RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Kolder en Klodder – 78 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

‘Going back to when I was young’

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

De Dubbele Duwer

“Heb je het gezien?” vroeg Klodder, die maandagochtend, met de computer op sociale media. “De vakjury heeft de erkenningen bekend gemaakt”. Kolder moest haar handtas nog ergens parkeren, soms was haar bureau zelfs nog voller dan die tas! “Welke erkenningen?” vroeg ze. Zij wist enkel van een extraronde, na alle andere extra’s die er al geweest waren, met of zonder flutvolumes, en meestal op ‘verzoek’ van, of bij, de Raad van alle Staten.  

“Van de politiek in Brussel!” antwoordde Klodder. Leefde zijn bazin misschien op de Maan, of wat? “Gemengde gevoelens. Had het iets beter willen doen…” las hij voor. “Gebuisd dus?” vroeg Kolder. “Maar neen”, zei Klodder, en hij las verder wat de minister had geschreven op Feesboek en Twetter: ‘…maar toch tevreden met mijn score: het dubbele van andere Brusselse NL-lijstduwers’. Winnaars en verliezers, het was altijd anders in politiek. 

Gewoon thuis doen

Hoeveel stemmen heeft hij dan gehaald?” vroeg Kolder weer. Klodder wist het ook niet, het dubbele van anderen, dat klonk ook als 5% ontevredenen die altijd procedeerden in de radiowereld. ‘En wie heeft dat dan beoordeeld?” vroeg Kolder nog. “Een vakjury zeker?” antwoordde Klodder, de administratie of het kabinet waren er niet bij betrokken geweest. Iedereen had al snel door dat de naam van de auteur gewoon op een Excel-file zou staan. 

Svengaboy lag er allemaal niet wakker van, hij had zich teruggetrokken in zijn thuisverblijf voor een post-electoraal verlof. ‘Gewoon thuis doen’ had hij laten weten, duidelijk nog in verkiezingsmodus. De rust werd echter snel verstoord door een initiatief, dat de publieke bevriezing van de AM-band toch weer even ontdooide. “Er is beweging op de korte- én middengolf” meldde DJ Terriër vanuit velden, die de minister liever leeg zag blijven. 

Twee seconden

“Dit is Radio Mi Amigo 45, het is nu exact vijf seconden voor middernacht” had een stem gezegd op AM, KM, FM, en DAB+. ’En op internet’ had een persbericht vooraf al gemeld. De uitzendingen van Mi Amigo 45 waren ook via stream te beluisteren, op Mi Amigo 40. “Terug naar de radio-oorlog” had Klodder gezegd, “Mi Amigo 40-45”. “We hebben berichten opgevangen van de Staatsveiligheid, dat het op het nippertje was” meldde DJ Terriër weer. 

Blijkbaar waren er nog technische problemen geweest, en de panne was pas twee seconden vóór de uitzendstart opgelost. “Twee seconden?” vroeg Klodder, en er waren er alweer twee voorbij terwijl hij het zei. Klodder wist dat Herman Van Springel in 1968 de Tour had verloren met 38 seconden, en Laurent Fignon had in 1989 zelfs maar acht seconden te kort gehad. Maar twee seconden in de radiowereld, waar alles tot op de seconde geteld was?  

Een veilige haven

“Piep piep piep! Het is negen uur” zei Annelore op Radio Kompas. Daar telden ze blijkbaar de seconden ook nog zelf? “Ge ziet er goed uit met dit weer” zei Dominique Remaut tegen haar. ‘Anders niet’? dacht Annelore. “We kunnen misschien ook een boot kopen, zoals Mi Amigo, en daar live gaan uitzenden?”. Naast hem begon al iemand zenuwachtig te worden, Wilfried wist hoeveel moeite het kostte om een lokale euro binnen te krijgen met reclame. 

“Kent gij het verschil wel tussen een boot en een schip?” vroeg Annelore. Domi stond meteen weer met zijn voeten op vaste grond. Lokale radio’s dobberden rond in bootjes, soms leek het zelfs of de ministers enkel overzetbootjes voor hen overhielden. De plannen, om zoals Mi Amigo schoon schip te maken in een havenstad, werden snel opgeborgen. “Onze thuisbasis is Koekelare” zei Domi. Een veilige haven. En op zondag Studio Matras. 

‘Sprekende Hoofden’

“Wat doet ne politieker op een vrije dag na de verkiezingen, om de campagneknop tussen de oren uit te schakelen?” vroeg Svengaboy plots via sociale media. In de radiowereld regende het meteen weer natte dromen, zoals het intrekken van erkenningen van omroepen die de S uit hun roepnaam hadden gehaald,  of anderen die van hun dossier een fictieroman hadden gemaakt. “En hier en daar een onweer” zei de weerman zelfs, over de volgende vrije dag. 

“Uw antwoord is helemaaaaal… fout!” riep de minister, die daarmee weer showmaster wou spelen, zoals in de Beauty Wedstrijden van commerciële radio. “Ik laat dan keihard ‘Pull up the roots’, van Talking Heads uit de boxen schallen/knallen” vervolgde de minister. De naam ‘Talking Heads’ was eveneens een verwijzing naar de presentatoren in TV-shows, en het nummer ‘Pull Up The Roots’ kwam uit een album ‘Speaking in Tongues’, in 1983.

Met het badwater weggegooid

“I don’t mind some slight disorder” zong David Byrne in het nummer. De radiowereld keek verbaasd op. ‘Slight’? De grote kwaliteit van Svengaboy in zijn beleid was zeker dat hij de wanorde, die hij volgens sommigen gecreëerd had, ook had behouden toen hij probeerde op te ruimen. ‘And I can see that everyone else is like me’ zong David Byrne verder. De groep was dan ook gekend van ‘Slippery People’, on a ‘Road to Nowhere’, zo’n ‘Once in a Lifetime’. 

“Volgens mij is dat al een DAB” liet Bert Kruismans weten, en daarmee ook dat hij niet zo bekend was in de plus van de nieuwe soort radio-ontvangst. Hij was zijn carrière nochtans begonnen bij Studio Brussel, de moeder van alle ‘disorder’ bij de VRT. Zijn radiokind werd echter even snel weer met het badwater weggegooid bij Radio Donna, daarna mocht hij verder verloren rijden in de openbare nachtradio.  

Het hoogfeest op DAB+

“Dat klopt” antwoordde Svengaboy nog op de DAB-woorden van Bert Kruismans, “ik kan deze muziek overigens aan elke (in)formateur aanraden”. ‘Blote Belg’ dacht Bert, moest hij zijn broek weer afdoen voor de politiek? “HItman!” riep iemand, “er worden nog eens achthonderd banen geschrapt in de cultuursector”. “Ik wuif er vandaag ook twee uit naar hun toekomst, de pensionering!” antwoordde Svengaboy. The future is ouwer(s). 

Op Radio Maria begonnen meteen de klokken te luiden, vanuit de kapel van de studio’s in Eggenhoven. “Het hoogfeest van Hemelvaart” predikte de priester van dienst. En dat het feest ook in de muziek zijn weerklank had gevonden, bij Bach Bernstein of andere Jordi Savall’s. Radio Maria benadrukte dat het enkel op DAB+ kon beluisterd worden, als info voor Bert Kruismans, die zelfs als Slimste Mens, én de Allerslimste Mens, niet alles kon weten. 

Niet in badjas

“Als dat allemaal zo zit, dan stop ik ermee” zei Julie Van den Steen op MNM, en liet haar sidekick Peter Van de Vijven en Zessen verweesd achter op de jongerenzender zónder een generalistisch profiel. “Ik heb vijf jaar slaaptekort opgebouwd” vervolgde Julie, alhoewel ze meteen door Peter werd gecorrigeerd: de eerste dag was ze immers te laat op de radio aangekomen. Het opkomen was (niet altijd) alles! 

Julie ‘vergat’ er bovendien ook  bij te zeggen wat ze in de toekomst zou doen. Haar mentor vergat ze niet, dankwoorden naar Peter vlogen door de ether, alsof het een Oscar-live vanuit Hollywood was. “Graag gedaan” antwoordde Peter, radio was business as usual. Hij maakte meteen een kleine zijsprong van Eén naar VIER bekend, om er het programma ‘De Battle’, tussen Gert Verhulst en James Cooke, te presenteren. “Zolang het maar niet in badjas is” had Peter gevraagd. En gekregen.   

Verliefde ogen

De radiolegende Ferry Eden haalde ondertussen maar liefst twéé badjassen uit de kast. De eerste was voor Radio Extra Gold, waar hij nog eens mocht ‘Opstaan met Monique’, net zoals in 1986 op de boot van het schip van Radio Monique. De tweede was voor Mi Amigo 40-45, waar hij vanaf Hemelvaart ook nog eens de zee op mocht, zoals destijds met de MV Mi Amigo en de Magdalena. Ter Kaap’ren, met de mannen met baarden! 

“Wij hebben hier twee verliefde ogen” meldde Stadsradio Halle, en dat er nog 162 andere, van 81 coureurs, te volgen waren op hun livestream. De renners zouden twaalf maal op het scherm, en aan de meet van de Memorial Michel Belleman, voorbijkomen vooraleer Robby Cobbaert de wedstrijd voor de Elite won. Bij Radio PROS won iemand een TV-toestel van Carrefour Ninove, te laat voor de verkiezingen, maar goed op tijd voor Peter op VIER.

Een klassieker uit je speaker

In Blankenberge was Serge Haderman aangekomen voor de eerste Beste uit de top 5000. Het programma werd eveneens live, en met 10 seconden vertraging, uitgezonden op Stadsradio Vlaanderen. “Wat was uw naam ook al weer?” vroeg hij aan de burgemeester, die echter de schepen van Blankenberge bleek te zijn. Er lagen zovele schepen in de haven, Serge liet zelfs een dominee bidden voor alle Engelstalige en Nederlandstalige medewerkers!

“Na twaalf uur komt iemand die nog Mi Amigo drive-in-shows gedaan heeft” legde Serge uit, en dat de radio-DJ’s dat niet zelf konden doen omdat het illegaal was. Daarom huurden ze iemand van Antwerpen in, Guy van Antwerpen, van heel Vlaanderen. “Een klassieker uit je speaker” zei Serge, en hij speelde ‘Be My Day’ van The Cats. Vanop de Castro, Castro… hoe heet die boot van dat schip weer? Castor. Cave Man, dacht Jimmy van de Troglodyte! 

De heetste

“We zijn er weer bij, we gaan weer total-loss, Viva de Romeo’s” klonk het plotseling redelijk Fout op Qmusic. De omroep had blijkbaar een aanval van Nederlanditis, een ziekte die was opgedoken nadat Clouseau naar de eeuwige muziekvelden van JOE was verbannen. Dorothee Vegas en Like Maarten hadden weer een nieuwe remix gemaakt, De Penspony van Benny uit Sint-Truiden smeekte dringend om een opvolger in de hitparade. 

Om zeker te zijn van het succes van de nieuwe Romeo’s brachten Maarten en Dorothee ook nieuw materiaal voor de thuisstudio van hun allergrootste kleine Q-fan. “Te laat” riep Eva De Roo, zij had haar huwelijksbootje met Jan Paternoster in alle stilte al te water gelaten, en had geen DJ meer nodig. De heetste stem van de radio had daarmee definitief ja gezegd aan de heetste gitarist, die het haar gevraagd had. 

‘Ik ben nogal ne schijter’

“Ik heb een kater” zei Paul De Clercq op Radio Kompas. Paul verzorgde de ambiance en food aan boord van de MV Castor in Blankenberge, als goede bourgondische levensgenieter had hij de alcoholische drank ook uitgebreid geproefd, zelfs al was dat al een jaar geleden. De boot van het schip was meteen omgedoopt tot MV Cantina, de uitzendingen tot Mi Amok 45! In nood mag en moest iedereen dopen, zo had hij het toch geleerd. 

“Ik heb hier nog wat water” zei Annelore weer op Radio Kompas. Ze maakte reclame voor het water van Center Parcs Lommel, waar iedereen een wet-suit kon huren om op een eilandje over het water te glijden, en daarna erin. Iedereen, behalve zij! “Ik ben nogal ne schijter in water” zei Annelore, waarop Dominique Remaut zich afvroeg of er in Limburg, en in het land van Annelore,  geen toiletten waren in openbare zwemgelegenheden.    

Een vruchtbaar medium

“Fake news!” riep iemand luid op Twetter. In een bericht had de VRT de commerciële radiozenders al een licentie gegeven tot 2026, vijf jaar langer dan de automatische DAB+ verlenging die ze van Svengaboy hadden gekregen. “Of weten jullie al meer?” vroeg de Twetter-roeper. Bij de VRT wisten ze nooit meer, daar wisten ze alles altijd beter. ‘What kind of dance is this’ klonk het op Mi Amigo 40-45, en ook ‘Joost mag het weten’. Unlimited. 

“Wij zijn er klaar voor” meldde Radio Media. Hun meest sportieve trio stond aan de start van de 39e Omloop der 3 Provincies, een interclub voor Juniores in Avelgem-Outrijve. “Ik hou het tijdens de middagpauze wel in de gaten” zei technicus Patrick Thijs bij Radio Minerva. Peter Van de Veren verraste hem toch nog met een zoon, na drie dochters. Anke Buckinx deed het nog eens over met een zoon, na al een dochter. Radio was een vruchtbaar medium! 

‘Dat kan niet iedereen zeggen’

“Ik trek me niks aan van de geldende norm” zei Eric Hofman bij Mi Amigo 40-45. Hofman & Moerman was een nieuw duo op de radio, waarbij het niet duidelijk was wie de sidekick van wie was. ‘Formidabel zeg!’ zei een stem. “Hier komt alles van carts” zei Eric, en hij vergat er bij te zeggen dat het geen go-carts waren die hij bedoelde. “Luister maar” zei hij, en startte er een met Eric op, doch er kwamen enkel zeemeeuwen uit. Wel het symbool van vrijheid. 

“Heeft u al berekend hoeveel u betaalt voor Radio 2 en Hilversum 3” vroeg de stem van Bart van Leeuwen op een oude Mi Amigo-cart. “Radio Mi Amigo kost u niets” antwoordde Peter Van Dam op een andere cart. “Albert Hammond is geboren in Gibraltar” zei Eric Hofman weer, ‘dat kan niet iedereen zeggen”. Dirk Moerman schaterde het uit, dat was meer omdat zijn praatgast bleef zitten waar hij zat op de boot in het schip. 

In ’t geheim bezig

“Gaat hij moeilijk doen” vroeg Eric, volkomen onterecht. De gast was immers Marc Hermans, de éne helft van de legendarische ‘Mannen’ van de radio. “Ik ken u niet” zei hij tegen Moerman. Die kende hem gelukkig ook niet, en zo bleef de kerk in het midden. “Zit ik hier eigenlijk in de buik van het schip?” vroeg Marc weer. “Nee, in de kont!” zei Eric Hofman, die waarschijnlijk Annelore bezig gehoord had in het zwembad van Lommel. 

“Denkt die Eva De Roo dat ze de enige is die in het geheim kon trouwen” vroeg Gert Verhulst toen via alle openstaande microfoons van Radio SNRJ, op de MV Evanna. “Ja Gertje, gij zijt daar al heel lang in ’t geheim bezig” zei Samson, speciaal gekleed in hondensmoking. “Laat je hartje niet verleiden, door een man met krullend haar” waarschuwde Connie Neefs nog. Te laat, de Baffle van Radiovisie was al op het schip voor weer een interview. ‘Formidabel zeg’! 

Sji of Sjaaij

“Ik heb al vier liedjes non-stop na elkaar gehoord, zonder jingle” meldde eeuwige rebel Rudi Van Vlaanderen, via zijn Facekrant. Hij vond het zelf geen Mi Amigo gevoel. De luisteraars waren echter blij dat ‘der Rudi’ er niet altijd met zijn vlijmscherpe onzin tussen zat. Even later viel de uitzending van Mi Amigo 40-45 even weg, de generator had er genoeg van, meldde de stem van dienst. Of dat genoeg van uitzenden, of van Rudi was, zei hij er niet bij.  

Ondertussen haalde Dominique Remaut de muziek van Ment even binnen, Annelore vond dat ‘You were my Friend’ niet anders bedoeld kon zijn dan voor haar, en Domi kreeg de erger van de zangeres nog over zich heen. ‘Sji Coltrane’ probeerde hij, doch hij kreeg een ‘sjaaij’ om zijn oren om het nooit meer te vergeten. “De digitale studio is af!” meldde Patrick Thijs weer bij Radio Minerva. Het behang had hij aan de vakkennis van anderen overgelaten. 

Volgspot

“Wij zijn vanaf 4 juni ook te beluisteren  via Telenet” liet de V-radio van Brugge weten. Ze konden wel een boost gebruiken in hun luistercijfers, gelukkig wist de V-radio al vooraf dat zoiets met Telenet wel zou lukken! Radio 2 lanceerde tijdens het Hemelvaartweekend hun ‘Straat Préféré, het grootste buurtfeest van het Vlaamse land. “Behalve dan in Herzele” riep Radio Star gevat, hun eerste bistro@herzele was een genot, en zij hoopten van u hetzelfde. 

“In tien minuten tijd hebt u wat lekkers in de kamer”, zong de reclame weer op Mi Amigo 40-45. Goudhaantje van Herman Kramer. En als dessert een Suzy Wafel, steeds de beste! Op NPO5 was Sabine Tiels te gast in Volgspot, met Hijlco Span. Morgen ben ik de bruid. Een vrouw aan de telefoon, die na 29 jaar gescheiden was en toch gelukkig in haar huis. En Sabine Tiels die eerst samenwoonde, dan een kind kreeg, nog bouwde en dan pas trouwde. 

Asceet geworden

“Er is beweging in de coalitievorming in Brussel” meldde DJ Terriër. Svengaboy wou net een persbericht rondsturen van ‘Politieke partijen zijn een schaars goed’, toen een mogelijk paarsgroen huwelijk werd aangekondigd. Rood, blauw en groen. “Het zijn slechts een paar van de kleuren die ik overgehouden heb aan vijf jaar mediabeleid” liet de minister weten. Psycho killer, zo klonk het toen door de luidsprekers ten huize Svengaboy. 

“Oh ja, over dat verschil tussen een boot of een schip” kwam Dominique Remaut nog even tussen bij Radio Kompas. “Jij bent natuurlijk groot gewend”. Gelukkig was het radio en kon niemand Annelore zien blozen. “We hadden het wel over de auto” probeerde ze nog. “Ik ben asceet geworden” zei Dominique weer, “geheelonthouder, van seks, drank, enz.”. Toen was het tijd voor Phil Collins. Going back, to the days when I was young. Catch me if you can.    

https://youtu.be/-I2UNFgTwKoBlikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kolder en Klodder – 77 (video)

The Yellow Road en de Russen Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo Lees verder

Kolder en Klodder – 76 (video)

'Ik kwam, ik zag, ik overdreef!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo Lees verder

Kolder en Klodder – 75 (video)

'Sneeuw in mei' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen De Lees verder

Kolder en Klodder – 74 (video)

'Lijst 33' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Liberal Arts Lees verder

Kolder en Klodder – 73 (video)

'(G)Een Gat(z) in de lucht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 72 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van VlaenderenDe zon op oneindige zee Lees verder

Kolder en Klodder – 71 (video)

“Di-Doe-Bie-Doe-Bie” Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Kinderen van de Lees verder

Kolder en Klodder – 70 (video)

'De Dik Voormekaarshow' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Was Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx