zijn” probeerde Qmusic nog. Helaas. Het was vijf uur vijf, Sardou had een kleine valies ingepakt en zei tegen zijn radio-ouders: “Mes chers parents, je vole. Je n’m’ enfuis pas, je vole”. Ik vlucht niet, ik vlieg. Wegwezen. En wegblijven. 

De Vincent compagnie 

Vous n’aurez plus d’enfant ce soir” verduidelijkte Sardou nog. Basta. Hij was het kotsbeu. Ze hadden zijn lied ‘Les Lacs’ al tot vuile zakdoek gedegradeerd, nu las hij nog over een poging  tot wereldrecord. Stop. Vincent Fierens van Qmusic was de schuldige, hij wou vijf dagen en nachten lang laten zwieren op het nummer. “Conard!” riep Sardou. De naamkaartjes waren gratis! Het was zeven uur, min vijf, “oh, surtout ne plus se retourner. Jamais” zong Michel.  

Daarop viel Marc Coucke binnen tijdens het Couckenbak-nieuws in F.C. Fierens. “Gij weer?” riep Marc Coucke, toen hij Vincent herkende van de rel met Michel Sardou. Alle geheimen werden toen opgelost: Marc bleek ook de beller Pieter uit Sint-Truiden te zijn, die reclame had gemaakt voor zijn schrijnwerker Jean-Pierre Van Overschelde, en dat was de schuilnaam van Vincent Kompany. Duidelijk, toch? Fierens mocht meteen peter zijn van een dromedaris!   

Magic Ibiza 

“Mijn radiohobby hebben ze er thuis met de paplepel ingeduwd” zei Dominique Remaut bij Radio Kompas. Zijn grootvader, vader en nonkel reden met radiowagens rond, om overal te gaan zeggen wat er gezegd moest worden. Toen Dominique hen opvolgde had hij rap door dat hij veel minder moest rondrijden, als hij dat via de radio kon uitzenden. Zo gezegd, zo gezonden, en zo kon hij als 11-jarige al dicht tegen Nathalie Delporte aan zitten! 

“Ik was daar zeker blijven zitten” zei Dominique, “maar Natalie wou haar Q in Vilvoorde gaan draaien”. Toen was de pret uit bij Radio Zelfstandig Harelbeke, en bleef voor beiden enkel nog ‘Zelfstandig’ over. “Met het Kompas van de radio kan ik nu soms uitwijken naar verre, zonnige streken” zei hij nog. Zo liet hij Tommy Degraeve een test doen voor Magic Ibiza, er meldde zich meteen een vrijwilliger. Zo’n radiowagen in de studio was toch echt de max!   

Draaien tot het weer uikomt

“Er is beweging aan de kust” meldde DJ Terriër vanuit een persbericht. Qmusic zou weer een Beach House bouwen in Oostende, en Nostalgie zette er in Middelkerke een Beach Festival bij. Vonken en vuur van Clouseau tegen de drie akkoorden van Status Quo. En zo. “Radio 2 trekt in de zomer met een radiowagen rond in de steden” zei Kim Debrie. Eerst trokken ze naar de kust, daarna kwamen de Ardennen, dat laatste natuurlijk zonder Vlaamse DAB+.  

Marcel Vanthilt stond erbij en keek er allemaal naar. Hij was (statistisch gezien) vorig jaar aan het laatste kwart van zijn leven begonnen, en vloog binnenkort nog eens buiten bij Radio 1. Karolien Debecker kwam hem daar vervangen, terwijl hij zelf nog maar net overgenomen had van Luc Janssen. “Kunt gij misschien een muziekkwis doen op zondag?” vroeg Radio2. Dat kon. Bij de VRT worden programma’s ge-rubik-t: even draaien tot het weer uitkomt. 

Veertien dagen geduld

Bij CityMusic in Aalst werden de Afterschool-uitzendingen van jongeren, en de geestrijke Vaderdagactie onderbroken voor een extra Dendershow, met ‘brekend nieuws’: Steven Van Herreweghe had een brief geschreven, een antwoord aan een binnenfretter. Die moest niet teveel zagen, mennen en kreften. Dat was duidelijk! “Ik heb trouwens mijn vrouw al lang ten huwelijk gevraagd” zei hij tegen James Cooke. Die gaf hem meteen een kus, met zijn wang! 

Svengaboy zat in zijn minigrasperk, en zuchtte even. “Wanneer komen die sprietjes eindelijk uit?” vroeg hij aan zijn vrouw, terwijl hij naar zijn nieuw gezaaide meesterwerk keek. “Sproei het op tijd eens, en heb vooral veertien dagen geduld” had die geantwoord. Svengaboy zuchtte nog eens harder, ‘dat is zoals NRJ’ dacht hij, ‘die hadden ook een jaar nodig, om daarna om de twee maand te zeggen dat het wel langzaam aan in orde zou komen.  

Hebben en gaan

“Vaderkensdag komt eigenlijk uit Amerika” zei Dominique Remaut tegen de Vrienden op Radio Kompas. Iedereen keek naar Twitter, daar had Troemp onlangs de Maan nog een bijhuis van Mars genoemd. “I see a bad Moon rising” zong reclameboy Wil-fried Wonga. Zijn favoriet, John Fogerty, kwam naar Werchter, maar het weer bleef slecht. “Ik zal vanavond zat zijn“ voorspelde de weerman zelfs. Zou het dan toch een natte zomer worden? 

Dominique belde meteen naar zijn Pa. “Het is Vaderkensdag, maar het kadootje volgt nog hoor”. Gelukkig wou zijn 81-jarige Pa de dag een beetje rustig houden. “Wat zijt gij aan ’t doen” vroeg hij toen aan Annelore, die in de Ardennen was. “Ik lig in de zon in mijn pyjama!” antwoordde ze. Kristel en Ethel waren er, de ene had al in Ibiza geweest, de andere haar dochter ging mee gaan doen aan de verkiezing van Miss West-Vlaanderen! BFF’s! 

Een mini-panter

Dan doken plots een paar TV-sterren op in de radio. De vrouw van Maarten Breckx las het nieuws bij Q en Joe, Lies had Maarten uitgelegd dat zijn ‘sportprestatie’ voor de geboorte van zoon Georges enkel inside-nieuws was! Bij Mfm Regionaal dook Ruben Van Gucht op, hij vroeg zich af hoe Patrick VDG op zaterdag tegelijkertijd bij Mfm én bij FM Goud Plus kon presenteren. Zijn programma stond zelfs op zondag nog dubbel met Stadsradio Vlaanderen. 

“Trek het u niet aan” antwoordde MNM in hun plaats, “wij zitten niet dubbel, maar wij werken momenteel dubbel”. Zij zaten tot en met 21 juni in het Marathonradiohuis in Leuven, met muziek om te steunen, zoals Belle Perez, Bløf en de Fugees, en zo. “Of die van NRJ” zei plots een levende panter, die de studio van MNM in Leuven was binnengedrongen. Gelukkig was het Michaël Joossens, een mini-panter met een scheve muts op. 

Duale omroep

Michaël en Kim vervulden die week de ‘challenge’ van één van de 13.000 luisteraars van NRJ. Zij zouden ook nog telefonisch binnendringen bij andere omroepen: als Thomas om de stallen bij Qmusic uit te mesten, als sociale werker Sofie Debacker bij Radio 1, en zelfs live in de uitzending bij Radio Slam. Bij Radio Minerva raakten ze niet binnen, de seniorenradio was veel populairder dan het netwerk en de baas wimpelde hen af. 

Radio VRW had andere zorgen, hun zendmast in Sint-Truiden lag sinds maart uit en die werd nog vóór de vurige tongen vervangen. Alles werd netjes in elkaar gepuzzeld, kranig omhoog getrokken, daarna schroefde de technieker de laatste bouten vast. Spelen maar! Radio VRW was weer een duale omroep voor Haspengouw. Patje van Iersel las het in de gazet, hij was aan de boot Evanna in Antwerpen gaan kloppen, om te zien of Gert Verhulst al wakker was. 

Zerobase

“Er is beweging bij de politie in het hele land” meldde DJ Terriër vanuit velden met alcohol- en snelheidscontroles. De politie streefde voor het Pinksterweekend weer naar zerobase. “Wanneer gaan ze dat eindelijk eens doen voor de radio?” vroeg Klodder luid. Hij vond de weekends eerder megabase in power, vele semi- en landelijke omroepen  waren dan precies veel beter te ontvangen! De minister meende dat dit kwam door de digitalisering.

“Zerobase?” vroeg de ploeg van ‘Haspengouw Staat Op’ bij Radio VRW. John Jones en Rudi de Cock hadden net een bierbrouwer uitgenodigd om de ‘Kurre Tripel’ voor te stellen op de radio. “Bier is toch niet gemaakt om aan de varkens te geven?” vroegen de presentatoren aan de brouwers, Kevin en Benny. Die vonden dat ook, en zo konden de luisteraars horen hoe lekker dat het was! En met een goede BOB in de auto daarna bleef het toch zerobase! 

Plezante volksradio

“Er is plots gejuich in Geraardsbergen en Ninove” meldde DJ Terriër, vanuit de streek waar de Ninovieters hun Nieuwjaarsreceptie pas kregen in een Lentefeest, bijna in de zomer. SU FM maakte er een doorstart als ‘plezante volkse radio’, en een aantal vroegere radioratten deden weer mee. Iets verder stond Vrije Radio Belsele al voor de tiende keer live op de kermis, ze moesten via de website zelfs melden dat het vol zat en dat vol… vol was. 

“Radio Melinda” zei toen iemand, op Radio Kompas. Het was Teddy Reddy, die goeiedag  kwam zeggen, en dat Melinda digitaal was geworden, en van format veranderd. “Zegt ge dat niet op de verkeerde radio?’ vroeg Dominique. “Meer richting Qmusic” legde Teddy Reddy nog uit, en dat het niet zijn richting was. “Ik ben toch blij dat uw vrouw erbij is” reageerde Domi. Iets eerder had hij ook al vaderdagbloemen naar de vriendin van Moerman gestuurd! 

Barok behangpapier

De Madammen bij Radio Kompas, het waren allemaal Vriendinnen van de Radio. Christel flitste nog snel door de jarigen heen. “Proficiat met zijn verjaardag, hij blaast vandaag 56 kaartjes uit” zei ze. Hopelijk zijn valse tanden nog niet! “Kom dat zien, kom dat zien” riep technicus Patrick Thijs bij Radio Minerva. De studio’s waren klaar om geopend te worden, en geopend om bezocht te worden. Daar was dat feestje! 

“En hier is de Popcorn” zei Jan van Deyck na het tijdsein, “maar ik ben het behang nog altijd niet gewoon geworden”. Radio Minerva had gekozen voor de nieuwste trend van barok behangpapier, het opfleuren van een kille kamer met een gezellige tint. Of print. Het werd alleszins ook ‘druk’ in Popcorn City, de VLC Media Player gaf vaak twee signalen door: de bopping oldie(s), én een interview dat er doorheen liep. Druk genoeg dus. 

Alle DAB+ radio’s ook FM ontvangst

“Hier is het veel minder druk” vond Broadcast Partners, toen ze naar kanaal 10 DBV-T keken, en ze dienden een klacht in tegen Norkring, bij de VRM. Die vonden de klacht gegrond en sommeerden het netwerk om iets meer ‘innovatie’ in hun ‘vooruitgang’ te brengen. Contractueel had dat acht jaar geleden al gemoeten, gelukkig had de VRM het al die jaren niet gezien en kreeg Norkring eerder een voorwaardelijke straf voor de overtreding(en). 

“Wij krijgen alles goed vol” meldde Qmusic, en ze zetten nog een Foute én een Zomerse non-stop bij hun nieuwe omroepen op DAB+. Omdat de zon voorlopig nog niet veel wou schijnen, werd alles maar in mineur voorgesteld. Volgens de website van Q is één van de ‘voordelen’ van DAB+ trouwens dat ‘ alle DAB+ radio’s hebben ook FM ontvangst‘. Zaten de erkenningen van ‘Q Fout’ en ‘Q Zomer’ als FM-zender dan nog in een volgende ronde? 

YesterDays

“Neem gewoon onze nieuwe app mee, en alles is opgelost” zei MENT, en ze toverden versie 2.0 van de MENT Radio app uit de mouw. “Voor mij is dat te laat” zei Guy De Pré, en hij ging definitief op pensioen, al komt hij in september toch weer terug met zijn Pré Historie. Peter Verhulst neemt de natte zomer over met Yesterdayland, een programmanaam die de discussie over publi-reportages op de VRT weer zou kunnen aanzwengelen. 

“Wij hebben nog de hele zomer lang een Pré Historie” zei DJ Mike bij Radio Limbo in Nederland. Elke zaterdag, van 19 tot 21 uur! Ondertussen vlogen bij Radio 2 gratis laatste tickets voor de Fleetwood Mac Boutique de deur uit, en wie geen ticket voor het uitverkocht Vlaanderen Mijn Will Tura in de AB had zou ook kunnen meeluisteren via Radio 2. “Dan stop ik ermee” zong Julio Iglesias, en hij zong een laatste keer in het Sportpaleis in Antwerpen.  

Stoned, mais je vole

“Hoe zit het met de minister?” vroeg Kolder. Svengaboy maakte bekend dat hij zijn voetbalabonnement bij RWDM moest vernieuwen, als hij daar op 22 juni Vincent Kompany wou zien. Voor een hernieuwing van een ministerpost kreeg hij in Brussel concurrentie van zijn partijgenote, die ooit al één dag mediaminister was. “Ik ben bij de Stoned 420” zei Rudi Van Vlaanderen. Was ook dit een bekentenis? Dan toch, der Rudi, ‘aan de wiet-nummers’? 

Het bleek niet om een ‘blowjob’, maar om een Nederlandse uitzending met andere, en langere muzieknummers te gaan. “Google Assistant herkent die nummers meteen voor alle kanalen van Qmusic of Joe” deelde DPG Media mee. “Ochgottekes toch” antwoordde Rudi weer, “dat doet Shazam al jààren!”. Iemand anders riep dat Soundhound het nog beter kon. Vurige tongen.  Mes chers parents, je vole. Je n’m’ enfuis pas, je vole. Ik vlucht niet, ik vlieg. 


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kolder en Klodder – 78 (video)

'Going back to when I was young' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Lees verder

Kolder en Klodder – 77 (video)

The Yellow Road en de Russen Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo Lees verder

Kolder en Klodder – 76 (video)

'Ik kwam, ik zag, ik overdreef!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo Lees verder

Kolder en Klodder – 75 (video)

'Sneeuw in mei' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen De Lees verder

Kolder en Klodder – 74 (video)

'Lijst 33' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Liberal Arts Lees verder

Kolder en Klodder – 73 (video)

'(G)Een Gat(z) in de lucht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 72 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van VlaenderenDe zon op oneindige zee Lees verder

Kolder en Klodder – 71 (video)

“Di-Doe-Bie-Doe-Bie” Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Kinderen van de Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx