RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Kolder en Klodder – 34 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

Zomervrede

De week begon met een persbericht van de minister. “Die is toch op vakantie?” vroeg Klodder zichzelf ook vragend af. “Nog niet, hij moet nog vertrekken” antwoordde Kolder, die wist dat eerst al zijn berichten nog online moesten staan. Een minister had nooit vrij, hij was hooguit wat minder, of even niet bereikbaar. Een afstand met zelfs nog een draaimuur voor een paar happy few.

“Pacificatie!” las Klodder luidop, “Er is blijkbaar zomervrede, voor alle radiomensen van goede wil!”. Zo’n mededelingen verwachtte men eerder in de kerstperiode dan in vakantietijd. “Niet allemaal” reageerde Kolder. Zij had in het Feestboek van de minister gelezen dat er kritiek was op de afspraken met de Walen. Of beter gezegd de niet-afspraken, volgens sommigen.

Ratificatie

“Waar moeten we bellen voor de storingen van de Walen?” vroeg Sebastian Vansever zich af. Hij vond de pacificatie eerder een ratificatie van de Franstalige verovering van ons luchtruim voor radio. “Wanneer is het eindelijk Et pour les Flamands la même chose?” vroeg hij woedend. De minister zag het probleem niet, hij kon in Jette probleemloos naar radio BRUZZ luisteren. Dus?

‘Kunnen ze weer niet lezen?’ vroeg Svengaboy zich dan maar af. In zijn bericht stond toch duidelijk dat hij blij was met een samenwerkingsakkoord, dat cruciaal was voor de hervorming van het radiolandschap in Vlaanderen? Stond daar ‘in Wallonië?’. Als hij een Antwerpse omroep zijn erkenning als netwerk liet afnemen, dan was dat daarom toch nog niet voor een Mechelse zeker?

Mechelse scheper

Die Mechelse scheper beet trouwens. Geert Boulet had zich voor de VRM verdedigd, ‘dat een belofte in het aanvraagdossier toch geen overtreding kon zijn van het mediadecreet’. Hij had daarmee geprobeerd om een ferme hap te zetten in de ‘fraus omnia corrumpit’ van de minister, en van Hit!. Stonden fabeltjes voortaan ook boven de wet, zoals de verhalen van overspel bij FM Goud?

De VRM-VAR greep deze keer wel in. Als een prinses een kikker een kus gaf in een sprookje dan moest het wel een échte kus zijn, géén filmkus, vond de VRM. Svengaboy herademde. Hij had deze keer immers geen richtlijnen gekregen van de Mechelse burgemeester Bart Zomert, gelukkig kon hij wel op rugdekking van de VRM rekenen. Al stond er niet bij of die kikker familie mocht zijn, of niet.

Tineke en Leen

‘Die Tineke, is  dat zo ongeveer de Leen Demaré van de radio in Nederland?’ vroeg Kolder toen. Klodder schrok nogal, zijn bazin had blijkbaar ook dringend nood aan vakantie! “Leen Demaré is pas in 1985 Voor De Dag gekomen op Radio 1” antwoordde hij, “toen was Tineke al 25 jaar bezig bij radio Veronica!”. ‘Moderne radiotijden’, dacht Klodder, ‘ze onthouden enkel wat in tweets staat’.

“De minister schrijft in zijn Feestboek dat hij droomde dat hij Michel Vaillant was, en dat hij alle wedstrijden won” zei Kolder. Het was die week Volle Maan, en dan was er altijd meer fantasie. “Zou die minister niet altijd dromen?”, vroeg Klodder. Hij toonde Kolder nu weer beelden van Svengaboy bij de animators op jeugdkampen. “Wanneer werkt die speelvogel eigenlijk echt?” vroeg hij.

Opgeblazen

Op dat ogenblik kwam er een oproep vanuit Engeland, DJ Terriër was er op vakantie in Zeeland. Het eiland Sealand, voor de kust van Essex. “Blijkbaar wou premier Wilson het eiland opblazen toen Radio Caroline van daar een lastercampagne wou starten” zei DJ Terriër. Kolder vroeg zich al af wat ze allemaal in de memoires van president Troemp zouden lezen over het fakenieuws van ZieNN.

“De VRM heeft onlangs het radiodecreet van de minister toch ook opgeblazen?” vroeg Klodder. Daarover was een spreekverbod, tot de memoires van Svengaboy mocht niemand daar een woord over zeggen, schrijven of zelfs geen tekening bij maken. Die familierelaties waren trouwens toch maar verwarde personen, er was zeker geen sprake van een aanslag.

Broodkast

“In Nederland is zonet een aanslag verijdeld op een officiële mast” meldde een Oranje tuinkabouter via DAB+. De ‘boefjes van Enschede’ hadden hun zender op een hoogspanningsmast geplaatst! Waarschijnlijk kwam er daarna muziek uit alle stopcontacten in de streek. Zoiets konden die van 3FM er waarschijnlijk niet meer bijhebben, en dan is de piraat maar uit de mast gehaald.

“Zou Broadcast Partners daar al voor iets tussen zitten?” vroeg Kolder. Hij had gelezen dat die partners hun broodkast weer verder aan ’t vullen waren met FM-zenders van de VRT, zo werd tenminste gezegd en geschreven. “De VRT moet in 2022 de FM band toch afschaffen in hun park?” vroeg Klodder. Voorlopig wel, anders zouden het ook boefjes worden!

Start-To-Brugge

Op dat ogenblik maakte MNM de zeven kandidaten voor hun Start-To-DJ bekend. Alles was goed verdeeld over alle provincies: drie uit Oost-Vlaanderen, drie uit West-Vlaanderen (allemaal uit Brugge), en één uit Antwerpen. In Limburg hadden ze al Regi en Pat Krimson, en Zaki had ooit uit Oost-Vlaanderen al Radio Brabant ingepalmd. Dat volstond!

Op 4 augustus zou er een winnaar zijn, de FM-wereld gokte op iemand uit Brugge, die wonnen al een tijd (bijna) overal alles. Er was de laatste tijd trouwens meer casting voor radio, dan dat er uitzendingen werden gemaakt, en als het er-op-aan kwam dan werd er toch bij de buren geleend. Big Brother en The Voice op de radio: je had wel gewonnen maar het werd toch niks.

Assistant

De radiowereld kreeg er trouwens nog een nieuw speeltje bij: de Google Assistant. Het beroep van radiomaker werd steeds ingewikkelder, er was immers al Facebook, Messenger, What’s App, Instagram, en zo verder. Wanneer moest een radiomens zelf nog muziek spelen, als er geen hulp was van de handige computer? Die zorgen had het radiovolk vroeger toch niet gehad?

“Wat was dat met Tineke, daarstraks?” vroeg Klodder. Kolder had gelezen dat ‘Tinus’ vanaf het najaar enkel in het weekend te horen zou zijn op MAX in Nederland. De radiowereld had meteen een periode van algemene rouw aangekondigd. “Is er dan toch een gelijkenis met Leen Demaré?” vroeg Kolder weer. Hij had opgezocht dat de ‘vrouwentong’ ook, en enkel, te horen was in het weekend.

Vrouwelijke Stan Haag

“Tineke blijft een monument van de zenders op zee” zei Klodder, “en Leen gaat met Sven Ornelis enkel in zee op het Rijvers Festival,  midden augustus in Zomergem.” Het duo zou er live-radio maken, en als Sven er dan toch was bracht hij zijn DJ-stick even mee. Zomergem was zeker zo’n half uur rijden tot aan de radiostudio’s van de collega’s van Q, en dus mijlenver van de zee van Veronica.

“En bovendien blijft Tineke 21 jaar ouder” zei Klodder nog. Tineke was immers de vrouwelijke Stan Haag, echte radiomensen stopten niet voor Mick Jagger zou omvallen op een podium. Tenzij het van moeten is, en dan nog hadden die ‘oude’ Veronica DJ’s toch al lang bewezen dat ze in alle wateren konden zwemmen. Zolang ze zelf konden zwemmen.

Tineke: hoe het begon


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dit is het slot van Kolder en Klodder – 100 (video)

'Het einde van een strijdperk' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 99 (video)

'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor Lees verder

Kolder en Klodder – 98 (video)

'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx