RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Kolder en Klodder – 55 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

Het is nog te vroeg

“De Kerstcongé komt er aan” zei Kolder, toen ze het weekoverzicht van het werk overzag. Er waren geen zittingen van de Commissie Mediaklinkers meer, de agenda lag stil. De laatste vraag was over geplande acties in digitale radio. “Zullen ook de kleinere spelers bij het proces betrokken worden” vroeg Marius Meremans. ‘Proces’ dacht Svengaboy, ‘wat een woord’, in een proceduresector!  

“Lokale DAB+?” begon de minister, “Het is nog te vroeg om hier uitspraak over te doen, maar we komen er zeker nog op terug”. Alle aanwezigen lipten die laatste woorden mee, ze hadden ze de laatste twee jaar al vaak ‘terug’ gehoord! Bij elke vraag, als ieder antwoord. ‘We zijn daar mee bezig’, of ‘ik moet eerst nog iets bespreken.’  Het waren bijna lijfstraffen, in een tijd van Twitter-ongeduld.

Hetzelfde als op de oude radio

“Ik heb geen enkele DAB+ radio in aanbieding zien staan voor de kerstcadeaus” merkte Klodder op. Zelfs de Gazet van Antwerpen schonk geen supermoderne digitale radio, voor één euro, bovenop een abonnement van de krant. Ze moesten nochtans opboksen tegen de indringers uit Kobbegem, de Medialaan-clan. De strijd om de gazet van ’t Stad, op het Moordstrookje. 

“In sommige Carrefourwinkels geven ze al 20% korting” zei Klodder nog. Volgens een verkoper was er geen vraag, het was DAB min, i.p.v. plus. Iemand had zelfs zijn toestel woedend teruggebracht. “Die speelt exact hetzelfde als op mijn oude radio’ had hij geroepen. De verkoper had de nieuwe nonstopzenders op DAB+ nog uitgelegd. Wéér terug, die kon hij niet ontvangen op zijn autoradio! 

Alfa en Omegatz

Svengaboy was helemaal niet bezig met DAB+, hij had nog maar eens 400.000 euro budget teveel. Daarom was hij een koffie gaan drinken bij zijne copain, de Seb, in Brasserie Le Central, in Jette. Brainstormen, volgens hun eigen methode van Alfa en Omegatz. ‘De horizon verbreden’ had Seb ooit gezegd, en daarmee had Svengaboy al meteen een basis voor een nieuw cultureel subsidieproject.  

“Hebt ge het gehoord, het Withuis staat te koop” zei Seb. Als kind droomde Svengaboy al van het Withuis, een art-decohuis in Jette, dat richting 100 jaar aan ’t gaan was. En dat ooit gebouwd was door dezelfde architect als het  radiogebouw aan de Flagey. Zou zijn droom dan toch uitkomen? De Amerikaanse president in het Witte Huis, en hij, de mediaminister, in het Withuis? 

Nederlands en Vlaams

“Voor 900.000 euro kan het” zei Seb, en maakte met die prijs de minister toch weer wakker. ‘Misschien als tehuis, voor culturele projecten?’, dacht Svengaboy luidop. De meubelen bleven zelfs in de woning staan! Even de voorwaarden vragen, voor de kabinetsraad? “Het spijt ons, maar we hebben geen Nederlandstalige vertaling” zei de verkoper toen hij ernaar vroeg. 

“Er is wel een verschil tussen Nederlands en Vlaams” beweerde Bolle Geert van Stadsradio op dat ogenblik bij de VRM. Hij verdedigde zich daar tegen zijn eigen aanvraagdossier. Nederlandstalige muziek was volgens hem zowel Vlaamse als Nederlandse muziek, Vlaamse muziek waren producties van Vlamingen, in alle talen. Een omwenteling in eigen cultuur, en dit zonder één verblijfsvergunning. 

Eigen woorden eerst

“Onze  muziek bestaat voor 30% uit Nederlandstalige en Vlaamse producties” legde Bolle Geert verder uit. En dat de VRM zich anders zwaar misrekende. Bolle Geert misrekende zichzelf, de VRM zette hem ‘Oep zijn Vlaamse plaats’. “In uw dossier hebt ge ‘Vlaamse en Nederlandstalige nummers worden elk uur geprogrammeerd’ geschreven” repliceerde de VRM. Eigen woorden eerst!  

Stadsradio Vlaanderen kwam er vanaf met een tweede waarschuwing, moest zijn telraam laten nazien tegen 31 januari, en een boete betalen van 1.250 euro. ‘Dan is het solden in de winkels, en veel minder reclame’ zei Bolle Geert nog tegen zijn advocaat. Die had hem een teken, dat het soms beter was om te zwijgen. Zelfs als men van Mechelen was, of Mechelse radio van u. 

Een randje aan, en af

Ondertussen deed Svengaboy zijn best om van Brussel meer te maken dan de ‘cute city die Barcelona was. Of Amsterdam. Of zo. “Af en toe mag er een randje aan zijn” zei de minister tijdens de Warmste Week op Studio Brussel. Otto-Jan Han keek alsof hij De Ideale Wereld niet meer zag zitten. “Een randje af zijn” herstelde Svengaboy. Hij moest altijd opletten wat hij zei, vooral in de radiowereld. 

Svengaboy had Bjorn van The Crystal Ship meegebracht ze hadden samen city-art verkocht, voor het goede doel. “Zij hebben het gemaakt en ik heb het verkocht” zei de minister, “Enfin, ik heb het laten verkopen, door hen”. Otto-Jan was nu helemaal de kluts kwijt. “Dag Koen” zei hij tegen Bjorn. Toen Svengaboy door had dat er een randje af raakte, gaf hij snel 3.280 euro aan de warmste actie. 

Van nieuw naar oud

“Het postnummer 3280 bestaat niet” zei Otto-Jan. Testelt en Messelbroek waren er dan het dichtste bij met 3.272, dat was echter in de heilige driehoek Averbode, Scherpenheuvel en Diest. Kerkmuren beschilderen was nog niet de gewoonte, dus ging de omhaling naar kunst als therapie in Schaarbeek, en kinderopvang in Oostende. De Ezelstad en de Koningin der Badsteden. Met of zonder hoek af. 

“Ze mogen altijd een verzoekplaat aanvragen op Oudejaarsavond” liet Dominique Remaut van Radio Kompas weten. De omroep zou die dag ook van nieuw naar oud gaan, van de hits naar enkel nog Classics in 2019. “En als er iemand op het laatste moment nog een matras nodig heeft…” begon hij nog. Dominique zat aan de bron van de matrassen, maar hij werd onderbroken door DJ Terriër. 

Zij leek sprekend op zijn ex

 “Er is beweging in de architectuur van Brussel” zei de reporter ter plaatse. “Die architectuur kan wedijveren met die van Berlijn” deelde de minister mee, en deelde het meteen ook op sociale media. ‘Met het aantal Vlaamse radiostations is dat iets minder’ dacht Klodder, die ze ooit had geteld. Het aantal Vlaamse Brusselaars daalde gelukkig ook, al was het spijtig van de zwangere investeringen. 

“Als er ooit iets moet bijgebouwd worden, wij hebben net ook een kandidate gehad in Blokken” zei Domi van Kompas nog snel. Kristel Bedert kende alle vragen, maar spijtig genoeg mocht de andere kandidaat altijd antwoorden. Deelnemen was belangrijker dan antwoorden geven. Gelukkig hadden de luisteraars Kompas-sie, en één medewerker zelfs sympathie, want zij leek sprekend op zijn ex! 

Une pièce unique

“Ole com bove” zei de minister toen. In de tijd van de oliecrisis was er een liedje geweest, ‘Den Uyl is in den olie’. Toen kwam de olie niet meer boven, toch niet aan de naftpomp! Svengaboy was echter naar Het Goudblommeke in Papier gegaan. La Fleur en Papier Doré. Zoals elke authentieke café van vroeger, een ‘estaminet’ in Brussel.  Zoiets als Café ’t Aepje in Amsterdam. Une pièce unique. 

Hugo Claus had er ooit zijn huwelijk gevierd, met zijn eerste vrouw Elly Overzier, een Nederlandse actrice die geboren was in Oostende. Daarna had ze haar ‘kompas’ op de Belgische jetset gericht, via een omweg in Italië. ‘Ole Com Bove’ hing boven de ‘fonte’ kachel in het Goudblommeke, ooit had Simon Vinkenoog daar nog op had gezeten, toen hij zijn gedichten voordroeg. 

De aanval van Normandië

 “Wij hebben geen gietijzeren, maar keiharde nieuwsfeiten tussen solid-rock muziek door” liet ROXX weten. De drie laatste dagen van het jaar gingen zij nog eens alles herhalen, waar u zich een jaar lang in opgejaagd had. Trauma’s werden niet geboren, ze werden gemaakt! Met muziek volgens de CPEX, de Clement Peerens Exposition, den ene Dikke Lu na den andere! ‘Da kannekik ni pikke Dedju’!    

“Het is gebeurd!” riep Erik Van Looy. Het dubbelspel van Michèle Cuvelier was al eerder gestopt, zij kon zich volledig op de Warmste Vlam van Wachtebeke concentreren. Ze had het Glazen Huis van De Slimste Mens met opgeheven hoofd verlaten. En met tranen in de ogen, omdat Peter Van de Veire de aanval van Normandië nog eens overdeed, om onder Julie Colpaert te raken. Onder haar tijd.

Eindejaarslijstjes

“Wat weet je over Hendrik de Achtste” vroeg Erik. “Hendrik is geen familie van Hendrik Vos van Radio 1” zei Peter, terwijl Erik knikte. “En De Achtste Dag was een documentaire op Canvas, over de redding van Fortis”. Peter werd niet langer vervolgd, en mocht zich één jaar lang de Slimste Radiomens van Temse noemen, slimmer dan de twee andere die daar ook woonden! 

Bij MNM konden ze daarna beginnen met de eindejaarlijstjes. Een Jaarmix, een overzicht van de Ultratop 50, van de Click-Like 40, van de MNM Dance 50, van de MNM 50 en de MNM Urban50, en ook nog een overzicht van alles wat de radio in 2018 had gedaan. Geschiedenis herhaalt zich! Gelukkig was alles in een overzichtelijk lijstje gezet! MNM: Music and Memory! 

Verdere evaluatie

Eva De Roo had minder geluk, haar huwelijk was uitgelekt in een krant, en in alle andere kranten. “Ik ga trouwen met de heetste gitarist” liet ze weten, vanuit een mobiele studio, waar ze haar poep nog een week alleen in een koud bed moest stoppen. “Zouden ze Svengaboy uitnodigen?” vroeg Klodder. De trouwdatum was nog niet uitgelekt, niet in dezelfde krant, en ook niet in een andere. 

“Waar zit die minister?” vroeg Kolder plots. Zij had het advies van de Sectorraad Media over het herstelplan binnen. De Raad had geen opmerkingen, het herstelplan moest wel voldoen aan de bezwaren, die het technisch hadden vernietigd. Zij adviseerden ook een verdere evaluatie, om te zien of het plan werkelijk had geleid tot opwaardering van lokale radio, zoals voorzien in de conceptnota. 

Tot het eind van de beschaving 

Svengaboy liet het herstelplan snel een tweede keer goedkeuren door de Vlaamse regering. ‘Nog één keer’ dacht hij, maar de Raad van State moest nog wel advies geven. Vorig jaar had die gewezen op ‘het ontbreken van een regelgevend kader voor een raadpleging, wat vragen deed rijzen over de voorzienbaarheid van de raadplegingen en de voorwaarden’. Dat was nu toch ook hersteld? Niet? 

Ondertussen bleven de lijstjes maar komen. Radio Centraal zond in vier Antwerpse cafés tegelijk een Blues TOP 50 uit. De lijst was afgesloten in café Gitanes, met een Wintertime Blues, dansen met de radio ‘tot het eind van de beschaving’. Howlin’ Wolf stond op één, hij had Muddy Waters naar de tweede plaats geduwd, 35 jaar na zijn dood. Zachtjes, want Howlin’ Wolf was zelf al 32 jaar dood! 

Grensoverschrijdende grappen

“Geen wonder dat ik ween” zongen ze daarop bij Stadsradio Halle. Het was eigenlijk omdat Paul Severs er opnieuw op nummer één stond van de Gouden 100. Hij stond met Lief ook op nummer 4, en met Verliefd op Jou op nummer 14. Will Tura had zelfs vier nummers in de laatste twintig! Brussel boven, de Keizer van het Vlaamse lied kreeg in 2016 toch ook als eerste de titel ‘Brussels Ketje’?  

“Ik mag een half jaar lang naar het Belgisch Fritcentrum in Brussel!” riep Urbanus. De minister verbeterde hem meteen. “Het Stripcentrum” zei hij, terwijl hij zich nog steeds afvroeg hoe die Tolbekenaar zo beroemd was kunnen worden met onnoemlijk veel grensoverschrijdende grappen. “Als fan van De Rode Ridder zal ik u vanaf nu dan toch terug moeten fluiten” zei de minister nog. 

Dat scheelde een pak likes

Svengaboy had net de opdracht van ombudsman voor cultuur en media toegewezen aan De Genderkamer. Een opdracht van drie jaar, met een subsidie van 71.409,99 euro per jaar. Die ene cent meer zou wel budget-overschrijdend gedrag geweest zijn, zeker? Voortaan kon iedereen klachten doorgeven op 1712, i.p.v. op Facebook! Dat scheelde voor sommigen wel een pak likes. 

“Moet ge ingelogd zijn bij diegene waartegen ge klacht indient?” vroeg Urbanus. De minister bekeek hem, om duidelijk te maken dat hij zijn film ‘De Vuilnisheld’ volgend jaar nog altijd kon verbieden. “Het was om te lachen” zei de komiek. “Dat mag niet” antwoordde de minister, mensen konden nu reclameren. ‘Net nu ik binnenkort weer in Nederland ga optreden’ gromde Urbanus. Binnensmonds.  

Vinyl in de boom

“Hittentit hier, hittentit daar” riep Radio 2. Zij waren ook klaar voor de 1000 Klassiekers. “De mensen moeten dat toch kotsbeu zijn, dat tellen en herhalen op de radio?” vroeg Klodder. CIM sprak dat echter tegen, tijdens de lijstjes werd er veel meer geluisterd: de ene keer naar de ene, en de andere keer naar de andere. En daarna had iedereen de luisteraars weer terug. Zero sum game! 

“Vergeet onze Jukebox TOP 200 op Kerstdag niet!” riep Radio Star. Allemaal vinyl in de boom, de medewerkers waren al aan ’t oefenen met Verzoekplaten On Tour, en tussendoor gastoptredens. En voor de verandering gevolgd door een Kerst TOP50, moesten er nog lijstjes zijn?  Mariah Carey was dan wel de nummer 1 Kersthit volgens Sabam, bij Star was dat Band Aid. En zelf? Band… iet?  

Eetradio

“Wij hebben een kerstboodschap op nummer één” riep Qmusic. De Top 500 van de nillies werd aangevoerd door Pink. ‘Dear Mr. President. How do you sleep while the rest of us cry?’ Heidi Van Tielen en Maureen Vanherberghen zongen het lied in duet, het klonk iets minder vals dan Bart Tommelein als André Hazes, bij JOE. Die zal wel elektrisch gezongen hebben zeker? 

Bij Nostalgie lieten ze vier luisteraars koken voor Kerstmis. Eetradio bracht nog wat meer camera’s naar de studio. Al was het de vraag of dat ook gesmaakt werd door andere luisteraars, die bleven alleszins op hun honger zitten bij al die geurende uitleg. Winnares Mieke haalde er wel een keuken ter waarde van 15.000 euro mee binnen, al had dat voor de parelhoen niet echt gemoeten.  

De grootste van de grootste

Ondertussen ging de minister joggen aan het Atomium, de Warmathon. “Mission Accomplished” meldde hij, al moest men daar na George Bush in Irak mee opletten. Een groep jongeren zette hem plots op Facebook, voor hij aangekomen was! De minister schreef dan een vacature uit voor een Social Media Wizard, de naam van zijn kabinetssecretaris mocht nu wel vernoemd worden. 

In Nederland begon toen de grootste omroeper van de grootste omroep aan een marathon van 12 uur, om afscheid te nemen. Van de ochtend, én van Radio 538. Zijn concullega’s eerden hem met advertenties in de krant, en met bilboards onderweg naar Hilversum. Zijn collega’s zelf verrasten hem al vroeg met een schilderij Ochtendwacht (vrij naar Rembrandts Nachtwacht).

Tussendoor hadden zo’n 44 bekenden, én bekende zangers uit Nederland, de top-DJ verrast met een lied: ‘De Vrienden van de Show’. Het was een lied gemaakt op ‘We Are The World’, en geschreven door zijn sidekicks, een columnist, nieuwslezer, enz. Het duurde allemaal tot 18 uur. Dan nam Edwin Evers, op 21 december, en na 21 jaar, afscheid van de radio. Evers staat op, stond af. 

“Lieve mensen, bedankt voor alles. Tot ziens” zei Edwin, en daarna verdween hij voor altijd in de radiogeschiedenis. Daar zat hij al jaren. En altijd zal waarschijnlijk wel iets teveel tijd zijn. Of worden.

° Evers lied
° Behind the scene


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dit is het slot van Kolder en Klodder – 100 (video)

'Het einde van een strijdperk' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 99 (video)

'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor Lees verder

Kolder en Klodder – 98 (video)

'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx