RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Kolder en Klodder – 56 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

Woord van het jaar

Die ochtend op de dienst Mediacontrole, tijdens de laatste week van het jaar. “Laadpaalklever is nu ook een woord van het jaar” zei Kolder. Het was uitgekozen door de vereniging Onze Taal, een taal die ook Frits Spits altijd spreekt. De langdurige bezetter van de elektrische laadpaal kwam daarmee naast het ‘moordstrookje’ van Van Dale. Ieder zijn eigen woord!

“Wat zou het woord van het jaar zijn in de radiowereld?” vroeg Klodder. Zelf had hij aan ’95 procent’ gedacht, maar dat was meer cijfer dan woord. ‘Herstelplan’ zou natuurlijk ook gekund hebben, maar dat was dan weer niet vernieuwend genoeg. “Het moet een wonderbaarlijk woord zijn” meende ook Kolder. “Sennergie” zei Klodder toen. Het klonk als een Pool die in de Aldi aan de kassa wilde betalen.

‘Sennergie’

“De S van S-radio en de en(n)ergie van NRJ” legde Klodder uit. ‘Sennergie’, dat leek natuurlijk ook op synergie, wat volgens Van Dale ‘een resultaat-verbeterende samenwerking’ betekende. Dat zouden Onze Taal en Frits Spits toch ook goed gevonden hebben? In een land, waar ooit in een KPN-reclame de ochtendbegroeting was vervangen door Goeiemoggel, moest zoiets kunnen.

“Welke samenwerking heeft het resultaat dan verbeterd?” vroeg Klodder. Zij had gezien dat de G4 van radio zich steeds meer groepeerde in exclusieve digitale radio. Daarbuiten was samenwerking, volgens de VRM, toegestaan als het niet verboden was, maar het bleef toch grotendeels beperkt tot computers van dezelfde families. Of van dezelfde computers van verschillende families.

De verdwenen broden

“Het is de S van S-radio, en de en(n)ergie van NRJ” zei Klodder weer. Het wonderbaarlijke zat in de metamorfose van S-radio, een volledig nieuwe ‘ennergie’! In tegenstelling tot de wonderbaarlijke vermenigvuldiging van de broden in het Nieuwe Testament, waren hier plots alle broden verdwenen! Ze bleken vervangen te zijn door een leger Franse baguettes, donker brood van Pane Panter!

“Eigenlijk past zo’n ‘sennergie’ ook voor andere omroepen” zei Klodder nog. Hij dacht dan aan de compleet onverwachte samenwerking tussen HIT en TOPradio, waarbij ‘geschorst’ meteen tot ‘ontslagen’ werd verheven. Of aan de passie van Stadsradio Vlaanderen, waar Bolle Geert de VRM dikwijls probeerde te overtuigen van het omgekeerde van wat hij eerder zelf had gezegd.

Vergunningen

“Het zou ook wel eens het woord van het volgende jaar kunnen worden” reageerde Kolder. Zij had de agenda eens bekeken, het nieuwe jaar opende al snel met verdere procedures. Sommigen vroegen aan de VRM of een ingetrokken vergunning nog wel verder mocht worden gebruikt. Zij vreesden een toename van chauffeurs, die met een ingetrokken rijbewijs ook nog zouden rijden.

Bij de Raad van Alle Staten was het D-day op 21 januari. Topradio, Club FM, radio FG, radio TROD en HIT wisten waarom! “Na De Slimste Mens weten die natuurlijk dat de minister te verslaan is, door slimmere radiomensen” zei Klodder. Svengaboy had nog gesupporterd voor zijn dochter Michèle bij Studio Brussel, maar die verloor haar vergunning ook, vlak voor de finale!

Lopende Zaken

“Waar zit de minister eigenlijk?” vroeg Klodder. Svengaboy had vlak voor Kerstmis nog gebeld, of alles in orde was. “Ho Ho Ho” had Klodder toen gezegd, maar Svengaboy had meteen laten verstaan dat hij geen tijd had. Ministers probeerden de wet steeds vaker naar hun tijd te zetten, zeker voor een herstelplan, dat de drukte van het eindejaar nog drukker zou maken.

‘De Administratie Media begint sterk op de huidige federale regering te lijken’ dacht Kolder. Ze waren vaak in lopende zaken. Of nog beter: in niet-lopende zaken. De race tegen de klok. Die was al begonnen met een HIT die zijn Flair verloor, de auditeur van de Raad van Alle Staten had pas echt het startschot gegeven in de zaak vs. de acht Statuutradio’s. De zaak KIOSK, een open cinema.

Alea ejaculata est

De minister had die wedstrijd al laten afvlaggen voor de eindmeet, de zaak ging de geschiedenis in als het Orgasme van Schaarbeek, terwijl de rit van de auditeur in Brussel had moeten eindigen. Het werd ook wel de Premature Manipulatie van de minister genoemd, een knijptechniek om de zaak juist wél vroegtijdig te laten klaarkomen. Alea Ejaculata est.

Ondertussen liet Svengaboy nog snel de samenwerking tussen de Gemeenschappen goedkeuren door de Kerstman van de Vlaamse Regering. Hij negeerde daarbij bewust het advies van de Raad van Alle Staten, namelijk dat daarover geen publieke consultatie was geweest. ‘Dat moet niet als er geen wijzigingen zijn’ meldde de minister, en vergat de storingen die er ondertussen in Brussel waren.


Radio Karma

Toch konden sommigen in Brussel nog juichen. Studio Brussel had na een Warmste Music for Life, meer dan 12.000 acties, voor 1.986 doelen, 17,2 miljoen euro ingezameld. Drie keer meer dan in Wallonië, en dertien keer meer dan in Nederland. De roemrijke Hilversum 3 van weleer zonk daarmee verder in het water waarin ze destijds de zeezenders hadden verzopen. Karma is a bitch.

Het NOS-journaal meldde meteen een crisisoverleg. Zoeken waar het kind met het badwater was weggegooid. Een plaats-delict. Met een ‘waar’ of zelfs een ‘waarom’ zal het radiokind evengoed verzopen blijven als de zeezenders toen. In Vlaanderen hadden omroepen ook al vastgesteld dat de generatie jongeren, die ze ‘vergeten’ waren, ondertussen niet meer luisterden. Hoe zou dat komen?

Overschrijdende grenzen

“Er is beweging in grensoverschrijdingen” meldde DJ Terriër vanuit het ministeriële departement van Cultuur. Svengaboy legde het gezelschap Troubleyn nieuwe dansregels op, anders konden ze fluiten naar hun subsidies. De minister wou enkel nog een goed bestuur, en stelde daarom maar meteen een ander bestuur voor. Als een boom in het bos slecht is, vervang dan het hele bos.

Ondertussen begonnen een aantal radio-omroepen eveneens de grenzen te overschrijden. De landelijke Michel Follet deed een ‘folie’ op de niet-bestaande frequentie van PROS, en Harald Scheerlinck pendelde verder tussen Radio 2 en Qmusic, een kerstbakske vol met paxmedia. Harald had nog ambitie in radio, hij had immers gemerkt dat hijdat graag deed. Ze bestaan nog!

De deurvader van de platen

“Moeten we al die overschrijdingen in radiogrenzen niet laten vaststellen?” vroeg Klodder. Kolder had echter slecht nieuws, de deurvader van alle publieke wedstrijden was overleden. Jo Van Backlé werd 91, een hogere score dan de nogal zat-lijkende BRT Top 30 destijds liet vermoeden. Jo zette wel eens B-kanten van platen in de lijst, omdat hij vaak niet wist over welke kant het eigenlijk ging.

Een aantal Vlaamse artiesten waren hem eeuwig dankbaar. Salim Seghers brandde nog steeds kaarsjes omdat Jo zijn briefkaarten destijds allemaal ontvankelijk had verklaard. ‘Ik verlaat hem nooit’ zei Salim nog vaak. Danny Fabry dankte hem omdat hij destijds zijn eigen platen mocht gaan verdelen bij bevriende platenzaken, en eens ze genoteerd waren weer onverkocht mocht ophalen!

CIMpel dagboek

“Wij hebben net nog een paar platen van Danny Fabry verhuisd” riepen ze bij Radio Minerva. Hun beroemde chalet had de grenzen van overjarig worden overschreden, een nieuwe kwam er aan, in de vorm van een paar containers. Gelukkig was de verhuis slechts een paar meter verder, en kon die worden uitgevoerd door het voetvolk, dit zelfs zonder enige kilometervergoeding!

Op de camping Hof Van Eden in Heultje (Westerlo) werd het allemaal op luid gejuich onthaald. Minerva had er een bereik van 700 caravans op de kabel, en in alle gangen en kamers van het rusthuis Sint-Jozef in Wiekevorst. Alles vakkundig gemeten volgens een CIMpele vermelding in het dagboek van de omroep, door een paar luisteraars zelf. Eenvoud siert.

Digitale beperkingsgrens

Bij Klara was het ondertussen al DAB+ solden. De klassieke omroep had in november, tijdens de Digitale Week en de Top 100, zoveel DAB+ radiotoestellen weggegeven, dat ze dit in de feestmaand elke dag nog eens herhaalden. Het zero-onderzoek van Ipsos kon er zo nog 30 luisteraars bijtellen, dat bracht het totaal op 3,1%. It’s one small step for radio, one giant leap for free.

“Kunnen wij Minerva ook op DAB+ terugvinden?” vroeg een luisteraar uit Breda. De Oranjestad had ondertussen ook verbindingen met de Flixbus naar Antwerpen, als het goedkoop was dan waren de Nederlanders er bij! Helaas moest Minerva negatief antwoorden op de DAB+ vraag, die verhuis zou een digitale beperkingsgrens overschrijden, en dat mocht niet van de minister.

The Rhapsody Pack

Gelukkig konden ze in Breda op het eind van het jaar nog van de TOP 2000 genieten, op NPO Radio 2. De plaatsen in het TOP 2000 Café waren echter beperkt, even beperkt als DAB+ plaatsen voor sommigen in Vlaanderen. Queen zou toch weer de rhapsody van oudjaar worden, eindejaarslijstjes leken steeds meer op een veldrit met Mathieu Van der Poel: het was rijden voor de tweede plaats.

“Bij ons kan het anders” riep Radio 2, en zij kondigden aan dat Guy voortaan Vanessa zou heten. Bo van VTM kreeg echter nog geen navolging op de radio, Guy werd gewoon vervangen door Vanessa, die op zondag The Rat Pack zou overnemen. Ze kon in noodgeval de nummers zelfs verder zingen, een vernieuwend voorbeeld van radio, dat echter niet persé door iedereen moest worden gevolgd.

Geen behangradio

Met de meet van het eindejaar in zicht doken plots overal ook nieuwe radio’s op. In Ninove vormden de carnavalisten een coalitie met de volkse luisteraars, en zij zullen er samen de ether beheren via SU fm.  Goldies Radio verhuisde eveneens naar zijn oude thuisstad, en nam haar luisteraars online gewoon via hetzelfde internet mee. Keep it simple!

Radio Sinjaal kon zelfs nog Jan met de VTM-pet, en Kris met de JOE-weekendkiss, overtuigen om opnieuw te beginnen via het internet. Geen behangradio, als ze het zelf zegden mocht het herhaald worden. Tenslotte kwam er ook beweging op 107 in Antwerpen, DJ KHLR startte er zijn A-Town. Radio Star zocht dan weer een naam voor een tweede zender. Star Wars? Of beter Star+?

Om te Wenen

“Er is nog hoop” liet Goeiedagradio op de valreep weten. Hun advocaat deelde Het Laatste Nieuws mee over de procedure bij de Raad van Alle Staten: voor de verandering zou de auditeur voorstellen om het frequentieplan te vernietigen. De macht der gewoonte. Svengaboy moet bij het nieuws een regelrechte kerst-attaque hebben gekregen. Hij zou al denken aan een hersteld herstelplan.

In de moeilijke dagen vergat de minister zijn mediavolk niet: hij stuurde wel drie keer kerstwensen via sociale media! Gelukkig kon er ook nog ‘Ik wens u een prachtig 2019 toe’ bij. Vanuit Wenen. ‘Voor u ook’ stuurden Kolder en Klodder terug. ‘Hopelijk minder om te wenen’ dachten ze er luidop bij, en verdwenen toen samen in ‘sennergie’.

Toen zong Boudewijn de Groot ‘Wij wensen onze luisteraars een zalig en gelukkig nieuw jaar’. Voor de Overlevenden. Zo heet het album waar het uitkwam.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dit is het slot van Kolder en Klodder – 100 (video)

'Het einde van een strijdperk' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 99 (video)

'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor Lees verder

Kolder en Klodder – 98 (video)

'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x