RadioVisie

  • .
    .

Kolder en Klodder – 59 (video)

Waalse dreiging

De week begon met de rode telefoon. De Alarmlijn. Een melding van OCAT, het Orgaan voor de Coördinatie van Analyse van Troublefrequenties. “Er zijn sterke aanwijzingen voor een aanval op de Vlaamse FM-frequenties, het dreigingsniveau wordt verhoogd naar 4” zei de mededelende stem. Kon dat waar zijn? Svengaboy en zijn Waalse collega Parcours waren toch al eens samen iets gaan eten?

“Het lijkt erop dat de radiotroepen zich aan ’t organiseren zijn” meldde ook DJ Terriër vanuit de Waalse velden. “Is er dan al concreet gevaar?” vroeg Kolder. Zij moest er niet aan denken dat het Vlaamse radiolandschap een shutdown zou krijgen, midden in de solden-maand, een periode dat er sowieso al bijna geen inkomsten overbleven. Of dat zoiets nog vóór de verkiezingen zou gebeuren!

‘Is lokale radio al uitgevonden?’

“Er is beweging aan het Vlaams Parlement” meldde DJ Terriër weer. De commissieleden waren heelhuids, en met foto’s op Facebook, teruggekeerd uit Wenen en kwamen samen. Wilfried Vandalen had een vraag om uitleg. “Is in Dendermonde de lokale radio eigenlijk al uitgevonden?” vroeg hij. Iedereen keek naar elkaar, dan naar de minister, en die keek naar zijn papieren.

“Enfin, de omroep RBS zou twee kilometer verder niet meer te ontvangen zijn, hun uitzendingen zijn dan plots in het Frans” zei Wilfried. De commissieleden zagen op hun smartphone dat het zo’n 50 kilometer was van het RTL House in Schaarbeek, tot aan de RBS-studio’s in Zele. “Kunnen die van RBS, als ze dus al bestaan, met hun 48 watt niet op tegen 20.000 van Bel RTL?” vroeg Wilfried.

Ondeskundig begrip

Klodder schudde opnieuw met zijn hoofd. ‘Jawel’ dacht hij bijna luidop, ‘ze duwen dat weg. Zeker een straat ver!’. Hij had het wel eens over het ondeskundige begrip van politici. Soms had hij zelfs het gevoel dat het vaak een bewuste keuze was. Een soort van selectief gehoor, politieke doofheid. “Het woord is aan de minister” zei voorzitter Bart Carton. Zou het Nu of Nooit worden?

“Ik heb u het antwoord eergisteren al doorgestuurd” zei Svengaboy, “ik heb zelfs al vernomen dat gij die radio ook al geantwoord hebt”. Het internet was dikwijls een pak sneller dan het parlementaire leven, en dan het mediabeleid zelf! “Voor het parlementaire filmpje dat we wekelijks op YouTube laten zetten zal ik het hier toch nog eens voorlezen” zei de minister.

Het probleem is niet bevoegd!

“Het is in de eerste plaats het probleem van de regulatoren” legde Svengaboy uit, “maar die zijn niet bevoegd”. Klodder schudde eens met het hoofd. ‘President Troemp ook niet, en die is zelfs niet bekwaam’ dacht hij. “Dus zijn de Waalse CSA en het Belgische BIPT ingelicht” vervolgde de minister. Problemen werden in België verdeeld over de gewesten, en reden eerst nog eens vierkant rond.

“Ik ben hier begonnen in een impasse” legde Svengaboy uit. ‘Gij zo niet maar wij’ dacht Kolder. “We hebben al vele storingen zo klein mogelijk gemaakt” vervolgde de minister. ‘Ja, met 48 watt wordt er niet veel meer geblaft’ dacht Klodder. “En er is een bindend akkoord, dat enkel door Vlaanderen is goedgekeurd” stelde de minister. Hij wist eigenlijk niet of de problemen dan nog wel bestonden.

Heynen

Enkel Vlaams akkoord

De verkiezingen kwamen in zicht en samenwerkingsakkoorden tekenen was geen hoofdzaak voor de andere gewesten. Waarom zouden ze? Vlaanderen was akkoord, zij officieel nog niet. Wie ging de haan dan verbieden om op Vlaamse bodem te kraaien? Commissielid Meremans bevestigde zelfs dat hij in Dendermonde elke dag gewekt werd door een haan, niet door zijn eigen wekker.

De vraag was afgehandeld. “Komt de minister vandaag nog langs?” vroeg Kolder. Klodder had hem net opgespoord op sociale media. “Hij is op de Place Saint-Géry” zei hij. “Begint die nu ook al Frans te spreken?” vroeg Klodder zich luidop, en letterlijk af. Svengaboy was vorige week een paar horecazaken vergeten in een reclamefilmpje, hij ging hun reclamaties nog snel recht …eh… heffen.

Over de grenzen heen

“Er komt en bericht binnen over nieuwe subsidies” zei Kolder. Zo’n 65% van de aanvragers kreeg bijna 2 miljoen culturele steun ‘om over de grenzen heen samen te werken’. “Hij zou beter geld geven om over FM-grenzen heen samen te werken” zei Klodder, die zich verbaasde dat er niet bijstond dat 95% weer tevreden was. De 5% personeel die de klachten altijd kregen waren 100% niet tevreden.

“We zullen ook jeugdbewegingen helpen die getroffen zijn door varkenspest” liet Svangaboy weten. Hij zou daarvoor contact opnemen met de AmbRassade. “Vergeet de Ambras van de Waalse FM-pest niet!” vloekte Klodder. Zijn woorden waren nog niet vertaald in het Frans of er dook al een kaart op met het bereik van de Waalse zenders in Vlaanderen. Brussel was opgeschoven tot in Dendermonde!

Een oud zeer

“Godverdoe-daneindelijkiets!” vloekte Calle Decaluwé van achter zijn desk in Brugge, waar hij als provinciegouverneur van West-Vlaanderen zetelde. Hij zou daar even later de Chinese ambassadeur Zhongming ontvangen, om over een samenwerking met de Chinese provincie Zheijang te praten. Een samenwerking over grenzen heen, zonder storingen! Het kan echt Anders, Hans!

In oktober 2004 had hij toenmalig mediaminister Geert Pourquoi al herinnerd aan de blijvende Waalse luchtaanvallen op Vlaamse frequenties. “Een vergiftigde erfenis” had Pourquoi geantwoord. “Een oud zeer” vulden Jurgen Verstreken en Zjos Stassen aan. Het probleem ging van het VCM naar de CSA, en naar het BIPT. En weer terug, want het BIPT wees het VCM met de vinger…

Politiek niet afrekenen

“Een vicieuze cirkel” had Calle Decaluwé er aan toegevoegd. ‘De minister heeft de antwoorden van toen gewoon opnieuw voorgelezen’ dacht Klodder. “In 2004 was er trouwens al een zender in Zottegem, die twee kilometer verder niet bereikbaar was!” vloekte Calle Decaluwé opnieuw. “Dat was al in 1993!” tierde hij verder. De Waalse-kermis duurde al 25 jaar!

“Verschillende ministers hebben hier hun tanden op stukgebeten, zoals Van Rompuy, Van Mechelen en Keulen” zei Decaluwé, “Ik hoop dat u zult slagen …/… als u dat niet lukt, zal ik u daar echter politiek niet op afrekenen”. “Wie zou er dan moeite doen?” vroeg Klodder. “We hebben dit antwoord al 5 keer gehoord” vulde Zjos Stassen toen aan. Ondertussen al wel 15 keer. Of zo.

Geen koppelverkoop

“Er is Waalse beweging in het Belgische Staatsblad” meldde DJ Terriër. De CSA besteedde plots alle analoge én digitale frequenties aan voor negen jaar. Er was geen sprake van koppelverkoop, of van acties 2 gratis + 1 cadeau, zoals in Vlaanderen. De lokale Waalse omroepen mochten zelfs meedoen op DAB+! En Svengaboy trakteerde in Vlaanderen enkel met een Tournée Minerale!

“In Oostenrijk en Duitsland komt er meer DAB+” meldde de digitale fluisteraar van Viezeradio. In Duitsland was dat wat opstarten, na twee jaar procedures. In Oostenrijk waren er testuitzendingen in Wenen. Iedereen begreep plots waarom de foto’s van het werkbezoek van de commissieleden daar niet mochten gepubliceerd worden, tenzij op sociale media, waar iedereen het wereldwijd kon zien.

Auto-matisch DAB+

“Binnen twee jaar zal iedereen DAB+ kunnen ontvangen op een digitale radio in elke nieuwe auto” verheugde Svengaboy zich op het Autosalon. Prins Laurent opende dat salon, hij keek even alsof hij wou vragen ‘doe mij dan maar zo een autoradio, én zo’n auto gratis erbij!’. Hij keek er al naar uit om binnen twee jaar, in de auto, te zappen tussen Q non-stop, JOE non-stop of MNM non-stop.

De G4 reageerde enthousiast op de persmededeling die de minister had gedaan via prezly.com. Directeur radio Mediahuis Tom Klerkx kondigde zelfs opnieuw de start (‘binnenkort’) van NRJ aan. Was hij de kluts kwijt omdat de vroegere sparringpartner van Peter Van de Slimste ‘overstapte’? Nasrien Cnops had de MNM van Peter wel al 5 jaar verlaten, maar het stond nog mooi in een bericht.

Studio Radio 2

“Wij zullen u missen” riepen ze bij BRUZZ. Daar stopte eeuwige giechel Anneke Hermans haar AHA-weetjes in een AHA-erlebnis, en stapte over naar Radio 2, om ‘voor een breder publiek te werken’. Het iets oudere publiek van Radio 2 mocht ook iets breder zijn! Bij Radio 2 mocht gelachen worden, Siska Schoeters liet de berichten van De Madammen daar al naar Studio Brussel sturen. Post Media.

“We hebben een nieuw logo!” stoefte StuBru zelf, via VRT.NWS. In dat nieuwe logo viel de nieuwe aanpak van de omroep zo weinig op, dat het dan maar in verschillende kleuren werd gemaakt. Een logo on demand, radio assorti! In februari zou StuBru voor de verandering nog eens reborn worden, misschien hét moment om een inzamelactie te beginnen voor een écht nieuw logo!

Get you KIX!

“Het is gebeurd!” riepen ze plots bij MAX. De omroep moest van een Nederlandse rechter de naam wijzigen, per 1 februari zou het KIX worden. “Zoals de Amerikaanse hard rock band KIX, en de KIX-code om streepjescodes van adressen bij PostNL te lezen. Geen nood echter, Wim van Geert had de naam op 16 januari al voor de Benelux geregistreerd. Het was deze keer écht gebeurd.

Ondertussen had een Pano-uitzending het Waalse frequentieplan onderzocht. Was er gefoefeld? Bij een undercover werd vastgesteld dat landelijke radio daar een lappendeken van kleine vermogens was. Kwam de Vlaamse mediaminister daarmee in verdenking? Svengaboy had immers landelijke erkenningen automatisch weggegeven, in ruil voor een programma op een autoradio DAB+?

Een moderne zoektocht

In de Waalse discussie kreeg de minister plots hulp uit onverwachte hoek. Het Pano-onderzoeksteam ontdekte dat de Kortrijkse Radio Gemini vroeger ook al vanuit Wallonië had uitgezonden, anderen opereerden zelfs vanuit Frankrijk. “Dan gaan die Walen vragen om de erkenning van Gemini in te trekken” meende Svengaboy. Hij was altijd goed geweest in het verwoorden van zinnen van anderen.

“Helaba! Aan de toog niet teveel teruggaan in de tijd, a.u.b.” mengde Patrick Vandergucht zich in de discussie. Hij vond dat hij de enige was om Retro in een Café te gaan, daarom veranderde hij wel eens van café. Een moderne zoektocht op de radio. Patrick verliet de lokale radiowereld, en koos voor Stadsradio. Een Intercity in 14 steden tegelijk, vanuit Gent. Eerst een P-mobiel vanuit Halle.

Vragen niet meer Vrij

“Ik ben ook weg” zei Lutgart Simons. Het Vragen was niet meer Vrij omdat zij haar Facebook-profiel zou afsluiten. Om niemand te vergeten deed ze die aankondiging in Dag Allemaal, de bijbel van de snel-lezende mens. Rob Vanoudenhoven kwam bij Evy Gruyaert uitleggen of hij Kylie Minogue echt ontmoet had. Natuurlijk niet, anders had ze daarna nooit nog een afgesprongen huwelijk gehad!

“Calling America” zong Bjorn Soenens daarop, vrij naar een hit van ELO, en vanuit de familiale shutdown van Nancy Pelosi. Gunther Neefs kreeg meteen medelijden, zeker nadat hij Bjorn via de Prehistorie had ontmoet. Ze zongen samen een filmhit van een goudzoeker, een dwalende ster. Als daar maar geen muur van een tweet van de president tussenkwam. They all went to Mexico, of zo.

C4 EN M4

“Rock ’n Roll is King” zong de satellietradio Sirius XM. Ze mochten al 34 miljoen betalende luisteraars begroeten, dat was zelfs een droomcijfers voor DAB+ zenders in Vlaanderen! Op dat ogenblik schreef Radio Gemini ‘en toen was het gedaan’ op hun website in Kortrijk, en de rest van de wereld. Wasabi en Gemini hadden één financiële storing teveel gehad, die van Sabam. Ook verkrijgbaar in Wallonië.

“Wat zegt de minister hiervan?” vroeg Klodder. Hij wist dat Svengaboy samen met burgemeester Quickie van Kortrijk en nog twee anderen ooit de M4 had opgericht, een middelpolitiek voor de M-generation, die na 1970 was geboren. De minister zweeg, hij onderzocht een aanvraag voor middengolfzenders. Die bleken niet meer vrij te zijn omdat de VRT ze niet meer gebruikte.

Herinnert u zich morgen nog?

“Het schip is aan ’t zinken” seinden de noodsignalen van de MV Mi Amigo in de monding van de Thames. Het was een geluidsopname van 19 januari 1979, een donderslag bij de concullega’s van ‘free radio’. “Er sterft iets” dachten velen al. Het schip had echter een reddende engel en mocht nog even overleven. Veertig jaar later stierf er soms nog steeds iets in de radiowereld. Bijna, of heel veel.

“Het verleden is weer zo dichtbij” dacht Sir Tom Jones in The Voice in Engeland. Voor hem stond de zoon van zijn overleden muzikale vriend Lonnie Donegan. Jaren geleden schreef die voor hem de wereldhit I’ll Never Fall In Love Again. “Laten we het nummer samen zingen” zei Sir Tom tegen zoon Donegan. Zo gezegd zo gezongen, al zong het verleden het heden toch wel een beetje naar huis.

Zou Svengaboy Sir Tom eens willen bellen? Dringend? En vele anderen ook?


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx