RadioVisie

  • .
    .

Kolder en Klodder (4)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Nieuwjaarsreceptie op de Dienst Mediapolitie. Kolder en Klodder luisteren naar de toespraak  van de Administrateur-Generaal (A-G). Ze moesten komen, anders moeten ambtenaren  immers verlof nemen. Het treinverkeer zat echter ’s ochtends al in de soep, het leek wel een chaos als in de ether op FM! Kolder en Klodder kwamen pas binnen toen de baas met het slechte nieuws begon, het goede was al voorbij. Of het was er misschien niet eens geweest. 

‘We zullen volledig moeten inzetten op digitale middelen’ zei de Administrateur-Generaal, alsof hij Svengaboy zelf was. ‘De interventies moeten sneller en meer effectief’ vervolgde hij en richtte zich meteen naar de late binnenkomers. ‘Wat was dat in Lichtaart met Nieuwjaar?’ vroeg hij aan Kolder en Klodder. Patat! Ze hadden het nog niet druk genoeg gehad met de Nieuwjaarsdagen zeker? Moest dit nu echt, midden in het geknal van het nieuwe jaar?

Pakket 82 

‘We kregen telefoon dat Radio Lichtaart niet kon stoppen met uitzenden’ zei Kolder. ‘Waren die hun schijfremmen dan kapot?’ vroeg de A-G. ‘Neen, ze geraakten niet meer in het gemeentehuis op Nieuwjaar’ legde Kolder uit. ‘Nieuwjaar en ze kunnen al niet meer op hun benen staan!’ bulderde de A-G meteen. ‘De nieuwjaarsreceptie is daar pas op 7 januari’ suste Klodder, ‘op de parking achter het gemeentehuis.’ 

Klodder had het allemaal opgezocht. ‘Er zijn zelfs pendelbussen voorzien die dag’ zei hij verder. De A-G zuchtte. Die lokale radio’s hebben allemaal een café achter de deur, dan is het toch normaal dat er pendelbussen worden ingezet als ze op nieuwjaarsdag al niet meer in het gemeentehuis raken? Ze hadden die alcoholcontroles gewoon moeten laten zoals het was. ‘Zoek alles verder uit en maak een rapport’ besloot  de A-G. Zeggen is rapper gedaan dan doen. 

Kolder belde meteen naar DJ Terriër, de Special Radio Forces. ‘Radio Lichtaart?’ begon die nadenkend, ‘er zijn een paar explosies geweest op Facebook, maar toch geen echt vuurwerk’. Dat mocht ook niet, vuurwerk was op vele plaatsen verboden omdat het buiten dan veel luider zou zijn dan binnen op de radio. Dan kregen de dieren schrik. Dieren luisteren immers het meest naar de radio, zeker als het baasje niet thuis is. Dit jaar was het op nieuwjaarsdag echter stille nacht op vele frequenties. 

‘Wie is die Radio Lichtaart eigenlijk’ vroeg Kolder. Een pijnlijk verhaal. Radio Lichtaart was één van de 17 radio’s die om klokslag middernacht geen Nieuwjaar meer hadden mogen vieren van Svengaboy. Niemand had in 37 jaar lokale radio ooit tot 0 geteld in de nieuwjaarsnacht. No way! Nu verplichtte Svengaboy dat voor die radio’s toch wel zeker! ‘Drie! Twee! Een!… Happy? Niks happy, NUL en gedaan’. 

Lichtuit 

Tot nul tellen klinkt echter niet op een radio die in 1981 was ontstaan uit een doosje smeerkaas in hun oprichtingskeuken. Zoals alle goede luisteraars vergaderen radiomensen ook in de keuken. ‘Radio Philadelphia, de hemelse smaak’ moeten ze toen hebben gedacht, ingegeven door iemand die blijkbaar de smaak al te pakken had. De radio werd daarna Lichtaart en op 1 januari werd dat Lichtuit. Die duivelse smaak.

‘Waarom hebben ze de zender dan gewoon niet afgezet?’ probeerde Kolder opnieuw. ‘Het gemeentehuis was gesloten’, herhaalde Klodder, ‘ze konden niet binnen. ‘Wie is daar burgemeester’ vroeg Kolder. ‘Sedert 1977 niemand meer’ zei Klodder, ‘ze zijn nu bij Kasterlee en daar is ene Kennis burgemeester. ‘Kennis van wie’, vroeg Kolder weer. ‘Van de CD&V’ zei Klodder. 

De katholieken. Minister Svengaboy was al in de ban van de kerk gegooid omdat Radio Maria niet meer mocht prediken op de FM band. “God is overal” hadden ze nog nageroepen toen hij ze één voor één met zijn katapult uit de ether schoot. ‘Nu niet meer’ had Svengaboy terug geroepen. De goddeloze! Hij was nog niet één keer gaan biechten nadat hij overal radioruiten had ingegooid. ‘Jullie schaffen het kruis van de Heer in Zweden toch zelf af?’ had hij geantwoord. Een gender-vriendelijke uitleg! 

Wie moest er dan op die frequentie beginnen om middernacht’ vroeg Kolder weer aan DJ Terriër. ‘Stadsradio Aarschot’ meldde die, ‘maar hun website en profiel op Facebook ligt stil, ze zeggen dat ze niks met Stadsradio te maken hebben’. Kolder kon het woord stadsradio niet meer horen nadat zelfs het Staatsblad al was aangepast op hun verzoek. ‘Is dat ook gender?’ vroeg ze. ‘Eerder ginder’ antwoordde Klodder.

Het station 

Klodder kwam immers alle dagen in Aarschot door met de trein, zo had hij in eerste klasse gelezen dat daar politiek ruzie was. ‘Ze weten niet eens wie mag communiceren over het nieuwe stationsproject’ zei hij. Dan zweeg hij nog over de Kleine Wapper, de open en toe brug over de spoorweg daar, en dat de parking er betalend was geworden. Aarschot, het station waar geen muziek in zit, dacht hij lachend! 

‘Dat is toch nog zo erg niet als een café zonder bier’ zong Bobbejaan Schoepen plots op de nieuwe frequentie van de Vlaamse radio VBRO in Meerhout. Bobby Prins had daar reclame voor gemaakt op Facebook, zijn nieuwe album is er CD van de week. Spijtig genoeg had die VBRO niet veel zenders in de streek van zijn parochiezalen. Aarschot wilde wel uitbreiden doch stond nu weer voor de deur van het gemeentehuis.

Dat gemeentehuis is bijna een attractie van Bobbejaanland, dacht Kolder. Ze had nog radiotijden gekend waarin de kluis moest worden geopend op de radio, of dat er aan de arm van een jackpot werd gedraaid. Zonder dat iemand het zag! Wie haalde het echter in zijn of haar hoofd, of tegenwoordig het hoofd, om op nieuwjaarsnacht verstoppertje te spelen met een radiozender? Die van Lichtaart! Plots verscheen een oproep van de burgemeester van Kasterlee op DAB+.

‘Aan iedereen de beste wensen’ begon de burgervader, ‘en dat we dit jaar nog veel mogen mogen’. Het was een typische uitdrukking voor nieuwjaarswensen in zijn streek, maar Kolder begreep het niet. ‘Ze mogen juist niks als gij de deur dichthoudt’ vloekte ze terug. ‘Als lid van de politiezone Regio Turnhout moet ik de eigen bevelen opvolgen’ zei de burgemeester, en hij wapperde met een beslissing die hij zelf had genomen en getekend. 

Er was een actie in de gemeente, ‘Laat Kerstavond niet verknallen door een Woninginbraak’. ‘Het is begot ondertussen al het Nieuwe Jaar’ gromde Kolder. ‘Niemand heeft gezegd dat we daar moeten mee stoppen’, legde de burgemeester uit, ‘en dan gaat het door’. Gemeentelijke logica. Een mens moet tegenwoordig al een afspraak maken om een geboorte te melden! 

‘Wat deed die radio dan vroeger als er problemen waren met de zender?’ vroeg Kolder. Dat was een hitgevoelige vraag. ‘Problemen?’ herhaalde de burgemeester, ‘ wij hebben hier alleen problemen met een zender uit Aarschot’. De kogel was door het gemeentehuis. Op 4 januari waren er nucleaire testen aangekondigd in de gemeente. Een nucleair signaal en de gesproken boodschap ‘proefsignaal’. ‘Dan beginnen die van Aarschot dus  pas te testen’ sloot de burgervader af.  

Spoed

‘Die testen zijn overal’ zei Klodder, ‘dat zijn NBC-signalen, nucleair, biologisch en chemisch’. Plots weer een andere stem via DAB+. ‘Onze radio was ook BIO’, zei voorzitter Gust Flater, ‘die was op Philadelphia kaas opgericht’. Zijn naamkaartje klonk niet echt succesvol, een mens moet tegenwoordig nochtans opletten dat ze de kaas niet van het radiobrood halen. ‘Wij kennen de sirenes van ziekenwagens ook goed’ vervolgde hij, ‘Ziekenbezoek was ons populairste programma’. 

Spoed om een deur open te krijgen kennen ze toch niet, dacht Kolder. ‘Wanneer mogen die van Aarschot dan eindelijk binnen’ vroeg ze aan de burgemeester. ‘Het gemeentehuis is vanaf 3 januari in de voormiddag open van… ‘. ‘Het is al goed’, onderbrak Kolder, ‘seffens overwerkt ge u nog’, en ze dacht aan de verplichte feesten overal met gemeentepersoneel, stadsdiensten, intercommunales, enz. Eerst kunnen ze niet binnen en straks tuimelen ze misschien van de trappen, zuchtte ze.

Kolder wist ook dat de VRM mild zou zijn. Svengaboy had immers in hun onafhankelijke plaats beslist dat die VRM in januari niet meteen radio’s zou gaan pesten. ‘Hij had beter gezwegen’, zei Klodder nog, alsof hij gedachten kon lezen. ‘Ja,’ antwoordde Kolder, ‘maar dat pesten doen ze blijkbaar zelf?’ Ze dacht aan gesloten gemeentehuisdeuren. ‘Als de minister dat mag mogen wij dat ook’ riep Gust Flater op de nog openliggende lijn van DAB+. ‘En dat we nog veel mogen mogen’ sloot de burgemeester af. 


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dit is het slot van Kolder en Klodder – 100 (video)

'Het einde van een strijdperk' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 99 (video)

'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor Lees verder

Kolder en Klodder – 98 (video)

'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x