fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Kolder en Klodder – 42 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

Blue is the colour

“Rusland kiest voor DRUM+” zei Klodder lachend. De digitale band veroverde overal een plaats, met of zonder plus in DAB of DRM. “Veertig in een pakje” lachte Klodder nog, waarmee hij de nu al volle non-stop radioband in Vlaanderen bedoelde. Halfzware shag, niet te sterk, anders gingen sommigen misschien wat hoesten. Te veel hoesten.

“Is de minister al terug van Le Central?” vroeg Kolder. Svengaboy zat constant in een verkiezingsrally, de Brasserie in Jette was een beetje The White House geworden, zij het dan in ’t blauw. ‘Blue is the colour’, het beruchte voetballied van Chelsea in 1972. ‘Maggie Tatcher is the name’ zongen politici jaren later. Love and hate.

Een glazen kooi

“De minister is gesignaleerd in Zwartberg” meldde DJ Terriër via DAB+, en vanuit de plaatselijk zelfde plek als de vroegere Zoo aldaar. Svengaboy nam er deel aan de SOTO-conference, de Survival Of The Other. In een glazen kooi, La Biomista, de home-house-hub van Koen Vanmechelen. In mei zocht de stad Genk er al een manager voor, misschien was dat iets voor later, nà de politiek?

 “Het is gebeurd” riep Svengaboy plots op een locatie in Antwerpen. Zo snel van Zwartberg naar Artevelde? Dat lukte zelfs niet in een fabelachtig radiodossier! Het bleek vooraf opgenomen, en niet syndicated! “De minister doet mee aan De Slimste Mens” meldde DJ Terriër. “De Slimste Ter wereld?” vroeg Klodder. Svengaboy leerde immers Jette nog kennen, met filmpjes op Facebook!

Wereldrecord wegkijken

Wou hij Tine Embrechts en Kelly Pfaff het wereldrecord wegkijken op televisie laten verbeteren? “Seg Sven, wat weet gij eigenlijk over netwerkradio?” vroeg Tine. Een vraag ingegeven door partner Guga Baúl. Een tijd geleden kondigden ze nog aan dat ze er zouden mee stoppen. Met de spits in het verkeer, omdat er niet meer werd ‘geritst’. Guga zocht nu nieuwe onderwerpen voor Radio Guga.

“S-Radio, SBS groep, Mediahuis, VIER, De Vijver…” antwoordde Svengaboy. “… Wat een NRJ…” voegde hij nog snel bij, binnen de tijd, en lonkend naar Kelly Pfaff. “Sjamayee!” riep Erik Van Looy, alsof hij Mark Uytterhoeven, en nog méér Wouter Vandenhaute, was, in een huis van vertrouwen. De minister had het eerste net al onder de knie, nu de rest nog.

Goeiemoggel!

Plotseling bracht de rode telefoon een hoop actie op de afdeling Mediacontrole. “Heeft de krant De Morgen zich al gemeld?” vroeg Svengaboy. “De Morgen?” aarzelde Klodder, “deze morgen nog niet, maar ik zal eens vragen voor gistermorgen, of zo” zei hij nog. Elke dag heeft een morgen, dacht hij, mensen die ’s middags beginnen te werken hebben dat vaak niet door.

Op dat ogenblik bracht madame Arabelle de koffie én de post rond. “Goeiemoggel!” riep ze, en gooide de krant De Morgen tegen de bureaulamp van Klodder. Die zijn brievenbus viel meteen open van verbazing! “Moet NRJ na twee weken al stoppen?” titelde de krant op de mediabladzijden. Zijn we weer vertrokken, vroeg Svengaboy zich af, voor jaren?

Scheidsrechter en VAR

“Ik zie geen hard element” zei de minister, die in zijn woorden natuurlijk nog onder de indruk was van de dames in Antwerpen. De letter S in het aanvraagdossier was toch hetzelfde als de drie van N-R-J? Trouwens wie kocht nu medeklinkers in het Radiorad van Fortuin? Bovendien had hij net nog zelf nieuwe hoodies laten maken van EnnerGuy: hij en Zwangere Guy samen!

De minister zag juridisch geen decretale fouten. De VRM mocht dan scheidsrechter zijn, hij was toch de VAR? De hele dag nummers van Calvin Harris spelen was toch hetzelfde als Amsterdam van Kevin De Bruyne, op Radio 2? Of hoe heette die aanvallende middenvelder van de kleinkunst? Reactie uit Nederland: in Amsterdam was er na André Hazes toch geen Ha-zevende meer gekomen.

Proof en Pudding

“Hier zijn het er al ongeveer veertig” reageerde Klodder. De Slimste Mens van Jette kon het kantoor van de advocaat van de minister ook beter naar Brasserie Le Central verhuizen, of nóg beter: naar de Raad van Alle Staten zelf! Er waren daar al een paar zaken van dringende diarree behandeld, maar de regelmatige stoelgang ten gronde moest nog komen.

“The proof is in the eating of the pudding” herhaalde een opinie daarop woorden die vaak opdoken in politieke discussies. Svengaboy had ze geleerd in 2004, toen hij uitgetreden mediaminister Dirk Van Mechelen interpelleerde over het Ruimtelijk Structuurplan voor Brussel. Het was eigenlijk over een bijkomende opmerking en een extra vraag. Over DHL, Zaventem, en Brussel.

Fact and figures

Dat was natuurlijk een vraag met veel ID21 geweest, om tot een verdere VU te komen. “The Proof of the Pudding is in the Eating” had Dirk Van Mechelen toen gezegd. Een antwoord dat getuigde van de ervaring, die hij ooit had opgedaan om tot een Think in de Media te komen. “Als we concrete fact and figures krijgen hoeft het voor mij niet meer” had Dirk nog gezegd.

Svengaboy had het onthouden. The Proof of the Pudding is in the Eating. Fact and Figures. Zo kon hij misschien zelf ooit minister van Ruimtelijke Ordening worden? “Me too” riepen een paar pigs van George Orwell. Zij vonden dat het knorren voor iedereen gelijk moest zijn, dat alle varkens zich aan het dossier moesten houden. “Hoe zit het anders met Stadsradio Vlaanderen?” schreef de opinie.

Randstadsradio

Op het hoofdkwartier van het vierde netwerk hadden ze andere zorgen. Daar werd wanhopig verder geprobeerd om alle lokale studio’s met elkaar verbonden te krijgen. Om het onderbreken van het signaal op te lossen moesten ze eerst een signaal hebben! Gelukkig was er al een stream, via randstad.wireless. Gesponsord of gerealiseerd door uitzendkrachten?

Er was ook al een nieuwe website, daarop werd de nieuwe programmatie van september meteen bevorderd tot datum waarop het netwerk startte. Als NRJ dat mocht dan mogen zij dat toch ook? “Alles binnen de wettelijke bepaalde termijn opgelegd door de VRM” meldde B Geert nog fier. The Proof of the Eating is in the Public. Geen scheidsrechter of VAR meer nodig!

Gert Leed Naait

Stadsradio Vlaanderen ondersteunde alles vlot met foto’s op Facebook. Het werd een succes: van de 1.315 personen die het leuk vonden volgden er maar liefst 1.367. Zo’n cijfers kon zelfs Radio 2 niet voorleggen, daar waren zo’n 4.000 volgers minder dan de 128.000 likers. “Wij trekken met de likes voor Radio Rivierenland naar de Raad van Alle Staten” riep radio RKB. Procedure 41 was een feit.

Op dat ogenblik trok Peter Van de Veire de koffer in met James Cooke. Gert Leed Naait was goed op weg om de opvolger van Edwin Ysebaert’s EHBO te worden. Bekende BV’s kwamen er hun zonden en kwalen opbiechten, het leed naaide de kijker wel aan het TV-toestel, dankzij uitvergroting via radio en vooral via de gazet. Marketingmix, een eerste orgasme op alle bevriende media tegelijk!

Piratencultuur

“Ik wil je” zong het stadsbestuur van Lier voor Radio Pallieter. Zij kregen toelating om naar de Zimmertoren te verhuizen, als de radio-gestuurde klokken allemaal werden uitgeschakeld hadden zij tenminste nog een juist tijdsein. “Wij gaan naar de Molenpoort in Hasselt” zei Radio 2 Limburg. Een week lang pop-up radio, in een leegstaand pand. Met gratis koffie en vlaai, en politiek geaai.

“Er is beweging in Nederland” meldde DJ Terriër. De schlagermuziek op illegale radio’s werd er genomineerd, consumenten mochten een plan indienen om Immaterieel Erfgoed te worden. Piratencultuur, werd het genoemd, illegaal was immers onwettig. In de Lage Landen sloegen alle staande klokken meteen middernacht, er kwamen geesten van zenders op zee uit.

Oud en zeldzaam

Even leek het of die van Willem Van Kooten er ook al bij was, Joost wou gewoon nog even draaien in een oud radiobericht uit 1978 over Radio Hollandia. “Ik ben het niet geweest” zei Joost, daarmee ontkende hij nog steeds elke betrokkenheid van toen. The Proof of Pirat Radio is in being not arrested, zei hij nog. Als iemand dat kon weten, dan toch zeker Joost? 

Het werd teveel voor Robin Banks. Niet de dezelfde als die op Virgin, Xfm, Kiss enz. meldde het bericht, zeker niet de namaak die in Hasselt ooit een paar jaren radio maakte en veertig jaar later meende de hele geschiedenis te hebben geschreven. De échte, Robin Adcroft, van Radio Northsea International. Radiohelden begonnen oud, en zeker ook zeldzaam te worden.

Een kindermaat

 “Qmusic heeft weer een rode neus” zei Kolder plots. Wim Oosterlinck, en ook Heidi Van Tielen, kwamen beiden nog eens klaar in een live-uitzending. Sam De Bruyn had de actie iets te letterlijk genomen en lag met een rode neus in bed. “De minister is gesignaleerd aan ’t Grotteke in Jette” meldde DJ Terriër uit het radioveld.

Behoorde het geloof tot de kerntaken van een verkiezingskandidaat? Een rakker-makker kwam Svengaboy ter hulp: ze hadden daar ooit kattenkwaad uitgehaald. Voor zijn absolutie moest hij naar de Expo in het Velomuseum, hij schonk er zijn fietstruitje aan de tentoonstelling. “Dat is precies nog een kindermaat” zei de expomeester. “Ik wou al lang van de kleintjes af” reageerde de minister.

Dat deert een ruimtevaarder niet

Tussen de soep en de patatten liet Svengaboy snel zijn circusdecreet nog eens goedkeuren. In het najaar waren er veel onvoorziene voorstellingen in de radiowereld, de regels om clown te spelen moesten dan heel duidelijk zijn. “Meester Frank, ik kom waarschijnlijk morgen niet naar school” zong Kommil Foo toen. Zij stonden nummer één in de Lage Landenlijst.

“En wat die kleinigheid betreft dat u een domkop in mij ziet, Meester Frank, dat deert een ruimtevaarder niet” zong Kommil Foo nog. Svengaboy nodigde daarop uit voor een visetentje, met een kip op de affiche! Ceci n’est pas un poulet! Marc Coenen masturbeerde fappen tot medische remedie bij migraine, en Trump liet Google en Facebook onderzoeken. Ceci est toch un poulet.


Spotlight

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dit is het slot van Kolder en Klodder – 100 (video)

'Het einde van een strijdperk' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 99 (video)

'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor Lees verder

Kolder en Klodder – 98 (video)

'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Rode kaart voor RMC en SFR

1979: Politie legde beslag op Mi Amigo

Professionele radio, het kan nu volledig via de cloud

Sluiten