RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Kolder en Klodder – 72 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

De zon op oneindige zee

“Er is een vreemdeling in huis en niemand ziet hem” zong Erik van Neygen op het netwerk van de V-radio. Hij lijkt op jou. Op mij. Hotel Stil Verdriet. Dan een mededeling over woonwagenkinderen, de dorpspastoor die zich daarmee bezig hield. Het ei was gelegd, de toon van Pasen. Ebbenhouten schatje, er ligt een koffer op je bed, en de kast is leeg. 

Dan liet Rudy Meyns de paasklokken van de Sint-Pietersbasiliek in Leuven luiden, daarna mocht Danny Cardo zingen. ‘Jij bent veel te mooi om in je eentje naar huis toe te gaan’. Zonnebril, sportwagen cabrio, de zon op oneindige zee. ‘Hello Goodmorning, hoe gaat het?’. Een bewogen week in beeld in een paar liedjes. De klokken waren soms ook stil. 

Kopje koffie?

“Goeiemoggel!” zei Kolder, toen ze die maandagochtend op de Dienst Mediazaken binnen kwam. Ze kende dat van de KPN-reclame twaalf jaar geleden, en de plaat van Albert West daarna. De betreurde zanger, die terugvocht na een ruggenmerg-infarct en gedeeltelijke verlamming, en dan weggerukt werd door een hersenletsel, na een botsing met de fiets. 

“Goeiemorgen schat,  kopje koffie?” grapte Klodder. Hij had het vroeger wel eens op een vrije radio gehoord, zo’n zelfgemaakte stationcall met bijgeknipte Nederlandse stemmen van een langspeelplaat. Kolder keek alsof ze plots ook de klokken van de Sint-Joriskerk in Sleidinge hoorde luiden. “Schat?” vroeg ze. “Van iemand anders, he” grapte Klodder verder. 

We kunnen het toch proberen?

“De minister zit zeker nog op zijn Paaseiland?” vroeg Kolder. ‘Waar anders?’ dacht Klodder, daar had hij toch al die jaren gezeten, behalve als hij belde dat weer iets dringend was. Tegen gisteren. “Gisteren heeft hij de koers toch gezien” zei Klodder. Hij had gezien dat Svengaboy een bericht had gepost van ‘Gilbert de Grote’. “Bécaud” had Kolder geantwoord. 

Zij kende wielrenners enkel van hun strakke koersbroekjes, gezichten kon ze niet zo goed onthouden. “16 april, we kunnen het toch proberen!” riep Klodder plots. Kreeg hij opeens een vlaag van zeezendergriep? De Belgische tijdrijder Victor Campenaerts wou in Mexico het uurrecord breken. “Dat doen wij hier elke dag” zei Klodder. Het record van 61 minuten! 

De Mannen

Het lukte in Mexico, en iedereen riep ‘Victor(ie)!’ in België. ‘Willen (en veel trainen) is kunnen’ schreef Svengaboy op sociale media. Hij was het gewoon aan ’t doen in Brasserie Le Central in Jette, dan was een uur volkrijgen eenvoudig. “Geef nu maar ene van de viceminister-president!” riep hij nog naar de Seb. “Seb-iet” riep die terug. Het leven in Jette. 

“Wat denkt ge” vroeg Marc Hermans aan zijn radiobroer Ben Van Praag. Het was al van ‘Zondag Zondag’ geleden dat ze elkaar nog eens in een radiostudio hadden gezien. Dat was toen nog in een Forest, nu waren ze op strooptocht gegaan naar de haven van Renesse, in de Nederlandse provincie Zeeland. De Mannen in de duinen. Wat skebeurt? 

Een korte broek en een oldtimer

“Ik denk niet dat we hier een schip gaan vinden” zei Ben. Hadden De Mannen zich vergist? De Norderney was destijds toch in Scheveningen aangespoeld, en had daarna vele havens bezocht, zelfs die van Lage Emissie Antwerpen. “Ik zie wel een paviljoen” antwoorde Marc, en ze gingen daar zelf nog eens lachen met hun aprilgrap, bij een uitgebreide zee-maaltijd.  

Op dat ogenblik klonk het weerbericht op Radio VRW. ‘Het wordt meer dan 25 graden te middag” zei Roger van Limburg. Dan hadden De Mannen in Holland wel een korte broek kunnen aandoen! VRW had trouwens een opsporingsbericht verspreid, Paul Thoelen was met een oldtimer aan de studio vertrokken, en sedertdien niet meer teruggezien. 

Bedankt voor die mooie pinten

Hij reageerde in alle Ochtendgloriën vanuit Kroatië! “Ich zen hier eens effekes goeiendag gaan zeggen” zei Paul in onvervalst dialect uit de streek van Loon. “Maa menne maaan” legde hij uit, “vriendelijke mensen hier, alle Kroaten hebben mijn coördinaten al”. Hij was ze zelf gaan omroepen op Radio Rijeka, de Radio 2 van daar. 

“Hvala za lijepo cvijece” had hij in de micro gezegd. ‘Bedankt voor de mooie bloemen’. Paul wou duidelijk de vorige-vorige Paus te snel af zijn met Paaswensen. Hij had ook ‘Zdravlje!’ geroepen, ‘Gezondheid!’, want hij moest immers nog meer dan 77 liter drinken om aan het nationaal gemiddelde te komen. Bedankt voor die mooie pinten! Schol, doe ze nog eens vol! 

At the Tripel Hop

Het werd teveel voor Joe Terry, tot dan nog één van de levende zangstemmen van Danny & The Juniors. ‘At the Hop!’ riep hij nog één keer, dan volgde zijn laatste adem. Het was niet duidelijk welke hop hij nog bedoelde, maar met hun imago van ketterse Doo Wop en Rock ’n Roll zal het ongetwijfeld wel een Duvel geweest zijn. Een Tripel Hop. 

“Of een Bruegelbier” zei Svengaboy plots via DAB+. De staminee Het Goudblommeke in Papier, in de Cellebroedersstraat in Brussel, had een bier laten brouwen: ‘Pier den Drol’, naar een bijnaam van Bruegel, toen hij in ’t caféetje vaak Ole com Bove toverde. Hij werd toen nog gezien als grapjas die alles hekelde, een soort Philippe Goebels bij de koning. 

Verschijnen op Paasmaandag

“Er is beweging op de sociale media van Radio VRD” meldde DJ Terriër vanuit de velden van Diepenbeek. ‘Ik heb vandaag iets te vieren’, schreef Bart Bynens op zijn eigen profiel. In de radiowereld was elk excuus goed om er nog eens in te vliegen, doch Bart vierde zijn zilveren jubilee. Al 25 jaar onafgebroken radioactief. Hyper FM, zeker in de plaatselijke supermarkt! 

Ondertussen was Svengaboy toch nog eens opgedoken in Vanavond Live van Xander de Rycke, een opname die nog online moest verschijnen op Paasmaandag, als een tweede verrijzenis. Sommigen vroegen zich af of dat wel kon, zo heilig was de minister toch niet? Hij had echter de Tax Shelter geregeld, en vloog dus niet met zijn tommelein in de sperperiode. 

Dit wonderlijke station

In London was er plots een Man niet langer In Action. In 1968 nam Les Reed met zijn nieuwe combo een aantal nummers op, zelfs Jimmy Page had nog meegespeeld. Man Of Action werd een radio-hit, de tune van Radio Noordzee Internationaal. ‘Een welgemeende dank aan allen die met dit wonderlijke station zoveel fans plezier deden’ had Les in 2010 geschreven. 

Nu zong hij ‘Kiss Me Goodbye’, zoals Petula Clark deed in 1968, met een nummer van hem. “I love you Zjeo-pardy” zei Eddy Van Brabant op Trudo FM. Hij was bezig met een Retro Top 40, waarin ‘Bit It’ de hoogste nieuwkomer was. ‘Garden Party’ van Mezzoforte was deze keer geen radiotune, de vissers van San Juan en van Frank & Mirella kwamen verder uitzenden. 

Betrapt op heterdaad

Plots was er regionaal nieuws. “Een tractor heeft een lading peren verloren in Borgloon” zei de stem die er tot twee uur nog zou zijn. Het festival van Peer in Sint-Truiden! “Er zijn ook fietspatrouilles van de politie op de drukke punten van de bloesemroutes” vervolgde de nieuwsstem. En dat die agenten aangesproken mochten worden. De Pelisse, uw Penspony! 

Hun collega’s in Diepenbeek hadden andere zorgen. Op de parking ‘seksbos’ van de E313 in Diepenbeek waren twee mannen betrapt op heterdaad. Letterlijk! Een dag later stonden er nog twee anderen in hun bloot gat, en binnenkort voor zedendelicten voor de rechtbank. Verschillende nieuwsredacties zouden de afrit voortaan Afruk Diepenbeek willen noemen.   

Stairway tot status quo

“Wij hebben ook een Combi klaarstaan” liet Radio Star weten. Zij maakten verslag van de uitreiking van de Orde van de Plataan aan Hans Fostier. Niemand kende hem in Herzele. “Dat is van mijn botten” legde Hans uit. Hij had als kleine rawki bij de Chiro Okido in Herzele altijd Combat Boots gedragen, vandaar de naam. Zoals Sam Gooris zijn ‘Basketsloefke’. Of ‘Jupke’. 

‘The Piano Man’ schreef iemand op Twitter. Hij wilde Billy Joel in de top 3 van de Classics 1000 op Radio 1. Alle zinnen van kinderen beginnen met ‘Ik wil’, dacht Klodder, en hij vond het nummer pas op de 40e plaats, gezakt van 33 vorig jaar. De lijst had dit jaar 400 dalers en 431 stijgers, Led Zeppelin vond dat genoeg en bleef op 1, nog net voor een stijgende Queen.

De 12 trappisten

“Hier zijn de reclame-inkomsten ook fors gestegen” liet een rapport uit de Nederlandse radiowereld weten. Het record van het eerste kwartaal in 2008 werd zelfs verbroken. “Daarover was toch niets te lezen in de kranten” merkte Kolder op. “Natuurlijk niet” reageerde Klodder, het is een Europese trend, en daarom bijzaak in de budgetten”.   

“De minister heeft toch geen tijd om het allemaal nog te lezen” zei Kolder weer. Zij had al drie keer een uitnodiging gehad voor Bier proeven met Svengaboy in Jette, 12 trappisten met kaas, aan een euro per stuk. Zijne copain de Seb zou zelfs nog een tapcursus geven! “Er zijn er al 73 ingeschreven” zei Klodder, dat was bijna de hele ploeg van wielerterroristen. 

Blaffen op de radio

“Ik kan niet” zei Peter Hermans van Radio 2. Een jaar en drie maanden na Baziel was het in zijn grootste privéfamilie weer tijd voor een huisdier. “We horen het wel als Peter begint te blaffen op de radio” liet Dirk Creces weten. Paasmaandag zou het zover zijn, een vrouw baas ten huize Hermans. Bij leven en welzijn, en goedkeuren van de adoptie in Zwevegem.

“In Zwevegem?” vroeg Radio Media, “kom dan gerust naar de opendeurdagen van de vzw Locomatic in het O.C.”. Radio Media zou de treintjes op het spoor houden. “Een trein kan niet uitwijken, niet naar rechts niet naar links, zei Danny Blomme. Of was het iemand van Veronica? “De gevolgen vallen altijd in uw nadeel uit” zei hij nog. Frequentieplan 3.0 bis? 

Alle posten twee keer

“In het Groot Hertogdom Luxemburg zoeken ze iemand die frequenties  wil adopteren” zei Klodder. Antenne Luxemburg had het er bijna zo slecht gedaan als S-radio hier, zij hadden uiteindelijk toch één frequentie van een netwerk in de lucht gekregen. Eigenaar Topstar Radio had het pakket dan maar teruggegeven, en dit zelfs zonder één klacht bij de VRM. 

“Moet er nog iemand een DAB+ radio hebben?” meldde DJ Terriër, vanuit de bouwwerven van een Duitse fabrikant. Zij hadden een werfradio klaar, compleet met FM, DAB+, en Blue Tooth. ‘In de Lidl is er deze week ook één’ riep iemand. De DAB boot moést vol. ‘Zelfs in de Action’ dacht Klodder, ’24,95 euro, en ge krijgt alle posten twee keer’. Op FM én op DAB+. 

Miserie troef

“De minister zit wéér in een brouwerij” zei Kolder. De beelden waren door-gestraald door DJ Terriër. Bij Wielemans in Vorst werd er al lang geen bier meer gebrouwen, Artois had maar even gedaan alsof. Sedert 2005 was Wiels een Centrum voor hedendaagse kunst, Svengaboy kon er dus van zijn hobby zijn beroep maken. Een Wiels of Fortune, Halllujah! 

 “TOPradio zoekt nieuwe stemmen” las Klodder voor uit de zoekertjes. Het netwerk zocht flexibele mensen, ze hadden nochtans met hun raids op sociale media en de stormram van Rebel Verstreken hun erkenning alsnog binnengehaald? “Qmusic doet ook al geen Foute Vrijdag” zei Kolder. Miserie troef, niemand wou blijkbaar nog een slag halen. Of doen. 

A dead man’s town

“En wij dan?” zei StuBru. Zij gingen op Paashoogdag iedereen terroriseren met de Zwaarste Lijst, echter niet samengesteld door zwaargewichten Jos van Oosterwijck en Mike Verdrengh. Op Paaszondag gaan wij terug naar 1972 met Rob Out” zei Herbert Wentink van online Radio Extra Gold. Dat was tenminste nog plezante herrie!  

“I was born in a crossfire hurricane” zongen The Rolling Stones. Ze hadden pech, hun Jumping Jack Flash was net niet hoog genoeg gesprongen om tussen de 36 op een nieuw verzamelalbum te staan, en dat album stond ook nog niet in de 500 van JOE. Born in the USA wel. Born down in a dead man’s town. Het geboortedorp van S-radio.  

Geen metaalmoeheid

“Ik ben bezig met de Nightshift” liet de overuren-draaiende technicus van Radio Minerva weten. De nieuwe studio moest klaar, de inkomsten waren gegarandeerd dankzij een eisprong in de CIM-cijfers. “Hier in Lanaken staat jongerenzender MNM klaar met echte paaseieren, voor de kinderen van hun luisteraars”’ meldde Lokale Radio Lanaken. Pax Media. 

Ondertussen sloten de opa’s van Radio 1 de Classics 1000 af met een partij waar Zaki en Eppo-Luc Janssen zich konden uitleven. “Wij zullen wel werken!” vloekte Martin Lieckens bij Omroep Neteland. Hij moest zijn playlists nog draaien tijdens het Paasweekend. “En wij starten door met een 3.0 versie” meldde Radio Mol. Lokale radio had geen metaalmoeheid.  

People get ready

Yesterday? Op die Paaszondag van 1973 zong Gilbert O’Sullivan ‘Get Down’ op nummer 1 van de BRT Top 30. Radio Melinda haalde meteen de oude zendmast neer en zette een paasbeste nieuwe. Om dat te vieren mochten de kinderen zelfs Paasmaandageieren rapen!  In 1973 stond Paul Severs op 23 in die BRT Top 30, met ‘Al die Tranen in je Ogen’. Een B-kantje. 

Volgende dinsdag nemen zijn fans afscheid, in de basiliek in Halle. “Il neige sur le lac Majeur” zong Mort Shuman op Paaszondag 1973, als nummer 1 in de Nederlandse Top 40. ”J’ai tout oublié du bonheur”. Jaren eerder had Curtis Mayfield de reis al voorbereid met de woorden: “People get ready, there’s a train a-coming, you don’t need no baggage, you just get on board’. 


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dit is het slot van Kolder en Klodder – 100 (video)

'Het einde van een strijdperk' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 99 (video)

'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor Lees verder

Kolder en Klodder – 98 (video)

'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx