fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Kolder en Klodder – 52 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

Playing for change

“Hebt ge al van Playing for Change gehoord?” vroeg Kolder, die maandag op de afdeling Media-concentratie. Klodder had ooit op straat nog even mee geroepen dat Leuven Vlaams moest blijven. Ze hadden er nooit bij geroepen dat het ook verkeersvrij moest blijven, dat regelden ze in die tijd immers zelf. Ze blokkeerden gewoon de straat. No passeran!

“Playing for change?” herhaalde Klodder. Ja dat kende hij. Hij zocht wel eens naar filmpjes op het internet, bv. van Amerikaanse presidenten, die bosbranden bestreden met tuinharken. Raking for change! Rèik, zoals een hark in ’t Bilzens. Het deed hem plezier dat ook zijn diensthoofd Kolder gewonnen was voor de actie op YouTube, waarbij verschillen in muziek juist sterker maakten.

De revolutie

“Zit de minister nog in China?” vroeg Klodder. Hij zat. Soms stond hij er ook. “Don’t you feel it growing, day by day, people getting ready for the news” hoorden ze Tom Johnston van The Ooby Dooby Brothers zingen. Hij had die woorden geschreven in 1972, vlak na de straatrevoluties. Dat de wereldleiders moesten luisteren naar muziek, dan zou de wereld een betere plek zijn.>

Hij had het onlangs nog gespeeld in Australië, het werd een hergeboorte van de Love Generation! Wereldwijd had iedereen meegezongen, Ooby Dooby Brothers and Sisters! De revolutie! Na de gele hesjes tegen dampende dieselprijzen, de Climat for change in Brussel, of de Global Citizen in Johannesburg, waar Alexander de Croo even Mick Jagger mocht spelen, met 43 miljoen euro.

Uit de Chinese kast

“De minister gaat naar de lagere school” meldde DJ Terriër vanuit een veld vol scholen in Beijing. Zou Svengaboy dan toch van meet af aan herbeginnen voor zijn frequentieplan? Back to basic, van het telraam tot de vermogens van de zenders? Van A tot Z, Aalst tot Zoutleeuw? Het zou niet, de minister ging les geven in Jommo-logie, een wetenschap die ooit door Jef Nijs was uitgevonden.

“Wo shi buzhang” zei Svengaboy. Ik ben de minister. Alle kinderen lachten. In China moesten politici in het parlement enkel handjes-klappen om ja te zeggen. Svengaboy wou echter uit de Chinese kast komen, zoals Prins Laurent ooit deed, maar dan zonder een deel van zijn dotatie af te geven. Hij zou het Chinese culturele akkoord van 1980 steunen, Jommeke promoten, al heette die daar Tjèmie.

‘Ik vraag u af’

“Anatoa” zei de minister in de klas. Hij bedoelde Anatool, de aartsvijand van elk frequentieplan, ook als dat voor een Chinese film van Jommeke in co-productie zou zijn. “Is die film wel gecoördineerd met Europese richtlijnen?” vroeg Klodder. Niemand wist het, de Chinese studenten droegen in 1989 nog geen gele vestjes op het Tien-an-Menplein, de Poort van de Hemelse Vrede.

“Hoe lang ga jij meedoen?” vroeg Erik Van Looy aan Pieter de Crème, in de Slimste Mens. Pieter was in een vorig politiek leven niet de Slimste geworden, omdat hij na een blog-aanval met alcohol zelf niet wist wat zijn woorden ‘Ik vraag u af’ betekenden. Hij was daarna staatsecretaris voor Buitenlandse Handel geworden, behalve als het over films van Jommeke in China ging.

Bevroren kalkoen

“Ik ga 48 uur meedoen” zei De Crème. “Typische woorden voor iemand die op Defensie heeft gezeten”, zei een jurylid, “een normaal mens zegt immers twee dagen”. Daarmee wist Pieter meteen hoe normaal hij niet was. “Ik ben met hem nog op handelsmissie geweest” zei Sven De Leijer. “Veertig uur” zei Pieter. ”Zesendertig” zei De Leijer, waardoor er weer vier uur op café ontbraken.

“Ik heb met de minister ooit Kerstmis gevierd” zei De Leijer nog. Hoorde men daar engeltjes zingen, en herders in de grachten liggen? “Svengaboy zou voor de kalkoen zorgen, maar hij vond die niet meer terug in het frequentieplan” legde De Leijer uit. Waarschijnlijk had de minister de kalkoenen gewoon bevroren, zoals destijds de dolfijnen.

De Katastroof van het plan

De Crème lag snel uit de Slimste Mens. “Op 24 uur” zei hij. “Op één uitzending” verbeterde Svengaboy. Pieter keek hem nogal tsjeev aan. “Ik wou toch maar een kortfilm meedoen, is daar eventueel geen subsidie voor te regelen?” vroeg hij aan Svengaboy. De minister was kort: hij zei neen. “Peter van de Visvijvere neemt uw plaats toch al in” zei Erik Van Looy.

“Hoe zit dat hiere? Wordt hier nog oepgetrede?” vroegen een vijftal omroepen, zonder DAB+. Zij hadden naar de Katastroof van het vernietigde frequentieplan geluisterd, en het favoriete liedje van De Crème vanbuiten geleerd. “Zoape, zoape, da kunne ze goed”. Zou zo’n zuipfeest dan onder de ‘niet-verboden familiale banden’ vallen bij de VRM?

De Brusselse Zidane

“Het is illegaal” riepen de vijf omroepen, en ze dienden toch klacht in bij de VRM. “Dat is broodroof” riep Eric Hoffman op sociale media. Eric had ooit het sprookje van Hans en Grietje ingelezen bij VTM. Had hij dat deel over de broodkruimels onderste boven gelezen? In het begin van het jaar hadden immers vele radio’s geen brood meer op de plank.

“Ik heb ooit een kopstoot uitgedeeld in een voetbalwedstrijd” zei Svengaboy plots in de Slimste Mens. De Brusselse Zenidine Zidane! In de veteranenploeg van Ritterklub Jette, een wedstrijd tegen KFC Vilvoorde, in 2005. “Die zouden vijf jaar later toch failliet gaan” zei de minister, maar de kapitein had hem toch nog een karateslag gegeven voor hij rood kreeg.

Carrosserie is nog goed

“Zijt gij dan zo agressief?” vroeg Erik Van Looy. “Als ze op mijn tenen staan” zei Svengaboy. De telefoonlijn van VIER werd meteen overstelpt door klachten van kijkers, die van ellende aan ’t kijken waren, omdat ze geen radio-erkenning meer hadden gekregen. “Maar alleen in Vilvoorde” zei de minister toen. Metoo, dachten velen in de radiowereld.

“Gij zijt toch al oud?” vroeg jurylid James Cooke. “Maar de carrosserie is nog goed” zei de minister. “Ja, goed uitgeblutst zeker?” lachte James. Daarop speelde Svengaboy Annelies Van Herck naar huis. “Ray Charles is een designer” had Annelies gezegd, in een blinde verbijstering over zijn liedjes. ‘Hit The Road Jack’ dacht Svengaboy. And never come back.

Zenders van hulpdiensten

“In Ieper worden er storingen gemeld op Franse DAB+ zenders” meldde DJ Terriër plots vanuit het Kattenveld. De minister kwam meteen tussen. “Onmiddellijk ingrijpen” liet hij vanuit China weten, waar hij net Annemieke en Rozemieke in het Chinees aan ’t spellen was voor de klas van Beijing. Lozemieke, zoals het Loze Vissertje, met zijne leere laarsjes aan.

Het was vals alarm, zenders van hulpdiensten die stoorden, zoals De Lijn. Die mochten toch ook illegaal uitzenden in het frequentieplan van Piet Piraat? “Het grote voordeel is dat mensen dan altijd op tijd zijn voor hun bus” zei de minister. Vooral lijn 820 zeker, die vanuit Jette voorbij kwam bij VTM in Vilvoorde zeker? Of was dat een ‘kopstoot’ te ver?

Tevreden met kopstoten

Wordt het een herstelplan van korte duur?” vroeg Lucky Luke zich daarop af, in een online artikel. Svengaboy had destijds voor zijn kopstoot zes weken schorsing gekregen. Aangezien niemand daarna zijn vergunning had geschorst mocht hij zich gewoon verder uitleven bij Ritterklub Jette. Herstellingen konden best van korte duur zijn!

“Het lijkt toch op een noodverband” merkte nog iemand op. “Wij zijn best tevreden” lieten IRO en TRO weten, via hun woordvoerder in de pers. In Oostkamp kregen ze wel regelmatig een kopstoot van Radio Kompas, en anders van Elisa FM. Ze wisten nu dat dit van de minister kwam, waarschijnlijk al oefening voor als Vilvoorde weer veteranen zou hebben.

‘Grootvader’ overleden

“Die van NRJ, die mogen weer alles zeker?” vroeg toen een Filiberke, die zijn hond Pekkie de hele dag niets anders liet doen dan controleren of websites niet nationaal gingen. Pekkie had zich vast gesnuffeld in de taalkeuze bij NRJ. De minister mocht dan soms eens in ’t Ketjes vloeken, daarom moest het Frans toch nog geen optie zijn in het Vlaamse radiolandschap?

“Er is nu een officieel overlijdensbericht van de grootvader van de staatstelevisie” liet DJ Terriër weten, vanuit de antennevelden van de VRT. DVBT was overleden, bloemen noch kransen, ze gingen zijn graf toch meteen opruimen. Een envelop via een provider mocht wel, alhoewel vele Vlamingen de VRT-envelop via de staatsvetpotten liever afgeschaft zagen.

Leuven Centraal

Was het daarom dat de redacties van de grootste familie in de provinciale hoofdsteden verhuisde? Ze wilden in het centrum zitten zei de netmanager. De VRT veranderde wel meer van onderbroek als er een nieuwe baas kwam. “Feeling good, feeling fine, Oh Baby let the music play” zong Tom Johnston verder, en verhuisde nog een Ooby Dooby de wereld rond.

“Voor welke ploeg supporteren jullie?” vroeg Erik Van Looy aan het gezelschap Slimste Mens. Antwerp, RWDM, Club Brugge… “Binnenkort spelen ze allemaal in Leuven Centraal” zei Jonas, die daarmee het probleem van een nieuw stadion op de Heizel probeerde op te lossen, zonder enige goedgekeurde of geweigerde bouwvergunning!

De mediasmurf

“Wanneer loopt een smurf een blauwtje” vroeg Rik aan Svengaboy. Hij wist het niet. “Als gij op het congres van de partij tegen de tafel loopt zeker, mediasmurf?” lachte Rik, maar de minister lachte groen. Hij had net daarvoor nog de Joker in een vraag herkend, gewoon gepikt uit het Rad van Fortuin van de lokale radio’s. Het Rad van Pim Fortuyn.

“Wat weet je over The Lion King?” vroeg Erik Van Looy. “Dat gaat over leeuwen zeker?” probeerde Jelle Van Damme. “Mufasa” zei Svengaboy, alsof hij al een voorzet kreeg van een nieuwe transfer, via de voorlopig vrije voeten van Bayat. Einde voor Van Damme, de minister mocht door. Hij wist wat doen als hij terug kwam uit China, Jommeke in Multi-medialand.

Gratis, zonder korting

Svengaboy was net te laat terug voor Rode Neuzendag, die het recordbedrag van 4.269.073 euro ophaalde. Gelukkig had minister Muyterij in een gat van de begroting nog één-vijfde van dat bedrag gevonden, voor Wetenschappelijk onderzoek. Ondertussen was Jeroom naar Studio Brussel gegaan, om er het Warmste inpakpapier te lanceren. Vlaanderen Gééft!

“En de winnaar is…” zei Peter Vandevisvijvere op MNM. Ine uit Alken werd Rising Star 2018, zij zal voortaan te horen zijn op MNM, en nog meer op VRW in Wellen en Sint-Truiden. Misschien krijgt ze concurrentie van Jerney Kaagman, de zangeres van de legendarische groep Earth & Fire, zij werd gratis aangeboden aan alle omroepen. Zonder korting.

Flandriens en radio

Zelfs Stan Haag dook nog even op uit de catacomben van 192radio, en dat dankzij het knoppie van de jukebox van Theo en Gerard. Stan is ondertussen al 17 jaar in de eeuwige muziekhemel, daarom kon hij niet op de Herinnert U Zich Deze Nog-Lunch van een aantal Veronica-Boys zijn. De Girls waren daar destijds al niet zo talrijk, en nu zelfs nog minder.

Zij kregen allemaal het meesterwerk Stabat Mater aangeboden op Klara, vanuit het Radiohuis in Kortrijk. Op Radio 1 pakte Ploegsteert van Het Zesde Metaal de gele trui in de velodroom van de Belpop 100. Flandriens en radio, ze zijn in de dorpen van de koers niet altijd beloond. En Svengaboy ging nu zelf voor de hoofdprijs. Wie anders?

De Zwarte Panter

“Hij is dan ook de Slimste Minister” zei een duidelijke fan op het Facebook profiel van Svengaboy. Het was de 73 jarige Adriaan Raemdonck, zijn galerij in Antwerpen werd 50 jaar jong, en was meteen de oudste galerij voor hedendaagse kunst. Niet slecht voor een galerij die de Zwarte Panter heette, en die fan was van de minister!

Op dat ogenblik kreeg de minister telefoon. Het Vlaamse opperhoofd, Geert Pourquoi, had een viceminister-presidenten te kort, voor een kaartje tussendoor. Of Svengaboy even wou invallen. Dat kon. Hij was dan toch al groter dan de in Jette geboren Paul Vandenbussche, eerste administrateur-generaal van de BRT? “De Ronaldo van de media” riep Filiberke.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Dit is het slot van Kolder en Klodder – 100 (video)

'Het einde van een strijdperk' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 99 (video)

'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor Lees verder

Kolder en Klodder – 98 (video)

'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in satire
Plaatje maar weer – 38 (video)

Kolder en Klodder – 51 (video)

Plaatje maar weer – 37 (video’s)

Kolder en Klodder – 50 (video)

Plaatje maar weer – 36 (video)

Kolder en Klodder – 49 (video)

Sluiten