RadioVisie

  • .
    .

Kolder en Klodder – 41 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

Fiets in de media

“Moeten wij niets klaarmaken voor een bezoek van de minister aan de International Broadcasting Convention in Amsterdam?” vroeg Kolder. Iedereen die belangrijk was, en iedereen die dat vond van zichzelf, kwam elk jaar samen in de RAI in Amsterdam-Zuid. De RAI, de Rijwiel- en Automobiel-Industrie. Het was misschien geen slechte naam voor wie nog met de fiets rondreed in de media?

“Ze zullen hem niet uitgenodigd hebben als gastspreker zeker?” antwoordde Klodder met een nieuwe vraag. “Hij is ook de hele tijd bezig met de verkiezingen” zei Kolder weer. Ministers hadden het niet gemakkelijk, eens aangesteld moesten ze zich een half jaar lang installeren, dan tegen de verkiezingen alles opruimen, campagne voeren en bij herverkiezing alles opnieuw installeren!

Brusselse schoen!

Voor Svengaboy kwam daar nog eens bij dat hij burgemeester van Jette wou worden, de Opperjet, voor minder ging men toch niet? Wenn schon, denn schon?  Dat had hij van zijn collega in de Duitstalige/Franstalige Gemeenschap geleerd. Eerst dacht hij dat die zijn schoenen mooi vond, maar mooi bleek schön te zijn en niet schon. En dus ook niet ‘scheun’, de Brusselse schoen!

Wat zou Svengaboy daar trouwens gaan doen?” vroeg Klodder. Het ging in Amsterdam veel over 5G, dat was meer iets voor zijn collega, die maakte zo’n akkoorden graag met de operatoren. Bijna zo graag als subsidies uitdelen aan de kranten! Svengaboy had trouwens al genoeg ‘muiterij’ in radioland. Straks waren er misschien evenveel omroepen in procedure, als in de ether?

Uzelf bedriegen

“Er wordt ook veel gelogen” zei Kolder. Zij vond vaak dat sommige radiomakers precies nog leefden in de tijd dat zowat iedereen foefelde met zijn belastingbrief, in de hoop dat de controleur niks zou zien. “Ja, maar ze zien het ook niet!” riep een nogal opgewonden Klodder, die weer een artikel las over een omroep, formerly known as V-radio.

“Vroeger zagen de belastingen het ook niet!” mengde DJ Terriër zich plots in het debat. Hij vertelde meteen een verhaal hoe zijn vader vroeger de cijfers omdraaide als hij onderaan een blad naar het volgende moest overdragen. “Alleen als ’t in zijn voordeel was” zei DJ Terriër nog. Niemand twijfelde daaraan. “Liegen is toch ook uzelf bedriegen” zei Kolder. ‘En op kap van anderen’, dacht Klodder.

Ladders meeslepen

“Nu ik u toch aan de lijn heb…” begon DJ Terriër weer, “Jan Van Rompaey is boos op zijn vroegere werkgever”. Jan zat vroeger ook altijd in het veld, in het begin van zijn carrière moesten ze zelf alle ladders van Echo naar overal meeslepen. Zo was hij beroemd geworden, en door domme vragen te stellen aan mensen, die daar met hun mond vol tanden niet op antwoordden! Toptelevisie!

Jan keek nog altijd naar TV zoals ze dat vroeger deden: via de antenne, zonder aansluiting op het internet. “Nu gaat de BRT dat afschaffen” riep Jan boos. Hij vond het ongehoord dat de openbare omroep een betaalzender ging worden. “Dat ze dan hun ladders toch zelf hadden rond gesleept!” vloekte hij nog. In die tijd bestonden er zelfs nog geen zware beroepen, allemaal discriminatie! >

Ieder zijn eigen cijfers

“In Zwitserland krijgen de mensen een gratis kaart om dat op te lossen” onderbrak DJ Terriër weer. Van Rompaey twijfelde geen seconde meer: alle dagen gourmette en Lila pauzes, wie zou dan nog bij de openbare apenzenders hier blijven wonen? Zwitserland was toch het Monaco van de bergen, alle miljardairs woonden daar! Zo’n kaart nog eens sponsoren later, dat zou geen probleem zijn!

“De luisteraar is gemiddeld ouder geworden” meldde DJ Terriër vanuit een nieuwe enquête. Wat een persberichten, zuchtte Klodder. Ouderen bleken langer te luisteren, daardoor kwamen ze meer in de statistieken voor. Cijfers, dacht Klodder verder, hij kreeg het van ieder zijn eigen cijfers. Het draaide er toch altijd uit op dat de minderheid ongelijk kreeg, dan had de meerderheid altijd gelijk!

In de anonimiteit

“Mensen hebben groot gelijk als ze voortaan naar Eazy FM luisteren” meldde een persbericht, vooral over zichzelf. Iedereen begon te zoeken, er was keuze genoeg aan Eazy FM’s op Google.  “Ik heb al een foto van de ochtendploeg” zei Klodder. Het profiel met 350.000 likes bleek in Bangkok, Oriental setting te zijn, ‘the world’s your oyster’. Op 105.5 in Krung Thep, niet op 106.5 in Brussel.

“Onze radiomakers willen immers in de anonimiteit werken” zei de persverantwoordelijke, “terug naar de roots”. Op zo’n momenten zocht Klodder zeker in alles waar hij zoeken kon. “Eazy FM” zei hij, “daar had Ferry Maat in 2001 al plannen mee!”. Ferry zat ondertussen eazy en wel op het eiland Bonaire, de Caraïben. Hij zond er zelfs radio uit, le Bon Air vanuit Bonaire!

Oep aa bakkes!

“Wij zenden een uitnodiging voor ons jaarlijkse symposium” meldde de VRM. Er waren gastsprekers met alle soorten pluimen, behalve lokale pluimen, die moesten hun dons nog dekken op FM! “We kunnen daar misschien eens naartoe gaan, en een klapke doen?” vroeg iemand. Dat was gedurfd, na de panelleden kreeg Svengaboy immers het slotwoord. Wie kreeg daar dan nog een woord tussen?

“Oep aa bakkes!” zei Svengaboy op dat ogenblik tegen zijn partijgenoot ‘de Séb’. Zij waren even voordien gestopt aan de winkel Fermethings in Jette, specialist in things als fermenteren. “Ge ruikt dat toch dat hier twee echte bierkenners tijd maken” zei Svengaboy. “Oep aa bakkes toe” zei de Séb, toen ze met de patron een gefermenteerde gingen proeven. ’t Betekende ‘Santé’, in ’t Brussels.

Vulling vervangen

De minister had even voordien nog een geheim van de Chocoladefabriek onthuld. “Vroeger verstopte een apotheker pilletjes voor de gezondheid in chocolade, dat hebben ze later vervangen door een vulling, en de praline was geboren” zei Svengaboy. Iedereen begreep toen hoe de erkenning van S-radio was ontstaan, daar hadden ze de vulling gewoon vervangen door een NRJ-drankje.

“Wij gaan op café met alle lijsttrekkers” liet MIG weten. De omroep was nog maar een paar weken bezig en ’t mocht blijkbaar al iets anders zijn dan alleen maar ‘Enjoy the music’. Of een dorp vol verkiezingsborden. Een kroegentocht door Geraardsbergen, Ninove, en Zottegem, meer moest dat toch niet zijn om verkiezingen weer populair te maken? Oep aa bakkes!

Verstopte presentators

Op dat ogenblik ging Svengaboy in Jette toch nog naast een verkiezingsbord staan. Een plaatselijk museum had van alle politieke Jetjes een karikatuur gemaakt, en zoveel emotie, dat pakte Svengaboy toch even. “Ik ben heel tevreden met mezelf” zei de minister. Niemand sprak dat tegen, er was ook niemand anders uitgenodigd, niet van de meerderheid en zeker niet van de oppositie!

“Wij zijn van de oppositie” zei een centrumpartij in Noorwegen, en wij vinden dat er terug radio’s zouden moeten komen met enkel AM en een cassettespeler”. Jan Van Rompaey wilde daar onmiddellijk zijn ladder onder zetten. Samen solidair, in Noorwegen waren al koude douches genoeg! Terug naar de roots, dacht Jan, zoals die verstopte presentators van Eazy FM!

GPS met reclame en muziek

“Zitten die misschien verborgen in voicetracks?” vroeg Kolder. Lap! Nu begon die al slimme vragen te stellen, dacht Klodder. “Het is een gevolg van de schaarste op FM’ legde hij uit, “er is tegenwoordig zo weinig plaats, dat er non-stop moet worden uitgezonden”. Het was zelfs zo erg geworden dat ook landelijke omroepen hun woorden beperkten. Fileradio, een beetje GPS met reclame en muziek.

“Ik ben pas ontmaagd toen ik 24 was” zei Wim Oosterlinck plots op Qmusic. Waren er dan toch nog mogelijkheden om de stemmen-schaarste op FM te doorbreken? Het was geen nieuw geval van metoo, het bleek gewoon om zijn eerste keer seks te gaan. ‘Hoe hebt ge dat daarvoor dan opgelost?’ wou Klodder nog vragen, maar Wim was alweer onderweg, naar zijn volgende keer. Of zo.

DJ, not a jukebox!

De vonk van Wim sloeg wel over, er kwamen weer hete dromen boven uit de tijd dat 2peekaatjes nog mochten wippen, in de cinema en op TV. “Een jaar later heeft een Belgische zanggroep de fans ook verleid via ingezongen jinglepakketten  voor de radio” zei Klodder. Dream Express, ze lieten niets aan de verbeelding over, zelfs niet voor de grote stemmen van de TROS.

“Ferry Maat was daar ook bij” zei DJ Terriër. Hij had net een sociale mediabericht vanuit Bonaire onderschept. “I am the DJ! Not a jukebox” liet Ferry Maat weten, en dat hij er die avond op de radio zou zijn met zijn Soulshow. Dat deed hij al 45 jaar, sedert 1973, op Radio Noordzee Internationaal. “Zoiets zouden ze hier ook moeten doen” reageerde iemand. Na 45 jaar? Misschien wel, ja!

Anonieme schaarste

Ondertussen was er heuglijk radio nieuws in Genk. De Limburgse Warmathon van StuBru verhuisde van de jeneverstad naar de mijnstad. Om de mensen vertrouwd te maken met zo’n mega live-radio begon GRK al volop uit te zenden van op locatie. Zij kozen daarvoor de plaats waar de stad zeker werkte: de Stedelijke Werkplaatsen. What else?

“Wij maken de stemmen en de mensen weer zichtbaar!” glunderde presentator Lenn Melotte daar. Al sedert 2011 vernieuwde hij radio (en TV), doch botste in de erkenningsronde op de plannen voor vernieuwing van de minister. Gelukkig had GRK hem opgevist, of hij was waarschijnlijk ook in de anonimiteit van schaarste op FM verdwenen.

In de Late boot

In Sint-Niklaas verscheen plots een late zwarte panter van NRJ. Alhoewel! Ongeruste luisteraars vroegen zich al af of ze aan de heilige man een nieuw radiotoestel moesten vragen, of kwam de ontvangst er uit de zak van de Piet? De minister had blijkbaar in Sint-Niklaas een pingpongwedstrijd georganiseerd, omroepen mochten er elkaar, met 100 watt, van de 105.5 MHz afduwen. Lol! 

Plots kwam er een melding van DJ Terriër. “De minister is blijkbaar een week ondergedoken in de boot van Late Gert?” zei hij. De boot verhuisde dan nog naar Cadzand, en weer terug, duidelijk een schijnbeweging, zoals sommigen deden in hun radiodossiers. Een contrast ook met Svengaboy, die was er zo openharig, dat de leden van de Commissie Media nogal moeten geschrokken zijn!

Gewoon normaal doen

Er zat een persoonlijke outing in van de minister, over depressies en de behandeling. Het trapte heel zeker deuren open. “Alleen al in de radiowereld heeft hij vele lotgenoten”, dacht Klodder. Een gesprek kon nu beginnen, gewoon doen. Als men er dan nog niet bij is, dan is de procedure zeker niet goed. Gewoon normaal doen dan toch?

https://youtu.be/F4XYjLSeeL4


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx