RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Kolder en Klodder – 66 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

‘De intentie van de attendant’

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

Een tekort sluiting

“Dat is tegenwoordig toch altijd hetzelfde” zuchtte Kolder, toen ze die maandagochtend verwaaid binnen kwam op de Dienst Mediazaken. “Elke keer als ik thuis mijn haarnetje vergeet, waait mijn haar van de metro tot hier voor me op!” vloekte ze. De tijd dat vrouwen urenlang in een ronde pot moesten gaan zitten om hun haar te drogen was wel voorbij, de problemen duidelijk nog niet. 

Gelukkig had Kolder altijd zo’n goedkope haardroger van de Action in haar handige verhuistas. Dat kon ze niet bekend maken want de minister wou niet dat iets anders de stroom onderbrak dan een tekort sluiting van de stroommaatschappijen. “Ik ga even naar ’t toilet” zei ze tegen Klodder. Die hoorde het niet echt, de rode urgentietelefoon van de minister kwam er bellend tussen. 

Een paraplu gebruiken

“Hoe zit het eigenlijk met het klimaat op de afdeling?” vroeg Svengaboy. In de winter was dat altijd een probleem, de een wilde het raam open puffen voor wat frisse lucht, en de ander wou nog wat bijstoken omdat het te koud zou zijn. “Goed” antwoordde Klodder in Goed Nieuws-stijl, en hij wierp nog op dat Kolder misschien wel dringend een nieuwe paraplu zou kunnen gebruiken. 

In de politiek was ‘een paraplu gebruiken’ iets anders dan van de metro naar het departement lopen, door regen en wind. “Zijn er weer nieuwe dagvaardingen?” vroeg de minister ongerust. Die waren er niet, het frequentieplan lag toch nog zo plat als de luchtverkeersleiders soms op Zaventem. In de krokusweek waren velen ook op wintersport, desnoods op kunstsneeuw in het warme voorjaar. 

Snap That klim-maten

“Mijne copain zegt dat ik ook eens in de gazet moet komen met het klimaat” zei Svengaboy. Papieren airplay!  Zwangere Guy kende het effect goed van een paar artikels in de kranten, hij had ze vroeger in Het laatste Nieuws immers zelf geschreven! “Ge moet daar mee opletten” merkte Klodder op. Veel mensen steigerden al bij het woord, en ze kenden niet eens het verschil tussen klimaat en milieu. 

Svengaboy had echter één punt voor: hij was met zijn klim-maten door de bergen van Corsica getrokken. Als er dan iemand de Snap That van dat woord kende dan was hij het toch? Bovendien was hij vorig jaar ook viceminister-president geworden, dan had hij toch een woord meer te zeggen in de kranten? ‘Zelf komen die nooit iets vragen’ dacht hij, ‘dan doet men toch een eigen aanval?’ 

Een schaars goed

“Vraag aan E-vanhengel dat ze al iets voorbereid, ik moet nog snel iets anders voorbereiden” zei Svengaboy nog, en hij dook in zijn informatie over dirigent Philippe Herreweghe. De minister mocht hem binnenkort het ereteken van officier in de Leopoldsorde overhandigen, voor zijn bijdrage als belangrijkste cultuurmens in Vlaanderen. Hij zocht alleen nog iets zinnigs om daar te zeggen! 

Er waren 5 verschillende graden in de Leopoldsorde, ‘officier’ was de voorlaatste. ‘Dat is het!’ dacht hij, en zijn openingszin was klaar: ‘Graden in de Leopoldsorde zijn een schaars goed, het werk van de dirigent verdient echter toch de vierde hoogste!’. De hoogste rang was voor de koning,  het Grootlint daaronder zou zelf niet weigeren, maar zelfs even aan een stelling laten waaien, in Nederland. 

Een schone lei

“Er is beweging op DABplus” meldde DJ Terriër vanuit de velden van multiplex 12A. De VRT had de knop van Norkring afgezet en met de nieuwe schakelaar van Broadcast Partners hadden ze er plots zelfs 16 steunzenders bij! Bovendien lanceerde MNM een Back to the Nineties & Nillies, een omroep voor de mama’s en papa’s van de kinderen, die zelf naar TikTok en Spotify luisterden. 

“Ze zijn dus met een schone lei herbegonnen?” vroeg Kolder. “Schoon lijk ja!” antwoordde Klodder. De openbare omroep mocht rustig alles dicht zetten op DABplus, er zou zelfs nog een MNM half-stop, MNM Carnaval, Klara Contradictie, Studio Niet-Brussel, Radio 2+1gratis, en Radio 1,5 bijkomen! Hij kreeg echter de klachten van de anderen binnen, van diegenen die niet eens mochten meedoen! 

Eigen radio eerst

Er kwam ook protest uit Aalst. Een deel van de opnames voor de film van FC De Kampioenen moest misschien opnieuw gebeuren omdat er iemand voor de camera was door gelopen. Het bleek een Voil Janet zelf, uit Aalst, te zijn. “Da zoude nochtans ni zeggen als ge uw ajuintjes eens goed bekijkt” had Carmen hem geantwoord, en ze had nog eens luid gelachen ook! 

“En de winnaar na de winnaar is… wagen nummer 36, de MNM Praalwagen!” zei de prijsuitreiker van de wagens. Dat kon enkel rekenen op boe-geroep van Oilsjt Mjoezik en Ajoin Music. ‘Eigen Radio Eerst’ schreeuwden ze, waardoor de vier netwerkradio’s zich benadeeld voelden en klacht indienden bij Unifrequentia, het Centrum voor Gelijke Kansen in de Ether. 

Sleep-over

“Als dat zo zit dan trekken wij volgende vrijdag onze kleren uit op de radio” reageerden de scherpe ochtendhaan Peter van de Vroege Veire en zijn sidekieken Julie. Vroeger zou dat allemaal geen probleem geweest zijn, radio toonde echter steeds meer beelden van het slagveld achter de microfoon, en dan kon dat nieuwe problemen geven. Het was echter nog niet het ergste… 

“Wij willen dat leraars iets doen tegen de GSM’s onder de oorkussens, daarom gaan alle studenten vrijdag ook slaapkamerbrossen, en doen ze een sleep-over in de scholen!” zei Peter MNM-Pan. “Mogen ze dan ook al op donderdag blijven slapen, na de klimaatmarsen?” vroeg iemand. Dat mocht niet. Wie in de vuile stadslucht had rondgelopen moest zich eerst thuis gaan wassen. 

Penspony

“En wij mogen weeral niet meedoen zeker?” vroeg een boze Marie Monballiu. Zij presenteerde de leed-naait op Qmusic, en moest elke werkdag om 01:00 uur ’s nachts nog naar huis om daar te gaan slapen. “Dan stop ik er nog liever mee” zei ze, en zette daarmee een punt achter de beste job ter wereld, na die van viceminister-president van de Media natuurlijk. 

“Ge moogt hier nog altijd beginnen als vrijwilliger” probeerde Radio VRW snel. In Wellen hadden ze de oldies en rockabilly op vinyl aan de kant gezet voor de hits van Vette Dinsdag, zoals de nieuwe Ultratop-hit, ‘Penspony’ van Benny SU aka Kristof Duchateau (Madlipz).  “Zeitzje vjaardig?” vroeg Benny SU, “Hareij, ich huujer oech ni?”. Marie was al weg, naar Zwitserland. Ondanks het klimaat. 

Hou je bek!

In Sint-Truiden sloeg de hit van ‘Penspony’ echter zo hard in dat de gezamenlijke zendmast van Trudo FM en Radio VRW het begaf. ‘Zendpens-pony’! “Wij zijn in die streek enkel nog te beluisteren via het internet” lieten de beide omroepen weten. “En via DABplus? Ich huujer oech ni? ” vroeg Benny SU. Dat ging niet, MNM moest daar later een MNM Bink kunnen maken. Of zoiets. 

“Ach wat, hou je bek en bef me” riep de Nederlandse zangeres Merol. Ze kreeg daarmee iedereen ‘op de knieën’, de Internationale Vrouwendag kon meteen beginnen! “Wij spelen het nummer bedacht” liet de VRT weten, en bedacht meteen een MNM Bef, of een Studio Broek Af voor later op DABplus. Misschien luisterde de Generation  Z (1995 en later) op die manier toch nog naar de radio? 

Joyeux Joël

Op dat ogenblik ging de rode telefoon. “Hallo met….” begon Klodder. “Hou je bek!” siste E-vanhengel. Zij had op een ander toestel opgenomen en richtte zich tot de minister, “Bef…aamd” zei ze, voor minder gaan we niet in de kranten”. Svengaboy hoorde het graag, dan kon hij nog eens naar Brasserie Le Central gaan. ‘We hebben u in de krant gezien!”, zoiets gaf toch een heerlijk gevoel? 

“Die Joël De Ceulaer zit ons politieke werk weer af te breken in De Morgen” zei E-vanhengel. Die vervelende senior-writer van DM? Svengaboy had hem vorig jaar al geblokkeerd op Twitter. Wou die nu weer stokken steken in politieke wielen? ‘Joeyeux Joël’? “Hij vraagt zich af waarom er nog ministers nodig zijn als er een intendant voor het klimaat zou komen” legde E-vanhengel uit. 

Bondgenoten, geen concurrenten

Wieblaft? En wablieft? De minister ontplofte bijna. Een operahuis of theater had toch ook een intendant? Had een krant als De Morgen eigenlijk nog wel een Joël De Ceulaer nodig? “Het primaat van de politiek kan wel tegen een stootje” zei hij. Ze hadden dat onlangs toch bewezen met hun spandoek ‘Gewoon doorvliegen’? Bijna was toch nog altijd net niet? 

“Het zijn bondgenoten, geen concurrenten” betoogde de minister een dag later in De Standaard, de krant van de BH-loze vrijdag tien jaar geleden. De salesmanager die de actie destijds had bedacht, had het ondertussen geschopt tot verantwoordelijke uitgever! ‘Dat is een andere Standaard dan senior-writer, he Ceulaerke’ dacht Svengaboy. De Standaard, dat was al de volgende Morgen!’

Geen Superradioman

“Wafelijzerpolitiek” reageerde iemand via Twitter. “Burgerkabinet!” reageerde de minister terug. “Ook voor het klimaat?” vroeg nog een derde. Natuurlijk, de minister dacht er al aan om ook Anuna zijn jongere dochter te noemen! Zoiets stond later goed in zijn Bio-grafie, en Bio, dat was toch de natuur en het klimaat en het milieu, en ook de Colruyt? Of zo? 

“Er is beweging bij de auditeur van de Raad van State” meldde DJ Terriër. Tussen de lopende neuzen van wintergriep – of was het al zomergriep? – was er ook een advies in lopende zaken. De minister meende dat een Superradioman de radiowereld kon stoppen, zodat er met het frequentieplan niets was gebeurd. De auditeur hield die Superradioman echter tegen, het terugdraaien was voorbij.  

Geen verjaardag meer

“Game over” zei Klodder.  De Vlaamse artiesten waren in rouw, hun Radio 2 boegbeeld van weleer was overleden. De 85-jarige Herwig Haes had zijn Laatste Dag gehad, zijn Eerste was ooit bij Omroep Antwerpen. In de radiohemel ziet hij collega Wiet Van Broeckhoven terug, in 1974 deden ze samen een Kerstspel. “Vanuit uw luie zetel zullen wij u laten inschepen” zei hij toen. En nu deed hij het. 

‘In 1974 waren wij er ook aan begonnen” zeiden de overlevenden van Radio Mi Amigo. Vijf jaar later werd hun feestdag ook een beetje begrafenis, op dat ogenblik hadden zij ‘Geen frequentie (meer), wel een Verjaardag’. Er zou nog een stuiptrekking volgen, daarna hadden ze zelfs geen verjaardag meer. Komen en gaan. In de radiowereld was moeten gaan soms ook niet mogen blijven. 

De lijn van Siska

Op de blijvende omroepen was er plots een hoop herrie. Michael Jackson had ooit zijn haar in de fik gezet, en het laten blussen met Pepsi Cola, nu stak BBC 2 ook de lont aan in zijn platen. De VRT volgde haar eeuwige voorbeeld meteen, zij het met duiding, en bij Medialaan dachten ze er over na. ‘Ik erken het genie, maar herken de pervert’ vatte iemand het misschien nog het best samen. 

“Probeer vanaf nu ook mijn kledinglijn te herkennen” zei Siska Schoeters. Iedereen was daarmee akkoord, zeker als Siska die lijn zelf zou komen voorstellen. “Het zijn wel kinderkleren, en een paar voor de mama’s” antwoordde Siska. De lijn van Siska voor Mama-Madammen. De carnavalspakken zou Peter van de Vestiaire wel komen voorstellen, die had daar zelfs geen carnaval voor nodig! 

De pogo dansen

“De minister is gesignaleerd in Anderlecht” meldde DJ Terriër vanuit het Erasmushuis. “Ik bevind mij hier tussen geneeskrachtige planten die in de zestiende eeuw veel werden gebruikt” zei Svengaboy. ‘Zijn er dan ook tussen voor een vernietigd frequentieplan, of moet dat geopereerd worden?’ dacht Kolder. De minister zat echter al in de filosofische tuin, een paar latinisten van Ternat volgden hem. 

“Kunt gij ons een beetje gidsen” vroegen de studenten. “Loopt ge graag verloren?” vroeg Svengaboy zelf terug. De minister was een punker, als hij de pogo begon te dansen dan wist hij nooit waar hij eindigde. ‘Misschien wel in de Troika’ dacht Klodder, dat was een nieuwe samenwerking tussen KVS, de Munt en het Waalse Nationaal Theater. Gesubsidieerd, of wat had men gedacht? 

Wachtenden en wachten

“Het zijn Grand Bazars zonder ziel, profiel en herkenbaarheid” citeerde iemand De Standaard. Svengaboy zuchtte, het werd tijd dat die verantwoordelijke uitgever haar BH terug aandeed, zij liet het soms toch te diep hangen. “Lokale radio is een schaars goed als het over budgetten gaat” merkten de wachtenden op. “Er zijn nog wachtenden voor u” antwoordde de minister. Zoals steeds. 

“Er beginnen ook werknemers te wachten op hun loon” meldde Bart Carton, commissievoorzitter, maar ook lid van de oppositie. Studio Commissie meldde een begrotingstekort in het departement. “All you ever do is bring me down” zei Svengaboy toen hij Bart Carton tegen kwam. “Dan ziet gij ook eens Groen” antwoordde die, maar de minister was al onderweg naar een Leopoldsorde. 

https://youtu.be/_uDWfTpIp3YBlikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dit is het slot van Kolder en Klodder – 100 (video)

'Het einde van een strijdperk' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 99 (video)

'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor Lees verder

Kolder en Klodder – 98 (video)

'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx