RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Kolder en Klodder – 61 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

’t Blauwe Fabriekje

Asjemenou” zei Klodder toen zijn bazin Kolder die maandagochtend binnenkwam op de Dienst Mediacontrole. “Hè?” vroeg die, in haar minst beleefde dialect. “Loeki de Leeuw” legde Klodder uit. Zijn favoriete leeuw was weer even tussen de reclameboodschappen op de Nederlandse televisie terug geweest. Anderhalf miljoen Nederlanders hadden het gezien. “Asjemenou” zei nu ook Kolder. 

“Kijkt nog wel iemand naar ‘Holland’?” vroeg ze toen. “Enkel naar De Wereld Draait Door” zei Klodder.  “Pfff”, pufte Kolder even, “dat krijgen ze hier de hele dag, 7 op 7!”. Op dat ogenblik meldde de minister zich via de mobiele veldpost op DAB+. “Ik ben nog even in ’t Blauwe Fabriekje in Brussel” zei Svengaboy. Kon het anders? De week begon weer met een afwezigheid. Brossen!

Een hoop sterren

“Waar is dat Blauwe Fabriekje?” vroeg Kolder. “Dat is de M34” antwoordde Klodder, die ook al had opgezocht dat Messier 34, of M34, een sterrenhoop van 180 miljoen jaar oud was, die zelfs 1400 lichtjaren ver lag. “How Jong!” riep Kolder, maar het bleek hier om een hoop politieke sterren te gaan die aan de Melsensstraat 34 in Brussel lagen, op het hoofdkwartier van Open-VLD. 

“Is dat daar waar de studio’s van Radio Contact op de bovenste verdieping waren?” vroeg Klodder, die duidelijk was blijven plakken in the eighties. Hij had toen een reportage van Johan op de BRT-Beeck gezien, waarin Ton Schipper met een PVV-kaart nog net de traplift nam naar de bovenste verdieping van het P.R.L. gebouw. ‘Een ‘liberale’ zender’ zei Johan, ‘dat was geen lokale radio meer!’ 

Hou het onder ons

“Wij zitten de hele week in the eighties” riep Radio Nostalgie. De omroep van de N-groep, vroeger wel eens S-groep genoemd, zou een hele week lang David Bowie weer tegenover Michael Jackson zetten, Madonna tegenover Tina Turner, en voetballer Leo Van Der Elst tegenover nieuwsanker Danny Verstraeten. Die laatste als Pax Media, de G4 van ons kent ons, en hou het onder ons.  

 “Gaat Nostalgie hem ook zijn lievelingslied in zijn arm tatoeëren?” vroeg Kolder. De omroep had dat in 2011 gedaan met een winnares. Klodder meende dat iemand die het 30 jaar had volgehouden bij VTM, eerder een hoop vloeken dan titels van liedjes in zijn hoofd zou hebben. En Kate Ryan sloot de week af, met 3,5 miljoen verkochte singles, en al 1 miljoen nieuwe views op Spotify. Leve de radio! 

Une tête battue

“Er is beweging aan de luchthaven”, meldde DJ Terriër, tussen opstijgende vliegtuigen door. Waren er weer een paar brossende jongeren op citytrip aan ’t vetrekken, in plaats van in een klaslokaal tenminste gaan te slapen voor hun kindergeld en studiebeurs? “De minister vertrekt op werkbezoek naar Marokko” meldde DJ Terriër verder. Hij was eigenlijk al weg! 

“Sinds de minister in een promofilmpje de Amerikaanse president heeft nagespeeld is het precies in zijne kop geslagen” zei Klodder. Een ‘tête battue’ was een ernstige aandoening, zeker voor Brusseleirs ‘da komt drinke, da komt stoeffe’ in Brasserie Le Central in Jette. ‘Effekes Een Sebke doen’ zei Svengaboy dan tegen zijn vrouw, dan wist ze dat hij weer veel te lang binnen had gezeten. 

Great Provocateur

De minister ontmoette in Marokko zijn cultuurcollega, Mohammed Awel Arrei Jong. Die was ook geïnteresseerd in een film! Svengaboy had op Google Translate het woord ‘mirakel’ opgezocht, maar omdat hij al die letters met gekrulde varkensstaarten niet kon lezen zei hij ‘Great!’. “Make Marocco great again!” riep zijn collega. “En Brussel ‘s toe” zei Svengaboy. Elke donderdag, vol studenten! 

Omdat het toch Gedichtendag werd zette hij daarna als fiere Ket een hulde aan Brussel op sociale media. “De straat heeft mij gemaakt tot wie ik ben” zei de Marrokaans-Vlaamse dichter.  “Het is geen feelgood-format, eerder een schop-tegen-de-schenen, die ongemakkelijk zal klinken” zei de minister er Altijd Benieuwd over, op Radio 1. Provocateur, het scoorde in reclame, dan ook maar gedichten! 

Kleine bommetjes

“Ga plat op uwe buik op straat liggen” las Svengaboy voor, “maar denk niet dat een bezoek aan een prostituee gelijk staat met een vleselijke handeling”.  De minister kende de Marollen natuurlijk goed, dat was maar een kwartiertje weg van Jette. En het standbeeld voor de Marolliens van de Matrassenopstand in 1989, dertig jaar geleden. De stad had mensen nodig die zich nog vuil maakten. 

“Zou die dat doen, met zijn kostumeke van Burberry en zijn schoenen Van Bommel aan?” vroeg Kolder. “Hij is ooit toch ook in de Koepel van de Basiliek geklommen met zijne katapult?” merkte Klodder op. “Toch niet om kerkuilen weg te jagen?” vroeg Kolder. Nee hoor, hij mikte van die kleine bommetjes achter voorbijgangers, en dan riep hij ‘U knalt toch ook? Vous poppez aussi? ’. Lol! 

Cijfer-war

“Er is beweging bij de amateurs” meldde DJ Terriër vanuit het veld van de radio-amateurs. Volgens de minister-die-ging-stoppen-met-politiek zouden zij vorig jaar met 16% minder zijn geweest. “Vergist die zich niet met de lokale radio’s?” vroeg iemand, die duidelijk een wettige, en nog geldige zendvergunning had van een niet-geschrapt frequentieplan. De cijfer-war was begonnen. 

“Dat zijn geen cijfers van de minister van media” merkte Kolder meteen op. De lokale sector had 30% frequenties met zware vermogens moeten inleveren voor netwerkradio, waardoor uiteindelijk de S van NRJ in een zetel zat. Een kleine helft van de andere aanvragen was maar goedgekeurd, die 50% waren er volgens de minister maar 5%. Wie had er dan 16% minder? 

Amateurs en overlopers

“En wie is hier de amateur?” vroeg een duidelijk nerveuze radiofreak. Zij moesten immers allemaal zelf een examen afleggen bij het BIPT, en enkel als het biepte mochten zij daarna in de radio piepen. “Welke non-stopzender met soms wat voicetracks zoals ‘Dit was Elvis en nu komt Will Tura’, en ‘volgende week is er een vergadering van de Boerinnenbond’ kan dat zeggen” brieste de man. 

“Amateurs!” riep Jacques Vermeire, met de nadruk dat het niet op VTM bedoeld was, daar mocht hij ooit immers de man van 1 miljoen zijn. Hij verwachte trouwens een uitnodiging om zijn onderdanen daar nog eens te mogen gaan begroeten. In de media werden overlopers altijd veel minder gestraft, en bovendien was Jacques zelfs twee keer overgelopen: hij was nog eens teruggelopen ook!  

‘Rechts FM’

“Het protest tegen fake media loopt in Frankrijk uit de hand” meldde DJ Terriër vanuit Franstalige velden. Een zender ging in de fik, en een lokaal werd leeggeplunderd. France Musique en het commerciële Radio Passion hadden problemen, zonder een ‘wij gaan nu van boord en we hopen dat alles goed gaat’. Het gevaar van ‘Rechts FM’ bleek groter dan dat van de amateurs’.  

“En nog één!” riepen omstaanders toen in Middelkerke ook een zendmast tegen de grond ging. In die streek verdwenen soms gemeentelijke papieren, zonder inbraak in een gerechtsgebouw of bij een advocaat. Het was echter de mast van scheepvaartradio Oostende die was ontmanteld, ze raakte niet verkocht, het verder gelegen HIT moest nog wachten op een uitspraak van de Raad van Alle Staten.  

Kotshoven

“In Hasselt zoeken ze zelfs nog een locatie” meldde DJ Terriër vanuit de stad, waar smaken ook wel eens verschilden. Ze zochten eigenlijk in Kotshoven, de eeuwige bijnaam van Kortessem, en het was voor het tweede deel van een kavel, dat hen al op 1 december 2017 was toegewezen. In de streek werd de bolide van Bjorn Verhoeven plots wel meer gesignaleerd dan die van Google Streetview!

‘Krijgt die dat getrokken met zijn bijverdienste bij Nostalgie?’ vroeg Klodder, die wist dat der Bjorn op zaterdagavond en zondagnamiddag daar landelijk van zijn Limburgse radio-oren mocht maken. Op dat ogenblik liep een persbericht binnen, Bjorn bracht een plaat uit met de zangeres van Def Dames Dope. Het klonk als Bart Kaell die moe was, maar was iets beter dan de afscheidsreggae van Zaki. 

Auto’s wel, radio’s niet

 “Er is een uitspraak van de VRM” meldde Kolder. Iedereen wist dat de klacht van drie radiostations eigenlijk gegrond was, maar niemand wou dat officieel toegeven. Het frequentieplan had een LEZ-probleem, wie bv. in Antwerpen een ferme Porsche-oldtimer in de garage staan had, mocht daar de vijfhonderd meter tot buiten de zone niet mee rijden, alhoewel de auto een ‘erkenning’ had.   

“Krijgen die anders allemaal een boete?” vroeg Kolder verrast. “De auto’s wel, maar de radio’s niet” antwoordde Klodder. Hij vond dat de VRM een nieuwe slogan kon maken: geen frequentieplan, wel een mening. “De erkenningen zijn definitief” riep zelfs al een journalist, en ook dat ‘de klacht naar de pullenmand was verwezen’. Klodder zuchtte, ‘die zal meer weten’ dacht hij, ‘familie van, of zo’. 

File op informatiesnelweg?

“Ik heb nog altijd niets gehad” zei de minister in de Commissie Mediaklinkers. Hij had het over de kreet die Norkring ooit over lokale DAB+ had gedaan. “Ik vraag mij af wat ik ga krijgen” zei hij verder tegen Karin, die niet zo ver-Brouwereerd was. In de wereld van snelle media zochten mensen zelf een antwoord, een minister die net van Marokko terug was moest dat blijkbaar nagestuurd krijgen. 

Voor de zaak Hajo Beeckman had Svengaboy zich beter voorbereid. Karin was deze keer wél ver-Brouwereerd, omdat Hajo op Radio 1 gezegd had dat ‘FM-radio het volgende decennium nog niet zou verdwijnen’. Zoiets kon toch niet? Als de lokale radio niet op DAB+ zou gaan, dan hingen ze die toch gewoon in een Cloud? Of werden de programma’s doorgestuurd via We Transfer. Of zo? 

Bellen en gebeld worden

De minister wist echter dat Beeckman er nog een paar zinnen bij had gezegd, die waren niet in de uitzending geraakt. “Was er dan file op de informatiesnelweg?” vroeg Klodder luidop, en ook omdat blijkbaar geen enkel commissielid dat durfde vragen. Als die woorden onderweg een ongeval in de montering hadden gehad, dan lagen ze niet eens in het ziekenhuis, wegens terminaal weggeknipt!

“Hij voegde er zelfs aan toe dat ‘DAB+ een goede keuze zou zijn als je bv. veel in de wagen zit en daarbij graag naar de radio luistert’”, glunderde Svengaboy. Zoiets kon zelfs een minister toch niet beter schrijven? “Hebt ge gebeld?” vroeg Katia Segers over de Must Carry VRT van Norkring. Dat deed de minister niet tussen een leverancier en een omroep. Norkring moest hém bellen! 

(k)Weekrapport

“Het heeft weinig zin, wij beweren dat al jaren” stelden een aantal webradio’s, deze keer met hogere luistercijfers dan Spotify in de hand. Er kwam meteen reactie. “Waarschijnlijk een gevolg van de eindejaaracties, zoals van NPO3” stelde een snelle analist. Anna loog! NPO Radio 3 zakte al het hele jaar, hun luisteraars hadden dan ook buiten december meer online moeten luisteren. 

“Ik heb vanaf nu elke week een DAB+ (k)weekrapport” leek een soort van spokesman van DABplus te roepen, in naam van alle VRT’s, landelijke Medialanen en Nostalgie’s samen. Mét DABplus-steun van alle betrokken kabinetten en administraties, én van de operator Norkring. Die laatste mocht echter niet gebeld worden, die moesten altijd zelf bellen. 

As it happens

“In Frankrijk zijn ze met de toestellen bezig, in Nederland experimenteren ze, en in Thailand gaan ze het eerste nationale netwerk lanceren” meldde het rapport. “En wat kopen wij daar hier mee?” vroeg Klodder. “Dat het niet Dead And Burried is” zei de spokesman, alhoewel hij dat niet onterecht vond. “As it happens” stelde hij nog. Wel even opletten, want dat doet shit ook. 

“Afschaffen of niet, wij proberen nog iets op de FM-band” meldde Express FM in de regio Diest. Radionamen zijn daar blijkbaar een probleem. Radio Diest werd vorig jaar Radio Demerstad, alhoewel de zangversies klinken als Radio Témestà. De nieuwe omroep testte als Express FM, zoals de stadsradio in Antwerpen. Maar ook zoals de legende uit Bekkevoort. What’s in a name?  

De Ultima ‘Lul van het Jaar’

Ondertussen kondigde Sport FM Continu een doorstart aan, zowel in Hoeselt als in Tongeren, en de zoveelste na 38 jaar. ‘I’m a survivor’ zong Destiny’s Child toch? Ook Trudo FM meldde een reload, het voorjaar was echt vroeg-jaar in radioland! “Wij herladen liever op een fuif” zegden die van VRW, en ze richtten nog eens een Golden Memories Party in. In Wellen, menne mààn. 

“Ik ben eerder benieuwd wie de Ultimas deze keer zal winnen” liet Svengaboy weten. Had hij hiervan de nog niet uitgezonden lijnen dan nog niet ontvangen? Op 5 februari mocht de minister opnieuw twaalf prijzen uitreiken aan evenveel culturele kunst. Radio was er niet bij, zelfs geen extra award zoals MIA’s voor muziek. Enkel Humo’s Pop Poll. Lul van het jaar. Zonder plan!

Ultieme Award

“Wij krijgen regelmatig prijzen” gaf Joost er een Nederlandse draai aan. Willem van Kooten won de ultieme Marconi Award, als grondlegger van hitradio bij onze Noorderburen. Die eerste grond had hij op zee gelegd, en als ex-piraat daarna de openbare omroep nog een geweten geschopt aan land. Hij kreeg daarvoor dan ook meer dan een houten stuk taart op voet.

“Peter Hoogland is op Iedereen Beroemd geweest” riep Kolder toen vanuit haar kantoor dat naar het weekend begon te zuchten. Peter was al beroemd, enkel de ultieme prijzen ontbraken nog. “Ik was één  van de 6 oprichters van Maeva” stelde Peter. De oprichters van vrije radio maakten zich altijd goed bekend, wie hen vernietigde iets minder. Veel iets, zelfs.

Hoe waren die 30 jaar?

Annemie Peeters maakte wel haar leeftijd bekend: 58 jaar, een ideale leeftijd om vijftigplussers op de digitale-kaart van VRT NU te zetten. Bij VTM haalden ze die allemaal nog even terug, voor een éénmalige 30 jaar, op al hun omroepen. Zelfs de VRT feliciteerde mee, rechtstreeks in het nieuws. Waar anders? En meteen verkocht als achtste wereldwonder.

“Hoe waren die 30 jaar” vroeg Wim de Vilder aan Freek Braekman. “Het laatste anderhalf jaar goed voor mij” antwoordde Freek.  Danny Verstraeten bevestigde knikkend dat die andere 28 jaren dat ook waren geweest. Voor hem. ‘En maar één staking’ wou Freek zeggen, maar Wim was al weg. De VRT-staakt op 13 februari, ‘Poeperkesdag’ mogen ze niet meer vieren. Dààrom!

Bel Mick Jagger

“You’re not the only one, with mixed emotions” zong Mick Jagger. Als de Opperstone zong, dan leek het of hij naar de ingang keek, niet naar de uitgang. De rollende ster had al jaren Sympathy for the Devil, en was zelfs niet bang van een Brusselse Kwak. Want die werd gebrouwen in Buggenhout, op een kwartier van Dendermonde. Daar waar Bel RTL alles stoorde. Mócht storen.

“Button your lip baby, button your coat!”.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dit is het slot van Kolder en Klodder – 100 (video)

'Het einde van een strijdperk' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 99 (video)

'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor Lees verder

Kolder en Klodder – 98 (video)

'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x