fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Kolder en Klodder – 50 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

Meestal mannen op de radio

 “What’s wrong with the world, momma, people are living like they ain’t got no mommas” zongen The Black Eyed Peas. Where is the love? The meaning of Karma? “Vanavond weer even, op JOEfm” zei Kolder, en opende meteen de maandagmorgen. “Arme JOE” zong Klodder. Niemand die er aan dacht dat Stijn Meuris die week het wereldrecord smartphone-gooien zou verbeteren. Arme Phone.

“Het zijn eigenlijk meestal mannen die de aandacht trekken op de radio” zei Kolder plots. Mike en Zaki, Jo met de Banjo, Peter Van Dam, Bart van Leeuwen, Ferry Maat, Lex Harding, Edwin Evers, en andere Deckers en Ornelissen. “En Wiet van Broeckhoven” zei Klodder. Hij was destijds een grote fan geweest, van de gloriedagen van Omroep Antwerpen, en van Wiet.

Meer topvrouwen op de radio

“Alle paddenstoelen zijn eetbaar, sommige weliswaar slechts één keer…” lachte Klodder. “En: Een vrijgezel is iemand die erin geslaagd is geen vrouw te vinden”. Van Broeckhoven en zijn zinnetjes, de Wiet-je-welletjes. “Een getrouwd man weet waarom orkanen altijd vrouwennamen krijgen” lachte Klodder weer. Ja, die Van Broeckhoven, die kon er iets van!

“Vandaag zou dat op Feestboek toch geen applaus krijgen” zei Kolder. “Dat de minister er nog niet aan gedacht heeft om meer topvrouwen op de radio te krijgen?” vroeg ze. Er was al een tijd politieke herrie over wie de nieuwe Nationale Bankrover mocht worden. ‘Toch weer gene man?’ vroegen de vrouwen. Toch wel, beeltenissen op munten en bankbriefjes waren ook een mannenzaak.

De Jette-Ket

“De minister zou eens moeten weigeren om naar radio te gaan, als ’t alleen maar mannen zijn” zei Klodder drastisch. Svengaboy had ooit zo’n vergadering met enkel mannen geweigerd, sedertdien werd hij door vrouwen gezien als een moderne Jeanne D’Arc, de Jette-Ket! Er werd gefluisterd dat hij na zijn politieke carrière Domenica Van Gool zou opvolgen, als voorzitter van de Boerinnenbond!

“Die heeft al connecties op de Louizalaan” meende Kolder. Zij had de minister op Nostalgie gehoord, bij Seb in de morgen, wéér een man! “Hij kwam er de digitale week uitleggen, de nieuwe radio’s met geen gekraak” legde Kolder uit. Klodder vroeger zich af of er in Jette storingen waren van de militaire vliegplein in Melsbroek. Dat was maar een antenne-ontvangst verder, maar met zenders van 5 watt?

Fashion Show

“Het knopje van de FM-zender moet men nogal eens zoeken…” legde Svengaboy verder uit. Tegen wie zei hij het! Landelijke omroepen kregen hun een plaats gratis op DAB+! “Dat zoeken is vooral voorbij met digitale radio” zei de minister. De hippiejaren zeventig herleefden, radio als open bloes, zonder steunzenders. Uw handen hebben hun bestemming onmiddellijk bereikt!

“Weet ge wat de minister zijn favoriete plaat voor de zoveelste TOP-Weet-Ik-Veel bij Nostalgie was?” vroeg Kolder. Klodder wist het niet, misschien The Cure, de eeuwige oplossing van Rock Werchter? Het herstelplan van de Schuer? “Neen, Fashion van David Bowie” zei Kolder. ‘Dan zal Couture Natan in Elsene wel sponsoren’ dacht Klodder. Of United Colors of Magnetron, daar iets verder. Of zoiets.

De Boerinnekes

“Fashion?” herhaalde hij toen, terwijl hij de beelden reclamevrij herbekeek via Nostal-regie. “Dat is een ongelofelijke binnenkomer met een sterke bas” zei Svengaboy. “Sterke bas?” vroeg Klodder, en hij murmelde ‘Mmm num ba da, Dum bum ba de’. “Pressure! Pushing down on me!” De vrije radio’s moest op FM blijven, bij het knoppie, van Stan Haag. ‘Pressing down on you, no man ask for’.

“Ziet de Boerinnekes hun rokjes draaien, naar achter en naar voor, zo gaat het steeds maar do-do-do-do dododododododo… dong” klonk het plots via DAB+. Het was niet kraakvrij, en geen volksdans, of de hoela hoep op een Vlaamse kermis. “Als ze tegenwoordig nog een rok aan hebben dan is hun gat niet eens verstopt!” zei Kolder. De jaren zeventig weer: u heeft uw bestemming bijna bereikt!

All the way ver weg

“Er is beweging aan de Medialaan” meldde DJ Terriër vanuit de Vilvoordse velden. De Boeddha van de Vlaamse radio zou er die avond herstarten. Peter Hoogland had er twintig jaar geleden al drie jaar lang geleefd als een monnik. De zeven zaligheden verkondigd, tussen TOPradio en Kanaal TWEE. Hij zou dat ‘all the way’ herhalen. Zelfde deur, andere radio. Uitgevers wisselen graag van kostuum.

‘Hoe ver weg is Vlaanderen?’, schreeuwde een poster, zwart-wit, en waar anders dan op Facebook. “Tot de Dixies in Brasschaat?” vroeg Klodder. Op Facebook was dat een paar bladzijden, vanuit Vilvoorde 40 minuten met de auto. All the way! De Vlaamse Hoogland-luisteraar bleek echter niet ver weg te zijn, Tin Ne Ke had zelfs 20 jaar op Peter gewacht, mét haar schuilnaam van toen!

De niet-verwerende partij

Greet De Keyser, re-tweette daarop een bericht, rechtstreeks in Amerika. “Er zitten volgend jaar 123 vrouwen in het Congres” zei ze, “daarvan zijn er slechts 19 Republikeins”. Dat kon ook moeilijk anders, alle anderen hadden een pussy-klacht ingediend tegen Trump! De twee politieke kamers in Amerika, The House of Pain! ‘So get out your seat and jumlp around. Jump around’.

“Jump around, jump up and get down!” zong Svengaboy mee vanuit zijn ‘ceci n’est pas un cabinet’. Hij toverde meteen een herstelbesluit uit zijn frequentiehoed, ‘Hervorming 3.0’. “Ge zijt een zinnetje vergeten” meende iemand, “de verwerende partij mag enkel naar Europese regels over frequenties oordelen”. De verwerende partij verweerde zich niet tegen de opmerking. Cijfers en Letters, zei Zaki.

Nog nooit zoveel bullshit

Het herstelbesluit ging daarna in bevraging, van de 26 onbruikbare frequenties waren er immers toch 8 bruikbaar bevonden, op een paar dagen tijd! “Met hoeveel watt?” vroeg de technische afdeling. “Doe een paar light, en de andere Ultra Light” had Svengaboy geantwoord. Ninove kreeg 12,5 watt, dat is ongeveer een bereik van de deur van de voorzitter van Vlaams Belang, tot aan die van de PvdA.

“I Got A Feeling” zongen die van Black Eyed Peas. ‘Wij ook’, meenden een paar reacties, die meenden dat ze moesten reageren op de verklarende uitleg van het waarom niet, of net niet van vele herstelde en niet-herstelde frequenties. ‘Here we come, here we go, easy come, easy go’. Let’s do it? “Nog nooit zoveel bullshit gelezen” zei Marky Mark.

Storingen met Aldi-prijs

De minister had geschreven dat de vergeten frequentie 107.7 MHz van Zaventem zou kunnen storen in Hechtel-Eksel. In Bergen-op-Zoom, Kortrijk-Oost, Charleroi en Namen dan ook, want dat was even ver van Zaventem af! “Vroeger gebruikte Radio Savantas op die frequentie 100 watt, en niet 5,89” schreef Gunnar Waw. De minister had waarschijnlijk een Aldi-prijs voorzien, in reclame dan nog.

“En de Brusselse Arabel dan?“ vroeg Marky Mark weer. Toen Arabella ooit het merkteken werd van Radio Mi Amigo, hadden de Walen een schrik gepakt. Ze hadden dan maar zelf een Arabel geadopteerd, dankzij de 2 kilo-zender sprak men in Diest en Antwerpen stilaan ook een mondje Frans. Er volgden dan nog meer reacties, opgesomde frequenties, die geen herstel kregen.

De nul en meten

“De raadpleging van de minister is precies zoals die tegenwoordig bij de dokter’ zei Marky Mark weer, “ge moet eerst twee maanden Dafalgan nemen, maar die pillen zijn voorlopig niet verkrijgbaar in België!” Bij de Raad van State begon men zich zorgen te maken. Een minister die boeken schreef om zijn volk te leren lezen, die zou toch zelf moeten kunnen lezen? Vooral arresten?

“Mas que nada!” zongen The Black Eyed Peas. Dat eRGeRde Marky Mark nog meer. “Het is al nada, niks, nul. Een zero-beleid!” riep hij. Het bleek echter om de nulmeting van digitale radio te gaan. De ene nul was de andere niet! Zo’n 25% Vlamingen kende DAB+, 7% had al een toestel en 3% luisterde. De andere 4% vond het zoekknopje toch nog niet, de minister moest eens terug gaan naar Nostalgie!

Radiovrouwen op het internet

“Wij zijn blij verrast met de resultaten” zei Svengaboy toen in een persmededeling die letterlijk door bijna alle bevriende gazetten en omroepen werd overgenomen. Die resultaten lagen al drie weken op zijn bureau, hij had eerst het onmogelijke herstelplan gemaakt. “Niet iedereen slaagt daarin” zei Katia Segers. Gelukkig wist zij wel wat Europa wil, spijtig genoeg niet dat zij dat ook moesten doen!

“Dertig procent van de nieuwe auto’s rijdt rond met een DAB+ radio”, zei de minister. Hij moest misschien nog eens naar Nostalgie gaan om dat duidelijk te maken, want meer dan de helft gebruikte het niet. Bij oudere autokopers was er wel meer dat ze niet meer gebruikten! De Standaard had zelfs door dat er meer mensen naar radiovrouwen op het internet keken, dan naar hun eigen vrouw.

De Digitale Preek

“Fake News!” riep iemand in een opinie, die vooral de woorden ‘ik, mijn, en zelf’ moest promoten, uitzonderlijk ook eens ‘we’, alhoewel De Standaard dus een andere mening had! In zijn digitale colère herhaalde hij nog eens netjes alle cijfers uit de studie van de minister, gelukkig kon hij daar ook veel meer uitleg bij geven dan de minister zelf. Dat Nostalgie hem nog niet had uitgenodigd!?

Als toemaatje kregen de onlinelezers van Viezeradio er nog een week lang alle positieve DAB+ berichten uit heel Europa bij. Het was niet de Digitale Week, maar de Digitale Preek bij Viezeradio! Leg dat maar eens uit aan 95% van de omroepen die niet eens mochten meedoen! “Internetradio heeft ook een trage groei” zei de opinie nog. Ja, vooral sedert Sabam meetelt op hun rekening!

Blue Tooth en postkaarten

‘Traag van begrip zeker?’ dacht Marky Mark. Hij hoorde het woord Sabam zo al niet graag, artiesten die niet aangesloten waren bij Sabam begrepen waarom! Klodder begreep het ook niet meer. Hij had in de Carrefour al DAB+ radiotoestellen in reclame zien liggen, vlak naast Blue Tooth radio’s. “Neen, dat is geen nieuwe ment-fresh voor sneeuwwitte tanden” had hij een verkoper horen uitleggen.

Zo snel ging het allemaal niet in Vlaanderen. Hij hoorde nog vaak mensen spreken over het gesproken dagblad op de radio, en dat hun radiotoestel vastgeroest was op Radio 1, voor het nieuws van 1 uur ’s middags. Bij Radio 2 kwamen er soms nog postkaarten binnen, van ballonvaarten jaren geleden, maar als Veronica vroeger dubbel mocht tellen, dan mocht de grootste hier dat toch ook?

Radio ICQ

“Aandacht aandacht, U betreedt het Radioland van Ooit, het Land van Hoogland” riep een stem plots tegelijkertijd op FM, onlineradio, website, Facebook, en voor die 3% ook via DAB+, anders hadden die hun radio voor niks gekocht of gekregen. Peter was eraan begonnen. “Misschien kent u mij niet” zei hij. Iemand die vier dagen lang over seks, drugs, partnergeweld en zo praatte leerden ze wel kennen!

“Het is precies ICQ hier” schreef Tin Ne Ke. Instant-messages uit 1998. Ook op Windows Messenger, chat.tobe, Netlog. Ze hadden toen geen DAB+ nodig, enkel MS Dos! Ondertussen kreeg Peter een hoop frieten en cervela’s voor heel zijn ploeg, ze zullen bij JOE eindelijk geweten hebben wat echte radio was. De 117 kijkers werden de volgende dag automatisch 10.000-den views. Wat DAB+?

Blind Faith

Peter Hoogland had blijkbaar nog iets anders in gang gezet. Toen bleek dat de 57-jarige Koning van de Talkradio nog niet uitgeblust was werd Eric Hoffman weer op opgediept om de mensen te doen schrikken met zijn diepe stem. In Blind Date. “Ik ben blij…” begon hij, net zoals de minister over DAB+. Toen stopte Hoogland hem een microfoon in zijn mond. “Praten en doordoen”, zei hij!

Natalie Meskens zou zijn charmes wel ontdekken, dacht Eric. Blind Faith. Hij had natuurlijk zware concurrentie van Carl Schmitz, die het ondertussen al 20 jaar uithield bij zijn mediabazen. Carl had het allemaal gezien, het komen en gaan van TOPradio, goudhaantje Hoogland inbegrepen. Of Mango, met Michel Follet en Anne de Baetzelier, afgevoerd voor JIMtv, en Qmusic.

Tous ensemble!

Drie jaar geleden mocht Schmitz naar JOE, de zender die de VMMa eerst mocht overnemen, en waarvan mediaminister Geert Pourquoi daarna zei dat iedereen dat eigenlijk had mogen doen. Ook SBS. Carl vierde er nu zijn 20-jaar Q & JOE. Met zo ’n Delftse tegel, zoals er elke dag op Facebook stonden. Vol spreuken! Zoals: ‘Jij bent ook ik’! Dan kon je de hele dag nadenken wat het betekende.

“Je suis da plus” zei de Waalse minister van media toen. Na de pluspapa en plusmama meldde hij met trots de geboorte van de plusradio in Wallonië. De nieuwe DAB+ netwerken werden er beheerd door de RTBF, ook voor particuliere netwerkradio’s. Tous ensemble! “Waar dat de gewoonte is wordt de koe naar bed gebracht” zeiden de Rode Duivels, en ze namen een 5-2 Lila Pauze in Zwitserland.

Drie maanden meer

“Dan hebben ze misschien tijd voor een nieuwe autoradio?” vroeg het Europese Parlement zich af, en ze keurden een verplichte digitale ontvangst goed in de auto. De nieuwe auto raakte steeds meer vol met knoppen, die de gewone mens niet meer begreep, laat staan dat ze dat konden gebruiken. Ze hadden er al van gehoord, dat zou dan weer goed zijn voor een nieuwe nulmeting.

“De VRT stopt drie maanden te vroeg met gratis uitzenden via DVB-T” zei de antennekijker toen. Dat klopte, de openbare omroep moest immers ook de analoge pries uittrekken, en daar was tijd voor nodig. De verwachting was dat openbare omroepers, die niet meer vervroegd op pensioen konden, voortaan ook drie maanden eerder zouden stoppen. Dan konden ze hun bureau nog leeg maken!

Pump it en Pimp it!

“Wij zijn niet te stoppen” riep plots een Amerikaans radiostation op de middengolf. WBCQ wou wereldwijd een ‘free speech radio’ zijn, en zette daarom 20.000 kilowatt in hun achtertuin. Zo’n probleem was hier helemaal niet denkbaar, de vrije speech van radio’s was hier beperkt tot het bereik van babyfoons, zelfs een walkie-talkie was er volgens Svengaboy al ‘far over’!

“Turn up the radio, blast the stereo, pump it!” zonden The Black Eyed Peas nog als afsluiter van hun concert in Vorst Nationaal. “Pimp it” riep Kolder, die nog altijd meer vrouwensterren op de radio wou. Op dat ogenblik reed Christel Van Dyck zich vast op De Rotonde. Ze was een boek aan ’t schrijven, al wie het snel bestelde kreeg een persoonlijk voorwoord van haar.

Rode Neuzen en Rode Oren

Dat de minister daar niet aan gedacht had op de boekenbeurs! Zijn boek ‘Maalbeek’ had ‘Zoveel Maalbeek’ kunnen worden, alleszins meer dan het aantal voorkeurstemmen van de klanten van Brasserie Le Central in Jette, bij de gemeenteraadsverkiezingen. Svengaboy bleef echter niet bij de pakken boeken zitten, hij belde Kamagurka.

“Het is hier met de minister” zei hij. “Welke minister, want er zijn er hier zoveel?” vroeg Kamagurka. “De minister van het frequentieplan” zei Svengaboy. Kamagurka dacht meteen aan seks, what else? “Kunt ge mij geen schilderij maken voor de Rode Neuzen?” vroeg de minister weer. “Rode Oren had gij al zeker?” vroeg Kamagurka, en dacht toen na wat hij kon schilderen.

Gespiegelde eieren

‘Het zendbereik van de meeste radio’s is juist een spiegelei’ dacht hij toen. Zogezegd, zo geschilderd! Een half uur later lag het kunstwerk al Sunny Side Up, op een veiling. “Moet ik er misschien nog een hersteld spiegelei bij schilderen?” had hij nog gevraagd. Dat moest niet van de minister, het waren toch maar spiegels van windeieren.

“Weer geen vrouwen!” riep Kolder toen ze de gespiegelde eieren zag op het schilderij. “Hoe ziet ge dat dan?” vroeg Svengaboy. “Hebt gij al ooit vrouwen gezien, die met hun eieren te koop lopen?” vroeg Kolder weer. Neen, dat had hij niet. Leen Demaré had ooit wel eens ‘Video Killed The Radio Stars” gezongen, in Lier , en in haar eigen toonaard. Dat was het dan ook. Of was het niet.

Vrouwen met baarden

“Fashion, turn to the left, turn to the right” zong Svengaboy toen hij voldaan naar huis fietste met de metro. Hij droomde die avond van vrouwen, die met mannen met baarden, op herstelde frequenties in heel Vlaanderen te horen waren. Vrouwen met ballen! Of eieren, een omelet! Het maakte niet uit, zolang de kleren maar van Natan, aan de Louisalaan kwamen. Of Natali, in Jette, dat mocht ook.


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Dit is het slot van Kolder en Klodder – 100 (video)

'Het einde van een strijdperk' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 99 (video)

'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor Lees verder

Kolder en Klodder – 98 (video)

'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in satire
Plaatje maar weer – 36 (video)

Kolder en Klodder – 49 (video)

Plaatje maar weer – 35 (video)

Kolder en Klodder – 48 (video)

Plaatje maar weer – 34 (video)

Kolder en Klodder – 47 (video)

Sluiten