RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Kolder en Klodder – 64 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Een gladde voorjaarszomer

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

Café Belga

“Gij zijt zo vroeg?’ vroeg Kolder, toen de minister al binnenkwam voor zij haar jas had uitgedaan. Gewoonlijk zaten daar een paar uur verschil tussen. “Ik moet mijn eerste koffie een paar weken op kantoor komen drinken” zei Svengaboy. ‘Ruzie in ’t huishouden?’ dacht Kolder, en dat Brasserie Le Central ’s morgens niet open was voor 10 uur. “Cafe Belga is toe, ze verbouwen” zei Svengaboy. 

Café Belga was een begrip. Zeven dagen op zeven, van ’s morgens tot ’s nachts leven in de brouwerij. Svengaboy ging er graag naar toe, hij voelde er het hart van de radio en de zapper van de televisie. In 1935 had minister van PTT Paul-Henri Spaak de eerste steen van het Flageygebouw gelegd. Vlak naast de vijvers van Elsene. NIR-City,  dat was News City in ’t kwadraat, en Antwerpen een dorp.  

De opvolger

OK, Spaak was een socialist, dat zat in de familie. Zijn moeder was de eerste vrouwelijke senator van de BSP geweest, toen nog de BWP. Zijn grootvader een grote liberaal, voorvechter van het algemeen kiesrecht, en vader van het liberaal-socialisme. Spaak had in Elsene een verkeersas gebouwd, met onder het plein een wachtbekken tegen overstromingen in het dal van de Maalbeek. 

Zoiets was toch geniaal? Svengaboy voelde het allemaal als hij in Café Belga een koffie ging drinken: de geschiedenis van de media, en de grootheid van een bouwheer. Hij was toch de politieke opvolger van Spaak als minister van media? En straks ook de gedoodverfde opvolger om Brussel verder op de kaart te zetten? Binnen een paar weken zou hij dat weer voelen, als den Belga terug open ging.

Conquistador

“Ocharme” zei Kolder, “hij is dood”. Spaak was al lang dood, zijn lichaam, want zijn spirit leefde verder. Kolder bedoelde de kussende matroos van de Time Square in New York. Vrouwen droomden ervan om door zo iemand ‘genomen’ te worden, een matroos was immers een veroveraar, een conquistador! Zo iemand noemde een vrouw geen ‘trut’, en nam dan tijdelijk ontslag wegens te zat. 

“Hebt ge het gisteravond gezien?” vroeg Klodder plots. Toon Hermans had weer gezongen, ‘Zie de Maan schijnt door de bomen…’. Dat was ook niet moeilijk, want die Maan was plots tien keer zo groot als de boom! “Een Super Maan!” zei Klodder, die ook nog wist dat ze wel 30.000 kilometer dichter bij stond. Nog 350.000 te gaan, To the Moon, and Back! 

Stand-up comedie

“Ik zie enorm veel beweging aan de studio’s van NRJ” meldde DJ Terriër vanuit de Antwerpse radiovelden. Tussen de generalistische hits van Mark Ronson, of Delvis, of Marshmello door liep de studio vooral vol met van volk, dat het scherm op ZES blokkeerde met de fototoestellen of kranten en GSM’s waar ze mee bezig waren. De studio weer als café, méér volk dan in hun luistercijfers. 

De inzet was dan ook niet min: een stand-up podiumplaats en een comedian voorprogramma  bij de Antwerpse William Boeva & Friends. Boeva was bekend als mini-ster, net zoals Svengaboy, een dwerg in generalistische aanpak. Winnaar Jan Linssen mocht zich meteen voorbereiden op een rit van 150 kilometer, uit het verre Maaseik, tot anderhalf uur later in het CC in Aalst. 

Fundraise Radio

Tenminste als tegen 22 maart de stand-in comedian Peter van de Veire, en zijn Julie, al terug zouden zijn van de carnavalsstoet in de Ajuinenstad. De wagenbouwers van Overboeft hadden niet alleen de MNM-hoofden in de stoet geplaatst, Peter & Julie liepen de hele rit ook mee op de wagen! Op die manier konden de mensen zien dat er géén verschil was tussen de radionar en de echte. 

“Is MNM daarmee nog wel in orde met hun profiel als omroep?” vroeg Kolder. De jongerenzender draaide eveneens generalistische muziek, nu zou daar ook nog eens de housebeat van Carnaval-land bijkomen. Dat zou toch zware concurrentie zijn voor TOPHIT, de opvolger van de vrouwenradio? En de voorloper van Fundraise Radio DAB+, waarvan ondertussen ook de Brugse V deel uitmaakte? 

469% stijging

“Dankzij Frankrijk mag NRJ zich met hun minicijfers toch al Number One noemen” las Klodder. Een Parijse ondernemingsrechtbank had beslist dat de omroep niet moest zeggen waarin ze Number One waren, om dat te gebruiken als slogan. De afdeling Nederlandse taalkeuze van NRJ overwoog daarom om Number One te gebruiken omdat ze eerst geprogrammeerd waren op ZES. Om 6 uur ’s morgens. 

Ondertussen waren de nieuwe cijfers van Digimeter uit, slechts 9 % van de 5.000 ondervraagden had nog nooit naar radio gehoord. De jeugd luisterde naar Spotify, of zo, en naar YouTube. Vooral in dat laatste was NRJ niet Number One, al waren hun 16 views voor Tournee Minerale ondertussen al gestegen naar 91, dankzij de Open Mic van William Boeva. Een stijging van 469%!

Visa-probleem

Plots klonk er gevloek via de intercom op DAB+. “F*ck F*ck, F*ucking,… its NOT that f*ucking simple” riep Svengaboy. Had de Raad van State weer een nieuw probleem gezien in de oplossingen voor de problemen, die de minister wilde oplossen? Het bleek een visa-probleem te zijn, erger kon een week vol zon met een gesloten Café Belga er niet meer bij krijgen.

Er doken dan ook meteen tweets op met onkosten, die betaald waren via Antwerpse betaalkaarten, en beelden van levensgevaarlijke situaties in Damascus, waar christenen verkiezingspamfletten kregen uitgedeeld, om zich voor te bereiden op hun betaalde reis naar ondergedoken kerken in Vlaanderen. De Paus was zelfs niet eens moeten tussenkomen om dossiers te vernietigen! 

Het milieu van de EU

De culturele sector had in Gent aangeklaagd dat Afrikaanse, Congolese artiesten, geen visum meer kregen voor België, en dat er daardoor voorstellingen moesten worden geschrapt. “Geef ze toch allemaal een territoriaal visum, zoals in Frankrijk” zei de sector. “Zo gemakkelijk is dat niet” had de minister geantwoord, “want dan mogen ze hier ook roepen dat ze Number one zijn”. 

“Hoe heeft die Zweedse dat dan gedaan?” vroeg de cultuursector weer. Greta Thunberg was hier op doorreis geweest, met de trein, want sommigen telden niet alleen de vliegtuigen maar wilden ze ook uit de lucht. Zeker als ze zelf niet op vakantie vertrokken! De Europese voorzitter had al  beterschap beloofd, hij zou nooit meer uit een plastieken fles drinken. Toch niet in het milieu van de EU. F

Brossen en borstelen

Die ochtend ging de sidekick van Qmusic op de parking van de Medialaan staan. Wim Oosterlinck betoogde er zijn steun voor de bosbrossers, met een ‘Middle Age 4 Climate’. Brossende studenten en rot-verwennende ouders in dezelfde strijd!  Dat was zonder Meghan Markle gerekend, die met dure vluchten en ongeziene milieuverspilling haar niet geboren baby een shower ging geven in New York.  

“Ze kunnen de komende donderdagen misschien een paar bruggen of muren borstelen, met wat graffiti of zo?” liet Svengaboy weten. De minister had een wet uit 1986 bijgewerkt, hij had die als 19-jarige student al niet begrepen. “Kunst in Open Ruimte” zei hij. Er liep meteen een brossende student door het regionale TV-nieuws, met een bord en daarop ‘Groetjes aan de haters op Facebook!’. Voilà! 

Graag leven niet strafbaar

“Er is beweging in Aalst” liet DJ Terriër weten vanuit de stad die al twee keer in het nieuws was geweest. De derde keer was echter geen goede keer, in het crematorium werd afscheid genomen van Willy Willy. Stijlvol, zoals voor een icoon te verwachten was, zelfs met onverwachte concurrentie van Karl Lagerfeld. Willy Willy was Rock’ Roll, ‘graag leven was niet strafbaar’, zei Jan Hautekiet. 

“Bij mij hebben de gazetten toch al goed hun best gedaan met straffen” riep een verontwaardigde Anthony Kumpen, meteen bijgesprongen door zijn vrouw. Kumpen had in de 24 uur van Zolder een nieuw computerspel gelanceerd: Speed for Speed. “Enkel voor ADHD-spelers” had hij nog gezegd. “Die zitten niet alleen in Zolder” oordeelde Judge Judy, en hij kreeg 4 jaar schorsing aan zijn licentie.  

Home-studio’s

“Er is beweging in de studio’s van Tomorrowland” meldde DJ Terriër. De nieuwe danceradio One World had een ochtendstem gevonden bij MNM, en zette daarmee de begraven strijdbijl van onderlinge Pax Media verder. Radio begon steeds meer op voetbal te lijken, spelers werden uitgewisseld, alleen waren de contractvoorwaarden nog niet hetzelfde. 

Opmerkelijk genoeg verplaatste de actie zich plots naar de woning van sport- en Stubru-stem Stijn Vlaeminck in Gentbrugge. “Wij hebben een nieuw soort radiostudio uitgevonden” schepte Stijn vrolijk op. Iedereen wist echter dat Stadsradio Vlaanderen al maanden uitzond met home-studio’s, dat scheelde een pak verplaatsingskosten, maar soms ook een haar, om net op elkaar aan te sluiten! 

Betogen op de radio

“Wij blijven bij de lijstjes” meldde Radio 2. Moderne Radio was als uit eten gaan: met een vaste menukaart, enkel de bakwijze en de bijlagen moesten nog worden uitgezocht. “Caren Meynen krijgt voor een 90 van de 90ies  het gezelschap van Chris Dusauchoit”, liet Radio 2 weten. ‘Als hij maar niet begint over de stallen van die boer die tegenover hem werkt en woont’ dacht Klodder bijna luidop.

Ondertussen zette MNM de studio’s open voor mediabetogers van scholen in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Kortrijk, en Mechelen. Dankzij het Student Late Night project had bijvoorbeeld Julie Vandersteen het al geschopt tot in de carnavalsstoet in Aalst! Er werd afgesproken dat ze niet met het vliegtuig zouden komen, anders stond Facebook daarover weer dagenlang vol! 

Absolute minderheid

De minister had andere zorgen, hij zocht koortsachtig naar de vergeten komma in het advies van de Raad van State. Hij had daar al nachtmerries over gehad, het frequentieplan dat gestemd werd in het Vlaams Parlement. “U hebt een absolute minderheid” had de voorzitter gezegd. Niemand had voor gestemd, de Raad van State was toch tegen. Omroepen in uitzending wachtten op een frequentie. 

“Eind maart gaan wij weer in de lucht” meldde de vroegere zeezender Mi Amigo, die in die tijd al homestudio’s had in Spanje. Ze zouden weer een weekend lang oude programma’s streamen. “En vanaf eind mei zenden we in Blankenberge uit, vanaf een boot” meldden ze nog. De Castor zou weer omgebouwd worden tot attractie van de Havenfeesten. Dat ze zoiets vroeger niet hadden gevraagd!

Gladde zomer

De minister probeerde nog een laatste bocht, een gedicht op Canvas. “Wij zijn gepatenteerde radiomussen,  maar ik kan met dit frequentieplan niet onder de mensen komen”, las Svengaboy voor. Hij moest nochtans, in de Commissie Mediaklinkers. ‘Hoe het zat’ vroegen de commissieleden. “Ik kan daarover niets zeggen, om het juridische onderzoek niet te schaden” zei de minister.

Racing Genk deed bijna dezelfde persmededeling. Politiek, voetbal, media, het was Devil’s Advocate geworden. Gladde wegen in een vroege zomer. “Glijden en schuiven” zong Little Richard, met woorden die hij van iemand had geleend. “En op uw bakkes gaan” zei John Lennon, en hij zong het lied in zijn plaats, de 86-jarige Little had het toch maar als B-kant van Long Tall Sally uitgebracht.  


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dit is het slot van Kolder en Klodder – 100 (video)

'Het einde van een strijdperk' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 99 (video)

'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor Lees verder

Kolder en Klodder – 98 (video)

'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx