RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Kolder en Klodder – 54 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

Mathematisch

“Wij beginnen nu met de finale” zei Erik Van Looy, alsof hij in de laatste nummers van het zoveelste lijstje van Altijd Dezelfde Platen zat. Radio’s verschilden onderling niet meer door de plaat, wel door de plaats van de plaat. Dat werd er wel ingeramd, vóor en nà, alsof het een voicetrack was, en nog eens in een overzicht. ‘Vorig jaar zus, dit jaar zo’. Wiskunde FM.

Het was echter De Slimste Mens, tenminste toch de zoektocht naar een opvolger voor Xavier Taveirne. “Mathematisch…” zei Erik. De radiowereld kende dat woord maar al te goed. Had de mediaminister er voor gezorgd dat er ook in De Slimste Mens een Beauty Contest was? Met een professionele vakjury? Toch niet de Trollenknotsers zeker!

Evangelie van de radio

“Mathematisch zijn er het meest radiomensen” ging Erik verder. Op die eerste finaledag was Svengaboy nog niet te bespeuren, hij was pas de vijfde finalist, dankzij één overwinning en heel veel geluk in vier technische rondes. “Zes radiomensen op 9 kandidaten, dat is 67%” zei Erik. De radiowereld moést dan toch slim zijn? Al dacht Svengaboy daar vaak anders over.

Op dat ogenblik werden de luistercijfers bekend gemaakt. De CIM-RAM, het evangelie van de radio, tenminste toch de broodvermenigvuldiging ervan. Vijf broden en twee vissen, die een hele reclamewereld eten konden geven! Iedereen was weer heel tevreden, het eten mocht voor sommigen iets meer zijn, maar het was lekker. Bedankt dat u er bij was?

3,42 dagboeken

Op de dienst Mediacontrole bekeek Klodder de cijfers, redelijk gefronst. De VRT haalde 57,66%, een ruimere meerderheid dan de huidige regering in de Kamer. ‘Welk monopolie hadden de vrije radio’s destijds dan doorbroken’ vroeg hij zich af. Ze kwamen in de cijfers niet meer voor, uitgeversradio had het private marktaandeel alleen maar doen zakken.

CIM vermeldde enkel Radio Roxx (0,01%) en Familyradio (0,41%), buiten diegenen die vastgeroest leken in de resultaten. “Hoe krijgen ze MNM Hits (0,92), VRT Nws (0,09), Ketnet Hits (0,08) en Klara Continuo (0,07) geteld?” vroeg Klodder. Er waren 4.891 dagboeken, Klara Continuo stond in 0,07%, of 3,42 dagboeken. Geen enkele lokale radio deed beter!

Working Class Radio

“Studio Brussel stijgt naar 10,6%” liet de VRT weten. De jongerenzender was met 0,38% gestegen. Of 18,58 dagboeken. Het heuglijke nieuws werd meteen onthaald op een beslissing bij de openbare omroep. “Vanaf 2019 wordt StuBru heruitgevonden” zei de netmanager. Nieuwer en anders. Never change a winning manager.

“Wij zijn ook de meest beluisterde omroep op het werk” riep Jan Van Biesen nog na. StuBru, the Working Class Radio. Werd het nieuwe logo dan een omhooggestoken vuist, met een microfoon in? Zoals in The Voice? Als het maar geen gele vestjes waren, of duidelijk zichtbare hoeden, in beeld op VTM, met gele rookbommen tegen de werkende journaliste.

De stekker

“Wij zijn het meest beluisterd in de categorie 18 tot 54 jaar” deelde An Caers mee, namens Qmusic. Hoe kon dat? Moesten die luisteraars dan niet class hero werken? Of waren er tussen die van StuBru een aantal die ‘den dop’ meerekenden als werk? “Bij ons werken ze ook” zei An, verwijzend naar de bouw van het JOE Christmas House in de Aaa-stad!

“Er is beweging aan de Antwerpse Grote Markt” meldde DJ Terriër, vanuit het sinjorenveld. Rani en Raf konden nog net verhinderen dat de burgemeester daar de JOE-stekker weer uittrok, nadat hij hem er al met veel moeite had ingekregen. “Wij hebben meer ervaring in uittrekken” zei hij. Zijn hele partij had zich voor deze opening ook uit de regering getrokken.

‘Eigen radio eerst’

Voor Rani mocht het met die stekker niet te lang duren, zij moest tussendoor ook meedoen aan de Slimste Mens, in de studio van VIER in Vilvoorde. Eens Svengaboy er uit zou liggen moest zij de finale verder doen, als hogere finaliste. Ze hadden daarom bij JOE de minister niet gevraagd voor de stekker, zijn stekker moest er net uit, zodat zij kon beginnen!

In Antwerpen waren zelfs protestmarsen aangekondigd. Het was 56 jaar geleden dat het schip de Uylenspiegel op drift was geslagen, en Radio Antwerpen daarna monddood was gemaakt. ‘Eigen radio eerst’ riepen sommigen al in de straten, ze meenden dat ook Radio Minerva het zwijgen was opgelegd. Daar werden enkel de studio’s verbouwd.

100 seconden

Ondertussen bleven de werkmensen bij Qmusic werkloos achter. Het Halloween House in Hasselt was afgebroken, daar stond er ondertussen één op de Grote Markt dat er veel op leek! Als inslaande actie gaf Sean Dhondt dan maar zijn drumsticks weg, via een onmogelijke vraag, met wie hij op Rode Neuzendag had gezongen. Marketing Mix. Eigen nieuwsscheten!

Komiek Kamal mocht daarna een jaaroverzicht geven in de Q-avondspits van Maarten en Dorotee. In 100 seconden, meer tijd was er niet tussen de reclames door. België haalde niet zomaar 4% meer radioreclame op dan het Europese gemiddelde! De oneliners tussen 18 en 54 op Facebook zouden misschien zelfs geen 100 seconden onthouden van de actualiteit!

Geen enkele officieel

“Het jaar begon met een veldslag van vergunningen” zei Kamal, “daarna werd het redelijk stil tot de eerste herkansingen voor erkenningen, die werden nog eens over gedaan, en daarna trok de Raad van State de Europese stekker er van iedereen uit”. Dertien seconden, en toch geen voicetrack. Er was daardoor nog wel tijd over om een Q-kerstzender te starten!

“We gaan weer seconden weggeven” zei Erik Van Looy, terwijl hij Svengaboy begroette in de studio van De Slimste Mens. “Ik heb mijne blauwe Alfa Romeo op de VIP-parking gezet, om tijd te winnen” zei de minister. “Gij zijt eigenlijk de baas van alle radio’s?” zei Erik vragend. “Officieel wel” zei Svengaboy, “maar momenteel is er geen enkele officieel!”

The best a man can get

“Hoe reageren ze in de partij op uw deelname aan De Slimste Mens?” vroeg Erik. Voorzitster Gwendolyne had gezegd ‘dat ze niet wist dat hij zo slim was’, en in de Vlaamse Regering stond het als eerste op de agenda. “En wat was het tweede punt?” vroeg Erik Van Looy. “Of er broodjes moesten worden besteld voor tussendoor, of sushi” zei Svengaboy.

“Mag ik u vestimentair feliciteren?” vroeg Erik weer. Het mocht. Svengaboy zorgde er wel even voor dat zijn schoenen van Van Bommel, kostuum van Melka en zijn gilet goed in beeld kwamen. “Is dat een gilet van Binst?” vroeg Erik. Hij verwarde met de voetballegende. “En ook geen Gilles van Binche” zei Svengaboy. Gewoon een gilet, the best a man can get!

Beste resultaat ooit

De minister wreef nog even door zijn haar, als wou hij duidelijk maken dat Brylcreem in Brussel nog bestond, en 90 jaar na de uitvinding, en lang na de Happy Days op televisie, zelfs nog werd gebruikt. Toen keek hij naar tegenkandidate en StuBru-stem Michèle. “Gij hadt mijn dochter kunnen zijn” zei hij. Wist Michèle veel dat de minister haar moeder kende!

Ondertussen liep er een reactie binnen van TOPradio, de invallers, toen HIT geblesseerd raakte door teveel Flair. Zij scoorden al na een paar maanden hun beste resultaat ooit: 1,2% algemeen, en 4,4% in de doelgroep. The partystation beloofde meteen een Retro Arena TOP 500, met een bijhorende vier-dubbel-cd. Herinnert u zich da house nog-nog nog?

Een Radio 2 probleem

Bij Nostalgie was de vreugde even groot, met een stijging met 1,5%. “Het doet deugd om het jaar af te sluiten” liet Tom Klerkx weten, na een hardwerkende dag met het team. “Onze gedachten zijn bij de luisteraars van de andere omroepen” zei hij, nogal mysterieus. Tom had twee omroepen, lukte het niet met de éne, dan wel met de andere?

Nostalgie moest alleszins nog zwaar onderdoen voor de cijfers in Wallonië, waar hun Franstalige zuster marktleider was, met 15% positieve en optimistische luisteraars. Dat waren er half zoveel als Radio 2, en toch meer dan elke andere Vlaamse omroep. “Wij hebben een Radio 2 probleem” zei Klodder. 1,3 miljoen luisteraars wisten waarom!

Hij had Nostalgie

Bij Nostalgie had Tom Klerkx begrepen dat de markt te veroveren was. In het schaduwleven van zijn radiobestaan, was Stefan Ackermans misschien Bjorn Verhoeven tegen gekomen? Op één of ander Jeneverfeest in Hasselt? Of had Tom Klerkx iets besteld bij het bedrijf waar Verhoeven werkte? Der Bjorn begon alleszins te zingen, ‘So schön war die Zeit’…

Hij had heimwee. Naar de tijd dat hij ’s nachts niet opstond, én al op de radio was. Of de verschillende momenten dat hij zoiets overdag deed, bij Q of bij JOE. ’s Nachts droomde hij van dolfijnen, die Royaal in zijn nachtmerries voorbij kwamen. Toen ook mensen, waarvoor hij ooit radio had gemaakt, dit bevestigden wist hij het zeker: hij had Nostalgie.

Nostalgie had hem!

Even later had Nostalgie hem ook! Ze stelden hem een microfoon, telefoon en veel muziek ter beschikking. Het radioleven was niet alleen mooi, maar soms ook gul! Bjorn was even gul in zijn tegenprestatie: hij offerde vanaf januari zijn goed betaalde DJ-weekenden op om op vrijdag- en zaterdagavond Bjorn Again te worden op Nostalgie. Wie deed zoiets na?

“Ik” riep Dominique Crommen onverwacht. Was die niet enkele maanden geleden ontslagen, bij dezelfde omroep? Hij mocht herbeginnen. Eerder waren ook al Herbert Bruynseels en Evy Gruyaert aangekondigd, de recyclage in de Vlaamse radiowereld was een feit. Na JOE begon nu ook Nostalgie meer en meer een Kringwinkel in radiostemmen te worden.

Een waarschuwing

“Wanneer zijn de medewerkers op uw kabinet het meest productief?” vroeg Erik aan Svengaboy. De minister liet duidelijk zien dat het niet De Slimste Vraag Ter Wereld was! “Vrijdag is het ministerraad” begon Svengaboy, met een gezicht, dat hij het daar misschien kon vragen? “Op donderdag werken ze dus” concludeerde Erik. Zijn werkweek stopte op dezelfde dag, Bjorn deed immers het weekend?

De Slimste Presentator voegde er nog een veelvoud aan fastfoodreclames aan toe, alsof de VRM de zender VIER In het voorjaar niet had veroordeeld, voor overtredingen met reclame voor de film Lego Ninjago. Het bleef toen bij een waarschuwing, maar dat werd meestal streng herinnerd, én dubbel geteld, als de overtreder een recidivist werd. Van VIER naar acht, of zelfs later.

Chateau Bohemian

“Ik heb varkenshaar” zei jurylid Karin Daemen. Rosse varkens waren zeldzaam, haar collega begon meteen 31 K3-liedjes te zingen, in 100 seconden! Was ook dit verkapte reclame voor een verzamel CD? “Zo speel ik thuis badminton op de tafel” zei Wouter Vandehaute. “Dan is dat pingpong” lachte Erik. Het was meteen duidelijk waarom Wouter RSC Anderlecht niet had kunnen kopen.

Bij Radio 2 waren ze ondertussen begonnen met de voorbereiding van de eindejaarslijst. Met een 1000 Klassiekers wijn, zoals de Chateau Bohemian, en een CD met muziek, die iedereen zelf al op computer had. Gelukkig waren er ook reizen, bij elk nummer met een reisbestemming. Sommige bestemmingen waren wel geschrapt, omdat regeringen daarover konden vallen.

95% loon overhouden

Bij Park FM beseften ze dat dieren ook maar mensen waren, als steun werd hun radio een live-nde jukebox, aan 2 euro per nummer. De tijd van vijf frank voor drie platen was lang voorbij! Wie in Brasschaat winkelde kreeg wel een gratis beurt. Én er kwamen veilingen van BV-gadgets, zoals de grasmachine van Sam Gooris, of de caravan van Will Tura, of de Alfa Romeo van Svengaboy. Of zo.

Uit pure goodwill hadden ze zelfs een Alfa Romeo op het dak van het glazen radiohuis gezet, een symbolische, soliede constructie in de radiowereld. Omdat ook de maandelijkse leasingprijs er bij stond, werd snel duidelijk dat de minister nog 95% van zijn loon overhield, na de maandelijkse betalingen. “Ho Ho Ho” riep Radio Maria, en dat ze ook nog wat giften konden gebruiken.

Naar huis

De naastenliefde sloeg daarna over naar PROS, waar de kerstballen in de boom de kosten van een meisje met darmkanker zouden opvangen, omdat de kerstpinnen van de ziekenkas dat niet (meer) zouden doen. De 30-jarige Francès Lefebure werd NINA Vrouw van het Jaar, omdat ze orgaandonors weer great maakte, en dat met zo’n 27.000 nieuwe inschrijvingen.

Toen ging het fout met de tabulatortoets van Svengaboy in De Slimste Mens. Wouter werd doorgeklikt naar de volgende ronde, en de minister speelde de finale, tegen zijn ‘dochter’ Michèle. Een onwettelijke dochter, zo bleek in de vraag over het koningshuis. De StuBru-rebel speelde het overspel van de mediaminister naar huis. Zelfs in een gehelmde muziekrelatie blijft DNA herkenbaar.


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dit is het slot van Kolder en Klodder – 100 (video)

'Het einde van een strijdperk' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 99 (video)

'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor Lees verder

Kolder en Klodder – 98 (video)

'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx