RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Kolder en Klodder – 75 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

‘Sneeuw in mei’

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

De vrije afval

“De IJsheiligen zijn er weer” zei Klodder toen hij op maandagochtend binnenkwam op de halfopen afdeling Mediacontrole. Halfopen, want de minister was enkel nog in lopende zaken, vooral om afval te ploggen in Brussel. ‘Hij zou beter de vrije afval daar eens opruimen’ had Klodder gedacht toen hij Svengaboy bezig zag met de vuilniszak. Waalse radiobaronnen dumpten hun Franstalige afval volop op lokale frequenties. Het klimaat was verstoord. 

“Wij zijn gisteren toch nog een ijsje gaan eten” antwoordde Klodder. Ze hadden er de pollen en een ijskoude wind gratis bijgekregen. “De straalstroom” had Armand Pien vroeger gezegd, een grens die dikwijls opschoof, zoals tussen het Waalse en Vlaamse radiogewest. “Een Banana Split?” vroeg Klodder weer. ‘Met slagroom zeker?’ dacht Kolder. Mannen dachten alleen maar aan bananen, en aan radioantennes. Hou ‘m in de ijskoude lucht!  

The Purple Pain

De Madammen van Radio 2 hadden aan Christophe Lambrecht gedacht, Siska aan zijn favoriet Prince, het album Parade uit 1986. ‘I feel so bad, so bad’. Terwijl ze er aan dacht klonk bij haar vroegere werkgever, StuBru, enkel de muziek die Lambi Bambi graag hoorde. De luisteraars mochten presenteren, een boodschap aan de ochtendstem, die ze voortaan moesten missen. Sprakeloos, aan beide kanten van de radio.  

“Het is al mei, maar sometimes it snows in April” zei Siska. Prince, voor de Prins van de radio, maar ook wel eens in haar tuin, of in het Hallerbos. Daar was hij waarschijnlijk Paul Severs tegengekomen, Christophe met een frambozen pet, en Paul met een Dam-Dam-klak. Nu bleven daar enkel nog wilde hyacinten, en al wat hagel, of misschien nog sneeuw, van de IJsheiligen. The Purple Pain, het regende ook wel eens in een radiohart. 

De strafste Cock

Tom De Cock had ondertussen de troepen van zijn MNM-radiozender in de loopgraven van het Heilig Hartinstituut in Heverlee en Kessel-Lo gejaagd. “Allemaal bukken, kruipen, en zwijgen” had hij geroepen. Het waren drie eigenschappen waarmee hij zelf enkel overweg kon als hij ze ook zelf mocht commanderen. De M-ers overvielen de Strafste School omdat ze, ondanks het verlies van een leerlinge, toch een spetterend radiofeest gaven voor MNM. 

“Zonder een euro uit te geven” zei Tom nog. Hij kende de rekening van het verschil. Als gewone MNM-rebel moest hij ook boeken schrijven om rond te komen. ‘De Openbaring’ in 2001, die hij zelf vergat tijdens zijn latere scheldpartijen in De Cock Late Night, in het begin van MNM. Daarna “En toen kwam jij”, over de heiligverklaring van Moeder Teresa van Calcutta in 2016. Over de IJsheiligen in de radiowereld wou hij nog ‘De Ver-IJzenis’ schrijven.  

‘Alleman moet leven!’

“Als ik dit mag zeggen, ik ben morgen op Radio Nostalgie” meldde een fan van Paul Severs. Iedereen wist al lang dat die ‘Ik heb Eddy nu aan de lijn’ al lang niet meer altijd écht live was op openbare of uitgeversradio. Jos Ghysen had ooit aan een Hasseltse student gevraagd ‘Waar heb jij die sticker van het Gemeentekrediet en van Radio 2 geplakt?’ De jongen had geantwoord ‘op mijn fiets, naast de van Radio Noordzee’. “ Ja, alleman moet leven!” zei Zjos.  

“Ik heb mij verstopt in Het Rood Klooster” liet Svengaboy weten. Iedereen wist dat de minister links-liberaal wou zijn, niemand had gedacht dat hij ooit naar een kluizenaarsoord van de Augustijnen zou vluchten.  De gemeente Oudergem had het klooster gerenoveerd, sociaal-liberale schepenen hadden er anderhalf miljoen euro in gestopt. Dat was nog altijd minder dan de 7 miljoen van Radio BRUZZ, maar toch politieke concurrentie in het Defi-cit. 

‘Gelegaliseerd zouden worden’

“Het Rouge-Cloître is ook een kunstenaarskolonie” liet Svengaboy nog weten, en dat er opnieuw kunst zou zijn op en naast het festivalterrein van Pukkelpop. Op 22 mei gingen ze het startsein geven op het dak van het Museum van de Hedendaagse Kunst in Antwerpen. Voor de kenners: Art United van PKP19 start in MHKA. Kunst en muziek, de aftrap werd gegeven door de groep Blackwave, vaste klant bij de Afrekening van StuBru en de MIA’s. 

“Vriendjespolitiek!” riep de geest van Peter Van Dam. Hij herinnerde zich nog hoe hij in 1976 een grap had uitgehaald met de minister van Justitie in Nederland. ‘Ik begreep wel dat men het zo langzaam op prijs zou stellen als de wietzaken wat dat betreft ook gelegaliseerd zouden worden’ liet hij hem zeggen. En hij liet de ‘plaat’ vasthangen op ‘gelegaliseerd zouden worden, gelegaliseerd zouden worden, gelegaliseerd zouden worden…’!

Opzettelijk toevallig 

De erfgenamen van Mi Amigo konden echter (nog steeds) niet op legalisatie door de VRM rekenen. Een aanvraag om vanaf Hemelvaartsdag ook op de middengolf even naar de legendarische radiohemel te kunnen gaan werd geweigerd. Alle AM-frequenties zijn hier van de VRT, ook al zijn die daar al sedert 2008 officieel gestopt met uitzenden! De VRT en de uitgevers mochten altijd eerst kiezen, wat overblijft is voor de anderen. Pure democratie!  

Gelukkig was het Agentschap Telecom Nederlands transparant naar Vlaanderen, daar wordt radiogeschiedenis erkend als evenement. De uitzendingen van MiAmigo45 zullen dus via Nederland te ontvangen zijn, niet via Vilvoorde City. Meer bepaald in de Far-West. Dan heb ik je lekker te grazen genomen, jij ellendig nest. Zong Kris De Bruyne in 1976. Elke gelijkenis met bestaande actualiteit is louter opzettelijk, en enkel toevallig ontstaan op een zondag.  

Mooie bloemen

“Wij hebben toevallig ook weer een evenementenfrequentie” liet Radio PROS weten. Zij gingen daarmee naar de Rommelmarkt in Ede, en werden begeleid door Andy Peelman van de Buurtpolitie, die moest daar toch een film gaan opnemen. Daarna namen studenten de radio over, ze mochten zelfs een half uur wereldwijd live gaan. Was zoiets te riskeren? ‘Hello World’. OMG! ‘Nu belle om een plaadje aan te vrage’. WTF! Je bent jong en je wild wat! 

Er waren ook bloemen voor Moederdag. “Het is hier met Wendy uit Dendermonde” zei Wendy uit Dendermonde. Ze vroeg Bobby Prins, voor haar zus en voor haar vriend. “Welke Bobby Prins?” vroegen Stefke en Peter. “Pak er maar één” antwoordde Wendy, en Stefke en Peter pakten erlangs, en draaiden Eddy Wally, met ‘Moeder neem deze rozen’. “Mooie bloemen” zeiden Stefke en Peter nog. ‘Bedankt voor je liefde en trouw’ zong Eddy Wally. 

Aanslag op lokale binding

Radio PROS bleef nog tot en met 14 mei een evenement op 97.7 MHz. “Daar is tenminste nog iets te beleven, en zo’n radio wordt dan niet erkend” zei Klodder. Het herstelbeleid van de minister werd wel vaker gezien als een soort van aanslag op de lokale binding. PROS was ook gestart met een onlinewinkel, een PROSbolpuntcom, zonder bol. Wel met kledij, en een internetradio Lenco die zelfs 5 euro goedkoper was dan bij de echte Bol.  

Radio Mfm verhuisde even mee naar de parochiezaal van Viane, voor de derde swingende zondag, met optredens van o.a. Garry Hagger. “Allemaal Dos Cervezas zeker?” grapte Jimmy Colman, die aan dat nummer nog had meegewerkt. Hij maakte covers, die Peter Van De Veire bij MNM gebruikte. En radiojingles, zoals voor Mfm Regionaal, met Hugo de Praatpaal. Echte liveradio, het was iets anders dan berichtjes uit de kranten overnemen, of voorlezen.

De Gieter

In Diksmuide was het een dag Kidsmuide, zoals aangekondigd op Radio Kompas. Isabel Boons stelde er haar boek ‘Ketchup is een groente’ voor. ‘Dat is ‘m’ schreeuwde ze, samen met een honderdtal anderen, maar net niet luid genoeg om het wereldrecord van 127 decibel te verbeteren. “Dat doe ik volgende week wel met de andere Madammen op Radio Kompas” zei ze. Isabelle werd immers live op de radio verleid tot nieuwe presentatrice. 

“100 anjers, 100 rozen” zong Willy Somers ondertussen in een wasserij in de Seefhoek in Antwerpen. “Ik ben Willy De Gieter en ik zing hier in de Potgieterstraat” grapte hij tegen de 100-jarige oprichtster. “Als uwe gieter moet gewassen worden is er maar één adres” lachte eeuwelinge Irma terug, en ze zong nog van ‘Laat de zon in de was, dan blinkt die voor iedereen’. Willy Sommers genoot van het leven, al was het maar even. 

De rol doorknippen

Op dat ogenblik fietste Bart Peeters voor JOE Vélo door Boechout, achtervolgd door 700 fans, een aantal JOE-riders, en zijn jeugdherinneringen. JOE deed dat vorig jaar al met Natalia in de Kempen, dat was toen ook een zoektocht naar de gitaar, die ze nooit van haar vader had gekregen, omdat ze al genoeg buitenbeentje was.  In juli fietst ze samen met Bart Peeters naar het 25e folkfestival in Vorselaar. I only just begun to play with Jef Neve! 

“Er is beweging in de wereld van de artiesten” meldde DJ Terriër plots vanuit zijn luie zetel thuis. Hij vond dat het radioleven nu echt zonder beleid was, en volgde alles dan maar van op een afstand, online. ‘Artist-at-work’ zei Svengaboy fier, en hij liet Maggie De Block een online portaal openen waar 38.000 kunstenaars hun administratie konden regelen. Speciaal voor Maggie hadden ze een hele rol inpakpapier uitgepakt, om het lint door te knippen! 

“De minister verplaatst zich nu naar de Ambrassade” meldde DJ Terriër weer. Hij had stiekem de functie ‘locatie’ geactiveerd op de smartphone van Svengaboy, en zag dat hij al in de Leopoldstraat in Brussel was aangekomen. ‘Het kleinste huis van de straat’ was een bureau voor jonge zaken, ze hadden een afscheidsinterview over het jeugdbeleid van de voorbije vijf jaar. “Geen kinderspel” had de minister nog tegen zijn kabinetschef gezegd. 

“In de radiowereld was het dikke Ambras voor de jeugd” begonnen de Ambrassade en de JongerenRaad. “Ze mochten toch over alles meepraten?” repliceerde Svengaboy. “In Genk moesten MFy en GRK van ellende samenwerken” zei VJR Ambras weer. Op dat ogenblik meldde GRK een vroeg doelpunt in de PO1-thriller Club Brugge-Racing Genk. 0-1 voor Genk. De VAR greep niet in, dan konden de supporters van Brugge het na de wedstrijd nog doen. 

Mutter! 

“Wij kunnen al een nieuwe speler voorstellen” zei Radio VRW. Eddy Vannut was een tijd lang via Diepenbeek naar huis gereden, en zou dat voortaan opnieuw doen via Wellen, vooral omwille van klimaatveranderingen in Diepenbeek. ”Wij fietsen niet naar huis, wij lopen!” riep Chris Geerts van BOO. ‘Gaan met die banaan’ dacht hij, en verzorgde het commentaar van de Hoeselt Run op de motor, samen met twee andere krakken aan de meet. 

Bij Radio Star deelden Els Coppens en Evi Baeyens ondertussen bloemen uit aan 50 gelukkige mama’s. Nog 250 anderen moesten zich tevreden stellen met een verzoekplaat. “Doe maar Rob de Nijs” zei Victor, maar dat werd Mama’s Jasje, uit tijdsnood. ‘Als de dag van toen hou ik van jou’. Gelukkig mocht Eddy Wally ook daar de rozen met Mama meegeven. Rammstein werd nog vervangen door Tina Turner, en zo werd het 13:15 uur, simply de beste lokale tijd.    

Altijd de juiste kleur

“Wij hebben geen tijdsproblemen, wij zenden de hele dag muziek uit voor moeders” liet Ketnet weten, en veranderde de naam 24 uur lang in Radio Mama, verzoekradio. “Wij zoeken uw favoriete lied van het Eurovisiesongfestival” zei Radio 2.  “Waterloo” riepen de omroepen die binnenkort zonder onderwerp voor de Raad van State verschenen. De minister had gekozen voor de vlucht vooruit. “En voor een rebound” riepen de omroepen. 

“Onze vervanger is ook een comeback” kondigde JOE aan, en liet de zwangere Anke vervangen door Kurt Rogiers. Die hapte onmiddellijk toe toen hij hoorde dat ze ook even naar Disneyland Parijs mochten gaan met hun tijdelijke mannenradio. In Genk was de tweede helft tussen Brugge en Genk begonnen met Genk als virtueel kampioen. “Ik heb altijd de juiste kleur” lachte Svengaboy, die zelfs een blauwe kravat had geleend. 

Burgemeester in Mechelen

“Brugge heeft mijn verkiezingsspreuk” had de minister vorige week nog tegen Klodder gezegd. ‘No Sven, no Glory’. Klodder had hem meteen teruggewezen, ‘No Sweat, No Glory’. De minister gaf echter niet op, ‘No Gatz, No Glory’ zei hij weer. Klodder stond ook op zijn strepen, ‘No Guts, No Glory’ zei hij. Op dat ogenblik maakte Hans Vanaken de 1-1 voor Brugge. ‘No Offside’ dacht de VAR, en greep ook nu niet in. Toch Glory. 

Ondertussen ving de minister op dat de secretaresse van zijn kabinetschef aan ’t lobbyen was. Fabienne B. (haar volledige naam mocht enkel bekend worden gemaakt via Excel-file) had gehoord dat Bart Somers minister wilde worden, en Svengaboy ging naar Brussel. “Dan kon zij als burgemeester in Mechelen toch veilige fietspaden, oversteekplaatsen, en voetpaden voor mama’s met een baby-in-buggy of oma-in-rolstoel? Haar verkiezingsbelofte. 

Mijn kinders

De minister liet haar weten dat ze eerst nog een paar Manen moest blussen. Ondertussen maakte Brugge er 2-1 en zelfs 3-1 van, één goal zelfs met de hand van de VAR meenden die van Genk. Even later kreeg Brugge nog een Malinowsky-strafschop ‘cadeau’ van videoref Visser. Op Radio GRK kon men plots de hond van de commentator horen mee-blaffen. Hans Vanaken hoorde het echter in Keulen donderen, en trapte op het doelhout. No Glory. 

“Say it loud, I’m black and proud” zong James Brown op Radio Kompas. Genk trapte er toch weer de 3-2 in. Nog één te gaan? “Ik vier Moederdag het hele weekend” zei Annelore Vanhooren op de kustradio. “Op dit ogenblik toch niet?” probeerde Dominique Remaut. “Mijn kinders luisteren nu naar de radio” antwoordde Annelore. Aan de kust hebben de mensen kinders, en die luisteren naar hun Kompasmama. Uit Kom-passie. 

In het weekend komt dat eruit

“Hoe is het toestel bij de Meteo in Zele?” vroeg Dominique aan weerman Patrick Haentjens. “Het toestel?” vroeg die, “matig tot vrij krachtig, zoals dat van u blijkbaar”. Bedoeld was de toestand, maar ondertussen ontplofte ook het toestel van Racing Genk. Een 3-3 gelijkspel bleef steken op de paal, en het bleef dus 3-2. “Onze collega’s van Star FM zitten een week lang op de Brugse Meifoor” zei Domi, en hij speelde ‘Man on the Moon’ voor Racing Genk.  

“De vrouwen nemen het hier langzaam over” zei Annelore tegen haar vroegere leraar Natuur, die als gepensioneerde nog altijd gedreven op de radio kwam vertellen. “Gij waart een stil meisje vroeger” zei Georges. “Waart” herhaalde Domi. “Ik spaar dat op in de week, en in het weekend komt dat eruit” zei Annelore weer, en gaf daarmee waarschijnlijk veel meer prijs dan ze eigenlijk bedoeld had.  

Vida Nova in de Jumbo

“Ik zal eens zien of die mannen nog zo hoog van hun toren zingen” zei Guido Bergmans van FM Goud. Hij vertrok meteen naar Bobbejaanland om er de niet-echte Bee Gees te ontmoeten. ‘Feel I’m going back to Yesterdayland’. Lokale Radio Lanaken trok naar Zichen-Zussen-Bolder, zoals de Marlets ooit te voet wilden doen. Oh ja we lusten hem zo graag! Pierry Loverix had in Gasthof Delicia vier muziekverenigingen samengebracht, om met zanger Maarten Cox het Limburgs Volkslied te spelen. 

In het Bronsgroen Eikenhout van Wellen verkleedde Filip Verstraete zich die avond als Steve Priest, zijn broer Yves als Andy Scott, zijn vrouw Silvia als Brian Connolly, en dan hadden ze nog enkel nog een vierde als Mick Tucker nodig om The Sweet en de Glitter Rock een hele avond troef te maken op Radio VRW. ‘Als er winnaars zijn dan moet er ook iets zijn om te vieren’ dacht Cliff Richard, en hij tekende in Portugal flessen van zijn Vida Nova wijn, in de Jumbo Supermarkt. 

These are men like you and me

De minister was campagne aan ’t voeren, op het Vossenplein, hij was gesignaleerd in zijn tweede caféverblijf, de Bleu Meutte, op de hoek van de Blaesstraat, in de Marollen. Hij stelde ook Will Tura voor als keizer van Brussel Danst op Vlaanderen Feest, en sloeg Ivan Moerman tot Ridder in de Leopoldsorde. “Zeven anjers zeven rozen” zei Svengaboy. Het was toch een mooi boeket voor Jimmy Frey? Vlaamse schlageronkunde, misschien was Ment daarom geen omroep geworden. 

In Herentals klonk Ice MC op de radio. ‘It’s a rainy day’. Supertramp volgde. ‘It’s raining again’. Iets verderop vielen de tranen uit de radio. In Herentals werd afscheid genomen van Christophe Lambrecht. Van ‘Nonkel’. Zijn dochter Helena had dat al zeer moedig gedaan op StuBru. I must stay and you must go. Zijn vrienden waren in Herentals. You have always been such a good friend to me. De leegte bleef. 


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kolder en Klodder – 74 (video)

'Lijst 33' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Liberal Arts Lees verder

Kolder en Klodder – 73 (video)

'(G)Een Gat(z) in de lucht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 72 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van VlaenderenDe zon op oneindige zee Lees verder

Kolder en Klodder – 71 (video)

“Di-Doe-Bie-Doe-Bie” Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Kinderen van de Lees verder

Kolder en Klodder – 70 (video)

'De Dik Voormekaarshow' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Was Lees verder

Kolder en Klodder – 69 (video)

Kolder en Klodder – 69 'Groen Doen' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Lees verder

Kolder en Klodder – 68 (video)

'De Ladder Boys' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen De Lees verder

Kolder en Klodder – 67 (video)

'De radiohippies!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen De realist Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx