‘De Dik Voormekaarshow’
Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen
Was het nu 40 of 52?
“Hebt ge de minister gehoord op de radio?” vroeg Kolder, die maandagochtend. Klodder had het gehoord. “Het leek wel of hij JOE had overgenomen” zei hij. Het was JOE, niet Joefmradio, zoals Svengaboy in een bericht schreef. Een minister van media kent enkel de namen van omroepen waarvan hij soms de erkenning intrekt en weer opnieuw uitreikt, doch niet die van zijn gastradio’s.
Svengaboy had zijn naamgenoot bezocht bij Joe, ze hadden er samen een podcast over het leven, dat al moest begonnen zijn op 40. “Ja maar, ik word binnenkort 52” had de minister opgeworpen. “Dat is niet erg” had Ornelis daarop geantwoord, “ik word binnenkort zelf ook al 46! We bedoelen de verstandelijke leeftijd, niet de effectieve”. Er was dus zelfs geen enkele garantie van 40 jaar!
Adaptiebeleid
RadioSven noemde hem daarna snel ‘de grote baas’. Binnen een paar weken zou Manneke Pis daar toch een stokje voor steken, als tenminste alle stemmen vooraf goed geteld waren. “Radio…” begon RadioSven. “We spelen echt way beyond our league, qua wereldkwaliteit” vervolgde Svengaboy. “Sedert mijn bierjaren weet ik exact wat grote bedrijven zoals Medialaan nodig hebben” zei hij nog.
Was dit een schuldbekentenis voor een ‘adaptiebeleid’? “Zo weet ik bijvoorbeeld dat Kris Wauters mij nodig heeft in zijn programma ‘Zot Gedraaid’ vervolgde de minister. “Nu ge toch hier zijt, waarom niet morgenvroeg?” vroeg RadioSven. Op zondag waren er nooit zittingen van de Raad van State, dus dat kon. “Maak dan maar snel een lijst van uw favoriete platen, op Spotify” zei RadioSven.

Puppet On A String
Zogezegd zogespotified. Alle titels van zijn nakende afscheid als minister moesten er in. Zoals ‘If you walk away, walk away, I will follow’ van U2. Of ‘Do It Again’, en dan Brussel, waar anders? Hij was toch al de gedoodverfde opvolger van de G-vanHengel? “En op nummer 1?” vroeg Kris Wauters. ‘The Blue City Rollers’ antwoorde Svengaboy, en hij kleurde meteen de groep van de hit ‘Bye Bye Baby’.
“Die beginnen dat lied toch met ‘If you hate me after what I say’?” vroeg Kris Wauters. “Juist daarom!” zei Svengaboy. Hij had er een trauma aan overgehouden dat op de dag dat hij geboren was Sandie Shaw op nummer één stond met ‘Puppet On A String’. Dat mocht nooit meer gebeuren, en dus droomde hij ervan om met een kapsel zoals The Rollers in het parlement rond te lopen.
Dik Voormekaar
“Lieejjaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahoor!” riep André van Duin plots, “Nou nou, we zitten weer bommetjes vol hoor!”. De Nederlandse komiek kondigde meteen een comeback aan van zijn beroemde programma met Ferry de Groot. ‘De Dik Voormekaarshow!’ riep André, en dat het op podcast zou terugkeren. “Zie je wel” dacht Svengaboy, ze doen ons interview op Joe al na!
Klodder volgde het allemaal met de nodige argwaan. Er waren nog heel wat dringende dossiers, die helemaal niet dik voor mekaar waren. “Waar heb dat nou voor nodig?” vroeg Mijnheer de Groot. Hadden ze bij Radio Veronica ook oude opnames in podcast gezet? Die ochtend klonk alleszins Edwin Evers door de slimme luidsprekers, en die was al drie maand gestopt met radio!

Joe, All The Milky Way
Het bleek een 1 aprilgrap te zijn, éénmalig, anders kwam Veronica weer binnen in de luistercijfers in Nederland. “Ik heb iemand aan de lijn voor u” zei Kolder toen tegen Klodder. Deze laatste nam op met “Wie is’t?”. “Tess Goossens” zei een vrouwelijke stem. “t’ Es Goossens, ja ja, maar ’t es wélke Goossens?” vroeg Klodder. Cas Goossens, of Carry Goossens konden immers ook Bo geworden zijn.
“Tess GoGoJoe Goossens” antwoordde de stem weer. “All the way?” vroeg Klodder. “The whole Milky Way” antwoordde Tess, die ook van een grap hield. Ze was immers op 1 april 2009 begonnen op Joe, en zat daar tien Jaar later nog! LOL! “Hoe heb je dat gedaan?” vroeg Svengaboy, die daar nog steeds aan ’t flippen was. “Pokerface” zei Lady GoGo, en ze zong dat nummer meteen zelf in.
De winstmarge gestegen
“Hela hela, gij zijt niet alleen op de radio-aarde hoor!” protesteerden Gert & James vanuit de kelders van S-radio NRJ. Zij zouden voortaan mee opstaan met Kim en Michael in de ‘Ochtendshow’ van het generalistische netwerk, al was 1 april niet de beste datum om zoiets mee te delen. Zeker niet omdat ze plots zoveel nieuwe plannen tegelijk hadden.
“Ja hoor, dat is dan weer Dik Voormekaar” zei André van Duin toen hij het jaarrapport van de Persgroep zag. Maar liefst negen procent meer omzet, en vijftien procent meer winst! ”Dan is de winstmarge met zes procent gestegen!” riep Dik Voormekaar weer. Het was natuurlijk géén verrassing voor Svengaboy, omdat hij sedert zijn bierjaren wist wat grote bedrijven als Medialaan nodig hadden.

Themakanalen
“Zoals DAB+” zei de minister in volle podcast-stijl, “dat is Vlaamse Innovatie waar ze in Europa met open mond naar kijken”. Klodder liet zijn mond eveneens van verbazing open vallen. ‘Zijn dat dan allemaal luisteraars in de rosse buurten, die met een plastieken pop spelen ter wijl ze naar de radio luisteren?’ vroeg hij zich af. Hij zag al nieuwe kansen voor O-radio!
Svengaboy noemde echter andere wereldwonderen op, zoals een 70ies-kanaal, of Voicetrack Joe op verschillende DAB+muziek. “Ja natuurlijk kijken ze daar in het buitenland met open mond naar” zei Klodder, “zo’n non-stop zenders noemen ze daar themakanalen, en die zetten ze gewoon online op hun website!” Hij had gezien dat Radio 10 er al 9 had, dat waren er dus tien mét Radio 10 erbij!
Een schaars bezit
“Er is beweging vanuit het Repair-café van het Herstelplan” liet DJ Terriër plots weten. De minister had het plan laten goedkeuren zonder terugwerkende kracht, dat betekende dat er geen terugslag zou zijn voor lekkende dossiers. Er stonden immers een aantal dossiers samen geparkeerd om allemaal tegelijk te worden vernietigd, tijdens de Meirevolutie van de Raad van State.
“Er is beweging met een antennemast in Poperinge” meldde DJ Terriër. TOPradio had er de mast van 104.5 MHz gesloopt, dat had het nieuwe frequentieplan eerder al gedaan. “Frequenties zijn immers een schaars bezit” hadden zowel de minister, als de VRM, al geroepen, en daardoor werd die schaars geklede tante in Poperinge bedankt voor haar nochtans duidelijk bewezen diensten.

Een rollenpatroon
“Wordt er over ons ook nog gesproken, of moet ik hier weer alles zelf doen?” vroeg Peter van de Very Jarig toen. Hij was begin april begonnen op Studio Brussel, en had ondertussen een schaarse Donna bij de VRT al ingeruild voor een MNM met open mond. “Ik doe alle Vlaamse innovatie zelf” zei Peter, en hij ging voor zijn 20e verjaardag als presentator nog maar eens 24 uur live.
“Thuis is dat allemaal een pak minder hoor” zuchtte zijn vrouw Ilse. Hij was nochtans niet zo lang geleden nog voor de vierde keer papa geworden. “Wij doen thuis een rollenpatroon” zou Van de Visvijver daarover ooit eens gezegd hebben, “ik maak de baby’s en mijn vrouw doet de rest”. Dat was dan op een dag zonder radiomarathon, tenzij het dak van de VRT weer eens gewipt had.
Kaars en bril
“Hoe zit het nu eigenlijk met de digitale uitrol van DAB+?” vroeg Katia Segers in de Commissie Mediaklinkers. Zij dacht aan de kleine spelers en die wat naar de Raad van State waren getrokken. “Het is niet zo eenvoudig als enkele maanden geleden” zei de minister. In het medialandschap dook wel eens vaker kiespijn op, terwijl alle tanden toch al getrokken waren!
“Ik kan multiplex 10 toch niet zelf uittekenen? En kan omschakelen juridisch wel” vroeg de minister. Als hij dat zelf niet wist, wie dan wel? Deze uitleg spuwde wel vuur, iemand zag zelfs excuustruzen, die spookten op DVB-T-kanalen, die nog eens vijftien jaar verlengd konden worden. Sommige uilen zagen plots toch met kaars en bril, waarvan zij eerder dachten dat bashen het verblindde?

Lokettenkwesties
“Die lokale DAB+ was toch under construction?” vroegen anderen zich dan weer af. Er waren plannen van providers uitgelekt voor regionale DAB+, doch de minister had die niet laten uitlekken in de kamer. Doordat er zo een lek in informatie was, lekte niet alleen de dakgoot van het parlement, maar werden ook alle frequenties dicht gelekt met landelijke omroepen. Om erger te voorkomen!
“De wet laat toe om voertuigen van chauffeurs, die flagrante verkeersovertredingen pleegden, in beslag te nemen” stelde Svengaboy die ochtend op zijn favoriete subsidieradio BRUZZ. “Back to basics!” riep hij, zoals toen hij vroeger als politieke flamingant, tegen de verfransing van Brussel had betoogd. “Weg met de lokettenkwestie in frequenties en DAB+” riepen anderen echter tegen hem.
Overmand door de bovenhand
Svengaboy voelde zich bijna zoals de jonge Verschueren, in het oog van een paarse supportersstorm in Anderlecht. “Het is weer Koeken-back-troef!” riep hij even later, toen een decreet werd gestemd om Netflix te laten bijdragen aan de Vlaamse film. Het VAF Jaarverslag had vorig jaar wel een succesjaar van de Vlaamse film gezien, maar er kon misschien toch nog 15% meer winst bijkomen?
“Ja hoor! Dat is weer Dik Voormekaar!” riep André van Duin weer. De Commissie Mediaklinkers nam afscheid van elkaar, met schouderklopjes en dankwoorden, en met een knikkende minister, die zelf niet beter kon verwoord hebben hoe goed hij de afgelopen jaren wel gewerkt had. Voorzitter Bart Carton raakte zelfs overmand, al had zijn persoonlijk afscheid daarin misschien wel de bovenhand.

Een lopend onderwerp
“Het ergste moet nog komen” zei Kolder plots, toen iedereen dacht dat hun afdeling in alle loftrompetten vergeten was. “Wieblaft?” reageerde Klodder, die na het aangekondigde vertrek van Gert bij Samson al duidelijk aan het oefenen was om zijn opvolger te worden. “De minister moet morgen zijn rode envelop hebben voor de ministerraad” zei Kolder. Code Rood.
Toen alle commissieleden in verkiezingsverlof waren erkende Svengaboy negentien radio-omroepen opnieuw, en vernietigde daarmee het onderwerp van hun lopende procedures voor de Raad van State. “Eén van de genoemde omroepen is BVRO?” vroeg Kolder zich luidop af. “En de acht van september vorig jaar noemen zoals hun vzw” voegde Klodder nog aan toe.
Gewoon Doe-het-zelf
Een minister van media vernietigde en erkende, hij kende daarom niet alle mediakinderen bij naam. “Mijn plan komt nu helemaal tegemoet aan de vraag van de Raad van State” zei Svengaboy, “ voor de radio’s die aangeklaagd waren bij de Raad van State, zal alles worden gedaan om de rechtszekerheid te verdedigen en het verderzetten van de uitzendingen te waarborgen”.
Op dat ogenblik kreeg Klodder een oproep uit het radioveld. Het was Marc de HIT, van het vroegere netwerk 3, die vroeg waar hij moest zijn voor de verdediging van de rechtszekerheid, en de waarborg van het verder zetten van de uitzendingen. “Gewoon Doe-het-zelf” liet de minister weten, en dat hij ‘over media niets te zeggen had’.

Dagelijks met mate(n)
Daarop rinkelde de telefoon nogmaals. Het was RadioSven van JOE, die de minister een fijne Internationale Dag van het Bier wou toewensen, op de dag van de Ronde van Vlaanderen. “Het bier is van ons!” antwoordde Svengaboy, doch zijn woorden werden meteen verslagen door de onverwachte overwinning van de Italiaan Albertooo in de Ronde.
“Drinkt u vaak bier?” vroeg RadioSven van JOE. “Al sedert mijn achtste, thuis, een half glas bij de biefstuk” bekende de minister, “en daarna bijna dagelijks, maar (meestal) met mate(n)”. “Welke zijn uw favorieten?” vroeg RadioSven van JOE. “Duvel Tripel Hop, Rochefort 10, en Geuze Boon” zei Svengaboy. Iedereen had een Ommegang van Keizer Karel verwacht, zonder lokale brouwers.
“De Internationale Dag van het Bier wordt al sedert 2012 gehouden op de eerste vrijdag van augustus, en niet op de dag van de Ronde van Vlaanderen” liet iemand weten. “Over bier heb ik niets te zeggen” antwoordde de minister, doch hij verwees er wel naar dat zijn opmerkingen volledig tegemoet kwamen aan de niet-gestelde vragen van de Raad van Brouwers.
“Zo’n raad bestaat helemaal niet” zei die iemand weer. “Ah neen?” vroeg Svengaboy, “en wat is BVRO dan?”. Die iemand wist het ook niet. “Zoek het dan maar op”, zei de minister, en dat hij over BVRO niets te zeggen had. “Het is tijd dat we de deur dichtgooien” zei Kolder. “Dat heeft de minister toch al gedaan?” vulde Klodder aan, en dat die deur maandag waarschijnlijk weer zou open gaan.