RadioVisie

  • .
    .

Kolder en Klodder – 31 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

Erop of eronder

De week was begonnen met een erop of eronder voor de Rode Duivels. Zo zou de week ook eindigen: met opnieuw een erop of eronder. Telkens als ze ‘erop’ waren, kwam er een nieuwe knock-out, op radio en TV. Het was niet alle dagen wereldvoetbal in Rusland, en zeker niet met de Belgen langzaam maar zege-zeker in polepositie.

Here we go with the Top 40 hits in the nation‘ zei een stem. Het was Casey Kasem, zijn eerste  programma op 4 juli 1970. Klodder had het uit de archieven gehaald om vroegere voicetrack-radio te vergelijken met die nu. ‘The best-selling and most played songs in the Atlantic and the Pacific, from Canada to Mexico’ zei Casey Kasem verder.

Hoogtepunten

Het leek op de beeldrijke zinnen van Peter Vandenbempt bij het voetbal op sportradio 1, maar dan zonder krachtwoorden. “Dat is het verschil tussen echt, en doen of het echt is” legde Klodder uit. Kolder moest lachen, in de meeste relaties werd wel eens iets geveinsd, zelfs de hoogtepunten waren niet overal even echt.

 Neymar-en” zei ze. De voetbalfake van de Braziliaan was uitgegroeid tot een begrip in moderne samenscholingen, zoals op Facebook. Een Neymarreke doen. Hondenscholen wilden hun trainingen al aanpassen: het commando ‘lig’ vervangen door ‘Neymar!’. Honden zouden er beter op reageren, maar het was toch nog afgeketst: ze kermden teveel en plasten ook tegen de broek van de trainer.

Neem maar

In het onderwijs werd het een laatste waarschuwing: ‘of wordt ge liever een Neymar?’. Er doken zelfs al vakantiefoto’s op, met toeristen die ’s morgens meededen aan turnoefeningen in hun hotel, en dan plots plat op hun buik gingen en begonnen te rollen. Op feesten werd niet langer ‘changer’ geroepen, maar ‘Neymar’. Iedereen plots plat, eerst op de buik, dan van ‘t lachen!

Natuurlijk had het hele verhaal ook nadelen. Winkeliers die kinderen een snoepje wilden geven en zegden ‘Neem maar’ zagen die kinderen plots tegen de grond gaan. Mensen reageren op wat hen bijblijft, de wet van Pavlov, het belletje bij het eten van het hondje. ‘Thirty Four to go, the countdown continues’ zei Casey Kasem. Klodder telde mee, vooral de woorden die altijd werden herhaald.

Brussel Vloms

Ondertussen telde Svengaboy af. Eind juli kwam het zomerreces eraan, de laatste ministerraad was zelfs al op 20 juli, en de volgende pas op 7 september. Tegen dan waren de Belgen al lang wereldkampioen! “De minister heeft een eigen opstelling gelanceerd op zijn profiel” meldde DJ Terrier vanuit het zonnige radioveld.

Het was er niet één, maar drie tegelijk. Een schijnbeweging van een biercoach, niet van een bondscoach. De opstelling was met biermerken, de minister regelde immers een deel van zijn zaken op café, liefst in Brasserie Le Central in Jette. De belangrijkste opstelling was dan die van den Duvel zelf, en die werd te rijpen gelegd bij Meunier, en niet bij Lukaku! Onbegrijpelijk!

Op stelten

Deze zjeneraase is oen de zjuste kant van le schémà” zei de geest van Raymond Goethals plots. Den Tuveneir had naar het schijnt al een brief gestuurd naar Brussel Vloms dat ze Karl Vannieuwkerke moesten laten presenteren met veiligheidsgordels. Karl begon immers van zijn stoel te vallen, of hij begon te denken dat hij op het podium van Werchter stond. 

“Allemaal weinig radionieuws” zei Kolder, die nog eens in berichten zocht. “De minister en Maggie De Block zijn aan ’t steltenlopen in Merchtem” zei ze. Daar had een groep al eens ‘stelt gelopen’ op het Rode Plein, lang voor de Belgen daar wereldkampioen zouden worden. Vroeger stond men dan op de lijst van spionnen, de minister zette hen op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Coast to Coast

Straffen toebak” zei den Tuveneir, die over de schouder had meegelezen. Er kwam een school in de oude fabriek van de sigaretten Saint Michel in Sint-Jans Molenbeek, aan de andere kant van de koepel van de basiliek. “Kzain toen dra kier nor de koer geweist” zei Raymond, toen hij vertelde hoe hij ooit ook de ‘Grune Michel’ had willen ‘smoren’, maar hij was als echte Belg bij Belga gebleven.

Coast to coast” zei Casey Kasem weer, “in Hollywood”. Van de kust naar de kust? Kolder begon meteen iets op te zoeken. “Brugge ligt ongeveer even ver af van Zeebrugge, als Hollywood van Santa Monica, aan de Stille Oceaan” zei hij. En dan? dacht Kolder. Begreep zij het dan niet, dacht Klodder verder, die kustradio VBRO had de half-landelijke mosterd misschien wel in Amerika gehaald!

Een vuist

Koldder lag er niet van wakker, zij ging in haar vakantie naar de nieuwe Tien om op Ment te Zien in Diksmuide. Dat was sowieso al symbolisch, in Diksmuide een vuist van Vlaamse hits maken, op het moment dat de Rode Duivels de Franse Les Blues van katoen zouden geven in Rusland. Radio Kompas en Familyradio deden zelfs mee om het monopolie van het WK te doorbreken!

“Tongeren is ook een oude stad in Vlaanderen, maar wij mogen daar niet eens binnen” zei Bjorn Verschoven van Hasselt1. De kavels waren in Hasselt al eens hertekend, Herk-de-Stad stond eerst bij de Limburgse hoofdstad, doch werd dan geannexeerd door Diest. “Dan mag ik Tongeren toch ook innemen via Kortessem”, dacht Bjorn. Het mocht niet, de VRM zei neen.

Twee keer

Dat kwam hard aan, in het Hasseltse waren ze immers gewoon om steden als Heusden-Zolder zonder slag of stoot in te nemen. Tongeren bleek a bridge too far, al was de wekelijkse Antiek- en Brocantemarkt daar even gemakkelijk bereikbaar via de autosnelweg als het circuit van Zolder. “We hebben het zelfs twee keer geprobeerd” zei Bjorn, maar de afrit bleef gesloten. 

Ze lieten het niet aan hun hart komen bij Hasselt1 en kopieerden de berichten van andere Hasseltse media verder tussen de nonstopmuziek door. Daar waren ze zo mee bezig dat ze op Facebook de vraag ‘wanneer er gepresenteerd zou worden’, niet eens hadden gezien. Hun collega’s van Radio Tongeren deden nog straffer, daar stonden de nummers van de non-stop zelfs mee op Facebook!

From outer space

Number fourteen, Pacific Gas & Electric, Are You Ready” vroeg Casey Kasem in de hitlijst van 1970. “Yes I’m ready” zong Michaël Joossens plots mee, en hij liet de hitparade van MNM voor wat die was en stapte over naar NRJ. Hij vervoegde er collega’s die van Qmusic en Studio Brussel kwamen, de ‘energie’ begint daardoor meer te lijken op een herlaadbare batterij. 

We’re counting down the topselling hits” zei Casey Kasem weer. Plots werd die hitlijst gestoord door een signaal ‘from outer space’. Door het tropische weer kregen radiosignalen soms zomerse neigingen, ze trokken dan ook wel eens naar andere bestemmingen. Deze ‘tropo’s’ waren eind mei al gesignaleerd als sans-papiers, politici hadden het ook toen niet opgemerkt via Twitter.

Seb en Sven

“Het zal mij worst zijn” liet Bart van Leeuwen weten vanuit zijn onderduikadres te ‘ergens’. Net zoals vorig jaar vierde hij ook nu weer uitgebreid zijn verjaardag bij Radio M Utrecht. “Lekker weer Van Leeuwen”, zei Bart zelf, alleszins op zaterdag en zondag, en zeker tussen 14:00 en 16:00 uur. Gelukkig viel het weer in het weekend mee, en hopelijk namen de mensen hun radio dan ook nog mee.  

“Er wordt nog steeds geïnvesteerd in FM” zei een persbericht uit Nederland. De overheid was daar niet doof, en organiseerde meteen een consultatie. “Dat is hier de laatste maanden bijna niet mogelijk” zei Kolder, ze zagen de minister bijna niet meer. Hij had net het project Seb en Sven gelanceerd, mogelijk een latere flexi-job, of iets om in ’t zwart bij te verdienen als gepensioneerde.

Waar zat iedereen?

L’ oignon fait la soupe!” zei Seb op de persvoorstelling van het nieuwe project, dat afgekort S&S werd genoemd. Seb gaf daarmee natuurlijk een ferme stoot tegen de Ajuinen uit Aalst, het was echter niet duidelijk of het voor Rudi Van Vlaanderen was bedoeld. De video-ref trad alleszins niet op, in de radiowereld waren dat immers professionelen waarvan de identiteit geheim moest blijven.

“Als ‘em zijn koersbroek aanheeft eet hij mijne spaghetti nog liever” zei patron Seb nog. Het recept van La Mama waarschijnlijk, en daar nog een Brusselse geus bij zeker? Iedereen wist daardoor wel hoe fast de minister tot food kon worden verleid. De honger van het beleid, maar waar zat iedereen in de radiowereld eigenlijk?

See you next week!

“De mobiele wagens van JoeFM en Radio 2 zijn gesignaleerd aan zee, het blijken wel dezelfde wagens te zijn, maar dan met andere stickers op” meldde DJ Terriër vanuit het mobiele zeelandschap. Lap! Pax Media, tot daar toe, dat er echter ook samen-aankoop mogelijk was in die media, dat was nooit bekend gemaakt. Als daar maar geen volgende klacht bij de Raad van State van kwam.

I hope to see you again next week” zei Casey Kasem tot slot. In de jaren zeventig verwarde men het medium wel eens met televisie, het horen werd dan zien. Dat was ondertussen geen probleem meer, radio was met Facebook, Twitter en Instagram meer een zichtbaar dan een blind medium geworden. Tenminste toch voor wie live was. “Can we count on it?” vroeg Casey nog. En hij was niet eens live!

° Video:eerste Casey Kasem

https://youtu.be/3FAdbl6LJ6o


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx