RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Kolder en Klodder – 62 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

Nachtmerrie

Die maandagochtend schoot Svengaboy verschrikt wakker. “Ze gaan een aanslag plegen op het frequentieplan” zei hij opgejaagd tegen zijn vrouw. “Hoe weet gij dat?” vroeg zij. “De staatsveiligheid heeft het bevestigd” antwoordde de minister. “Maar allee” zei zijn vrouw, die hun telefoon staat ’s nachts af, gij hebt gedroomd ja”. Nightmare on FM Street. Anunaya de slaapwolf had toegeslagen.

“Ge moet die droom toch maar tegen niemand zeggen” zei zijn vrouw nog, terwijl ze ’s morgens zijn boterhammendoos in zijn aktentas stak. “Nee nee” zei Svengaboy, hij wist ook dat er binnenkort verkiezingen waren. “En ge hebt dat toch niet in uw Atoma-schriftjes geschreven zeker?” vroeg zijn vrouw nog. “Seg!” had Svengaboy geantwoord, “ik ben Leo Delcroix niet hoor!”.

Radio Brol

De minister bouwde wel gesponsorde tenten, die konden achtergelaten worden op jeugdkampen, maar een villa in Frankrijk? Neen, daar kende hij te weinig postbodes voor. En bovendien had hij aan de Avenue Charles Woeste in Jette een witte Art-Deco villa in ’t oog, zo één waarvoor subsidie voor renovatie bestond, en vrijstelling van onroerende voorheffing. Het nuttige en het aangename!

Ooit zou hij nog burgemeester worden in Jette, maar voorlopig voerde hij campagne voor een plaats in Brussel. “De minister is gesignaleerd aan de Boulevard de Waterloo” meldde DJ Terriër. Was dit al een undercoveractie? Zoeken naar mogelijke infiltratie van extreem-linkse radiomakers die de frequentieband wilden overnemen? De studenten van de ULB waren in Brussel in 1978 toch ook met Radio Brol begonnen? Een ‘betoging’ tegen verhoging van het inschrijvingsgeld!

Bil-brossers

‘Radio Brol’ glimlachte Klodder, op de Dienst Mediacontrole. Hij herinnerde zich hoe in Brussel een jaar later Radio Capitale werd opgericht, met ook Nederlandstalige uitzendingen, die met 1.500 watt vanaf de Martini-Toren werden gestraald. Gust Decoster wist het, en hoe popsterren er toen al langs kwamen. Of de kliek van Luc De Groot, waarvan sommigen later bij de Dolfijn gingen zwemmen.

“Waren dat toen ook radiobrossers?” vroeg Kolder, denkend aan spijbelende jongeren, waarover de voorzitter van De Lijn zich in de Zevende Dag zo opwond, dat die voorlopig niet dachten aan de bus als alternatief voor de auto, met chauffeur mama of papa. “Toen brosten ze ook om van bil te gaan!” lachte Klodder, die zich muziek van Bilitis, Barry White, of Zeppelin nog herinnerde. En vooral de rest!

De Vieux-Temps

“Awel”, zei Kolder, “is de Bill-board op de radio, daar dan geen gevolg van?” Klodder legde haar snel uit dat billboard een Amerikaanse hitparade was, en ook wel een reclamebord, en dat in beide soms wel blote mensen te zien waren, maar meer niet. Op dat ogenblik meldde DJ Terriër dat Svengaboy aan de Halletoren was aangekomen. Op de kruising van de Boulevard de Waterloo.

“Is hij dan op weg naar de Marollen, daar iets verder?” vroeg Klodder. Hij was vaak naar de Vlooienmarkt geweest, op het Vossenplein. En iets gaan drinken in vlooi-café Puces, of in de Stoefer. “Ge moest daar toen uw gekochte meubeltjes niet buiten laten staan aan ’t café, of ze namen die opnieuw mee, en verkochten ze nog eens” lachte hij. Vieux-Temps, op straat en in uw glas!

Het Kot afbreken

“Ik ben wel eens naar de Midi-kermis van de Marollen geweest, en naar de Fuse in de Blaesstraat” vulde Kolder aan. “Hoor ik muziek?” vroeg Svengaboy via de intercom op DAB+. De minister had er eind jaren tachtig nog ‘Horny As Hell’ gedanst op The Neon Judgement, of The Cassandra Complex, of Front deu-kat-deu (242). “En later op Robbin’ The Liquor Store van The Scabs”, vulde hij zelf nog aan.

Het leek wel of hij ervan genoot, hoe de Basiliek Boys een bar plunderden, en daarna het kot afbraken. Alleen de gedachte volstond al! “Allemaal gas geven!” riep de geest van Felice. Die had tien jaar later misschien de inspiratie voor zijn hit ‘Kot afbreken’, gevonden in het punkverleden van de minister? De hits van Ludo Mariman tot Marc Moulin, op FM Brussel, en later op Bruzz Lightyear.

C’est plein pour moi!

“Ik heb juist een MIA Lifetime Achievement uitgereikt aan Play It Again Sam” glunderde de minister. De MIA’s moesten bewijzen dat niet alleen Elvis blijft bestaan. Play It Again Sam was niet de pianospeler in Casablanca, of de gelijknamige film dertig jaar later. Het was een Brussels onafhankelijk platenlabel, ooit begonnen als platenwinkel en daarna een importfirma.

“Dat was een paar minuten van de Hallepoort, de enige van zeven toegangspoorten die nog overeind is beleven. ” zei de minister. “Hebben die dan zo lelijk gedaan in hun jonge punktijd?” vroeg Kolder. Zij zag Svengaboy al door het Brusselse punkhart paraderen, “Ca plane pour moi” lachte ze! “Of c’est plein pour moi’, want trop bestellen is er nog altijd éne teveel drinken!” meende Klodder.

Dienst zonder wapen

“This is not a loveso-ong” zong Svengaboy, “Punk It Again Sam, Punk Is A Statement!” De strijdkreet van de punkende Ket-Jet. Hij draaide zich net met een beetje gespreide benen naar één van de zijvleugels, toen een Flik riep “Hela jeune-homme, wa gaat gij doen?” Svengaboy bekeek hem even en zei toen “k goen maan pataatte afgeete”. Als dat nog niet mocht.

“Gaa moe ni gezopen hemme oem comik te doen” riep hij nog. Ze zijn daarna iets gaan drinken, in den Breughel tegenover de Hallepoort. Toen die Flik terug in het commissariaat was merkte hij dat zijn dienstwapen verdwenen was. ‘Politieagent gaat een pint drinken en vergeet zijn wapen’ titelden de kranten de volgende morgen. ‘Die vraagt dat nooit meer aan een vice MP’ lachte Svengaboy.

Van den Aldi

“Hell is in Hello!”, zei de minister toen tegen Niels Destadsbader, “jij wint echt veel Mia’s dit jaar. Heb je de jury omgekocht?” Niels was echter formeel, “Het was een vakjury, ze namen wel ‘Verover Mij’ iets te letterlijk als ik dat zong”. “Wat ga je nu met al die beeldjes doen?” vroeg Svengaboy. “Verstoppen” zei Niels, “de mensen denken dat het een goedkope DAB+ radio is van den Aldi!”

Goedkope producten

De Vlaamse muziekwereld verheugde zich echter meer over de Ultima onderscheiding voor het leven van The Scabs, dan voor de eeuwige tandpasta-glimlach van Niels Destadsbader. Het had dan ook veertig jaar geduurd eer de vakjury het daarover eens was. Ze hadden ook de eeuwige Lifetime Achievement beter ‘Carrièreprijs genoemd omdat de prijs aan Willy Willy werd overhandigd.

“Er staat ook een goedkope DAB+ radio in de folder van den Action deze week” zei Klodder toen. Zoiets mochten ze nooit zeggen als de minister in de buurt was, die had het niet zo op goedkope producten. Niemand begreep echter waarom hij bij de frequentieveldslagen dan toch zoveel goedkope jukebox-radio’s had erkend. Misschien een Non-Action, een stil protest? Vooral stil?

Litanie van alle heiligen

“Die netwerkradio’s hebben toch ook niet veel ‘Action’ in de luistercijfers” zei Kolder. Svengaboy had zich over hun komst nochtans zo verheugd, dat op zijn website nog altijd een S-radio, een HIT voor de vrouwen, én een niet-erkende TOPradio die desnoods maar naar DAB+ moest gaan, werden vermeld. De informatieflow werd daar véél meer gestoord, dan het verkeer door betogende bosbrossers!

“Dagelijks luisteren 420.000 naar een VRT-radionet” zei Els Van de Sijpe. Dat cijfer was inclusief de 0,18% luisteraars DAB+, die daarvoor de hele straat mochten blokkeren voor anderen. Medialaan was blij omdat ze als grootste daler toch nummer 2 van het jaar bleven, deze keer ook in de categorie van plechtige communicanten! An Caers prevelde daarna een litanie van alle eigen heiligen.

Make Great Gereed

“Nostalgie had een sterk jaar”, zei Tom Klerkx, hij nam die 1,3% daling dan ook mee naar ‘volgend jaar’, dat al een maand bezig was. ‘Make Nostalgie Gereed Again’. NRJ scoorde met 3.500 luisteraars behoorlijk boven de non-stop zenders van de VRT op DAB+, die piekmomenten nam Tom, nu met een ‘Make NRJ Great Again’ pet, eveneens mee naar ‘volgende jaar’. Copy-paste en persberichten!

Copy-paste luistercijfers

“Dagelijks luisteren 420.000 naar een VRT-radionet” zei Els Van de Sijpe. Dat cijfer was inclusief de 0,18% luisteraars DAB+, die daarvoor de hele straat mochten blokkeren voor anderen. Medialaan was blij omdat ze als grootste daler toch nummer 2 van het jaar bleven, deze keer ook in de categorie van plechtige communicanten! An Caers prevelde daarna een litanie van alle eigen heiligen.

De lokale sector scoorde samen dan weer 8,95%. Zij drongen daarmee behoorlijk binnen in de drempel van 95%, die meestal werd genoemd voor de anderen. Waren er dan toch meer dan 5% ‘ontevredenen’ in de lokale sector? “Ik heb me niet vergist, ik heb me verggaloppeerd” zei toen iemand via alle zenders. Het bleek een mededeling over een andere achtervolgingswaanzin te zijn.

Het weer uit Langdorp

“Seg”, zei Eva De Roo, wat gaan we met de nieuwe stickers van StuBru eigenlijk doen?” De luisteraars vroegen er niet naar, dat kon moeilijk anders, StuBru was vergeten die zelf af te breken in een bericht op sociale media! “Hier is ’t veel plezanter” riep Peter van de Very hoog carnavalsgehalte. Hij had zich al verkleed in een barcode voor de MIA’s, en deed er nog een dansplaat bij ook. Ambiance!

“Veel wind, met hevige buien” zei plots een nieuwe weerman op Eén. Even leek het of hij de persconferentie van Joke analyseerde, hier en daar al Jokke(n) genoemd. In Langdorp werd dat overstemd door vreugdekreten, omdat na Elke Vanelderen, Greet De Keyser, en Goedele Wachters, opnieuw een media-BV uit de gemeente in beeld mocht komen. ‘Met meer weer’.

News in the City

“Wij willen toch dé mediastad van Vlaanderen worden” counterde de top van De Persgroep, en ze plaatsten een meiboom bovenop het nieuwe gebouw News City. In Antwerpen dan nog, politiek gezien hadden ze daar de hoogste confrontatiekans op het woord ‘fake’. Om de gemoederen gematigd te houden werd een brasserie voorzien, met inkomsten zonder betaalde berichten.

In het echte politieke hart van België was er ondertussen weer een haar in de boter. Het supersnelle internet 5G moest wachten op super langzame ministers, die het oneens waren over de verdeling van de inkomsten. Het zou over portretrechten gaan, een compensatie voor gebruikte foto’s van politici. De meeste redacties wilden echter enkel betalen als er toelage kwam van het Rampenfonds.

Liefdesliedjes!

Gelukkig kwam ‘Poeperkesdag’ er weer aan, en doken er naast de eeuwige rode hartjes ook nieuwe initiatieven op. Radio Tequila organiseerde al vroeg een Valentijns-wandeling, waarbij de innerlijke mens onderweg niet vergeten werd. De liefde van de man gaat immers nog altijd door de maag, en die van de vrouw door de verrassingen de ze van manlief krijgt op zo’n dagen.

Onlineradio Bingo kwam voor de verrassing eens voor de dag met een lijstje, een Valentijn Top 100. De luisteraars mochten daar het lied inzetten waarop ze hun ‘lief’ leerden kennen. ‘Eternal Flame’, of ‘When a man loves a woman’ zou dan heel romantisch zijn, maar dat kon natuurlijk ook op ‘Kuikentje Piep’ van Peter van de Verenigde landbouwers geweest zijn! Liefdesliedjes!

De man van 100.000

“U mag beschikken” zei plots een Hollandse stem tegen de stem van het eeuwige kaarslicht. Jan van Veen was nog niet te oude om per direct buiten te vliegen! Zijn comeback van een maand bij NPO5 was meteen uitgegroeid tot de meest besproken, zij het dan in welles-nietes discussie met de directie. De kaars ging onverbiddelijk uit, zij brandt enkel nog online, en in de rechtbank.

Gelukkig had Michel Follet nog een paar oude gloriën in de aanbieding bij Eclips TV, al moest je wel een abonnement hebben bij Telenet om Gust Decoster aan de praat te zien. Eric Hofman galmde via alle providers, de man van 100.000 stemmen wou voor één keer ook in beeld, al was dat in een krant, en hadden de meesten het toch nog gemist omdat zijn dochter naast hem stond.

Tour Tongeluk

“Kom met mij On Tour” zei Svengaboy. Een zoektocht door Brussel, op 15 februari. “Waar en hoe laat?” vroeg Klodder. “Om 21 uur aan Jeugdhuis Tongeluk” antwoorde de minister. “Als ik nu vertrek ben ik zeker op tijd” zei Klodder, en hij deed zijn boeken dicht.

De minister kreeg nog telefoon, of hij geen vervanging wou doen van een ontslagnemende minister. Geen vervanging. Zo was het toch gevraagd?


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dit is het slot van Kolder en Klodder – 100 (video)

'Het einde van een strijdperk' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 99 (video)

'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor Lees verder

Kolder en Klodder – 98 (video)

'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx