fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Kolder en Klodder – 46 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

Incomesharing

“Hebt ge al iets gehoord van de minister?” vroeg diensthoofd Kolder toen ze binnenkwam. Klodder had nog niets gehoord. Of toch. “Die zit blijkbaar opnieuw in zijn jeugd” zei hij dan. ‘Is die daar wel ooit uit geweest?’ vroeg Kolder zich bijna luidop af, maar dacht er toen aan dat mannen rond hun midlife-vijftig wel eens meer teruggrepen naar hun verleden.

“Op zijn agenda staat enkel ‘Youca’ zei Klodder nog. Hij kende enkel de yucca met stekende bladeren, die hij in het najaar altijd moest binnen zetten. “Youca?” zei Kolder twijfelend. Ze had wel eens gehoord van een dag waarop leerlingen gingen werken, om hun loon af te staan aan projecten voor jongeren in België en Ecuador. Incomesharing, zoals in de communes van de hippies!

Enkel voor verplaatsing

Svengaboy liet studenten uit zijn oude college in Jette hem een dag volgen in het Vlaams Parlement. Hij had er drie bereid gevonden, wel eerst moeten uitleggen wat het Vlaams Parlement was. En dat de Commissie Mediaklinkers niet echt een politiek debat was, anders waren ze die dag wel liever naar het concert van de Argentijnse Alejandro Brukman in de Academie in Jette gegaan!  

“Betaalt hij die jongeren dan?” vroeg Kolder, die wist dat er die dag in het Vlaams Parlement een zitting was over rekeningen van reclame, nieuws, en locatie van de VRT. “Het zijn enkel kosten voor verplaatsing” zei de gedelegeerd bestuurder van de VRT op dat ogenblik in de Commissie Mediaklinkers, “en daarom schaffen we ze in de toekomst af”.

Het blauwe fabriekje! 

Klodder hoorde het in Keulen donderen, en het was nog te vroeg voor het huwelijksaanzoek van zanger Christoff op de Duitse TV. “Als die verplaatsingen nu plots gratis kunnen, waarom hebben ze dat eerder dan aangerekend?” vroeg hij.  Klodder dacht er natuurlijk niet aan dat ze het nieuws op verplaatsing ook wel eens konden afschaffen. Gedaan met vragen van ‘hoe is de situatie daar?’.

“Het is maar twee miljoen!” zei de minister, “0,67% van de dotatie!”. ‘Peanuts’ dacht hij. Die week had hij nog een nota voor een zorgeloos kamp rondgestuurd naar de jeugdverenigingen. ‘Als ge nog iets van de uitleendienst moet hebben, laat maar weten!’ had hij geschreven. Hij deed er nog eens 1 miljoen euro bij, voor 16 projecten rond diversiteit in jeugdwerk. Het blauwe fabriekje!

Standpunten

“De commissie kan ook het standpunt van de regering overnemen, en dan is dat het standpunt van de commissie” zei de secretaris van de commissie toen. Problemen konden ook eenvoudig zijn! “De regering gaat niets bijbetalen van wat ze laten vallen, hoor” besliste Svengaboy namens de Vlaamse regering. Die regering kon immers het standpunt van de minister overnemen. Alles toch opgelost?

“We doen dat om de zindelijkheid te bewaren” zei Svengaboy nog in de commissie, en hij keek eens rond in de zaal, maar niemand van de leden moest uit begripsverwarring naar het toilet. Even later sjaste de VRT de nieuwsreportages op verplaatsing door, hun perceptie begon te knijpen. “Het is vooral de manier waarop” zei de afgevaardigd beheerder, en hij liet een scheet richting De Morgen.

Zwangere Joe

Bij Joe was Anke Buckinx hierover zo blij dat ze vol verwachting meldde dat ze al negen weken zwanger was. Bijna verklapte ze of dat op die bewuste half oogst op verplaatsing, of gewoon thuis, was gebeurd. Sven Ornelis wist echter van niets, en in juni had haar Tom haar nog ten huwelijk gevraagd toen ze van het toilet kwam, er zouden dus geen verplaatsingskosten volgen.

“Misschien hebben we al een naam” liet een lezer van de onlinekrant Viezeradio weten. “Winamp Buckinx, dat klinkt toch modern?” Hij had iets gelezen over een nieuw muziekstation dat zo noemde, en moest nog zoeken op welke frequentie zij zouden uitzenden. “Dat is geen nieuw radiostation, maar een muziekspeler!” kwam DJ Terrier tussen vanuit het interventieveld. Win-ramp!

De bok en de bink

“Als het maar geen internetstream wordt, we schoppen ons misschien halfdood, om 250 meter kabel in te graven” zei de voorzitter van VRW.  De omroep uit Wellen had net de Rundskop van wereldstad Sintruin veroverd, en een tweede zender opgestart. “Met een vergunningsvrije straalverbinding” zei de voorzitter fier. De bok was ook bink geworden, misschien werd de omroep nog Radio Fruitstad?

“In Zuid-Limburg is er tenminste nog keuze” schreef iemand in een reactie, “in Noord-Limburg moet je bijna kiezen tussen  Hollanders en Nederlanders!”. FM Goud reageerde vol onbegrip. “Wij hebben toch Patrick Vandergucht, een internationale spits, die zijn zakhorloges rechtstreeks in Thailand koopt, en weer verkoopt in Malta?” riep Michel VDF op al zijn frequenties tegelijkertijd.

Het hele frequentieplan alleen

Patrick was dat weekend met een vuurdoop begonnen bij Radio Media, en had een sticker van Radio Roxx op zijn sociaal profiel gehangen. Ondertussen gaf hij ook nog ‘van toen’ op Radio Star! “De minister moet blij zijn dat hij zo iemand heeft” merkte Klodder op, “die doet het hele frequentieplan alleen!”. “En de Ethias Arena” riep DJ Terriër vanuit Hasselt. Dat was echter voor de Pippi Musical.

“Tweemaal kopen, eenmaal betalen” zong een stem. Voordeliger als voorheen, boetiek Standing Aalst. Het internet nam iedereen mee terug naar de tijd dat de zaak voor heren, dames en kinderen nog open was. Veertig jaar later konden de meesten waarschijnlijk niet meer in hun trouwkleding van toen, Ton Schipper wel in zijn Jukebox van 40 jaar geleden bij Radio Mi Amigo.

Half soldatenuur

Daarna stopte het, hij moest onder de wapens. “Hoe vind je het leger” vroeg de luitenant. “Ik vind het niet”, zei Ton, die in Spanje betere schietoefeningen had meegemaakt. “Ik geloof ook niet dat het er is” zei de luitenant. Jos Ghysen maakte er meteen een sketch over, even later werd de dienstplicht afgeschaft. Het leger bleef behouden, wie moest er anders nieuwe vliegtuigen kopen?

“Wij nemen tijdelijk PROS over” liet Eddy Temmerman weten. Hij was één van de presentatoren van Het Soldatenhalfuurtje, dat ooit was begonnen als Het Half Uur voor den Soldaat, en later zelfs het Soldatenuur. Eddy stuurde zijn dochter meteen naar de flanken, om er met  John Terra de radioluisteraar in een hinderlaag te lokken, onder de codenaam ‘Mei 68 Congratulations’.

Uit en in de lucht

 “Wegens onvoorziene omstandigheden gaan wij nu uit de lucht” zei de stem van Marc Jacobs. Het was 11:54 uur. Uit de lucht gaan was niet moeilijk: de laatste generator had het begeven. Even later kreeg Sylvain Tack een uitnodiging van de Spaanse regering om niet meer terug te komen, en begaf ook zijn steun. Alles kwam dag op dag even terug online, tijdens een Radio Mi Amigo Tribute.

“Of is Burst Buckinx misschien een naam voor de baby van Anke?” vroeg die lezer van Viezeradio weer. Hij had iets over een audio gelezen, die Burst zou heten. “Dat is geen audio, maar een zoekmachine die AudioBurst zal heten” verbeterde DJ Terriër nogmaals, vanuit het zoekveld. Heel ver in de verte hoorde men iemand diep zuchten, via DAB+.

Discobar voor een trouwfeest

“Kom terug!” riepen plots stemmen door alle voicetracks heen. Werd de vaste salontafel ‘Franske’ ten huize Wendy van Wanten, na 12 jaar dan toch gemist? Het mocht niet zijn. Het waren Shiny Happy People, die vanaf het REM-eiland in Amsterdam weer radio wilden maken op de middengolf. “Medio november zijn er proefuitzendingen” meldden ze op Facebook, het middelmedium.

“Wij hebben ook een tweede adem gevonden op het internet” liet Sea Radio weten. De online omroep zat in het weekend nog letterlijk in De Panne, ze zochten nog vijf andere adems om Sabam en Simim te kunnen betalen voor een hele week uitzendingen. “Dat lijkt op de vroegere vrije radio’s, die de uitzendingen onderbraken als ze de discobar nodig hadden voor een trouwfeest” zei Klodder.

 

Met joggingbroek

“Mag het ook een etentje in een koffiehuis zijn?” vroeg Annelies Moons, en ze nodigde Knack uit in haar Buchbar in Antwerpen. “Buch is het Duitse woord voor boek” legde ze uit, “niet de ‘bucht’ van de Antwerpse verkiezingen”. En dat ze ooit bosgrond wou kopen om er in een boomhut te wonen. Met een joggingbroek radio gaan maken deed ze niet meer, omdat ze gefilmd werd. Voyeur FM.

“Die badgelezer zag helemaal niets” riepen de presentatoren en nieuwslezers van ‘Start Je Dag’ bij Radio 2. De dag raakte echter niet gestart, want de zekering was gesprongen. Vlaams Brabant werd dan maar via Antwerpen bediend, en het nieuws uit de gazet op straat. Gelukkig kwam ook alles nog in orde, en kregen zij daarna géén brief van de Spaanse regering om niet terug te komen!

Rode Neuzen en Oren

“Wij kunnen dat nieuws ook leveren” boden die van GMGroup aan, en ze gingen meteen onder de dure prijs van anderen. Hopelijk vallen de doden en gewonden dan elk uur wat minder in het nieuws, en hoor je in het weekend niet meer tot na de middag dat er die ochtend ergens iets begonnen, of al bezig was. It’s one small step for man…

“Voor de Rode Neuzen Top 1000 mag iedereen bieden op de 1000 nummers die wij de hele dag al draaien, dan draaien we ze nog eens” meldde Qmusic. Gelukkig hadden ze die in de Joe Top 2000 ook allemaal gespeeld, en lagen ze in die studio nog klaar! “Ik zou liever een Top 1000 spelen van nummers die nergens gespeeld worden” reageerde iemand. Rode Neuzen kregen Rode Oren!

Mond Dicht

“Bij ons wordt het nog warmer” meldde StuBru, en ze beloofden om iedereen tijdens de Warmathon veters te geven om hun schoenen te binden, zodat hun voeten geen kou zouden krijgen. “Als we dan toch inzamelen, waarom dan niet opnieuw kijk- en luistergeld?” vroegen ze zich in Nederland af. Meteen eisten mensen hun warme veters op, om die snoodaards de mond dicht te binden.

“De Youca jongeren waren met 15.000” zei Svengaboy toen hij die avond laat thuis kwam van het parlement. Hij vergat er natuurlijk bij te vertellen dat hij nog even langs Brasserie Le Central was geweest, om een hertelling te doen. Ze waren op 7.000 werkgevers uitgekomen die een dag lang jongeren hadden tewerkgesteld. Hopelijk schreef DM nu niet dat het betaalde reclame was!

Go! Jogging, Go!

“Zoals beloofd draag ik nog snel 24,5 miljoen euro over, voor een warme overdracht van de overgedragen cultuurgebouwen in de provincies” zei Svengaboy in een persbericht. Hij vertrok daarna naar Megabeer Brussels, voor een masterclass biercultuur, gegeven door hemzelf. Op de dienst Mediacontrole was dat het teken dat het weer weekend was.

“I said Go, Go, Go, Go!” riep de geest van Chuck Berry. De Duck-dansende zanger zou die week 92 geworden zijn, twee jaar geleden deed hij echter zijn ringing-a-bell voorgoed uit. “We gaan de laatste tijd wel wat minder” voegde Toon Hermans meteen toe, uit één van zijn One-Man-Shows. Dat kon ook niet anders: wie heeft er nog een joggingbroek om radio te maken?


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Dit is het slot van Kolder en Klodder – 100 (video)

'Het einde van een strijdperk' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 99 (video)

'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor Lees verder

Kolder en Klodder – 98 (video)

'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in satire
Kolder en Klodder – 45 (video)

Kolder en Klodder – 44 (video)

Geen plaatje maar weer (32)

Kolder en Klodder – 43 (video)

Plaatje maar weer – 31 (video)

Kolder en Klodder – 42 (video)

Sluiten