RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Kolder en Klodder – 30 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

Wassenaar

De week was nog maar net begonnen of er was al rode telefoon van de minister. Of de cijfers al officieel uit waren? Als baas van alle media kreeg de minister die cijfers al veel eerder, ze werden pas bekend gemaakt als iedereen meende dat er wel degelijk een 7 stond en geen 6. Het zou immers niet de eerste keer zijn dat er een verkeerde winnaar op het podium van Zomer-hit werd geroepen, 2016 moest toch wel de laatste keer geweest zijn.  

In het roddelcircuit van radio werd dan meteen van wassen gesproken. Net zoals bij een wassende Maan, een wassenaar: als het niet helemaal duidelijk is of de Maan wast of afneemt dan moet je naar de punten kijken, die staan dan vaak gewoon anders dan je denkt!  Velen meenden daarom dat punten voor radio ook vaak gewoon omgekeerd stonden, ’t is te zeggen: dat die nog eens moesten worden omgedraaid, zoals op de BBQ! 

In de soep

Toeval of niet, de Volle Maan kwam er weer aan op 28 juni, tegen dan zou het wassen en het wachten gedaan zijn, tenminste toch als het niet meer moest afnemen. “Cijfers?” vroeg Klodder verrast. Hij kon mee luisteren omdat Svengaboy al binnen kwam via het nieuwe DAB+ netwerk: The Five. “Toen wij klein waren deed ons mama dikwijls cijfers en letters in de soep, wij speelden dan meer dan dat we soep aten” zei Klodder nog. 

In the pocket

Die Klodder toch! Soms leek hij op Adje Bouman, vroeger bij zender-op-zee Radio Veronica, die moest je ook gewoon bezig laten tot het over was! “Ik heb wel cijfers gezien van MNM, maar die gaan over festivals” zei Klodder weer. De minister vroeg meteen een kopie op, festivals waren immers een perfect marketingtool om dit jaar burgemeester van Jette te worden, en anders volgend jaar maar opnieuw minister van Media. 

Het leek wel of Adje Bouman die enquête van Hype-O-Dream ook al had samengesteld. Of zou de geest van Peter Van Dam echt bestaan? ‘23% doucht niet, 21% valt in slaap op het festivaltoilet, 49% heeft ergens een foto met een black-out, 33% heeft seks in de tent, 67% doet dat veilig…’ las Klodder voor uit de festivalenquête. “Dat laatste is waarschijnlijk met voorbedachten rade” zei hij tegen Kolder dan hadden ze ‘het’ toch al in de pocket? Vooraf? 

Feest!

Alsof dat nog niet genoeg was gooide MNM er nog een tweet tussen, met nieuwe zomerstemmen op hun radio. Jonge radiowolven, die ontdekt waren tijdens de MNM talentendagen, of dacht NRJ dat ze zoiets hadden uitgevonden misschien? “Jonge talenten krijgen kansen om zich te ontwikkelen met de hulp van ervaren radiomakers” zei nethoofd Rino Ver Eecke. Die zaten natuurlijk al bij hen en dan kon de nieuwe lichting toch niet slecht zijn? 

Klodder dacht meteen aan de dobbelstenen uit de Verjaardagshow van Walter Capiau. ‘Laat maar komen, Grietje’! Als ze op een festival konden komen, dan op de radio toch ook? MNM Summertime Late Night zou een feest worden. “Een feest om in die micro te mogen praten” riep Maurane uit Brasschaat. “Het is zo absurd” begon Cato uit Rijmenam, “echt zot dat ik de kans krijg op MNM” vulde Kawtar uit Dendermonde aan. 

Twee zusjes

A new Bouman was born! Het werden er zelfs drie in één, een radioménage à trois! Ze zouden een MNM-zomer lang zo zot feesten in de micro, dat het absurd werd. Vooral op maandag, dinsdag en woensdag, de andere dagen vrijen ze waarschijnlijk op festivals, met of zonder radio. “Wij krijgen er ook twee zusjes bij” riep Radio Veronica, precies of er destijds aan boord van de Norderney ook al werd gevreeën, en nog wel zonder condoom! 

Het bleken online stations te zijn voor Rock en Albums. Vroeger werkte radio nog met een zendkristal, nu gaat dat ook via een app, uitgesproken ‘ep’, zoals in ‘ep’ilepsie. “Vallen die daar dan niet uit de lucht, zoals hier?” vroeg Klodder. Hij had wel eens gehoord dat de VRT de bandbreedte volstopte met nonstopzenders, vooral om anderen te (non)stoppen. Zoiets als de muur van Donald Troemp, al lijkt die een tweelingbroer te krijgen aan de andere kant. 

Een muur

Kolder legde hem uit dat de minister een beperkt decreet had gemaakt, waarin hij DAB+ officieel openstelde als online kanaal voor nonstopzenders van de VRT. De lokale radiosector had daarop wel gereageerd dat het een muur was tegen hen, maar hij had hen meteen een vast verblijf aangeboden op de FM-band. Weliswaar geen automatisch verblijf, als de nieuwe aanvragen al mathematisch behandeld waren ging dat immers niet meer!  

Gokken 

“Hoe zit dat nu eigenlijk met die cijfers?” vroeg Svengaboy nogmaals via DAB+ en kanaal The Five. DJ Terriër meldde zich, vanuit het radioveld: “De VRT is aan ’t gokken” zei hij. De openbare omroep bleek reclame uit te zenden voor gokken op voetbalwedstrijden. Zoiets kon natuurlijk niet, die reclame staat immers al de hele wedstrijd op elk shirt, van elke speler! Nu zelfs wereldwijd en tussen de Rode Duivels. 

“De VRT moet zijn verantwoordelijkheid nemen” zei Svengaboy in De Tijd, die hij zelf nog maar weinig heeft, door de vele verkiezingscampagnes in brasserie Le Central in Jette. De minister benadrukte nog dat gokreclame gevoelig lag op uren dat ook kinderen naar het WK kijken. De trekkingen van de Lotto waren daarom toch naar Facebook verplaatst, daar was het immers veel veiliger voor kinderen? 

Verslavend

“We moeten ook zien welke andere reclameboodschappen verslavend kunnen worden” repliceerde VRT-woordvoerder Bob Vermeir. In de wandelgangen werd al gefluisterd dat het reclame-overschot van vijftien miljard meteen opgelost zou zijn, als de VRT reclames voor alcohol, suikerhoudende dranken, geneesmiddelen, en de condooms van MNM, zou schrappen. Een kleine hint naar Keno, vlak na het weerbericht, moest echter nog kunnen. U gokt toch ook? 

Hier voel ik me thuis

“Ik heb ze een nota geschreven” liet Svengaboy nog weten. Moderne media begonnen steeds meer op moderne politiek te lijken: je twitterde een probleem, stuurde dan een nota en meteen ook een persbericht, en opgelost! Zware beroepen? Niet in politiek of media! “Hier voel ik me thuis” zong Barbara Dex. Het was haar feestlied voor de Vlaamse Feestdag, de VRT bouwde er meteen een muur van verslavende uitzendingen rond, op àl haar netten.

“Moet kunnen”,  zei de minister. Hij had net op Qmusic iemand een liedje van Louis Neefs horen zingen. ‘Aan het strand van Oostende’. Het was politicus Johan van de Lanotte, ook gekend van de lange armen in het basketbal. Hij stond te molenwieken voor het startschot. ‘Wat we toen voelden ging nooit meer voorbij’ zong hij nog verder, en gaf het startschot met een luchttoeter, en natuurlijk ook met de nodige ervaring in windenergie. 

Ondersteboven

Een nieuwe aanval van Qmusic op de cijfers van de concurrentie was gelanceerd, het Beach House was weer officieel geopend. Dat gebeurde met een hindernissenparcours, Oostende is nu eenmaal ook de geboortestad van Kamagurka en Arno. ‘Ondersteboven, was ik van jou’ zong Vande Lanotte, en hij ging zijn likes nog eens tellen op Facebook. Als hij er 70.000 haalde met een bericht zou hij Oostende op zijn arm laten tatoeëren, hij had er op zeven maanden tijd toch al 235 bijeen gekregen! 

‘Make eigen streek greet’

‘You Make The Summer’ riepen ze eveneens bij Radio Waasland Lokaal (RWL). Tijdens de Vierschaarfeesten waren ze nog eens een paar dagen te beluisteren op een speciale eventradio. Gelukkig konden live radio’s op sommige plaatsen nog tijdelijk aangevuld worden door niet-erkende collega’s. Het was altijd al prettiger voor bezoekers van events als er ook een gezicht stond op de stem die men hoorde. 

“Wij worden via internet zelfs beluisterd in Brazilië” liet Radio Apollo weten. Zij kregen meteen telefoon van Donald Troemp, vanuit de Airforce One. “Hello Bob, how are you?”, had Troemp gevraagd, en of de radio maandag tégen Mexico wou supporteren in de wereldbeker. “Dat gaat niet” had Benny Deckers gezegd in zijn beste Wiekevortse Engels, “we make eerst de eigen streek greet”.  Op het internet raak je die soms een beetje kwijt. 

Brusselse wafel

“Cijfers?” probeerde Svengaboy nog een laatste keer via SMS. De cijfers waren net naar de pers verstuurd, Svengaboy deelde mee dat hij daarover niets mede te delen had. “Iedereen is tevreden, of heel blij” gaf Kolder nog door. Ze had dat gelezen in persberichten van de VRT, Medialaan en Nostalgie. De minister vertrok meteen naar het Muntpunt, een venster op Brussel, en die dag ook op grensoverschrijdend gedrag in de cultuur- en mediasector. 

“Eén op vier vrouwen is slachtoffer” zei Svengaboy, en hij kondigde een actieplan aan. Hij had dat in de radiowereld eerder al eens heel concreet gedaan, voor zijn medewerksters. Toen TOPradio en Jurgen Verstreken daarin door de VRM waren vrijgesproken had hij hen als straf meteen een vrouwenradio cadeau gedaan! Een ‘Bruzz’els einde werd toen gezegd, op het eind van elk Nero-stripverhaal werden er toch ook altijd Brusselse wafels gebakken? 

De kwartieren

“Ik heb iets anders gebakken” zei Koen Hansen op 22 januari op 100%NL. Het was HotSauceDay en hij had een speciaal sausje gemaakt, met de heetste peper: madame-jeanette. Collega Stephan Jacobs mocht het proeven, dat leverde hem zes maanden later en na 2,5 jaar als producer, een eigen programma op bij 100%NL. “De 100%NL Top 25” legde Stephan uit, het komt on air op zondagavond. 

“Luistert er nog wel iemand naar de radio?” vroeg Kolder. Klodder had het net opgezocht voor Nederland: de populairste muziekradio haalde daar soms zo’n 600.000 luisteraars. “Die luisteren minstens een kwartier” zei hij nog. “Tellen ze dan al die kwartieren van dezelfde uren ook samen?” vroeg Kolder. Zij had natuurlijk door dat elk uur maar vier kwartieren had. 

Sushi met Duivelssaus

“De Maan heeft er maar twee” antwoordde Klodder. Het Eerste en het Laatste kwartier, daarover kon Jan Mulder uren doorbomen op televisie, dacht Kolder. Zij maakte zich al op voor de wedstrijd van België tegen Japan, ze ging speciaal Sushi met Duivelssaus maken. Met die scheidsrechters uit Senegal en Gambia daar nog bij zou het zeker een HotFootballDay worden. Een uitslag is dan vooraf moeilijk te voorspellen, zelfs niet mathematisch, door een professionele jury! 

Stephan Jacobs Hot slikken

https://www.facebook.com/100pnl/videos/2046491488701121/


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dit is het slot van Kolder en Klodder – 100 (video)

'Het einde van een strijdperk' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 99 (video)

'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor Lees verder

Kolder en Klodder – 98 (video)

'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx