fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Kolder en Klodder – 37 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

Onverwachte treffer

De week was begonnen met een discussie: wie zou de Zomerhit van het jaar worden? Kolder vond half augustus veel te vroeg om die trofee al uit te reiken, hij noemde het naar Brussel reizen en al in Schaarbeek uitstappen. “Dat zeiden mijn Ouders ook altijd” had Kolder gereageerd. Het was vroeger een beeldspraak voor een onverwachte treffer, in tijden zonder condooms, en zo.

“De VRT meent toch dat ze onvervangbaar zijn?” zei Klodder nog. Hij had op hun website gelezen dat er 18.000 liedjes van bijna 7.000 artiesten, niet zouden worden gespeeld zonder de VRT. Dat was toch wel een krasse uitspraak, want het ging er ook vanuit dat anderen die muziek niet en nooit zouden spelen, en dat er zonder de VRT geen andere openbare radio zou worden uitgevonden.

30% Nederlandstalig

“Zingen die allemaal dan maar drie liedjes?” vroeg Kolder, die snel had uitgerekend dat 18 bijna drie keer zoveel is dan 7. Statistieken, het zegt altijd alles, en toch weer alles niet. Klodder had echter nog meer gelezen, de VRT zou zelfs 26,4% Vlaamse producties spelen, en daarmee de opgelegde beheers-norm van 25% ruimschoots halen. Elk jaar!

“Ik lees hier zelfs dat minstens 30% van de muziek op Radio 2 Nederlandstalig zou zijn” riep Klodder, meer vragend dan mededelend. Wie snel rekende wist dan meteen dat de Nederlandstalige producties slechts 30 min 25, of maar 5% aan bod zouden komen. “Gelukkig speelt Ment die ‘Hollanders’ de hele dag” zei Kolder, die meende dat Nederlanders zo toch nog tevreden konden zijn.

Niet zelf smijten

“VBRO speelt die ‘Hollandse hits’ nu ook” reageerde Klodder, die stipt elke maand de Brugse half-landelijke omroep moest monitoren. Wat een wonder: Nederlandse liedjes met landelijke dekking op televisie, met 65% radiobereik in grote netwerksteden, en 5% op de VRT. Terwijl elke nog bestaande plaat, virtueel of niet, uit een hoofdzetel van een platenmaatschappij in Nederland kwam!

“De helft van de finale kandidaten voor de Zomerhit is zelfs Vlaams?” zei Kolder eerder vragend dan antwoordend. “Dat is niet moeilijk” repliceerde Klodder meteen, “ze smijten Nederlanders die niet aanwezig kunnen zijn er gewoon uit, zeker als ze over een andere badstad dan Blankenberge zingen!” Zoutelande, ze mochten zich niet zelf smijten van de VRT, toch niet als het niet live was.

Boer zoekt radio

De wraak moet zoet zijn geweest: zout op de staart! Blankenberge had het al moeilijk genoeg nu daar misverstanden ontstonden over een bord ‘rolstoelen geweigerd’, aan een zaak voor accessoires. Of toen vrouwen jaren geleden vaststelden dat publieke toiletten aan de Sint-Antoniuskerk enkel voor mannen waren. Hoe kon Dana Winner daar dan ooit een kerstviering zingen in die kerk?

Op dat ogenblik kwam er een bericht binnen van DJ Terriër, de man in het radioveld. “Ik ben Radio PROS aan ’t volgen” zei DJ Terriër, “hier hoor ik toch ook veel Vlaamse hits hoor”. Radio PROS zomerde er nog tot het begin van de herfst op los, op een tijdelijke evenementenfrequentie. Halfoogstfeesten, vanuit hoeve Schollaert in Denderhoutem. Boer zoekt Radio!


Pukkelpop

“Danny Fabry is hier onlangs nog komen vertellen hoe hij ooit begon met een groepje, en dat de micro was vastgeplakt op een borstelsteel” zei DJ Terriër. Zoiets hoorde men toch niet op Radio 2? De presentator had er zelfs bij verteld dat hij op de hits van Danny Fabry altijd met een borstelsteel luchtgitaar speelde, precies of die zanger ook al eens tussen ACDC of zo op Pukkelpop stond.

“De minister is trouwens ook gesignaleerd op Pukkelpop” zei DJ Terriër. Hij had signalen gekregen vanuit de ThinkTank PKP18ART, die de jeugd tussen twee zuiprondes door een kunstvolle omgeving wou bezorgen om hun roes uit te slapen. “De minister had wel een opvallend blauw oortje” vervolgde DJ Terriër, die eerst dacht dat het om een verkiezingsstunt voor ‘Geef maar van Jette’ ging.

Radio wat stouter

Het bleek een kritisch oor naar de campingradio van Pukkelpop te zijn. De krant De Morgen had zeven radiomakers als jong geweld van Studio Brussel voorgesteld, zij zouden het doen op 90.7 MHz, de tijdelijke festivalfrequentie van Pukkelpop. Het weekblad Humo had zich meteen al afgevraagd wie de nieuwe Linda Merckpoel zou worden. De nieuwe? De oude was nog niet eens versleten!

Svengaboy wilde natuurlijk ook horen hoe vaak hij als minister van het artistieke op deze zuippartij zou worden genoemd. Hij kreeg meteen een vijg tegen zijn blauwe oor van die zeven radiomakers, ‘radio mag wat stouter worden’ stelden ze in Humo. The Wild Site, geen wacko’s na Linda Merckpoel a.u.b., die mochten Bart Peeters gaan opvolgen als presentator van de Zomerhit.


Snap What?

‘Het is al een jaar geleden dat ik in de Corsicaanse bergen met een aantal jongeren het antwoord ging zoeken op de vraag Snap what?’ schreef Svengaboy tussen zijn andere berichten door. De sluikreclame voor het boek van zijne copain Peter Dejaegher, en over zichzelf, ging natuurlijk voor op de bierprijzen die onze bieren internationaal haalden, en op het nieuwe caloriearme bier van Jupiler.

‘Misschien moet hij nog eens terug gaan’ dacht Klodder bijna luidop. Na die heldentocht over de GR20, had hij de minister ook wel twintig keer GRRR! horen roepen, telkens er een procedure voor de Raad van State was bijgekomen. Dat waren er nog geen 10.000, zoals de jaarlijkse wandelaars op de Grande Randonnée in Corsica, het begon toch ook een lijdensweg van ‘Snap What’ te worden.

Radio van de steden

“Er is sterke beweging in Lichtervelde’ meldde DJ Terriër. Stadsradio Vlaanderen had grote kraanmiddelen ingezet om hun ‘Dikke Bertha’ in de lucht te krijgen. Het netwerk was daardoor al meer zender dan omroep, gelukkig kwam er nog radiovolk bij om de deadline van 15 september te halen. Een ‘debt-line’ volgens sommigen, of dat het de spaarboek van Boulet zou plunderen.

Dan kondigde PROS twee nieuwe internetradio’s aan, één was al online, en versloeg Stadsradio Vlaanderen radicaal in timing. De andere zou er komen vanaf oktober, rond het moment dat Stadsradio Vlaanderen wist of ze de radio van de steden Aalst, Antwerpen, Ardooie, Beerse, Bilzen, Brussel, Gent, Hasselt, Ieper, Kortrijk, Kruibeke, Leuven, Mechelen en Oostende mochten blijven.

Een technisch wonder

“Er is nu ook beweging aan de Medialaan” zei DJ Terriër weer. Hun radiogroep werd ook wel ‘de vtm-emmers’ genoemd, daar spookte blijkbaar het DAB+-spook weer rond, dit keer in aanwezigheid van drie extra kanalen, Qmusic nonstop, Joe 70’s en Joe 80’s. Svengaboy had er immers voor gezorgd dat de kanalen DAB+ mochten worden volgepropt met streaming, die elders gewoon online staat.

“Het wordt een technisch wonder” zei de persverantwoordelijke, die meteen ook aankondigde dat alles meer in detail zou worden aangekondigd op de eigen omroepen. Mét reclame tussendoor, dat brengt tenminste op in tijden dat minder inkomsten verlies waren, en de sector al sprak van een crisis. Subsidiekranen van ministers moeten immers warm worden gehouden.

Op drie zenders tegelijk

“Een technisch wonder?” herhaalde Klodder die paar woorden uit het bericht, en hij zag de nonstop van Qmusic al in MP6 formaat voorbijkomen, tenminste toch, als dat al uitgevonden was. Het bleek echter om JOE te gaan, Sven en Anke zouden hun ochtendshow presenteren op de drie zenders tegelijk, maar met overal verschillende muziek.

“Mogen die plots wel syndicated gaan?” vroeg Kolder meteen. Zij herinnerde zich nog dat ‘identiek’ verboden was, ‘ongeacht het tijdstip’. En dat dezelfde teksten niet hetzelfde mochten zijn, dat zelfs hitparades een andere presentator moesten hebben, elders. “Samenwerkingsverbanden waren ook verboden” zei Klodder weer. Aanhouden mocht ondertussen wel, trouwen en bigamie nog niet.


De Allereerste Keer

Klodder kreeg plots ook visoenen uit het verleden, toen werd er landelijk ook een technisch wonder van een weekend aangekondigd, dat bleken telefonische reacties van luisteraars te zijn, die als voice-track tussen de nonstop muziek werden gezet. Automatisch, in een onbemande studio, en door een computer die hopelijk niet teveel fout liep. Het wonder was echter snel weer naar af!

“Wij hebben ook nog de Eregalerij en De Topcollectie” riep Radio 2 nog. De eliteclub van de VRT, Rita Deneve was altijd op de uitnodigingen ingegaan om er aanwezig te zijn, zelfs ooit meegedaan aan In The Mix met Brahim, maar ze raakte nooit tot in de erelijst zelf. Ze had in 1971 nochtans meer succes gehad met het nummer, dan het origineel van Nicola Di Bari, en het was een partyhit gebleven.

Een levende legende

Dit jaar kreeg ze een eerbetoon tijdens de hulde van anderen in de Eregalerij. Ze was ondertussen al heengegaan, Rita was immers al een tijd ziek. ‘Jammer genoeg was het vandaag de allerlaatste keer” schreef Svengaboy ter gelegenheid van dat overlijden. En dat het herinneringen waren uit zijn jeugd, dat hij daar dankbaar voor was.

Ze hoorde het niet meer, Svengaboy, de meesten horen het niet meer als tegenwoordig de geijkte woorden ‘onze gedachten zijn bij de slachtoffers’ worden gezegd. Het is immers veel fijner om een levende legende te worden, gewoon omdat je dan het applaus nog zelf meemaakt. Het wonder. Ondertussen raakte bekend dat Niels Destadsbader de Zomerhit had gewonnen. Wat een wonder.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Dit is het slot van Kolder en Klodder – 100 (video)

'Het einde van een strijdperk' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 99 (video)

'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor Lees verder

Kolder en Klodder – 98 (video)

'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in satire
Plaatje maar weer – 26 (video)

Kolder en Klodder – 36 (video)

Plaatje maar weer – 25 (video)

Kolder en Klodder – 35 (video)

Plaatje maar weer – 24 (video)

Kolder en Klodder – 34 (video)

Sluiten