RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Kolder en Klodder – 68 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

‘De Ladder Boys’

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

De Echo

Die maandagochtend in de badkamer van de minister. Op het moment dat Svengaboy, met zijn scheerapparaat in de hand, twijfelde tussen een stoppel-gezicht, of een afgestoft gezicht om de dag te beginnen, ging de blauwe privételefoon. De minister had thuis gekleurde lijnen: rood was voor Brasserie Le Central, dat was altijd dringend, geel voor de familie, en blauw voor zijne copain, de G. 

“Kent gij Echo nog?” vroeg de G-vanhengel, die ook wel Zwangere G genoemd werd omdat hij zijn vragen wel eens rapper stelde dan de mensen konden volgen. “Echo?” weerkaatste Svengaboy het woord letterlijk. Als hij vroeger in de Koepel van de Basiliek van Koepelberg aan ’t spelen was ging de klank van de geestelijken wel eens rond in de kerk. ‘Ga-a-at nn-u-u al-lle-en he-e-en’! Dat kende hij. 

De ladder

“Nee nee” zei Zwangere G, “Echo van op de televisie”. Svengaboy herinnerde zich heel vaag nog iets van horen zeggen, hij was ook nog maar zes jaar toen Jan van Rompaey, en andere Bob van Bael’s met dat programma stopten op televisie. “Er liep altijd een tweeling rond, met een ladder” legde Zwangere G nog uit. De tweeling Sterckx, Herwig en Frank, beroemd geworden ladder-kladders! 

“Nu wij toch een politieke tweeling zijn, gaan wij ook met zo’n ladder door de verkiezingen trekken” zei de G-vanhengel nog. Svengaboy zuchtte eens diep, bijna zo diep als in het liedje van Get Ready, dat dieper ging dan de diepste zee. ‘Straks denken ze nog dat ik zelf antennes ga zetten om het frequentieplan te herstellen’ dacht hij. Hij durfde thuis zelf niet eens het keukentrapje op! 

Medianest

“Er is beweging uit de badkamer”, meldde DJ Terriër toen, vanuit de privévertrekken van de minister. Svengaboy was op kantoor geraakt, met stoppel en al! “Een zeer digitale morgen” zei Klodder toen de minister even binnenkwam. Op 25 maart begon de European All Digital Week, een feestweek voor uitgevers, openbare-, landelijke-, en netwerken-omroepen. Locals not allowed. Niet (te) doen. 

“Wij hebben toch de Schaal van M, een bord vol cookies die niet te eten zijn? En een menukaart die niet te lezen is, omdat het fakenieuws is?” zei Svengaboy. “En Medianest!” riep Kolder vanuit de koffie-room. ‘Ja’ dacht Klodder, ‘veel nest en weinig media’! Medianest wou de ouders opvoeden in sociale media, zoals hen afleren om meer vuil antwoorden op Facebook te zetten dan hun kinderen!  

School’s Out

“En er is Nieuws in de klas” zei de minister. ‘Brossen op donderdag, straatactie natuurkunde op vrijdag, en ’s avonds blijven slapen in de klas’ dacht Klodder. “Bij ons leren ze radio maken” zei Philippe Vangerven van City Music. Leerlingen uit de derde graad werden in de studio’s opgeleid om vier radioshows te maken: Afterschool Radio. School’s Out, zoals Van Dam op Mi Amigo. 

“De jeugd is de toekomst” zei Vangerven nog. “De digitale wereld ook” zei Alex, de Croonprins van de liberale familie uit Brakel. Omdat het binnenkort verkiezingen waren stelde hij voor om de BTW op digitale kranten af te schaffen. “Hele Hela, en wij krijgen weer niks zeker?” vroegen de lokale radio’s, die nog altijd uitzonden zonder verantwoordelijke uitgever. En met maximale BTW. By The Way. 

Soixante-neuf

Bij de onlinekrant Viezeradio zagen ze opportunities. Een nul-tarief voor BTW, dan kon er wel een nieuwe lay-out af van het verschil! Zo gezegd zo gewebmasterd! Die lenteochtend verscheen versie 4.1 plots in elke wereldwijde window. Onmiddellijk daarna regende het telefoons van lezers die hun vaste rubrieken niet meer vonden. KISS had in de jaren tachtig al een hit, Keep It Small and Simple. 


Svengaboy had plots weer Zwangere G aan de lijn, dit keer via de oceaanblauwe mobiele lijn. “Kent gij een plezant lieke dat we kunnen gebruiken voor onze act van Herwig & Frank, de Ladder Boys?” vroeg de G-vanhengel. Echo was al een sterk programma eind jaren zestig, en 1969 was toch al  al vijftig jaar geleden. “Zoek eens een hit in 1969” vroeg Svengaboy aan Klodder. ‘Soixante-neuf’ gromde die. 

‘Ga terug naar Start’

“Zoveel hebben wij er niet getest, maar toch 22” liet Testaankoop onverwacht weten. Zij hadden een test gedaan met aankoop van DAB+ keukenradio’s, die waren populair geworden sinds radio niet veel meer voorstelde dan interne keuken. “De klank is slecht, het aanbod is schraal,  en als het goed geïsoleerde keukens zijn dan komt de plus van de DAB niet eens binnen” stelde het rapport. 

“Ik heb er ook één, van 39,90 euro, en mijn vrouw wordt daar zot van, omdat ze er niet rap kan mee zappen” zei Klodder. De min van DAB+. Op kleine toestellen moest men via de zenderlijst zappen, zoals bij Monopoly, elke keer weer ‘Ga terug naar Start’. “En als de FM afgaat, moeten de FM-radio’s die nog verkocht worden, dan de bal terug spelen, zoals Courtois tegen Rusland?” vroeg Kolder. 

Aprilgrap

“Mannekes, er is helemaal nog geen datum voor afschakeling van DAB+” liet de minister weten via Radio 1. Het was maar een aprilgrap geweest vorig jaar, vooral de landelijke omroepen konden er nog jaren mee lachen. Op dat ogenblik deelde de voorzitter van de VRM mee dat de toewijzing van 5A/5D werd aangevochten bij de Raad van Alle Staten. Toen lachten er ook een paar groen. 

Professor Hadermann deed er op Ment TV nog een schepje bovenop, hij vertelde waarom de Beatles eind jaren zestig niet op de BRT verschenen en toen ook niet optraden in België. Zo’n 56 jaar later kon echter iedereen dat verhaal van Jeff De Boeck, de A&R man van Gramophone en indirect agent van EMI toen, lezen op Beatlesfanclub NL. Het stond er al sinds 2006.

In slaap wandelen 

“Als ge er wakker moest van liggen, bel mij dan” liet Annick Ruyts weten. Zij opende op Radio 1 een wakkere radio in de vroege nacht. In De Slapelozen kon iedereen het eigen verhaal doen, en zo nog langer wakker liggen, van wakker te liggen. Ondertussen meldde DJ Terriër dat de minister overdag weer in slaap aan ‘t wandelen was aan het Flageyplein. 

“Het gezellige Belga Café is hier een echte klassieker” zei Svengaboy, ter wijl hij eindeloos keek naar het roemrijke gebouw waarin BRUZZ, de Brusselse omroep van de Doe-Het-Zalvers was gevestigd.  Wie als accountmanager voor het crossmediale mediamerk advertentieruimte wou verkopen – print, online, radio of televisie – kon daar tot 30 maart nog solliciteren. En een pint drinken in den Belga. 

Een spandoek in Holland

“Moet die Goedele Nacht Lieverdjes niet met ingang van gisteren van het televisiescherm?” vroeg plots een toevallige kijker, die ook wel eens een lidkaart van de oppositie kon hebben. “Goedele heeft eerder een deodorant dan een deontologie nodig op een onbewoond eiland, vol erotische stemmen” repliceerde iemand van de Blauwe Lintjes. Een spandoek in Holland kon geen kwaad. 

“Dedju dedju” vloekte Jean-Marie Den Dubbeldekker in Middelkerke. Net nu hij burgemeester was geworden van het grootste gezinsstrand, hadden ze alle antennes van Radio Oostende overgeplaatst naar Ruiselede! “Een gemeente die niet eens is aangesloten bij Be Alert, de wekker van de burger” zei Jean-Marie. Gelukkig maakte Radio Melinda iedereen wakker in Middelkerke! In het Nederlands. 

De (on)bekende rapsoldaat

“In Brussel wordt minder Nederlands dan Engels gesproken” zei een nieuwe taalbarometer over de hoofdstad. Rudi Janssens kwam het in het parlement toelichten, net als Hadermann was hij een professor, maar van Multilingualism. “Wat is multilinguadinges?” vroeg Kolder. “Een polyglot” zei Klodder. “Aaah ja!” zei Kolder, die ook al had gemerkt dat het pollenseizoen was begonnen.  

“En ’t Brrrussels is ter ni iens baai” reclameerde Zwangere GiGi bij de minister. Hij was de coming star in Vlaanderen, en al acht jaar een (on)bekende rapsoldaat in Brussel. Van het soort dat voor zijn mishandelde moeder zou gaan pissen op het graf van dat stukske stront, dat het gedaan had. Dat zong hij toch in zijn nieuwe plaat. De minister maakte meteen een zware deal met die zware kerel. 

‘Nog zatter als mij’

“Ik heb het” zei hij, toen hij de G-vanhengel opbelde, “we laten die rapper de hit van 1969 zingen als we met die ladder optreden”. G werd even een heel zachte G aan de andere kant van de lijn. “En wat is die nummer één?” vroeg hij toen. “Je t’ aime moi non plus” zei Svengaboy. “Gaa zet echt een occozje” zei Zwangere G, en dat hij niet met een ladder ging dansen zoals Lisa Minelli met een stoel. 

“Ik heb het”, zei de G-vanhengel toen. “Zoek een lieke zoals Charlie Brown, van die andere Brusselse zware, Lou De prijck”. Lou was Two Man Sound, maar ook de eerste producer van een artieste die in den Brusselse Bak zat, terwijl zijn ster het Belgische  Eurovisiesongfestival in Brussel presenteerde. “Ik zen precies nog zatter als gij” zou hij naar de agent hebben geroepen, doch dat is niet bevestigd. 

McDo en de Giant

“Ik heb misschien iets in de McDonalds Top 40” probeerde Patrick Vandergucht. Sedert Stadsradio Vlaanderen ook hamburgers aan de luisteraars aanbood had Patrick bijna het hele weekend overgenomen. Het gebeurde allemaal zo snel dat zelfs de website van het netwerk niet kon volgen. Of waren ze daar de tel kwijt geraakt sedert de Eroticabeurs in Gent?  

“Een Top 40 gaat toch niet tot in 1969?” vroeg Klodder via intercom op DAB+. Hij wist dat er muziek werd gezocht uit de zomer van de Maanlanding. “It’s one small step for man” riep de geest van Johan Rood daarop. De onlangs overleden technicus van Radio Delmare was de MacGyver van de zeezenders. Hij verliet het schip alleen maar omdat hij naar het leger moest. Pionier en Patriot. 

Een heilige Star

Ondertussen nam Nostalgie de lege antenneplaatsen van het gezinsstrand in Middelkerke gretig in met het vijfde Beach Festival. De affiche was klaar, en Jean-Marie De Dubbeldekker kon zijn luchtgitaar al zoeken, want Status Quo was de hoofd-act. Francis Rossi en orkest, want als hij ooit ook de eeuwige drie akkoorden zou spelen, dan blijven enkel nog de luchtgitaren van de groep over.   

“Hier blijft het maar groeien” meldde Radio Star. Zij verwelkomden de ‘nerd’ Steve René Meert, die op een half jaar tijd al bijna in heel Limburg op de radio moet zijn geweest. Steve was gekomen om de ochtend te doen, op werkdagen, want op zondag wordt daar de mis uitgezonden. En daarna de verzoekplaten. ‘De Heer zij met u. En met uw schietgebeden in uw verzoekplaten’!

De Vrienden van de Taal

“De choco is gebreid op de boterham” zei plots een stem op Radio Kompas. Het was Patrick uit Gent, al had het even goed Chris Van den Abeele in de nacht op Radio 1 kunnen zijn. “De choco is gebreid?” vroeg Dominique Remaut. “Ja” zei Patrick, “zoals de speculoos gedopt wordt in koffie, en daarna uitgesmeerd op uwe boterham”. Chocosnuivers. Ze bestaan! Ook verkrijgbaar in speculoos. 

“Ze hebben weer in de prijzen gevallen” zei presentator Dominique iets later. “Ze zijn weer dorst voor een glaasje cava” vulde Annelore Vanhooren de zin, én haar lege glas, aan. De Taalstaat van Frits Spits zou in Vlaanderen heel anders klinken. Commissielid Mediaklinkers Wilfried Vandaele zou zich daarover opwinden, maar hij zal op café ook wel ‘Hoe is’t makker’ roepen zeker?  

“Kom op 30 april een trappist drinken in Jette, ik stel mijn eigen bier 12 Frequenties voor” nodigde de minister plots uit. ‘Save The Date’, schreef hij nog, al moest dat Save The Planet’ zijn. “Eerst naar De Panne” zei Dominque Remaut weer op Kompas. Hij moest er dertien heren en zes dames, naar de titel van Europees kampioen laten ‘meeuwen schreeuwen’. Nederland en Hasselt wonnen, de zee was overal. 

“Minister Weyts wil het houden van dolfijnen in gevangenschap verbieden” meldde het radionieuws van 18:00 uur. Voor de meest gekende Dolfijn, na Flipper, kwam dat te laat, zij was gesneuveld in een Contactverbod, dat ook andere inheemse soorten had uitgeroeid. “Binnenkort zijn het Radiodays in Lausanne” probeerde Kolder nog. Lausanne, aan het Meer van Genève.

Sugar Sugar

Iets verder was Montreux, aan datzelfde Meer van Genève, waar Deep Purple in 1971 optrad, en een vuurpijl het dak én het hele Casino verwoestte. Smoke On The Water. A Fire In The Sky. “Hier is witte rook” meldde Medialaan. Zij stelden Robin Vissenaekens voor als nieuwe programmadirecteur radio. Na 42 jaren in dit leven kon hij weer een nieuw testament in zijn leven beginnen te schrijven. 

“Hebt ge nu al een lied?” vroeg Svengaboy aan Klodder. “Sugar Sugar, van The Archies” antwoordde die. Het nummer had in 1969 niets gedaan tot het in de Summer of Love was opgepikt door een radiostation in San Francisco. “Dat is het” zei de G-vanhengel, “You are my Candy Girl”. “And you’ve got me wanting you” vulde Svengaboy aan, en ze verdwenen in de dag. En nacht. Met hun ladder. 


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dit is het slot van Kolder en Klodder – 100 (video)

'Het einde van een strijdperk' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 99 (video)

'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor Lees verder

Kolder en Klodder – 98 (video)

'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx