‘(G)Een Gat(z) in de lucht’
Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen
Een ster op de radio
De week begon een dag later, iedereen moest op maandag de gesmolten chocolade van de Paaseirenraap in de tuin nog opruimen. “Ik had kaartjes gelegd met nummers“ zei Kolder, de kleinkinderen mochten dan het bijhorende eitje uit de frigo halen. “Daar komt ge nu mee af” zei Kolder, die choco had moeten opruimen, en van ellende in de nachtwinkel nog chocolade had moeten bijkopen.
De week begon ook met een begrafenis. Paul Severs was een beetje een radioster, en op sommige plaatsen nog een ster op de radio. “Gelukkig zenden ze het live uit” zei Kolder. Radio Roosdaal, Radio Victoria Halle, Stadsradio Halle, ze stonden stil bij het afscheid. Nog vele andere omroepen ook, radio’s die zijn platen nog regelmatig draaiden. VTM nam de beelden over, maar zijn hits op Qmusic en Joe al lang niet meer.
Vlaamse cultuur aan de kant
“Veel kijkers deelden de beelden verder via sociale media” zei Klodder, die ook zag dat ze bedankten voor de aandacht aan Paul. Severs-fans waren zoals hij: dankbare en gewone mensen. Een vroegere roadie van The Criminals had nog met hem gewerkt in de wafelfabriek van Tack. Van Suzy. Uitzonderingen waren er altijd, een dag later zetten een paar het rouwprentje al online te koop. Ze werden te schande gezet in het VTM-nieuws.
Er waren ook veel politici, misschien zelfs niet enkel omdat er ook verkiezingen aankwamen in het land. Svengaboy was niet te zien, hij had Paul Severs wel een klasbak genoemd maar die ochtend zette hij de Vlaamse Cultuur aan de kant voor de Brusselse. Zijne copain de G-vanHengel gaf in het atheneum van Koekelberg het startschot van de Databuzz, en dan moest hij de knop vasthouden, of die duwde er weer langs.

Iedereen er tegen
De Databuzz zou naar Brusselse jongeren uit Nederlandstalige onderwijs vertrekken, en dat net op het moment dat één van de grootste Vlaamse zangers zijn laatste optreden deed in de naburige basiliek in Halle. In tegenstelling tot zijn voorganger Ingrid Liederen had Svengaboy niet meer echt willen duwen aan quota voor Vlaamse muziek. Zolang er maar genoeg muziek van The Cure, en Bye Bye Baby van de Blue City Rollers werd gespeeld.
“Paul Severs klinkt nu op StuBru” meldde een zekere Danny via Twitter. “Hoe vaak zou dit liedje daar in de playlist hebben gestaan de voorbije 10 jaar? Zonder het aantal keer mee te tellen bij Gunther D, om er de spot mee te drijven?” schreef Danny verder. De minister was in 2015 de adviesraad gevolgd, de VRT-mensen waren tegen, de politici voor, en in het midden waren een aantal zangers ook eerder voor. Dus was iedereen tegen!
Nog altijd goed besteed
“De minister is gesignaleerd op zijn favoriete omroep BRUZZ” meldde DJ Terriër plots vanuit de gelijknamige Brusselse uitgeverswereld. Die had een rapport gemaakt van alle regeringen en ministers in Brussel, Svengaboy kreeg er een 25 op 40 voor actie, 20 op 30 voor visie en 23 op 30 voor communicatie. Een 68 op 100, of voldoende onderscheiding. Had hij iets minder dan vier boeken gecommuniceerd, dan was het slechts een voldoende geweest.
Zijne copain, en binnenkort zijn voorganger, haalde 8 op 10 en dus grote onderscheiding. Gelukkig bestonden er bijna geen chatgroepen meer zoals be.radio, en kon G-vanHengel zich niet meer vergalopperen in ‘Dat hebben we samen goed gedaan’, zoals destijds bij de erkenning van FM Brussel. De zes miljoen euro van de Vlaamse regering, en nog eens anderhalf miljoen van de Vlaamse Gemeenschapscommissie waren nog altijd goed besteed.

Geen Kompassie
“Morgen zullen de kinderen buiten moeten spelen” meldde Svengaboy. Buitenspeeldag. De minister geloofde dat al die kinderen nog naar Ketnet keken en nog geen smartphone of eigen i-Pad hadden. “Hopelijk wil het weer ook mee” droomde hij verder. Hij had natuurlijk ook grote evenementen met radio en teevee kunnen steunen, maar zijn budget was op, na het bezoek van Sinterklaas aan BRUZZel.
Plots verscheen Tomas DeSoete ergens in een achtertuin van de openbare omploegers. Hadden de klimaatbrossers hem buiten gejaagd? Of was hij na StuBru dan toch verder geradicaliseerd in natuur? In Zande was dan weer een stuk radionatuur verdwenen: het Muziekpaviljoen van Radio Kompas ging er tegen de vlakte, nog sneller dan het op 10 dagen was ingericht, in 1981. Geen Kompassie.
Een scheetje van plezier
“Moet ik nu nog iets lezen?” vroeg Gert Verhulst zich af op het zendschip de MV Evanna. De piratenradio EvanNaRJ was van start gegaan, en Gert scrolde plots hevig met de muis van de computer. “Ah ja, het weerbericht. Waar staat dat ook weer?”. “Onder ‘weer’ natuurlijk” lachte James, en hij trok zijn badjas nog even omhoog om weer een winderig scheetje te laten, als bewijs dat ze echt live op de zee, in de haven van Antwerpen zaten.
“Het gaat weer regenen” zei Gert, terwijl hij zich zijn neus naar James richtte, en vroeg ‘Was dat uw gat?’. James lachte daarop nog heviger, en trok zijn been nog eens omhoog voor nog een extra scheetje van plezier. “We gaan hier dringend een gat vullen” zei Gert toen op de radio, “en ’t zal mijn gat niet zijn”. James keek even alsof hij de jonge Karen van K3 was. “Ooh, jammer” zei hij toen, en liet er nog een vliegen van ’t lachen.

In zijn gat gebeten
‘Go Go!’ zongen toen die van Dream Express weer in een begeleidingsmuziekje. De geest van de vroegere administrateur-generaal van de BRT draaide zich om in zijn radiograf. ‘Toch niet van Mi Amigo’ dacht hij, een omroep en haar medewerkers die hij pertinent uit de officiële ether had willen houden. ‘Het is maar om te lachen’ grapte de geest van Peter Van Dam onmiddellijk terug. Geesten onder elkaar rekenden ook wel eens af met het verleden.
“Een nieuw dieptepunt in de geschiedenis van de Vlaamse audiovisuele media” schreef Tom Heremans in De Standaard. ‘Van uw vrienden moet ge het hebben’ siste Gert Verhulst tegen James. Hij was al in zijn gat gebeten toen Greenpeace Maya de Bij liet roken, en de Samson en Gert-worst werd afgebroken. En nu maakte DS ook nog gehakt van zijn eerste stappen naar radio met wereldklasse? Ondankbaar volk.
Akkerdjie en akkerdju
“Sedert er over Evanna wordt geschreven zijn de kijkers op YouTube al verdubbeld” zei Klodder. Hij vroeg zich wel af of die paar honderd meer de inkomsten konden blijven dekken voor 13.000 luisteraars. “In Frankrijk heeft NRJ 5,14 miljoen meer luisteraars” zei hij toen. Ze stegen daar met 0,6%, zoveel hadden ze in Vlaanderen al bereikt op 9 maanden. “In Parijs zakken ze zelfs al met 1,4%” vulde Kolder aan. Akkerdjie, in plaats van energie.
“Akkerdju” riep een woedende Wilfred Genee, vanuit zijn luie Veronicazetel thuis. Hij had even vrij genomen bij Veronica Inside Radio, en die bekakte vervanger Giel Beelen begon toch wel tegen de livestudio te plassen? Giel was tweede keuze geweest, de agenda van Edwin Evers was vol, wegens een sabbatjaar. In zijn non-stop praatradio, had Beelen een gastzanger geïrriteerd, én zijn sidekicks. ‘Jij bent toch de Biel Geelen?’ had Wilfred geroepen.

Koningin en Koning
“Geelen of geilen” had Rick Romijn er nog aan toegevoegd, en dat het geen respect was voor de luisteraars. “Ik heb geen respect als ik die herrie van zanger René Karst volledig laat horen” had Giel geantwoord. Toen was zijn sidekick het afgebold, Nederland in rep en roer. Wat vond Johan Derksen daarvan? “Ik vind Giel een aardige jongen, maar voor mij hoeft die helemaal niet terug te komen” zei Johan bij Veronica Inside op TV. Strafschop omgezet.
Tineke lachte er eens goed mee bij NPO Radio 5. Zij kende het stormen en beuken bij Veronica al van in de uitzendtijd op zee, ondertussen was ze uitgegroeid tot Koningin Tinneke in Radioland. Letterlijk want ze mocht haar Tinekeshow eenmalig vanuit het Paleis Soestdijk uitzenden. “We zèeeen weeeer ieeet begonnne” zei Koning Philippe Geubels, zo langzaam dat hij wel in Limburg kon geboren zijn. Of nog onderweg van ’t Paleis.
Toch liever dokter
“Wat is daar verkeerd mee?” vroegen een school uit het Limburgse Maaseik, Pelt en Tongeren tegelijkertijd. Zij waren met 12 anderen de finalisten van De Strafste School. Op 7 mei zouden ze weten wie GO! Atheneum Aalst zou opvolgen. Als dat met de snelheid van een uurrecord moest beslist worden dan zou het atheneum Redingenhof in Leuven moeten winnen, Victor Campenaerts was immers een oud-leerling van daar.
Peter van de Vroege Veire keek toch een beetje aangeslagen. In Anzegem had een leerling meegespeeld in Radio GoGo, moderne Schoolradio. De jongen keek wel op naar de MNM-presentator maar wou toch liever dokter worden! Peter zat meteen in een identiteitscrisis! Gelukkig kon hij binnenkort even uit-burnen in Tel Aviv, tijdens het Eurovisiesongfestival. Live op Radio 1 en MNM, Radio 2 koos voor een Top 40 Allertijden. Voor de verandering.

Radio Nee-vanna
“Radio 1” vroeg Bas Birker vanuit zijn eigen nieuwskamer bij de VRT. Hij bracht er het Middagjournaal, het meest subjectieve nieuws ooit, als de eigenwijze manier van nachtelijk inlezen door Chris Van Den Abeele niet meetelde. Bas Birker was tegen Duyster, zowel tegen Ayco als tegen het nachtelijke duister van de omroep zelf. “Radio 1 moet zich herpakken, StuBru moet zich herpakken, en pak zelf ook nog iets” zei hij tegen Ayco. Buiten Radio 1.
Linde Merckpoel kon er niet mee lachen. Zij was de videoreporter van StuBru geworden, en zij kwam op voor haar zender en de medewerkers, oud of nog actief. “Ik zal u eens laten zien wat ik denk over uw plastieken meningske” riep ze kwaad in een YouTube-video. En ze toonde haar bloot gat, weliswaar goed verborgen achter een boom. “Kunt gij niet komen meespelen bij Radio Evanna?” probeerde James nog even. Het antwoord? Nee-vanna.
Meer dan voetbal
“Dick Rivers is overleden” meldde Radio VRW, en dat ze hem zouden gedenken in hun twistachtige gebeden. Paul Thoelen voegde er ook de drummer van The Jokers bij, muziek uit de jeugd van senioren die ondertussen toch zo’n zeventig jaar werden. “De Oldies Show!” riep Philippe Verstraete er nog bovenop. Bij VRW sleepten de medewerkers regelmatig nog bakken vol vinyl mee naar de radio. De naald en het gaatje. Echte radio. Van toen.
Ondertussen keken ze bij Radio GRK uit naar 30 Genkse huiskamers, waar op 30 april 30 groepen 30 concerten zouden geven. Hun co-presentator van MFY had ondertussen de Levensloop al gemodereerd, en omdat Genk Danst afgelast was door het mindere weer kon iedereen naar de Zeepkistenrace in Boxbergheide, waar zij live uitzonden. Genk was meer dan voetbal, al kon de stad tegen de verkiezingen kampioen zijn. Of Brugge.

Openluchtmisverkiezing
“Wij hebben ook kaarten voor de Boskermis in Wellen op 30 april” liet Patje weten. Hij zou die vrijdag op Radio VRW weggeven. “Oh fijn, dank u wel” zei een luisteraar. “Nee, ’t is pas op vrijdag” zei Patje. “Ik wil er ook wel een” zei nog iemand anders. “Vrijdag pas” zei Patje nogmaals. “Op vrijdag speel ik twee uur rock” zei Rudi Goossens. “Ik ook” zei Patje weer, want hij had twee dames aan de telefoon gehad voor de vrijkaarten.
“Wij zoeken volk bij” meldde Omroep Neteland. “Ik kan niet” riep Patrick Vandergucht, hij was volop bezig met zijn programma’s nu al live te presenteren, want hij vertrok voor vijf weken op vakantie. Als hij zich liet vervangen door Giel Beelen kon hij de volgende dag al terugkeren. “Brother Louie” zei Brecht Van Lancker op Sport FM Continu in Hoeselt, en hij maakte van de openluchtmisviering in de Lindenkapel bijna een misverkiezing.
Johnny is soldaat
In Oostende was er heuglijk nieuws, Radio Melinda had zich boven een nieuwe carwash gevestigd en de caravan definitief achter zich gelaten. De naam was ook aangepast naar Melinda FM, enkel de tweede frequentie in Nieuwpoort was nog stil. Radio Kompas ging daar wel eens tegenin “Een drukke radio ochtend, Vrienden van de radio!” klonk het dan, niet alleen in de Koningin der Badsteden, maar in de hele regio.
“Zelfs in Knokke-Heist” liet co-presentatrice Christel Bedert weten. Zij was er niet bij omdat ze stickers van het Rode Kruis verkocht, o. a. aan de 40-jaar besturende burgemeester Lippens. “Uw haar is nog nat” zei Dominique Remaut tegen sidekick Annelore Vanhooren. “Ik kom net onder de douche uit, buiten” zei ze, en dat haar favoriete Nachtraaf het Amberbier was, en haar dochter ook zo noemde. “Johnny is soldaat” kondigde Domi aan. Zelfs op café!

Een nieuwe muziekstudio
Op dat ogenblik begon Trudo FM In Sint-Truiden reclame te maken voor het Limburgs Oktoberfeest, waar FM Goud de mediapartner was. Radiomensen vonden altijd wel een excuus om een pot te gaan pakken! Technicus Patrick Thijs riep de Minerva-troepen zelfs samen in het gelijknamige café, voor de laatste digitale briefing naar de nieuwe studio. ‘Als ge hier duwt is het een Koninckske, alle andere knoppen moette afblaaive’!
“Nog iets gehoord van de minister?” vroeg Kolder. Niets. Klodder had enkel gezien dat hij in Brussel rondtrok, van de Difference Day naar de Museumpas, en dan in Jeugdhuis De Branding in Jette, om een nieuwe muziekstudio te proberen. ‘Als ge zo betaald kunt worden’ dacht Kolder, bijna luidop. “Met de Museumpas kan men voor 50 euro naar 120 musea” zei Svengaboy, alsof hij het gehoord had. Op de website stond wel 145 musea, maar ach…
Gesnurk van zijn vrouw
“Had dat eerder gezegd” zei Nicole tegen Annelore op Radio Kompas. Zij had thuis in Snellegem een Velodroom, een museum met oude fietsen, speciaal open op de Erfgoeddag. “In mijn nieuwe serie op Play en later op Eén zit ook een velodroom” zei Philippe Geubels weer, en dat hij er bij het Matrassenhuis wel twee pakte, dan was hij van het gesnurk van zijn vrouw af. Reclame kon soms heel effectief zijn!
“Dat is dan een gedupeerde” zei Annelore, terwijl ze de gedeputeerde aankondigde. Ethel De Meyer deed nog even teken alsof ze ook iets wou zeggen maar zag toen dat ze geen micro had. En geen aandacht, want Domi was tegen zijne koptelefoon bezig. Bij Radio Star begonnen ze al geduldig op de vele telefoons voor verzoekjes te wachten, van dankbare mensen. Nostalgie zou zelfs de hele 1 mei-dag volsteken met verzoekjes. Radio (her)leefde! .

Vlaamse hulde
Ondertussen was de Rob Out Show van 48 jaar geleden weer op online-Radio Extra Gold. “Nieuw binnengekomen in de tipparade, gaat een hele grote hit worden” zei Rob. Acapulco Gold, van Mason & Dixon. Het haalde twee weken de 24e plaats in de tipparade, daarna verdween het voor maar liefst 11 nieuwe binnenkomers! Tomas De Soete kwam ook binnen, op Radio 1, met Fiskepark, een talkshow opgenomen in zijn tuinhuisje.
De V-radio uit Brogge vierde Jimmy Frey nog voor zijn 80e verjaardag, en Bobby Prins maakte een gezongen gedicht voor zijn collega Paul Severs. “Wij brengen op 29 april een speciale uitzending over de begrafenis” liet Kris Baert van Stadsradio Halle weten. “De minister is gesignaleerd op het kerkhof van Laken” meldde DJ Terriër daar tussen de graven. ‘Niet Koekelberg, ook niet Laken, Paul ligt in Halle’ siste Klodder. Of lag dat niet in zijn kieskring?