RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Kolder en Klodder – 40 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

Goeiemorgen Morgen

Die maandag op de dienst Mediacontrole. Kolder zei “Goeiemorgen”. “Morgen” zei Klodder iets korter. “Kijk” zei Klodder wijzend en lezend in de radiokrant, “Nicole en Hugo stonden blijkbaar met hun Goeiemorgen nog in een radiodossier?”. Kolder wist ervan, “ze hebben de VBRO al laten weten dat het niet voor Morgen zal zijn” legde ze uit. Daarmee was de Maandagmorgen een feit.

“My name is Bond, Jacko Bond” zei plots een damesstem. Iedereen kende haar als de nieuwe Marva. De vorige was nog niet versleten, maar zij zat in Herinneringen, op een Eiland in Groen en Blauw. “Het is voorbij, het kon niet duren” had Marva gezegd. “Voor mij ook hoor” riep Jackobond. Zij stond eveneens ten onrechte in een VBRO-dossier, dat was zo fout dat het nog geen 007 score waard was.

Puinhoop

“Hoe kan dat toch allemaal?” vroeg Kolder. “Dat komt door de Brugse Zot” zei Klodder, “dat is het stadsbier en ook de bijnaam van de Bruggelingen”. Zoiets wist Svengaboy natuurlijk, de geschiedenis van de brouwerijen in Brugge liep volledig samen met die van Jette: vroeger een hele hoop, en nu een hele hoop minder. Mogelijk stond dit model voor de huidige radiowereld, een hele puinhoop?

Om de mensen toch ‘Brussel nog te zien lèève’, zoals in de Rue des Bouchers, werden er al veel bierfestivals ingericht, zoals op de Brusselse Grote Markt. Kwestie van de smaak beet te houden! In Jette werd zelfs beslist dat de mensen mogen trouwen in een abdij, die vroeger haar eigen bier had. Gelukkig bestaan er geen alcoholcontroles voor het afleggen van trouwbeloftes onder invloed!

De Volle Ether

De Brugse Zot wordt gemaakt in de brouwerij De Halve Maan. Tot Nicole en Hugo tegenspraken dat ze Goeiemorgen zouden gaan zeggen op de VBRO wist eigenlijk niemand dat de Brugse Zot ook een bijhuis wou in de radiowereld: de Volle Ether, vooral in Brugge. Alhoewel dat te verwachten was in een stad waar ook een ‘Straffe Hendrik’ wel eens voor hoog theewater zorgt.

Svengaboy wist het allemaal heel goed. Als Vlaamse student had hij wel eens de trein genomen naar die Scone, zeker als RWDM daar vroeger tegen blauw-zwart moest spelen, en de supporters-bus al vol zat. Van Jette naar Brugge was maar iets meer dan een uur reizen, en het terugreizen duurde zelfs niet langer. Svengaboy telde als jongere al alles uit, zo was hij minister kunnen worden!

70 en 80

“Waarom vergeet hij dan het culturele erfgoed van de Vlaamse radio?” vroeg Adje Bouman zich af. Adje was ondertussen een hele Ad geworden, in Nederland kon hij als radiolegende wel de kost verdienen, na de jaren op zee. Hij gaf meteen het voorbeeld, en opende een historische uitzending in het Museum RockArt, Hoek van Holland, en op alle hoeken via Radio Extra Gold en 192 Radio.

Dat gebeurde vanuit de ouwe getrouwe studio van het vroegere zendschip Norderney. Een ‘Zeezender Top 74’, naar het jaar dat het radioschip figuurlijk moest zinken, terwijl Rock The Boat (Hues Corporation) torenhoog in de hitparade stond. “Binnenkort herleven de jaren tachtig bij ons” riep Radio Veronica zelf. De muziek van toen, hun schip Norderney werd in die jaren bijna gesloopt.

Naakt beslag

“Hier volgt een speciale dienstmededeling” klonk het daarna op WildFM Hitradio. “Vanaf nu zal het versufte radiolandschap elke vrijdagavond weer magie krijgen” zei een stem, die meteen duidelijk maakte dat de gevreesde Patrick Kicken in een echte studio was binnengeraakt. Er waren geen beelden van de ram-er-maar-weer-in-kraak, dat ijdele gedoe liet Patrick voor NPO3 Radio. En zo. 

“Ontstellend” schreef Leo De Bock. Het was eerder ‘ont-slag-en’. De vroegere hoofdredacteur van de VRT klaagde het naakte ontslag van Chantal De Waele, en vier anderen, bij Klara aan, zeker omdat het netjes buiten beeld was gebleven in alle media. Blijkbaar kwam niet iedereen als Leo riep? Die van Facebook zeker niet, daar zou een naakt ontslag meteen in beslag worden genomen.

Tanghe u wel!

“Een vakvrouw met zoveel ervaring” tweette De Block nog. Een chef-kok wist natuurlijk wie er kon koken in de keuken van ‘wij maken uw nieuws’. Dat ze nu plots een ‘salut en hopelijk de kost’ kreeg stoorde hem nog het meest. Net voor de start van NRJ was het natuurlijk te laat om daar nog het openingsprogramma te gaan doen. En bij Stadsradio Vlaanderen hadden ze al beste Dj’s genoeg.

“Verandering van spijs doet nochtans eten” zei Klodder plots. Voor één keer mocht het ook televisie zijn. Nieuwsanker Martine Tanghe was al veertig jaar lang een éminence grise aan ’t worden, dat waren er toch nog een paar meer dan het gezicht van VTM, en dat moest gevierd worden. Elke maandagavond op Canvas, tot ze weer ‘Dank dat u bij ons was’ zou zeggen.

Hele halve deel

Zoiets klonk natuurlijk veel beter dan ‘Wij zijn er voor u’ van het VTM Nieuws, dat er dan plots op een vrijdagmiddag maar half was. En dan nog alleen maar ‘omdat u recht heeft op nieuws’. De redactie en het nieuws lagen overhoop bij VTM, om alle misverstanden over fakenieuws te vermijden werden meteen de beide hoofdredacteurs naakt ontslagen.

Leo De Bock kwam dit keer niet tussen, hij had gehoord dat grote baas Christian Van Stillo ook koude douches zou geven. Z o koud zelfs dat in het avondnieuws op dezelfde dag, het hele halve deel dat in het middagnieuws nog ontbrak, weer was opgevuld met schokkend wereldnieuws uit de achtertuinen in Jan-met-de-Pet-tegem, of in Schoorsteenbeke.

Radio Versuz

“Ik keer tevreden terug” zei Tim Popsma toen hij terugkeerde van een inspectie aan de mobiele studio’s van kermisradio Corneel. De omroep had zich op de parking van de Carrefour Express in Veldegem opgesteld, een kermismens moet tussendoor ook eens gaan winkelen als ’t niet alle dagen een hamburger, frieten, of smoutebollen moest zijn.

“Wij stellen ons op in de Hasseltse discotheek Versuz” liet Your Beaumont van TOPradio weten. Dat was eigenlijk niet nodig, de radio klonk de hele dag al of ze ergens in een discotheek zaten! De nieuwe Versuz kon die radio ook gewoon opzetten in de zaak, dat zou een hoop kosten kunnen sparen! Behalve als Anouk Matton en Dimi Vegas zouden afkomen, vanuit het ‘verre’ Antwerpen.

De Boccaccio UFO

Beaumont vond de uitzendingen in de Versuz immers een logische stap verder, nu ze ook in Limburg en de rest van Vlaanderen een hit waren op FM. Het was al een wonder dat hij niet gesproken had van ‘de’ Limburg. En een geruststelling dat hij in de Voerstreek met TOPradio evenmin bereikbaar zal zijn via een frequentie, zelfs niet via de ongebruikte van Qmusic.

De Versuz treedt hiermee duidelijk in de voetsporen van de vroegere Boccaccio in Halen. Het waren gouden radiodagen. Dankzij een megasponsoring werd uitbater Benny prompt gebombardeerd tot Vlaamse dancingspecialist, en regelmatig gebeld door Radio Donna. Dat kon niet anders, nadat hij de vliegtorens in Zaventem had gestoord met een zoeklicht, dat wel een beetje op een UFO leek.

De vierde macht

Het nieuws had toen het TV-nieuws gehaald. In Hasselt zou dat nu sneller kunnen omdat het Pukkelpop-vliegveld van Kiewit, én de regionale televisie Het Belang van TV Limburg veel dichterbij waren. Bovendien had Stadsradio Vlaanderen zijn zender in Hasselt opgestart, het zou niet slecht zijn als daar naast recepties in Mechelen en Antwerpen ook iets van dichtbij op de radio te horen was.

“De pers is de vierde macht” zei Svengaboy plots in een persbericht. Kolder en Klodder schrokken zich een aap, al was het niet duidelijk welke. Was de minister dan al terug? Hij riep alleszins op om nieuwe journalistieke ideeën in te dienen, zoiets zullen ze graag gehoord hebben op de beide redacties van VTM! ‘Vernieuwen, verbreden, en pluriformer’, meer moest dat toch niet zijn?

Overwerkt

Om het allemaal echt te maken zette de minister er ook in het verkiezingsjaar een half miljoen euro tegenover, dit keer te verdelen door het Vlaams Jounalistiek Fonds. Dat was normaal, de dienst CJSM, die dat eerder deed, was overwerkt door erkenningsrondes, die nog verlengd werden door procedures voor de Raad van State. Trop is veel te trop!

Er kwam nog een infodag van het VJF, ondertussen was de coördinator van het project tijdelijk niet bereikbaar via de website van het fonds. Dat was handig! Bijna even handig als bellen naar uw internetprovider om te zeggen het internet niet werkte, en daar dan een boodschap horen dat de meeste vragen ook online konden worden gevonden op de website. Die plat lag!

Meer Radio

Op dat ogenblik signaleerde DJ Terriër beweging aan Brasserie Le Central In Jette. Svengaboy zou zijn verkiezingsplannen bekend te maken. Er signaleerden al een tijd foto’s van geheime samenkomsten, gelukkig hadden die de Pano-uitzendingen nog niet gehaald! De VRT had wel een platform voor vragen van kiezers gelanceerd, een top-kandidaat in Jette moest daar toch tussen staan?

Svengaboy trok naar de verkiezingen met een nieuwe partij, MRde, wat stond voor Meer Radio dankzij etherpolitiek. “Jette moet een leerschool en een voorbeeld worden voor heel Vlaanderen” zei de minister, terwijl partijgenoot en cafébaas ‘de Séb’ hem nog een volle pint voorzette, en hem de woorden ‘zeg het ze Svengaboy!’ toefluisterde.

‘Stadsradio Jette’

“Brussel heeft zijn Bruzz” begon de minister weer. Dat was een verplicht zinnetje van zijn copain Zwangere Guy, die ooit de gesubsidieerde vlam van de hoofdstedelijke radio had helpen aansteken. “Het kan dan toch niet dat een stad als Jette geen eigen radio heeft?” vroeg Svengaboy. Kolder en Klodder keken elkaar verbaasd aan, ging de minister plots tegen zijn eigen beleid in?

“Daarom lanceren wij nu al een nieuwe omroep” zei de minister, “we gaan daarvoor niet wachten tot sommigen het frequentieplan zouden doen schorsen of schrappen”. Hij onthulde meteen de naam van de nieuwe radio: ‘Stadsradio Jette’. “Alle statutaire aanpassingen zijn al gebeurd bij de oprichting” zei Svengaboy nog, en vertrok daarna.

Safetycar

Die ochtend schrapte de minister nog acht erkenningen, op advies van de Raad van State, en keurde daarna de erkenning van zeven daarvan weer goed. Het leken wel trumpiaanse toestanden, om zo, vlak voor een uitspraak van die Raad van State, nog een safetycar in de wedstrijd laten komen. En die achtste? ‘Sorry, de pillen van mijn rekenmachine waren plat’ liet iemand van de administratie weten.

“Is de VRM dan een papieren tijger?” vroeg een kritische opiniemaker zich af. Er werden steeds meer wolven gesignaleerd in Vlaanderen, maar tijgers? “Bij de Esso misschien?” liet de VRM weten, en wees erop dat daar spaaracties waren met punten en kilometers. “Dat kunnen wij gebruiken” riep BOO Bilzen, die de mobiele uitzendwagen wel eens moest verplaatsen wegens dubbel gebruik.

‘Zwijg uw lip’

Ondertussen was de mobiele studio van radio MIG al terug binnen in Geraardsbergen. De streekradio kreeg er Ninove en Zottegem bij, en kan nu ook ontvangen worden achter de Muur. In Ninove kregen ze zelfs politiebegeleiding voor een radio Savooi van één dag, niet verwonderlijk omdat Europol baas Catherine De Bolle er Tom Callebaut zou ontmoeten, of was het andersom?

“Ik weet uw huis wonen” zeiden twee kompels van Radio GRK op een muziekfestival dat de eerste keer zoveel volk lokte dat het na de verkiezingen al een tweede editie zou krijgen. “Zwijg uw lip” had de burgemeester van Genk nog gezegd. Anders zouden sommigen weer voorakkoorden zien! ‘De media lijken al genoeg op het Italië van Noord-Europa’ zei de schrijver van de papieren tijger nog.

Urban Vibes

De VRM kreeg het laatste goede nieuws. Omdat er geen andere kandidaten waren werden alle leden van de kamers opnieuw, en voor vijf jaar, benoemd. Op de valreep, de minister heeft echter ervaring in zaken die hij soms vergeet. In Jette haalden ze opgelucht adem. Moest er nog een klacht komen tegen de naam ‘Stadsradio Jette’, dan wisten deze leden tenminste wie hen herbenoemd had.

De minister bracht nog een bezoek aan de Kinderboerderij in Jette. Het is altijd goed om thuis te komen! Ketjes en Jetjes. Brusselse urban vibes. Wie dacht dat Good Vibrations van The Beach Boys nooit zou geëvenaard worden had immers gelijk. Daarom was het tijd voor een nieuw Brussel, een nieuw Jette en een Gatz for president! Hij zou de radio missen, maar niet lang. Of was het andersom?


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dit is het slot van Kolder en Klodder – 100 (video)

'Het einde van een strijdperk' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 99 (video)

'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor Lees verder

Kolder en Klodder – 98 (video)

'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx