RadioVisie

  • .
    .

Kolder en Klodder (7): Power rond het Park

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

DE GAZET

De werkweek van Kolder en Klodder begon met een oproep op de interne rode lijn, de rechtstreekse verbinding tussen het kabinet van de minister Media en de Dienst Mediacontrole. “Wij hebben hier iemand aan de lijn voor u” zei een stem die meteen doorverbond. Klodder wou nog vragen hoe het was en of de kinderen examens hadden, maar daar was al een volgende stem.

“Met Thejo hier” zei iemand. “Theo rie, welke theorie?” vroeg Klodder. “Thejo Vranke” zei de stem, “gij leest geen gazetten zeker, ik sta er nochtans alle dagen in”. Klodder viel uit de lucht en uit alle gazetten. “Wij zitten hier niet om gazetten te lezen mijnheer” zei hij. “Zeg maar Thejo”, zei de stem weer, “ik  ben de staatssecretaris voor mensen zonder vergunning. Hoe zit dat eigenlijk op het Warandeplein in Brussel?”. De kiosken.

DE BOOT

“De stad Brussel heeft daar een hoop animatie voorzien, daar is ook een radio bij” zei, Klodder. “Dat is toch niet voor sans-papiers, mensen zonder papieren?” vroeg Thejo. “Neen hoor” antwoordde Klodder” dat is voor sans-fréquences, zonder frequenties”. Kolder legde de staatsecretaris uit dat er in de radiowereld ook veel bootvluchtelingen zijn. “In de jaren zestig zaten die echt op een boot” zei hij, “tegenwoordig worden ze wel eens in de boot genomen door het beleid”.

DE STRAAT

“Die hebben vooraf toch een dossier moeten indienen om daar uit te zenden?” vroeg Thejo, en dacht meteen aan mogelijke ethervluchtelingen. “In Brussel moet zo’n dossier niet” zei Klodder, ”daar worden de frequenties en de toelatingen gratis op straat uitgedeeld, en soms krijgen ze er nog een pak geld bij ook”. Hij hoorde het vloeken aan de andere kant, zo luid zelfs dat het leek of er iemand van TOPradio aan de lijn was.

“Alles voor niks, en nog geld erbij ook, daar komt toch iedereen op af!” riep Thejo. Hij probeerde nog een schamp te geven “Die linksen…” begon hij. “In Brussel is het voorrang van rechts” zei Klodder, “dan mag er meer”. Zo had Svengaboy het immers uitgelegd in een aantal decreten. Op dat ogenblik kwam er een melding binnen: “Q-Music, JOEfm en Nostalgie zijn nu ook al gesignaleerd als piraten” zei DJ Terriër via DAB+, “de mensen (h)erkennen die niet meer op straat”.

DE PLAYER

“Ziet ge wel”, riep Vranke Thejo. “Illegalen, ik weet niks van illegalen” mengde Kolder zich in het gesprek. “Digitalen” verbeterde Klodder, “ze werken tegenwoordig zelfs samen met de openbare omroep, zoals voor Radioplayer”. De openbare publieke digitale radiospeler was nog maar net voorgesteld. “Ik heb thuis nog een cassetteplayer” zei Thejo, “als ze daar iets kunnen mee doen mogen ze hem altijd komen halen”. Daarop vertrok hij op tweettocht, hij liep achter op de Amerikaanse president.

DE TOUR

Svengaboy werd ondertussen op Nieuwjaarstournee in Brussel gesignaleerd. “Hij is in het GC van Molenbeek” zei Dj Terriër live ter plaatse, “hij staat in een boksring”. “Is dat dan een vergadering met TOPradio?” vroeg Kolder. “Hij draagt nu een masker in het GC in Elsene” meldde DJ Terriër verder. “Vergaderen ze dan over het frequentieplan?” probeerde Kolder weer. De dienst kreeg elke dag de vraag of de minister oogkleppen had. “Hij gaat nu richting Flagey, een Jazz Festival aan het Heilig Kruisplein” zei DJ Terriër.

Typisch, dacht Kolder, Knack had daar vrijkaarten voor weggegeven. Zij had ook meegedaan maar neen hoor, ’t zijn altijd dezelfde die mogen winnen. Plots kwamen er weer signalen door op de illegale frequenties van Q-Music, JOEfm en Nostalgie. “Wat scheelt er” vroeg Kolder. “Die piraten zijn opnieuw goedgekeurd” zei Klodder,“met een gemaskeerd besluit want het mocht niet in de gazet komen”.

DE POWER

Zorro. Dat ontbrak er nog aan. Plots opende een muziekfile, die was doorgestuurd vanuit het lokale veld. ‘Power to all our friends’ zong Cliff Richard, en dan stopte het plots. ‘To the music that never ends’ dacht Klodder verder, hij dat lied zien zingen op het Eurovisiesongfestival in 1973. “Daar moet ge wel power voor krijgen” riepen de stedelijke radio’s, “wij komen niet eens meer tot aan het stadhuis met onze muziek”. Miserie, miserie, miserie!

DE ACTIE

“De lokale radio’s roepen hun plaatselijke informatie tegenwoordig door geopende radioramen, anders horen zelfs de buren hen niet meer” zei DJ Terriër. Een echte veldsterkte kon je dat niet noemen. “Ze gaan een protestactie doen” meldde de veldcontroleur nog, en hij stuurde een onderschept geheim bericht door. Op 31 januari werd het Volle Maan om 14:27:46, op die dag en dat ogenblik zou een groep de 80e verjaardag van Wolfman Jack vieren. “Ze willen de frequentie van AFN-Eagle kraken en daar Power To The People spelen, van John Lennon op spelen” sloot DJ Terriër af.

“We gaan miserie krijgen met president Troemp” zei Kolder. Lennon was al niet populair in politiek Amerika, ze vreesde bovendien dat Troemp radiovergunningen zou vragen voor zijn schoothondje, een FOXke. “Dan kunnen ze toch ook in ’t Park in Brussel uitzenden?” probeerde Klodder. In ’t Park, ja, daar kan alles. Kolder had nog iets gehoord over kapotte telmachines op de Administratie Media, en Svengaboy had het over diagrammen gehad in de Commissie Media.“Ik denk dat hun passer op de Administratie Media ook kapot is” zei ze tegen Klodder.

DE CIRKEL

Die vroeg meteen het dossier van Svengaboy als student op. ‘Het enige wat hem nooit zal lukken is een juiste cirkel maken’ had de directeur van het Sint-Pieterscollege in Jette daarop onderlijnd. Dat klopte, de cirkels van Svengaboy in de radiowereld waren al even vierkant als zijn stappen in het nachtleven. Hoe kon het ook anders, als iemand ’s nachts met een masker begon rond te lopen is het toch normaal dat alles vierkant draait?

DE GOEDKEURING

“Hij heeft dit weekend in Jette ook een vierkante folder uitgegeven”, meldde DJ Terriër “100% Jettenaren over Jette”. “Staat zijn stamcafé er in?” vroeg Kolder, die in de eerste carnavalsdagen ook wel eens het Stamcafeetje van Jetti Palletti had gezongen. Cafébaas Le Central stond erin. Mensen slagen er immers in om cirkels te trekken tot in hun stamcafé, maar een diagram van de radio tot bij hun buren?  ‘Ceci n’est pas un Maanlanding’ staat toch op het kabinet van Svengaboy?

“Krijgt de VRM nu een boete” vroeg Klodder, met al die illegaal gebruikte frequenties in het achterhoofd. “Dat is nog te vroeg” zei Kolder, “ze zijn nu wel goedgekeurd, maar nog niet officieel. Het akkoord zelf was eigenlijk nog niet goedgekeurd, dus zijn ze goedgekeurd zonder goedkeuring en dan zijn ze niet goedgekeurd’ legde Kolder uit. Daar was Zorro weer, Bal Masqué op radio carnaval. “Pallieter is gesignaleerd” meldde DJ Terriër vanuit het radioveld.

DE KUSJESDANS

Kolder kende het verhaal van Felix Timmermans, over die boerenrekel, met vrouw en dieren. Als de spoorlijn kwam wilden ze de wijde wereld intrekken. “Hier is een lijn ontspoort tussen Lier en Mechelen” zei DJ Terriër van Radio Pallieter, “en daarom dient deze Pallieter klacht in wegens discriminatie”. Geert Bollé had de minister verkeerd begrepen, toen Svengaboy ‘Bollé’ had geroepen, had die ‘changer’ verstaan, zoals bij de kusjesdans. Geert had zich dadelijk in een paar vzw’s gedraaid, maar daardoor moest die kusjesdans nu opnieuw worden gedaan.

DE STAGIAIR

“Ik ben het niet geweest” zei Geert, “ik heb niet geroepen”. “Gij hebt ooit wel de provincies Oost- en West-Vlaanderen verwisseld” confronteerde Klodder hem. “En dan?”, antwoordde Bollé, “wij zijn Stadsradio in heel Vlaanderen, Oost of West maakt helemaal niks uit!”. “Opgestaan is plaats vergaan” zei de voorzitter van Radio Pallieter “door al uw statutengetruut zijn wij ons geld ook nog eens kwijt”.

Pallieter schreef daarop naar de Ombudsdienst, die schreef terug dat de brief was aangenomen, maar dat ze hem toch nog eens opnieuw moesten schrijven. Bij Pallieter begonnen ze steeds meer te begrijpen waarom het zo lang duurde met erkenningen en vergunningen. Het zou natuurlijk ook kunnen dat daar stagiairs de dossiers moesten beoordelen. Bart Carton had daar onlangs in de Commissie nog op gewezen, geen stagiairs want dat was al eens fout gelopen. Akkoord, ’t was maar in de radiowereld, voor het nieuwe personeel in echte culturele zaken kon dat echter niet.

DE NAAM

Gelukkig was er ook goed nieuws, er kwam een bericht binnen via de regionale krant van HITfm. “Wij zijn het enige netwerk dat mocht overblijven” zei de betrokken radioman uit Oostende.  Zo net is dat niet, meende Kolder, in heel Vlaanderen zaten alle vrouwen immers al bijna een half jaar op hun radiohonger. ’t Mocht nu toch al iets meer Flair hebben, vond zij. “Straks wordt de nieuwe naam aangekondigd” zei de radioman nog. Er was echter nog geen uitnodiging bij, zo strak was straks niet.

DE FOLDER

Iedereen wist trouwens al dat HITfm de tegenkanting op hun netwerk wilde zoet houden met een Candie. Kolder haar daarover haar bedenkingen. Was dat wel een goede naamskeuze voor vrouwen die tegenwoordig zo’n radio zouden op zetten tijdens het joggen om te vermageren? “Wij beginnen dan eveneens met gesproken non-stop in de programma’s” zei de berichtgever van HITfm nog en dat mensen de radio ook in hun zaak kunnen opzetten. Dat was een hele opluchting.

“Wat is uw mooiste herinnering hier in Jette” vroeg Svengaboy daarop aan de directeur Verpleeg- en Vroedkunde in UZ Brussel. “De TV-uitzendingen “Jeroom en Benzamien” die in 1966 voor de VRT werden gefilmd in de stationsbuurt” antwoordde zij onder meer. Oei, dat was nog de tijd van de middengolf voor televisie, de digitale minister zal niet blij zijn geweest. “En een lekker biertje in Le Central” voegde ze er gelukkig aan toe. ’t Was blijkbaar een folder van de supportersclub geweest daar in Jette.

DE PASSER

Zou Svengaboy er trouwens al aan hebben gedacht om Radio Maria laten uitzenden via een kiosk in de Lourdesgrot in Jette? Zo een stalletje mocht toch ook wat moderner worden, en in Brussel zijn de vergunningen immers gratis? “Bestel eens een nieuwe passer” zei ze tegen Klodder. “Maar niet van Rotring, dat is een rooie, neem maar een blauwe van Staedtler”. Ze zou de minister leren hoe hij cirkels moest trekken, dan mocht ze misschien ook eens iets gaan drinken in Le Central. Op kosten van Svengaboy natuurlijk, van wie anders?


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx