RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Kolder en Klodder – 53 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

De Warmste Buurvrouw

“Vrijwel droog, in de Brusselse politiek zwaar-bevolkt, vanuit Frankrijk komen er rukwinden met gele vestjes, tot 70 per uur. Dat is vrij veel voor de tijd van het jaar. Sorry, temperaturen tot 10 graden, en dat is vrij veel voor de tijd die ons dit jaar nog rest” zei de weervrouw op de radio. Kolder keek even uit het raam. “Parapluweer” zei ze, “maar warm genoeg”.

“De Warmste Week komt er ook weer aan” zei Klodder. Eerst heette die week Music for Life, sedert de opwarming van de radio was De Warmste Week erbij gekomen. “Mijn buurvrouw doet daar het hele jaar aan mee, die noemen ze niet voor niets Hete Jeanne” lachte Klodder. Dat was nog iets heviger dan het filmpje van De Ideale Wereld over de actie vorig jaar.

De Warmste Baksteen

“Trollenknots” riep Jonas Geirnaert. De Slimste Partyhit ter Wereld was nog maar eens opgenomen, nu officieel, door Woestijnvis, op StuBru. “Ik geef mezelf helemaal!” riep Rik Verheye. Geven was verloten, voor SOS Kinderdorpen, 1 euro per berichtje, of een bod via TrollenknotsForLife. ‘Draag ook uw steentje bij’ schreef Woestijnvis. De Warmste Baksteen.

De Warmste Brusselaar moeide zich in het debat. Toevallig was Svengaboy ook de vader van alle omroepen. Als kind was hij al met krijtjes rondgetrokken, vooral rond de Koepel in Koekelberg. Overal had hij bloemetjes getekend, op vuilbakken of stroomkasten, niets was veilig. ‘Power Flower’ zei hij. In die tijd regende dat toch met de eerste bui weer weg.

Regering scheef aan ‘t vallen

In Brussel was de regering ook al weken scheef aan ’t vallen, na aanvallen van de Pacman van de Macarena. Gelukkig had de MP van Vlaanderen laten weten dat er geen probleem was voor de Vlaamse mini-sterren. “Ik heb een paar kunstwerken in de wereldwijde etalage van Etsy laten zetten” belde de minister door, “promoot dat eens via alle radio’s”.

Dat was geen gemakkelijke opdracht. Er waren nog een aantal radio’s aan ’t procederen, en eigenlijk was het hele frequentieplan al zo scheef gevallen, als de nationale regering aan ‘t doen was. Dit was trouwens een actie van Studio Brussel, een studio die op 1 april 1983 bovenop alle lokale radiostudio’s was gezet. Die zouden daar niet onderuit kruipen!

Vestjes van Jaune

Kolder keek eens op de website. The Crystal Ship leek eerder een naam voor een zendschip buiten internationale wateren, er stonden kunstwerken op, in serie van dertig, numbered and signed. Honderd euro per stuk, Etsy aanvaardde Visa, Mastercard, American Express, Paypal, eigen cadeaubonnen en tegoeden. Art For Life, Value For Money. Art For Money.

“Het werk van Jaune gaat vlot over de digitale toonbank” schreef Svengaboy op sociale media, en dat men er snel bij moest zijn. Jaune maakte kunstwerken van gele vestjes. Hij kreeg dagelijks publiciteit in nieuwsberichten, zonder te betalen, en verkocht sneller dan Dourone, A Squid called Sebastian, Nils Westergard en Oli-B! Sneller dan a speed of sound.

De Galerij van Jan

De opbrengst van de actie ging naar het Kapoentje, een Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning in Oostende, en Psycart, een artotheek in Schaarbeek, die kunstwerken samenbracht van kunstenaars met een psychische of sociale kwetsbaarheid. “Ik ben heel blij” zei de minister, “maar die werken zouden nog ergens tentoon moeten staan”.

“Hier staan het nog vol met dozen van radiodossiers” zei Klodder. Een galerij mocht geen doolhof zijn, toch niet voor de bezoekers. “Zet maarrr in de Zuilenzaaal van het Vlaaams Parrlement” liet Jan Peumans weten. Daar stonden de laatste tijd teveel politici te twijfelen over een burgemeesterschap en een uittredingsvergoeding. En zo gebeurde.

Richtlijnen en richtpatronen

“Radio is enkel nog voor de ouderen” zei Erik de Zwart toen de krant Het Parool hem naar zijn toekomstvisie vroeg. Die toekomst leek dan bij het verleden te blijven. Bij ouderen, die naar de TOP 1000 luisterden, terwijl jongeren hun 1000 oldies op Spotify moesten zoeken. Emptynesters: de één een leeg huis, de ander een lege radio.

“De ether is ook leeg als we zien wat er nog allemaal kan” zei de VRV toen. De vereniging richtte daarmee zijn patronen op de rondstralende bevraging van 8 nieuwe frequenties. Eigenlijk op de 18 die er niet bij waren, en nog een pak andere die volgens hen een andere behandeling hadden gekregen. Zij vroegen een onderzoek, Richtlijnen i.p.v. richtpatronen.

Financiering met reclame

Op dat ogenblik kwam er een gerichte aanval op de geplafonneerde radioreclame van de VRT. Een aantal universiteiten hadden hun studie gericht op de meerwaarde van de publieke omroep. Het werd een minwaarde, de openbare omroep zou 14 miljoen euro mislopen, die zelfs niet door het Foute Uur van Qmusic kon worden goedgemaakt. Help?

In de Commissie Mediaklinkers in het parlement werd een zelfde conclusie gemaakt. “Laat de VRT het reclamebudget overschrijden, en hou het verschil af van hun financiering door de overheid” klonk het. Svengaboy viel bijna van zijn stoel. Een gedeeltelijke zelfbedruiping? Een Ego Sum Game i.p.v. een Zero Sum Game? Het was maar om te lachen hoor!

Een verschil van Zero

Het werd nog erger. “De mediaconsument heeft nog weinig keuze” stelde de VRM in haar jaarverslag over de mediaconcentratie. Zij bevestigden het doembeeld van DAB+: 80 tot 100% was in handen van de G5. De VRT, Medialaan, Mediahuis, Roularta en SBS. Afgekort: de VMMRS. De Vlaamse MediaMacht Radio Som, de uitkomst een verschil van Zero.

Cassettes en Banden

Op dat ogenblik lieten de hardrock groepen zich horen. “Als ze ons niet genoeg op de radio willen spelen dan gaan wij terug op cassette!” riepen Nirvana, Queen, ACDC en Def Leppard samen in koor. Smells like Old Spirit, zelfs verkrijgbaar in chroom. De verkoop steeg in Engeland meteen met 90%. Van 0,5% naar bijna 1% klonk immers minder dynamisch!

Meteen dook ook de nonstopband van de vroegere nachtuitzendingen weer op. Banden voor programma’s van één uur, haalden twee uur op lagere snelheid, soms zelfs drie tot vier uur. Toen werd de ‘klik’ uitgevonden, een remote-start in reverse. Het begin van de computerradio: wij klikken terwijl u verder slaapt. Gedaan met druk maar op het knoppie.

Radiovrienden van Veronica

“Er is beweging in de geschiedenis van de radio” meldde DJ Terriër, vanuit de eeuwige radiovelden. Twee Ferry’s wilden de Mersey nog eens oversteken. Ferry Eden met een hitlijst uit de tijd dat platenverkoop nog werd gemeten, en Ferry Maat met een eenmalige soulshow op de openbare omroep. Radio voor ouderen, Erik de Zwart wist waarom!

“Techniek Juul Geleick, dit is Cees Manintveld met het Radio Veronica Nieuws” klonk het plots. “In Hilversum zijn een aantal oude radiovrienden van Veronica samengekomen voor een lunch” zei de nieuwsstem. Hij kon het weten want hij was er zelf bij geweest. ‘Herinnert u zich deze nog-nog-nog?’ had de chef-kok op de menukaart geschreven.

Alles draait om de eenvoud

“Da-da-da-di-daar krijg ik honger van” had Bart van Leeuwen geroepen. Joost was er niet bij, die mocht nog altijd niet eten! ‘Vijftig Pop of een Envelop’ had Tom Mulder gevraagd, toen de kelner de rekening bracht. Toen hij zag dat het iemand van de TROS was hield hij het bij een ‘Ook Goeiemorgen’, en strooide wat zand in zijn ogen, als ware hij Klaas Vaak zelf.

“Ik heb groot nieuws” had Bart van Leeuwen gezegd toen hij iedereen een lachende hand had gegeven. Hij zou volgend jaar beginnen bij Radio 5, de omroep voor Nederlandse ouderen, en nam daar het programma van Jeanne Kooijmans over. Het Theater van het Sentiment. Alles draait om de eenvoud. Van Lee-ee-euwen.

Coachen en Wellbeing

‘Hoezo reclame’ dacht Tina Van Den Meersschaut toen op de afdeling Sponsoring bij De Standaard. Die ochtend in de krantenwinkel nam ze een besluit: ze zou haar ervaring van Humo en DS omzetten naar radio Nostalgie. De radio als krant, muziek terwijl u naar reclame luistert? Ze ging er het team van Nostalgie coachen. Een Nostal-team, van Nostal-Tina.

“Mijn taak zit erop” zei Ann De Bisschop bij Medialaan. Ze was er 15 jaar lang commercieel directeur geweest, en nog twee jaar verantwoordelijk voor Wellbeing. Nu er steeds meer privéproblemen op de radio werden verteld wou Ann de zieltjes van iedereen wel laten zijn. Met of zonder de gelijknamige producten van Damhert.

Al bevestigd voor de geboorte

‘Hoezo reclame’ dacht toen ook de directeur Radio bij de VAR en hij nam er de afdeling Televisie bij. Multitasking, vooral kiezen wie de 14 miljoen euro afvallers moesten worden. Een luxeprobleem, zeker in een land waar gemiddeld 8% méér radioreclame was dan in de rest van Europa. Voor de G5. Samen en Alles. Zero Sum voor de anderen.

Het nieuws maakte Peter Van de Veire alleszins zo blij, dat hij na negentien jaar nog eens een grote salto door zijn eigen show maakte. Het nieuws was hier wel de zwangerschap van zijn vrouw. In tegenstelling tot de koning bevestigde hij het vaderschap al voor er een geboorte was. Peter had al ‘drie vrouwtjes’, maar er kon er blijkbaar nog ééntje bij. Of zo.

Op waakvlam

“Wij doen alles samen” riepen vier VRT-radionetten in koor. StuBru ging op 24 december het gezelschap krijgen van 1, 2 en MNM, voor een Warmste Radiodag. Verzoekplaten op alle radio’s, behalve op Klara, daar was de warmte nog altijd niet teruggekeerd nadat er eerder dit jaar vijf vlammen waren ontslagen. Sedertdien draaide de radio op waakvlam.

“De regering is scheef gevallen” meldde DJ Terriër vanuit het politieke veld in Brussel. Een stemming in de Kamer was er voor één teveel aan geweest, zo’n stemming kon enkel in Catalonië. Er kwamen geen nieuwe verkiezingen, de crisis werd opgelost met het kangoeroe-principe: de één droeg de buidel van de ander verder. “Was hast Du in deine Hoze?”


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx