RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Kolder en Klodder (6)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Raad van ‘t Stad 

Het zat er al een week goed tegen op de Dienst Mediacontrole. Svengaboy lag onder vuur met zijn frequentieplan. De miserie was begonnen in Antwerpen, radio FG vond de collega’s van Minerva daar zo tof dat ze bij de Raad van State vroegen om hun frequentie te mogen overnemen. Ze schoten echter naast de hoofdvogel. 

‘En die van Minerva zijn in een Antwerpse furie geschoten’ meldde DJ Terriër via DAB+. Klodder schakelde de dienstradio meteen over naar de frequentie van de seniorenradio. ‘Wij hebben aan niemand gevraagd dat ze hier iets in ons plaats komen doen’, zei een Minerva medewerker. ’Die van FG kennen misschien wel Frans maar ze zullen nu ook Frank leren kennen’ maakte hij duidelijk.

Kaarsje branden

Kolder gaf DJ Terriër de opdracht om ter plaatse te blijven. FG was immers op zoek naar twee lege frequenties die in Antwerpen nog ergens moesten liggen. ‘Ho Ho Ho’ had de officiële FM-jager van Svengaboy daarop telefonisch geantwoord, ‘die liggen daar gewoon te wachten op iemand anders hoor’. Radio Maria haastte zich meteen om die verloren zielen naar hun kerk te halen, ze staken eveneens een kaarsje in brand bij de Raad van State.  

Katastroof 

Plots werd er gezongen, een stakingspiket van de radiovakbond aan de deur. ‘Met de Walen niks as last, met de Walen niks as last’ zong Katastroof, speciaal ingehuurd voor de gelegenheid. ‘Hoe zit dat hier wordt hier nog uitgezonden?’ Een bisnummer van Katastroof. ‘Zenden zenden, da kunnen we goe’ zong Frank van Minerva, ‘os ploat is nog ni af of de naald staat al omhoog’. 

De radiovakbond overhandigde een kopie van een petitie aan Kolder, het was gericht aan de minister en ging over de impasse. “U heeft het ongetwijfeld al in de krant gelezen” schreef de schrijver, alsof de minister zijn zelf getekende decreten niet zou kennen. “De radio’s zijn uit de lucht door een administratieve mallemolen’. Zoiets botst natuurlijk op de eigendunk van Svengaboy, die immers dacht dat hij voor iedereen goed had gedaan.  

Stadsbeeld 

“De lokale radiosector is geen marginaal gegeven” schreef de radiovakbond nog, en toonde zelfs een troefkaart met CIM cijfers, net onder JOE maar boven Nostalgie. Op dat ogenblik kwamen er beelden binnen van Wim Oosterlinck als standbeeld in Antwerpen Centraal. Gelukkig was het nog niet in Leuven Centraal, maar spijtig genoeg presenteerde hij daarop ook het weerbericht. Walter Capiau had eindelijk een opvolger, al zou Wim in de Pak De Poen Show evenmin misstaan. 

Zie ze vliegen 

‘Ik zou willen vliegen vliegen aan de horizon’ zong Paul Severs zijn nieuwe carnavalshit plots op Radio VBRO. Vliegen vliegen als een luchtballon. Kolder zuchtte diep toen ze het hoorde. Het radiosprookje begon echt op een ballon met veel lucht te lijken. Op de DAB+ verbinding hoorde ze plots de lokale radiosector Paul Severs nog eens nazingen met andere woorden: ‘Met een minister zoals jij, niet te doen, niet te doen’. Opnieuw een protest tegen de Walen, het zat er echt dik tegen. 

‘Mogen die Waalse hoogovens in Brussel de Vlaamse omroepen storen?’ riep het stakingspiket. De Walen hadden tegen Svengaboy gezegd dat het iets meer mocht zijn, die had er voor hen dan in Brussel overal maar twee kilo van gemaakt. Via de babyfoon kwamen nog andere klachten binnen: ‘De lokale radio’s zijn boos omdat de minister ‘Ik ben ook tegen pesten’ heeft gezet op sociale media’, zei Klodder. Die vonden het wachten op zendvergunningen natuurlijk ook pesten. 

Paaip afgepakt 

‘Goeiedag!’ stond toen in een brief van de vzw Trod, die onverwacht op de dienst Mediazaken binnenkwam. De brief zou niet zo vriendelijk blijven als hij begon. ‘Wij vonden dat de ontvangst om in Brussel dossiers na te kijken meer weg had van een persconferentie van de vrijgelaten Vanden Boeynants destijds’ zo stond er. Naar het schijnt werden de dossiers met grote zonnebrillen afgeschermd en riepen de ambtenaren constant ‘Geen foto’s’.

‘Ze hebben ons paaip afgepakt in de financiële beoordeling’ schreef de brief verder. ‘We zijn beoordeeld op het doorsturen zelf en niet op de inhoud van de documenten’. Zo’n beauty test zou van een Miss België verkiezing opnieuw een afkeuring maken in een parochiezaal. ‘Als je de inhoud wil laten controleren dan moet je meer betalen’ zei een ambtenaar nog. Had er ooit iemand gesproken over bordelen van de Vlaamse radiowereld?   

Alaaf

‘Met radioactieve groeten’ tekende de brief. Een moedige handtekening omdat de vzw Trod al sinds 1 januari bij de stilte op de FM band hoort. Hun collega’s van Radio Victoria in Halle haalden daarop het gevolg van de Carnavalsprinsen in de studio en in de ether. Zij gaan op kroegentocht met Carnavalitis, Svengaboy doorbrak met zijn vroegere job zijn als baas van de bierbrouwers tenminste de FM stilte.

DABben 

‘Het zijn niet allemaal hooligans’ schreef iemand anders zijn mening eens keihard in een open opinie. ‘Sommigen kunnen zelfs tot zes tellen, en weten dat zes jaar wachten op lokale DAB+ een drama is’ zo stond er keihard. Hij had gezien dat DAB+ voor lokale radio’s nog ‘under construction’ stond in een persnota van Svengaboy. ‘Is Norkring dan geen ambassadeur?’ vroeg men zich elders af. De lokale radiowereld had in mono mogen uitzenden, 100 Watt voor 8 kilometer, nu zou zo’n babyfoon genoeg zijn in stereo voor een stad van 200 km² groot!      

Wat een week, dacht Kolder, Svengaboy had blijkbaar in de radiowereld voor een hele Blue Month gezorgd. ‘Jolie Jacqueline is gesignaleerd in het Vlaams Parlement’ meldde DJ Terriër vanuit het politieke veld. Jacqueline was vroeger bij SlamFM, sinds vorig jaar was ze als Directeur Digitale radio Nederland ook consulent van de speeltuin van CJSM. ‘Waarom zijn de lokale mensen niet uitgenodigd op uw digitaal feest’, vroeg ze aan Svengaboy. Lap! De Slam had ze duidelijk nog, zelfs zonder FM! 

Saucissen!

De minister wou uitleggen dat het sedert de dood van VDB in het Brusselse nogal moeilijk was om saucissen te vinden. Hij herpakte zich, ‘Ze mogen misschien meedoen, als ze mogen meedoen’ zei hij op twee verschillende plaatsen, ‘ik sluit dat niet uit, al sluit ik ze misschien op FM op’. Svengaboy zou met twee banden willen werken. ‘Een binnenband voor de groten en een buitenband voor de kleinen’ zei hij trots. Hij vond dat hij dat weer heel goed gezegd had. 

AM-en

‘Die buitenband zou toch binnen een paar jaren worden afgeschaft?’ vroeg Katinka van de Commissie Media. Zij was het blijkbaar beu om applaus te geven tegen haar zin. ‘Dat zal niet gaan’ kwam ook Jacqueline tussen, zij meende dat het niet mogelijk zal zijn om tegen 2022 enkel met binnenbanden te werken. ‘AM dan maar’ riep Katinka, ingefluisterd door vroegere zeepiraten. ‘AMEN’ zei Svengaboy als wilde hij verbeteren, en hij deed meteen ook de deur voor een reserveband dicht. 

‘We gaan naa huis’ riep een stem. Was er tegenwoordig een buitenwipper in het parlement? ‘Hij zorgde voor Rock ’n Roll in de radio’ zei een andere stem. ‘Voor een stickie joie de vivre’ zei de buurman nog. ‘Paddy Joe, say Paddy Joe, don’t you remember me?’ Prefab Sprout zingt, maar de speaker has left the building. The light is gone and it’s dark. Er kwam een boodschap binnen uit de radiowereld: Hoe moeten muziek en publiek leven zonder Peter van Dam? 

Rock ‘ roll 

‘Dank je wel, alle radiostations die het lied voor hem draaiden’ zei Connie. Het moeten lege en donkere dagen zijn voor iemand die de Rock ’n Roll van de radio zolang naast zich had. ‘Heeft iemand eigenlijk aan Connie gedacht in alle lof voor Peter van Dam?’ vroeg Kolder. ‘Er zijn meldingen geweest dat ze hem ook wel eens naar huis hielp kruipen’ zei Klodder ‘of eekhoorn maken’. 

The spirit 

‘Bedankt Peter’ schreef Radiovisie om 14:00 uur en draaide met een klik Peace van Peter zonder frequentie maar wel met mening. ‘Bedankt Connie’ dacht Kolder. Ze had het kaartje gelezen, Connie had Peter gesteund bij al zijn werk en dromen. Achter elke grote man staat een sterke vrouw. Het is te hopen dat er nu een grote menigte achter die sterke vrouw blijft staan, dacht Kolder. 

Ze zette de radio op. ‘God is a DJ’ zong Maxi Jazz van Faithless. Even later: ‘Oh Lordy, trouble so hard’. Moby en Natural Blues. Ze had dat geleerd uit de spirituele wereld, stel een vraag aan je beschermengel en zet dan de radio op. Wat je het eerst hoort is het antwoord. Dat moest ze de minister eens leren, het kon veel oplossen. Als hij tenminste wou luisteren, en als Svengaboy zelf naar de radio zou luisteren. Ze twijfelde daar toch al een hele tijd aan. 

Had de minister trouwens ‘Bedankt Peter’ gezegd? 


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dit is het slot van Kolder en Klodder – 100 (video)

'Het einde van een strijdperk' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 99 (video)

'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor Lees verder

Kolder en Klodder – 98 (video)

'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x