RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Kolder en Klodder – 71 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

“Di-Doe-Bie-Doe-Bie”

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

Kinderen van de zeezenders

“Ik vind het erg” zei Kolder. De nieuwe CIM cijfers moesten officieel nog uitkomen, enkel Marc Coenegrachts had zich in HLN gewaagd aan een lovend artikel, vooral voor omroepen uit dezelfde mediagroep. Marc publiceerde zijn artikel al een week eerder, en deed daarmee het omgekeerde van Mark Coenen,  opleidingshoofd Journalistiek PXL Hasselt, die de studenten een uur later liet opstaan. 

Kolder had het over Paul Severs, die na een wekenlange, en ongelijke strijd nooit meer ‘Dam Dam Dam’ zou zingen. ‘Di-Doe-Bie-Doe-Bie’ reageerde Klodder. Het was niet eerlijk. Paul was één van de kinderen van de Vlaamse zeezenders, die, naast een Zoen van een Schat als Francis, en de Zaterdagse Showtrein van Norbert, bewezen had dat een commerciële Vlaamse radio zin had. 

Een picknick in het Brusselse bos

“Ze komt terug” zei Klodder, die zich ook het nummer ‘Lief’ nog herinnerde, platen die Mi Amigo toen grijs speelde. “En later ook nog dumdumdumdumdumdum Return… to Mie” legde hij verder uit. En dat Paul Severs toen onze Cliff Richard, Buddy Holly en Neil Sedaka tegelijk was. “Ook een beetje Clo-Clo’ vulde Kolder nog aan, die zich de dansshows met zijn vrouw Paulette herinnerde. 

Paul was niet meer. Hoe verliefd hij ook was op zijn vrouwtje, hij zou het nooit meer kunnen zeggen. Gelukkig had hij het in zijn 70-jarige leven vaak genoeg gezegd, niemand twijfelde er aan dat zijn grootste hit een echt levensverhaal was. Was geworden, want het was begonnen met een picknick in het Brusselse bos, met zijn lief, zijn gitaar, en de goede raad om dat nummer op te nemen. 

53 stemmen meer

“Ons land heeft een kritische brief ontvangen” meldde een krant. Waren de CIM-cijfers dan toch uit? Er ontstond echter een scheldtirade tussen politieke partijen, géén CIM, maar acties voor de komende verkiezingscijfers. “Gij gaat hier dadelijk ewa meemaken” riep Urbanus. En ja hoor, het was van dat. Twitter en Facebook ontploften, het wereldrecord schelden, van TOPradio, was meteen verbroken. 

Even later waren de CIM-cijfers er toch. Radio 2 steeg 1,06%, van de ongeveer 5.000 dagboeken hadden er dan 53 meer (dan de vorige 1.511) gekozen voor de grootste familie. Elke stem telde voor 886 luisteraars, dan had Radio 2 met 1.564 stemmen zo’n 1.387.000 luisteraars in heel Vlaanderen! ‘Niet te doen, niet te doen!’ zong Paul Severs, de geest van de Vlaamse TOP 10. 

Verloren en gewonnen

“En hoe zit het met de andere omroepen?” vroeg Kolder. Haar collega Klodder was een cijfermaniak. “Na Radio 2 zijn er drie segmenten” legde Klodder uit, “één rond de 11%, 9% en 7%”. Er waren geen winnaars in segment 11: Qmusic verloor 14,5 personen, StuBru 42, en MNM 18. “Als CIM die niet zelf ingevuld heeft”, legde hij uit, dat mochten ze, als de persoon zijn werk zelf niet afmaakte. 

“In segment 9 won Joe 25 personen, en Radio 1 zo’n 32” vervolgde Klodder, “en in segment 7 won Nostalgie er 46 personen  bij, maar de Andere verloor er 101,5”.  Hopla, klopte de rekening dan nog? Even tellen: 14,5+42+18+ 101,5 verloren, en 25+32+46 bijgewonnen… 176 verloren, en 103 gewonnen…. “Ik mis 73 man” stelde Kolder vast. Zomaar. Weg, foetsie, ribbedebie? 

Vogeltjes op een hooizolder

“Ze komt terug, want haar geluk ben jij” zong de geest van Paul Severs weer. Gelukkig waren die 73 geen ‘christelijke luisteraars’ die met een gekocht visum waren gekomen, en daarna weer spoorloos verdwenen. “Ze zitten bij Radio Minerva!” riep Klodder. Er werden er toch 65,5 teruggevonden, de andere 7,5 , waren een foutmarge, zoals de 0,06% van NRJ, die plots 0,1% genoemd werd. 

“Minerva heeft dagelijks 54.000 luisteraars!” zei Kolder. Het moesten er 65,5 x 868 of 58.033 zijn, dat was weer een foutmarge. “Da’s ni zjust” riep Lou Van Put vanuit zijn Antwerpse Hut”. Hij had het over het pauselijk bericht dat ‘misbruik in de kerk de schuld was van mei ‘68’. Zijne nonkel was in 1956 al in zijn bloot gat van een hooizolder moeten weglopen, toen zaten daar ook al ‘vogeltjes van 68’! 

Liberalisering achteruit geboerd

“We gaan de reclameprijs nu wel verhogen” zei voorzitter Frank Boekhoff. Hij had gelezen dat die van MNM per keer 1.100 euro kostte, en bij NRJ, met hun score juist boven nul, zo’n 7,15 euro. “Dan is dat bij ons ook 21,83 keer meer, zoals de luistercijfers” rekende hij snel, “dat wordt 156,10 euro per keer, een 120 spots maandcampagne voor 18.732 euro, min quantumkorting!”  glunderde hij. 

Minerva werd daarmee de periodekampioen, en maakte zelfs grote kans om de play-offs te spelen in de zomer, na de procedurecompetitie van Svengaboy. “De VRT heeft nu zelfs al 62,9% marktaandeel” riep een lenige tegencant-er op Twitter. In de tweede golf van 2104 was dat 62,52%. De liberalisering van het radiolandschap was op 5 jaar tijd nog eens 0,38% achteruit geboerd! Gewoon doen alsof we doen!

‘Socialistische liberalisering’

“Er is nu ook beweging in Wallonië” meldde DJ Terriër vanuit de Frans- en Duitstalige radiovelden.  In Wallonië haalde de RTBF 36,96% marktaandeel, de liberalisering was er bijna ééns zo groot. En dat in een landsdeel, dat meestal als behoorlijk socialist werd voorgesteld! En terwijl Vlaanderen meestal liberale ministers had gehad! Kwam dat misschien doordat RTL daar wél toegelaten werd? 

“Er is nu zelfs beweging bij de Waalse VRM” meldde DJ Terriër weer, vanuit het veld dat in het Frans CSA werd genoemd. Er waren 123 dossiers ontvankelijk verklaard, voor 92 pakketten, waarvan 82 voor lokale radio. “Er zijn zeven kandidaten voor de twee netwerken” had Kolder al snel meegelezen. “Als daar maar geen gewijzigde statuten, en wissels van bestuursleden van komen” zei Klodder. De realist! 

‘Een klasbak’

‘Ik heb rozen voor je mee, rode rozen voor ons twee” zong de geest van Paul Severs weer. Het waren er meer dan twee. In het hele land vonden radiomaniakken plots weer oude opnames van de ster, die voortaan enkel nog aan de hemel zou schitteren. Paul en Sylvain Tack, en omgekeerd. BFF’s, best friends forever weer samen. Een verhaal dat de wafels warm bakte terwijl de zon in Spanje nog heet was. 

Paul Severs was er ooit geweest, in Playa de Aro, in het land van El Sol, zoals hij later een instrumentale hit op zijn gitaar zou tokkelen. Radio Extra Gold liet het allemaal nog eens horen, op 45 toeren, op vinyl. “Een klasbak” zei Svengaboy vanuit zijn paasverblijf. “Een wondere man, die er in slaagde om generaties te verzoenen” voegde hij er aan toe, speciaal voor de mogelijke kiezers in Halle en omstreken.

Beestjes

De minister kon van zo’n verzoende generaties zelf enkel dromen. Zijn hitparade had eerder gebroken potten in de lijst. De door hem erkende HITradio had al snel zijn Flair verloren, daardoor konden de grote roepers aan de kant naar de TOP gaan. Een ander netwerk, S-radio, zat al vroeg in een radiopauze, en werd gewisseld voor NRJ, dat echter catastrofaal in een cijferpauze terecht kwam. 

Do kreijgek de biesjkes von’ had hij eens tegen de Seb van Brasserie Le Central in Jette gezegd. Die had meteen aan de beestjes van de plaat van Ronnie en de Ronnies in 1967 gedacht, de schrik van elke bierdrinker. “Ik ben in dat jaar ook geboren” had Svengaboy daarop geantwoord, en dat er daarom ook geen toeval meer kon zijn in het leven van een bierliefhebber. 

De Ronde van Uitvallen

De minister had juist een rapport gekregen in de krant DS. ‘Hij was eigenlijk wel een goede minister van cultuur’ schreef het artikel. ‘Eigenlijk wel?’ gromde Svengaboy, hij was toch de beste? ‘Met blauwe accenten en een visie’ schreef DS verder. Radiovisie? “In cultuur, maar verder pfff”, reageerde de lenige tegencant-er weer, “in media is hij voor twee-derde een openbare omroep!”. 

Svengaboy was niet zo gestrikt als een Waalse mediasocialist. “En die journalisten die het rapport geschreven hebben, komen niet eens in het Vlaams Parlement!” twitterde nog iemand anders. Absenties in het parlement. “Naar de finale van de Ronde van Vlaanderen waren ze zeker ook niet aan ’t kijken”, zei nog een derde, van wie de player, die de dvb-t verving, drie keer was uitgevallen.  

Een varken met piercing

“De rechtszaken gaan zeker nog niet uitvallen” lieten de klagers bij de Raad van Alle Staten weten. Zij wilden een finale van de afvallingskoers zonder valpartijen, of renners die, vlak voor de velodroom, bewust verkeerd werden omgeleid.  “Wij hebben rechtvaardige rechters om daarover te oordelen” liet Radio 2 weten. Die rechters gingen binnenkort zelfs op tournee generale. In Aalst. 

“Waar anders” vroegen een aantal Oost-Vlaamse carnavalisten zich af in de Ajuinenstad. Zij hadden net een foto bekroond tot mooiste foto van Aalst Carnaval: een varken met piercing! “Een foto gemaakt door Truienaar Filip Nuyttens” glunderde Trudo FM, alsof STVV daarmee al de PO2 had gewonnen. Kampioen worden was natuurlijk veel plezanter dan een klacht krijgen bij de UNESCO! 

Eugène Placé

De West-Vlamingen hadden al jaren moeite met de jaarlijkse pluimen op de hoed van het Oost-Vlaamse Aalst. Zij brachten daarom vier ochtendstemmen van de VRT samen, om eens een klapke te doen in de gazet van West-Vlaanderen. Waar anders? Michèle Cuvelier van StuBru wist toen nog niet dat hun onlineproduct De Tijdloze ook een Geruisloze was geworden op de Telenet-kanalen!

De West-Vlamingen duwden nog door, en zetten Cas Goossens, de nieuwe radioburger van Knokke-Heist, te gast bij Michel Follet. “Aan het juiste Adres, liet Eclips TV weten. “Toch niet om weeral over Eugène Placé te praten, zeker?”, vroeg Paul Roelandt, die Cas Goossens meteen ging counteren met de woorden ‘Als je jouw muziek wil horen, zoek dan een FM-kanaal’. Vrije radio, 1982. 

Frisco-punk

“Vrije Radio Oudenbos!” zong een stationcall van evenementenradio VROB. Omdat zij niet waren uitgenodigd bij Follet bouwden ze een eigen mobiele studio, om Lochristi en omgeving nog meer onveilig te kunnen maken. ‘Weeral Oost-Vlaanderen’, dacht kustradio Kompas, en zij nodigden schrijver Frank Vermang uit, over zijn boek ‘Oostende, rock & roll’. West-Vlaanderen daverde! 

Frank Vermang was ooit met de MV Andromeda mee op de radio-zee geweest, en had toen zijn pen in de Free Wave gezet, doch hij keerde nu naar het moederschip de MV Kompas terug. Frank had zijn muziekbroeder en voornaamgenoot Frank Dubbe meegebracht, met wie hij vroeger nog frisco’s in het publiek had gegooid met de groep The Roots, jaren nadat Arno dat al had gedaan. Punk! 

Whiskey and coffee

“IJsjes eten!” lachte Frank Dubbe bij de Vrienden van de Radio. Een vrouw had dat tijdens een interview eens genoemd. “Maar ek lust helemaal geen ijsjes, meisje” had Arno gezegd. Hij had er zelfs zijn bril voor omhoog gezet, de dames zitten ook graag droog! “Wij kregen ooit 15.000 frank voor een videoclip bij Hitring op de BRT” zei Dubbe, “die hebben we daar meteen opgezopen!”

Ze hadden Irish Coffee gedronken, en onderweg naar huis The Dubliners gezongen. ‘I’ve been a wild rover for many’s the year, and I’ve spent all me money on whiskey and coffee!’. Den Dubbe kende het caféleven, hij had er zelf één gehad, nadat hij bij de post, een scheepswerf en in een verkoopzaal had gewerkt. Hij wist wie er hoeveel zoop, al was dat altijd minder dan de Punk Boys van Oostende zelf. 

Penisvergroting

“Wij hebben hier altijd rare nieuwsfeiten” giechelde sidekick Annelore tegen Dominique Remaut, de Nonkel Bob van de Radiovrienden. Hij had zelfs twéé kicks, Kristel haalde er meteen een verhaal bij over mislukte penisvergrotingen bij de Papoea’s. Goedele Liekens bestond niet meer, die ging toch ‘lullen’ in de politiek. “Daar moeten The Ramones achter” zei Dominique. ‘Ai Ow, Let’s Go!’

De jarige Richie Blackmore mocht de live uitzending afsluiten, ‘Huuuuuuuuu…. Aaaaaaaaah… ‘ the Child was weer in Time. De radiovrienden gaven nog even hun eigen versie van het nieuws offline, en toen werd ook het beeldverslag op YouTube offline gehaald, een wekelijkse gewoonte van Warner Bros en Sony. Duidelijk een geval van penisvergroting voor hun eigen platen! 

Leef!

Op dat ogenblik begon Patrick Vandergucht op Stadsradio Vlaanderen aan zijn tweede van vier, op de website, aangekondigde uren. Leef! Van Andre Hazes Jr. Op hetzelfde moment begon hij ook op FM Goud Plus, met Road to Nowhere! Het bleek echter Bolle Geert zelf te zijn die Leef-de op SRV, en dat na Vlaanderen Vraagt en op zijn Vlaams. Radio Bollé zou een kortere naam geweest zijn op DAB+! 

Patrick had de Road blijkbaar letterlijk genomen, bij Minerva begonnen ze al te lonken met ‘A special Rose in Spanish Harlem’. “Als die S van Spanish maar niet zoveel sist als Lisa Stansfield op Nostalgie” zei Tom Decouttere. Of was SBS daar aan ’t testen om toch met S-radio te beginnen? In Herzele en omgeving kwamen de medewerkers uit Zottegem nog binnen met ‘gedruugde endekes’. Lol!  

U wordt persoonlijk geholpen

Patrick Vandergucht nam dan maar afscheid op FM Goud Plus. Op Stadsradio Vlaanderen klonk na het tijdsein Gold, in zijn volgende uur dat gepresenteerd werd door Andy De Bruyn. Lokale radio is duidelijk nog altijd een beetje ‘vrij’! Bij Minerva was er reclame. ‘U wordt persoonlijk geholpen bij Lingerie Jolie’. Ja, dat zal wel! In, en uit? 

‘Ik zen zjust terug van de Robert’ zei ook nog een vrouwenstem. Was het dan te laat voor een vergroting? Gelukkig niet, de 150 euro was zelfs 1.500 euro geworden, bij Robert den Expert. Alle Papoea’s wisten meteen waarheen! ‘As hun knieën ni kraken’ klonk het op Minerva, maar daar wilde een firma al direct een traplift onder zetten. Ah, Ah, AhAhAaah, Minerva! 

‘Ne Fantast’

“Doe mee met de Brexit Top 60”, nodigde Stadsradio Vlaanderen nog uit. De lijst werd online samengesteld door de luisteraars. Bad English misschien? When I See You Smile? Of Barbie Girl, voor Maggie Theresa May? Eddy & Marina Wally stonden er op drie, met Samen Kunnen Wij Zoveel. Vraag maar aan Goedele zeker? ‘Zoals The Final Countdown” zongen die van Europe een plaats lager. 

Op Radio Minerva had Cis Van De Bist ondertussen zijn collega Rik Bette op bezoek. “Als ze dat op de VRT en VTM mogen, dan nodigen wij ons eigen mensen ook uit” zei de Cis. Hij nodigde zelfs Jeanine uit, de vrouw van Rik. “Ik vond Frank Sinatra vroeger niet goed, maar nu vind ik dat ne fantast” zei Rik. Svengaboy draaide zich nog eens om in zijn Paasvilla, en draaide toen de knop om. ‘Mijn naam is Haas’ dacht hij. 


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dit is het slot van Kolder en Klodder – 100 (video)

'Het einde van een strijdperk' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 99 (video)

'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor Lees verder

Kolder en Klodder – 98 (video)

'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx