RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Kolder en Klodder – 57 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

Woord van het jaar

“Zijt ge nu nog altijd slecht gezind?” vroeg Klodder toen hij zijn Eerst-Aanwezige Chef Kolder die maandag begroette. Als ze niet antwoordde was ze zelfs heel slecht gezind. Kolder werkte nu al meer dan 25 jaar als ambtenaar, en nog nooit was ze in beeld gekomen in berichten over het Ambtenarenbal. ‘Het Ambetantenarenbal’ had ze gezegd, ze was het vorige week echt beu.

“Vriendjespolitiek” had ze geroepen toen ze de beelden op televisie zag. “Het zijn altijd die van Muyters, of Bourgeois, die in beeld komen”. Ze vertelde dat de opname met twee enthousiaste vrouwen zelfs vijf keer opnieuw was opgenomen. ‘Ondertussen was ik al tien keer voor die camera doorgelopen” zei ze, “maar neen hoor, die knoeiers mochten elke keer opnieuw proberen.”

Labbekakken

Het was niet fijn om al te werken terwijl de minister zijn gat(z) nog schuurde op nieuwjaarsrecepties. “Dames en Heren, onze gastspreker minister Svengaboy!” had gemeenteraadslid Allegaer gezegd, tijdens de receptie in Tielt-Winge. “Ik ken de Vlooybergtoren” zei de minister. Dat was niet moeilijk, die was vorig jaar ontploft, en dat zouden ze 60 km verder in Jette wel gehoord hebben!

“Zijt gij nu ook familie van De Slimme Meter?” vroeg Allegaer nog, verwijzend naar De Slimste Mens, waar dan toch een radiomens en geen politieker had gewonnen. Svengaboy had haar nog eens aan zijn gevleugelde woorden uit 2017 herinnerd, dat hij niet het soort politicus was om te ‘labbekakken’, maar één die durfde beslissen en hervormen, te nemen of te laten.

Moderne voorkeurstemmen

“Durft gij ook beslissen om samen op de foto te gaan, en op die manier Facebook te hervormen?” vroeg Allegaer nog. Svengaboy hield van open communicatie, van ‘Daar kan ik nu nog niets over zeggen’ tot ‘Daar is nu geen tijd voor’. En van foto’s die zijn lachend beleid uitstraalden, ook op Facebook. Zo gezegd, zo geklikt. Even later kregen ze samen al likes, moderne voorkeurstemmen.

“Cultuur is essentieel voor een samenleving” liet de minister toen weten via een persbericht. Van een minister van Cultuur verwachtte men niet anders! Svengaboy was fier dat al 44.000 mensen met een museumpas van 50 euro 129 musea en 230 tentoonstellingen konden bezoeken. Een jaar lang, zo vaak men wou. Veertien eurocent per keer, enkel de VRT was goedkoper met 11 eurocent per dag!

Radiomuseum

“Hoor ik daar het woord museum?” riep plots een geest uit het hiernamaals va n de radio. “Godversedomoren” vloekte de stem ook. Het was de Big Voice van Peter Van Dam, die ondertussen al één jaar aan ’t uitzenden was via Radio Eternity. “Mij hebben ze nooit één openbare cent willen laten verdienen, en een radiomuseum, dat kost ook weer teveel zeker?” zei de Peer nog.

Hij had er met Stan Haag al wel eens over gefluisterd, niet te luid, want in de radiohemel waren de decibels dikwijls beperkt. “Een museum is voor oude mensen” had die hem geantwoord. Alfred Lagarde en Luc de Groot hadden hem meteen tegengesproken. “Noem jij 50 of 51 jaar dan oud?” hadden ze gevraagd. Meer rock ’n roll-jaren hadden zij niet bijeen gekregen in radio.

De Drie Koningen

“Mijn jaarlijkse sterfdag is op Driekoningen” zei Peter weer, “als we op die dag eens gingen spoken in het Belgische radiolandschap?” Daar zagen de andere Belgen wel iets in. Luc de Groot wou zijn café in Aalst nog wel eens zien, en Danny Vuylsteke wou weten of er toch nog iets overbleef van de puinhoop van zijn X-tra FM, nadat hij in de hemel al zes jaar kaartte met Stan Haag.

“Dan zijn we met drie” zei Peter Van Dam. Danny Vuylsteke zou Balthasar spelen, die be-wierook-te toch altijd iedereen, Luc de Groot werd Caspar, dan kon hij met de mirre olie stoken in plaats van drank, en hijzelf werd Melchior, met een pot vol goud van het programma Cash Casino, op Radio Mi Amigo. “En we vervangen de kamelen door een stevige Harley-Davidson” lachte Peter nog.

Blauwe Maan Moeras

Toen klonk er muziek uit de draadloze speaker van de Radiohemel. “Help me fella’s, I’m feelin’ kind-a-weak’ zong de Bayou-legende John Fogerty, “I need somebody to watch over me, all my Blue Moon Nights”. Het album Blue Moon Swamp was in 1998 verkozen tot Beste Rock Album. Twintig jaar geleden versloeg het Aerosmith, Foo Fighters, The Rolling Stones en U2, voor een Grammy.

“Ik voelde me ook een beetje weak” zei een nieuwe geest in de Radiohemel. Het was Ron West, die in de jaren tachtig nog op Monique had gezeten. Het schip, en de radio, wel te verstaan. Hij zou op Driekoningen vieren dat zijn eerste Zondagmiddag Show was uitgezonden, en vermits 6 januari dit jaar een zondag zou zijn. “OK” zei Peter, “neem jij dan hemelse foto’s van alles wat we gaan doen”.

Niet-bestaande vergunning vernietigd! 

“Wanneer gaan jullie beginnen?” vroegen ondertussen een paar Sinjoren aan Radio Expres. Zij hadden een erkenning gekregen na een vernietiging van de minister, ondertussen was de vergunning die ze nog moesten krijgen al mee vernietigd met het totale frequentieplan. “Wij wachten nu op de besteldienst van de Raad van Alle Staten” zei programmaleider Marc d’Hollander.

Radio Expres was zo’n beetje het Anderlecht van de radiowereld: de een had al een ploeg maar nog geen trainer, de ander een trainer maar nog geen ploeg! “Er is beweging aan het stadion” meldde DJ Terriër vanuit het paars-witte veld. Anderlecht had eindelijk een trainer, Fred Rutten was al de vijfde kandidaat en het was ook al zijn vijfde ploeg als trainer. Nu nog een Expres-dienst in Antwerpen.

Vrijen in het donker

Ondertussen was Radio Expres toch al de achtergrondzender tijdens de nieuwjaarsbarbecue in de Brabostad. De nieuwe coalitie van olie en vuur gaf daar elkaar voortaan de hand, in plaats van ze af te hakken. In de radiowereld was er nog wel wrijving omdat FG de frequentie van Minerva wel zou willen, en Bolle Geert pikte het niet dat hij naast de boot van die van Expres was gevallen.

“Op de middengolf kunnen ze het ook vergeten” zei Klodder, die net had gelezen dat na Vlaanderen en de grote zenders in Nederland, nu ook die van de RTBF uitstonden. AM-en! De ochtend kreeg dan weer meer NRJ op de radio, Kim Muylaert en Michaël Joossens vrijden er voortaan samen in het donker. “Ochtendsex?” vroeg Kolder. Gewoon wat rukken aan een microfoon” stelde Klodder gerust.

Comeback van de Classics

In Frankrijk rukten RTL en NRJ aan de cijfers. Wie was de echte Radio Number One? De Franse en Europese marktleider RTL stak er een schadeclaim van 2,3 miljoen euro in de radiobrievenbus van de wereldwijde NRJ. De twee hadden al jaren ruzie, vorig jaar nog over het woord energie. “Straks ook nog over een AirTL lamp” lachte Klodder. “En die fitness NRG in Lier dan ook “ vulde Kolder nog toe.

Bij Nostalgie keken ze dan weer uit naar de naar de comeback van de classics. Herinnert u zich deze DJ’s nog? Een aantal afdankertjes van elders mochten er opnieuw in volle solden radio gaan maken. Heimwee was er ook in Leuven, daar dook Retro Radio Signjaal eveneens op in de kortingsperiode. “Of uit de Kringwinkel” zei Klodder, die daar niet alleen vinyl hoorde ruisen in het ethergewas.

Njam Njam

“Zullen we wat ruzie gaan stoken?” vroeg Peter Van Dam aan de andere Radiokoningen. Hij had wel eens iets opgevangen over krachtige frequenties, van zelfs 500 en 1000 Watt, die niet werden vrijgegeven. Zo was er in Antwerpen 88.1 MHz, met een ton aan vermogen! Peter kende Antwerpen heel goed, hij had de stad vaak genoeg onveilig gemaakt, en niet alleen met radio maken!

“Mag ik dan ook nog even mee terug?” vroeg alweer een nieuwe geest in de Radiohemel. Het was de Beatle-kop van Wiet van Broeckhoven, het Jommeke van de vroegere Omroep Antwerpen. Hij kwam de poorten binnen op muziek van Mood Mosaic, die eigenlijk Mark Witz and the Ladybirds uit 1966 waren. A Touch Of Velvet was een begintune op Radio Caroline, met Wiet was het Njam Njam.

Deckers gaan ambeteren

“Er is één voordeel aan leven” zei Wiet, “het is maar tijdelijk”. De anderen keken hem aan alsof hij net Humo’s Pop Poll had gewonnen. “Ga dan maar even mee terug” zei Peter, “dan doen we het wel met Vier Koningen, en wordt uw levensduur toch nog iets meer tijdelijk”. Wiet straalde. “Kunnen we dan Erwin Deckers gaan ambeteren, die heeft destijds mijn job afgepakt bij Donna” zei hij.

Dat ging niet. Deckers had radiocarrière gemaakt door in 1987 gewoon bij Radio Tongeren binnen te stappen, daar was net iemand weggegaan, dus kon hij beginnen! Zo iemand kon gewoon weer elke radiodeur binnen gaan, die kon je niet foppen. Bovendien had Peter een weet-het-beter idee. Hij wou die krachtige 88.1 MHz in Antwerpen even in brand gaan steken!

Gecoördineerd en niet gecoördineerd

De ander Koningen zaten meteen klaar op hun Harley! Voor een Koninckske deden ze alles! Peter zou nog wel ergens een oude Italiaanse zender van 1000 Watt vinden, en een Chinese vrijwilliger voor de locatie. Alles moest immers in het geniep gebeuren, zonder een Excel file die de auteur uiteindelijk toch zou verraden. Geen getuigen, partners in Frequency Crime!

De volgende ochtend schreven de radiokranten dat Radio FG een verrassende comeback had gemaakt! “Het was ook wel ver-ast” zei Wiet, omdat ze allemaal al tot stof waren weergekeerd. “Heeft er al iemand gereclameerd dat ze gestoord werden?” vroeg Kolder. Klodder had niemand gehoord, al was hij er 100 percent zeker van dat de uitzending de minister wel had gestoord!

Hardrock spelen

“Wij gaan terug naar 1968” riep Radio Beverland. Toen was er nog Dancing In The Street, ware het niet van Motown-fans of van vredelievende hippies, dan van studenten die protesteerden voor Leuven Vlaams. “En dan duwen we er elke week een volgende lijst bij” zei Beverland verder, “binnen 51 weken zijn we weer 51 jaar later, en in 2019”. ‘En tussen alle andere lijstjes’ dacht Klodder snel.
Terwijl ze bij Radio Minerva de nieuwe studio’s nog aan ’t bouwen waren, verhuisde Melinda FM weer een stap verder weg van hun vroegere caravan en bovenverdieping. “Wij gaan misschien zelfs hardrock spelen” zei de voorzitter. Peter Van Dam hoorde het graag. “Doe er de Beastie Boys dan ook maar bij” dacht hij, dan werd zijn muziekbroeder Harry Van Hoof hierboven ook weer wakker.

Vrouwen en een Amigo

“Als er maar genoeg vrouwen in de lijst staan” liet de vzw Rosa weer weten. Zij ergerden zich nog Tijdloos aan de lijsten waar dat niet het geval was. “Mia stond toch op nummer 5?” probeerde Linde Merckpoel, met een herboren stem. Het hielp niet, alleen Elvis bleef bestaan. ‘De minister heeft de Flairradio toch zelf afgeschaft?’, dacht Kolder. Binnenkort zou hij weten of dat wel mocht. 

In het Antwerpse kwam toen een rapper onder vuur omdat hij het opnam voor zijn Amigo in de gevangenis. Die Amigo was wel de pooier geweest van een minderjarig meisje. Zou de minister nu ook MeToo roepen, zoals bij het grensoverschrijdend gedrag van Jan Fabre? Plots meldde Svengaboy zich, hij stond met de Brusselse problemen in de dagelijkse krant van het weekend.

Een cultuurforum

“Kwaad maar niet moedeloos” zei Svengaboy in de krant. “Dat de inwoners nu zelf luidop durven te zeggen dat ze het kotsbeu zijn, geeft me hoop.” zei hij nog. In de radiowereld zeiden sommige inwoners ook al lang dat ze het beu waren, maar de minister bleef maar herstellen wat de Raad van Alle Staten vernietigde. 2018 was niet zijn radiojaar geweest, en 2019 kon zelfs nog erger worden.

“Misschien is het tijd voor een rondje Brussel?” vroeg de krant. En of zijn copain Guy Vanhengel niet in de weg stond? “Zwangere Guy maakt zich nog altijd breed genoeg” zei Svengaboy lachend , en hij overhandigde daarna een uitnodiging voor een cultuurforum in Vilvoorde midden januari. “Een cultuurforum?” riep Peter Van Dam, “en voor radio hebben ze niet eens geld voor een museum!”.

Blue Immuun

Daarop riep hij zijn Vier Koningen terug, de LOL was er af. “We komen na de 21e nog wel eens terug, dan kent ook de minister zijn vonnis” zei Van Dam nog, en de radiogeesten verdwenen weer op de eeuwige FM-band. “Won’t you send me an angel to walk with me, All my Blue Moon Nights” zong John Fogerty. In zijn Moeras van Blauwe Manen.

https://youtu.be/PB4athTcypI


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dit is het slot van Kolder en Klodder – 100 (video)

'Het einde van een strijdperk' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 99 (video)

'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor Lees verder

Kolder en Klodder – 98 (video)

'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x