fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Kolder en Klodder – 38 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

Salami tussen de boterham

De week was begonnen met verschillende muziek op compleet dezelfde aankondigingen. Blijkbaar ging JoeFM ervan uit dat mensen thuis niet de gouwe ouwe nummers zouden hebben, die iedereen al overal hoort. Ze wilden die daarom als verschillende salamischijven tussen de boterhammen plakken ‘s morgens. The Rubettes, The Eurythmics en Rob de Nijs, tussen praatjes op 3 ‘omroepen’.

“Hoe gaan ze dat dan aankondigen?” vroeg Kolder, duidelijk bezorgd dat de ‘Sweet dreams’ van ‘Sugar Baby Love’ geen ‘Banger Hart’ zouden worden. “Niet!” zei Klodder, “ze kunnen moeilijk The Rubettes noemen als Rob de Nijs begon te zingen met ‘Oh ik ben rijker dan ik ooit had durven dromen…’ Die artiesten waren allemaal rijk geworden, dankzij verzameld werk en koopgrage fans.

Een streepje muziek

“Ze moeten tussenkomsten dan algemeen houden, net zoals bij vroegere bandopnames, of bij voicetracks nu” legde Klodder verder uit. Algemeen, dat betekende hopelijk niet dat ze weer gingen afkomen met ‘het is nu iets na het uur’, of dat ‘er nog prettige muziek aankomt’. Of zoiets. De magie van voicetrack, het blijft zoiets als vrijen met de Playboy.

“Ze gaan toch niet opnieuw beginnen met ‘een streepje muziek’ zeker?” vroeg Kolder, al een beetje zenuwachtig. Zij had vroeger veel naar Radio 2 geluisterd, vooral in Limburg hebben ze er toen soms echt een streep onder gezet! Het duurde vaak nog even voor die streep begon, dan leek het of ze aan de Rodenbachstraat zelfs het nummer 29 nog vergeten waren!

Mos gaan pissen!

“JoeFM zal dat technisch wel weer oplossen door stationcalls en reclameblokken te programmeren” zei Klodder. Hij haatte het, programma’s die elk uur begonnen met afstandelijk getoeter van ‘het is weer maandag’ en dan een kwartier lang geen presentatie, non-stop muziek, en daartussen reclame. Het leek of presentatoren hun radio-uur begonnen, en meteen moesten gaan pissen!

“Ik heb dat ooit écht op de radio gespeeld” riep de geest van Peter Van Dam, “Live! Toen mochten we de muziek nog zelf uitkiezen”. Peer had er de AVRO-luisteraar een onverwachte douche mee gegeven, zo één zoals kon gebeuren bij een bezoek aan de apen in de dierentuin! “Als je Normaal omdraait, dan krijg je toch Abnormaal?” lachte Van Dam, dit keer met een luide Big Voice.

De onderkant van Yoko

In de jaren zeventig draaide men wel eens de achterkant van een plaat, dus ook de pisplaat van de groep Normaal! De mensen kenden toen zowel ‘Woman is the nigger of the world’ van John Lennon, als de onderkant (achterkant) van Yoko Ono: Sisters o Sisters. Het was eenvoudig: inpikken na seconde 23, en je had een tegendraadse Ono-boogie, met een soort ritme van Japanse sake!

Het nummer was ook lekker mee te lallen voor wie goed zat was, en nog niet moest gaan pissen! Aan fantasie ontbrak het niet in de tijd, aankondigingen van de muziek waren op de radio meestal met een schuine steek, liefst nog naast de kwestie. Radio was plezant, iets geheimzinnigs. Vrijen in het donker! Nu wordt alles gefilmd, liefst nog voor de schijn van ‘kijk eens hoe gezellig het hier is’.

Revolutie in een frietzak

“Het is weinig plus aan DAB“ schreef een kritische opinie over het volproppen van het Single Frequency Network. DAB+ zat vol met nonstopzenders, allemaal Radio Spotify, weer eenheidsworst, van krek dezelfde CD’s. In WAV-kwaliteit deze keer, alsof de luisteraar dat op zijn transistorradio zou merken! Was de vernieuwing er weer één met oude dozen? De radiorevolutie in een frietzak?

“In Wallonië kan evenementenradio wél op DAB+” riep DJ Terriër vanuit het veld. Svengaboy was toen al ver weg van een chagrijnige Chokri op de Pukkelpopweide, waar een Festivalradio op DAB+ werd geweigerd. “Moet ik dan Formule 1 doen, of Hollander worden?” riep Chokri woedend. Hij moest ook elk jaar artiesten delen met het Hollandse Pinkpop, anders trok Herman er de Scheur uit.

‘What you broebel?’

Op dat ogenblik kwamen de luistercijfers binnen. CIM had er weer voor gezorgd dat iedereen tevreden was, anders zorgden de omroepen daar zelf wel voor in hun persberichten. Die berichten kwamen dan in de Bullshitbingo van Herman Boel, een spel voor zever in pakskes. Herman kon het weten, hij vertaalde voor zijn werk ‘taalfouten’ van anderen, zodat ze geen omzet zouden missen.

“Radio 2 is de grootste” riep de VRT, “Qmusic de tweede grootste” riep Medialaan terug. Er zitten geen maatstaven in persberichten, de grootste was drie keer groter dan de tweede grootste, en had zelfs één derde van de totale luisteraars. What you broebel? “MNM piekt” riep de VRT nog, “JoeFM piekt” antwoordde Medialaan. Elke kerstboom heeft een piek, hoe groot of hoe klein ook.

De nieuwe Le Norm

Radio 2 werkte ondertussen al verder om nog een stuk van de twee-derden van alle anderen te veroveren. Kim Debrie zette de geliefkoosde artiesten van Plage Préférée op een rij in een vlog. Ingeborg mocht er weer door de wind, de regen en zelfs door de zon heen, en de duiven namen de sweater van vol au vent Peter Hermans ‘op de korrel’, met iets meer dan ik mos pissen.

“Ik sta er weer niet bij in die vlog” zuchtte Laura Lynn. De favoriete artieste van de Vlaamse minister-president was in haar schlagergat gebeten. Geert Pourquoi was nu président, maar had hij wel goed geluisterd naar Gérard Lenorman? Gérard, die rustig Frans mocht praten bij Radio 2 aan zee, was dat dan de nieuwe Le Norm? Waren Vlaamse artiesten nu nog geen duizend keer bedrogen?

Biebers en piepers

‘Ik ben het beu!” riep Laura Lynn, zo luid, dat iedereen dacht dat het Dolly Parton was. “Ik breng countrymuziek uit” zei ze, en trok echte Go West laarzen aan. “Dolly en Lynn Anderson zijn er bij!”. Het gaf Radio 2 de kans om te toeteren dat ze haar nooit een Rose Garden hadden beloofd. Zeker niet in de Zomerhit, hooguit een late uitnodiging, maar dat was een verrassing!

“De facteur heeft juist een pak stylo’s afgeleverd bij NRJ” meldde DJ Terriër vanuit het radioveld in Antwerpen. Wat een opluchting, dan konden ze hun bindteksten al schrijven, als de muziek tenminste al klaar was! Ze waren er duidelijk nog niet uit, Jo Vally, Chris Van Tongelen en Lindsay vroegen zich zelfs al af of ze wel zouden worden gespeeld tussen Justin Biebers en alle piepers.

Wrong Music

Het leek allemaal op het Foute Uur bij Qmusic: Vlaamse artiesten hoorden een jaar lang niks, zeker zichzelf niet in het dagelijkse uur op de radio. Tegen de zomervakantie mochten sommigen zich dan toch voor de gek laten houden op een Qparty, die zo Fout was als géén andere. MeQtoo slachtoffers waren o.a. de Sweet Caroline van Christoff, Marie-Louise van Bart Kaell, en Julia van de Romeo’s.

“Laat je hart slaan” zong Laura Lynn, en ze nestelde zich met die levensnoodzakelijke raad al drie weken in de Vlaamse Top 50, al bleef haar hart deze week ‘staan’ op nummer 21. De foute vertaling van het bloeiende hart in Let Your Heart Flow namen haar fans op iTunes en Apple er bij. “It’s the season” zongen The Bellamy Brothers, die wisten dat Foute Muziek in het Engels Wrong Music is.

Drie jaar langer dan Elvis

“Going back in time to the sounds of the Nation” klonk het plots op een evenementenradio. Offshore FM had zijn tenten opgeslagen in Kortrijk, tenten uit 1968, nog steeds goed om te overnachten. Marc van Amstel las er het nieuws van het revolutiejaar, en liet er zijn middageten om het live te doen op de noen. Peter van Dam mocht nog eens de schoolbel luiden, alhoewel het vakantie was.

“Er is ook beweging in de woelige wateren van de Stichting Norderney” meldde DJ Terriër. Radio Veronica was al drie jaar langer dan Elvis heengegaan, dat werd elk jaar herdacht omstreeks The Day The Music Died. “We spelen dit jaar de tabaksreclame gewoon mee” meldde de stichting. Na 44 jaar weten immers weinigen nog wat Drum met Van Kooten en de Bie te maken had.

Voorstel en mogelijkheid

“Reclame?” vroeg iemand via een reactie aan de redactie van de onlinekrant Viezeradio. “Wat is een voorstel of mogelijkheid voor de Hoevefeesten in Waregem?” Alsof een voorstel niet altijd een mogelijkheid zou zijn! WRGM1 antwoordde sneller dan hun eigen schaduw, “alle info zit in je mailbox”. Of de lunchbox, maakt niet uit, als we maar konden helpen! 15% is goed, 20% is beter!

“Ik hoorde onlangs een nummer van Aretha Franklin op Radio Diest” schreef weer iemand anders. Sedert de facelift van de onlinekrant gebruiken sommigen het platform blijkkaar als prikbord. “De DJ zei dat ze nog regelmatig optreedt” schreef de schrijver verder. Jawel, nog één keer, op 31 augustus, op The Day The Music Died. Stevie Wonder en consoorten zullen dan zingen, zij wordt begraven.

Hele halve zware

“KUT FM” riep daarop een stem. Het was een 60-jarige campusradio in Amerika. Met zo’n naam konden die in Vlaanderen snel en gemakkelijk een netwerk starten! Het werd nog straffer. “Eigen radio eerst” riep een computerstem op JoeFM tegen Rik Torfs, en toonde hem de politieke verleiding van Anke Vandermeersch. ‘Hallelujah’ dacht die, zijn vlees is oud genoeg om dat te weerstaan.

“Single Plug, Album Plug” riep Ment TV. Na de plugs van persoonlijke voorkeurplaten nam de zender ook de langspeelplaten van de week over, in een digitaal jasje. ‘Tot ziens in je Clark jeans!’ dacht Klodder, en hij vond dat er die week precies alweer 40 van die hele halve zware in een pakje zaten. Gedrumd! Toen kwam er plots een alarmschijf binnen, via de DAB+ ‘plus’-berichten. Code Rood.

Herkansingen overdoen?

“De auditeur van de Raad van State wil de vergunningen, voor aanvragen waar de groep Stadsradio werd geweigerd, spoedeisend schrappen” zei DJ Terriër via de alarmcentrale. “Dat zijn er zes van de dertien uit de tweede ronde” telde Kolder. “Moeten die herkansingen het dan nog eens overdoen?” vroeg Klodder zich al af. Hij zag zich weer de berg Extra Werk beklimmen in het najaar.

“Is de minister al terug?” vroeg Kolder. Nog niet, hij was nog aan ’t spelen op Gamescom, de grootste Gamingbeurs van Europa, in Keulen. “Eine Messe” zei Klodder, die de radiowereld stilaan ook A Mess of Blues begon te vinden, zoals in de liedjes van Elvis en Status Quo. “Svengaboy spookt nu zelfs in het huis van Magritte rond” liet DJ Terriër nog weten vanuit het radioveld in Jette. Jettie Palettie!

AnnemAyco

“Annemie Nijs spookt ook opnieuw door de gebouwen van de VRT” voegde hij er nog aan toe. De journaliste had in 2004 haar publieke stylo geruild voor een politieke pen en zocht nu toch weer de kracht van de verantwoordelijkheid bij de openbare omroep. Ze werd met open armen ontvangen, ‘een goede relatie onderhouden’ zei Paul Lembrechts. ‘Ik ben fier, trots en blij’ zei Annemie zelf.

‘Wat is het leven toch mooi als je publiek kan stoeien via de kijkers en luisteraars’ dacht Kolder. “Ayco gaat zelfs nog één keer in het Duyster” wist Klodder. De voormalige vamp van Studio Brussel zou in september nog eens haar licht laten branden op Leffingeleuren. In geuren en kleuren. ‘Sisters o Sisters’ zong Yoko Ono, ‘it’s never too late to start from the beginning’. Zij kon het weten!

Het zangtalent van Yoko Ono is hieronder te bekijken, we raden echter aan om het bij de versie van de plaat daaronder te houden!


Yesterdayland
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
'Bye Bye Baby, de meesten zien mij graag!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening
“We kwamen van nergens, gingen nergens naar toe” Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening
'An Old Fashioned Song' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen
'Graspoppers in Retroland' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Een
'De Dichter in de blauwe bessen' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo
“Ik vlucht niet, ik vlieg” Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van
'Going back to when I was young' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van
'Sneeuw in mei' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen De

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
De Playa Papers 8 (audio)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 32 (video)

Nostalgische column Hans Knot – 36 (audio)

De Coverack Dossiers – 16 (video)

Plaatje maar weer – 27 (video)

Kicken op radio en zo (10)

Sluiten